Şimdi Ara

SATA III Hard Disk'i SATA'da kullanma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
269
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Lenovo SL500 dizüstü sahibiyim, SSD sonrası masaüstü bilgisayarımdaki şaşırtıcı performans artışından sonra dizüstünde de hiç olmazsa çıldırtmamaya yetecek kadar performans artışı kazanabilmek için SSD almaya karar verdim, ancak laptop'u SATA II destekli zannederken SATA destekli olduğunu farkettim, SATA geriye doğru destekli olduğu için SSD burada da çalışacak muhtemelen, ama SATA hızında çalışacak doğal olarak, ama haliyle hız oldukça düşmüş olacak, nette okuduğum bazı yorumlarda sıralı okuma yazma hızlarında dramatik farklar olsa da bilgisayarda genel olarak yaptığımız rutin işlerde rastgele yazma okuma hızlarının önemli olduğunu, dolayısıyla gündelik kullanımda SATA I-II-III arasında kağıt üzerindeki gibi devasa bir fark oluşmadığını, ama HDD'lere göre bariz bir iyileşme olacağını söyleyenler var, doğru mudur? (şu an elimde mevcut sistemimden başka SATA II destekli bir masaüstü daha var, ister bunda ister laptopta kullanılsın, ileride olası bir yenileme durumuna da uygun olsun diye SSD aldım, SSD henüz yolda, elime ulaşmadı, ama bu SATA olayı biraz kafamı karıştırmadı değil)

• Teorideki uçuk sıralı okuma yazma hızlarını gerçek hayatta görme olasılığın %1 bile değil.

Windowsun bellek ve dosya yönetin tekniği nedeni ile sıradan bir kullanıcının disk işlerinin %99'u rastgele 4K okuma/yazma ve bunun IOPS değeri ile ilgilidir. Daha önce bir yazımda 3400-2500 MBs teorik hızı olan bir NVme SSD diskin windows altında ortalama 58 MB/s düzeyinde (15K IOPS) kaldığını göstermiştim.

İçerik üretmiyor veya pro işler yapmıyorsan hız farkını hissetmezsin bile.
  • i7 8700 işlemci ve 16 GB RAM'li sistemde 120 GB'lık bir Sandisk SSD ve depolama için de bildiğimiz HDD kullanıyorum, aslında performansından SSD'yi ilk taktığım zamanki kadar olmasa da memnunum, değiştirme nedenim tamamen dizüstü kaynaklı, dizüstü bilgisayar artık çıldırtacak yavaşlığa gelince belki biraz da olsa hızlanır diye ona SSD almayı düşünürken alışveriş büyüsüne kendimi kaptırıp masaüstü için de 512 GB'lık bir nvme siparişi verdim (Adata XS8200 Pro 512 GB)

Bilgisayarda sürekli olarak açık olan ve iş için kullandığım, ama kesinlikle çizim programı vb. gibi aşırı zorlayıcı olmayan bir programla yanında eşzamanlı olarak değişen kombinasyonlarla word-excel-pdf dosyaları kullanımı ve chrome gibi tarayıcılarla internet gezinmesi işlemim oluyor (yalnız mantıklı bir kullanıcıdan tek fark bunları yaparken bazen iş programının birden fazla sayıda açık olmasının yanında kurumlar arası yazışmalara yarayan bazı programlar ve 100'e yakın Chrome penceresi ve bazen belki 10'a yakın word-excel-Pdf dosyası aynı ansa açık olabiliyor, yani herbiri kendi başına basit olan progdamları-dosyaları vb. yüzlercesini beraber çalıştıracak şekilde açık tutabiliyorum, ki burda da sanırım SSD'den ziyade işlemcinin çekirdek sayısı-RAM miktarı belki daha büyük belirleyici)

şimdi siz böyle diyince dizüstü için biraz rahatladım sayılır (yani evet, SSD, SATA I'in hızına takılacak, ama aslında SATA I de olsa III de olsa gündelik kullanımda rastgele okuma hızları çok da fazla farketmeyebilecek), ama masaüstüm için durduk yere o kadar masraf yapmış olma durumum olacak, yani nvme kağıt üzerinde şu an kullandığım SSD'den 10 kat kadar hızlı neredeyse, ama yine aynı mantıkla belki birkaç saniyede açılıp kapanma lüksü haricinde bana aslında pek de artı sağlamayacak, yanılıyor muyum?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barkodd -- 24 Ocak 2020; 22:49:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: barkodd

i7 8700 işlemci ve 16 GB RAM'li sistemde 120 GB'lık bir Sandisk SSD ve depolama için de bildiğimiz HDD kullanıyorum, aslında performansından SSD'yi ilk taktığım zamanki kadar olmasa da memnunum, değiştirme nedenim tamamen dizüstü kaynaklı, dizüstü bilgisayar artık çıldırtacak yavaşlığa gelince belki biraz da olsa hızlanır diye ona SSD almayı düşünürken alışveriş büyüsüne kendimi kaptırıp masaüstü için de 512 GB'lık bir nvme siparişi verdim (Adata XS8200 Pro 512 GB)

Bilgisayarda sürekli olarak açık olan ve iş için kullandığım, ama kesinlikle çizim programı vb. gibi aşırı zorlayıcı olmayan bir programla yanında eşzamanlı olarak değişen kombinasyonlarla word-excel-pdf dosyaları kullanımı ve chrome gibi tarayıcılarla internet gezinmesi işlemim oluyor (yalnız mantıklı bir kullanıcıdan tek fark bunları yaparken bazen iş programının birden fazla sayıda açık olmasının yanında kurumlar arası yazışmalara yarayan bazı programlar ve 100'e yakın Chrome penceresi ve bazen belki 10'a yakın word-excel-Pdf dosyası aynı ansa açık olabiliyor, yani herbiri kendi başına basit olan progdamları-dosyaları vb. yüzlercesini beraber çalıştıracak şekilde açık tutabiliyorum, ki burda da sanırım SSD'den ziyade işlemcinin çekirdek sayısı-RAM miktarı belki daha büyük belirleyici)

şimdi siz böyle diyince dizüstü için biraz rahatladım sayılır (yani evet, SSD, SATA I'in hızına takılacak, ama aslında SATA I de olsa III de olsa gündelik kullanımda rastgele okuma hızları çok da fazla farketmeyebilecek), ama masaüstüm için durduk yere o kadar masraf yapmış olma durumum olacak, yani nvme kağıt üzerinde şu an kullandığım SSD'den 10 kat kadar hızlı neredeyse, ama yine aynı mantıkla belki birkaç saniyede açılıp kapanma lüksü haricinde bana aslında pek de artı sağlamayacak, yanılıyor muyum?
    Windowsun çalışma mantığı nedeni ile önemli olan hızın 4K rastgele okuma hızı (4KB * IOPS değeri) olduğunu yazmıştım.

Aynı anda çok fazla uygulama açık olsa bile 4K okuma işi değişmez. Windows yine bildiği gibi davranır. Bunu geçebilen tek durum uygulamalarınızın bizzat kendisinin diskten blok okuma yapmasıdır (windows kendi yapmaz). Ancak PC sisteminde blok veri aktarım işi de 64KB bloklu DMA tekniği ile yapılır. Yani uygulamalarınız kullansa bile bu sefer 4KB*IOPS yerine 64KB*IOPS limitine takılırsınız. (önceki verdiğim örnekte 58 MBs yerine 937.5 MBs gibi) Bu durumda bile işin %90'dan fazlası yine klasik 4K yöntemi ile olacaktır. Yani win açarken, uygulama yüklerken fark eder ama günlük/sıradan kullanıcı için çalışma esnasında etkisi yok denecek kadar azdır.

Sizin durumda ise daha fazla fayda görürsünüz. Bu yüksek hızlara ulaşarak olmaz. SSD diskin gecikme süresi çok daha düşük olduğundan olur. Yani az-büyük dosyada pek fark etmez ama çok sayıda küçük küçük dosyayı aynı anda kullanıyorsanız işinize yarar. (Yine de normal bir SSD üstüne pek çıkmaz, yani özel bir iş yapmıyorsanız Sata SSD-NVme SSD çok fark etmez)

Uçuk hızları görmeniz için SSD->Ramdisk gibi bir şeyle devasa dosyaları kopyalamanız lazım (SSD->SSD bile yaklaşamaz). Yani uçuk hızlara ancak devasa dosyaları kaynak SSD diskin kendisinden daha hızlı bir hedefe (bu da şu an ancak RAMDISK) dosya kopyalarken yaklaşabilirsiniz (yine de ulaşamazsınız). Bunu ne kadar yapıyorsunuz ?

Özetle; alınmaz değil alınır. Ama bunu almak için başka yerden kısıyorsanız, veya mali açıdan alsam mı almasam mı diye tereddütteyseniz değmez.
    Başka yerden kısmayacaksanız veya mali durumunuz/eliniz rahatsa gayetle alınır, gönül rahatlığı ile kullanılır.

EK: Bu normal-spor araba almak gibi. Bende Megane 4 var, max hız 184 mü ne. Ben daha 130 üstüne çıktığımı hatırlamıyorum. (2.5 yaşında 8190 Km filan daha ) Hatta ortalama hız 34 km mi ne gösteriyordu en son. Benim arabaya SSD diyelim ama HHD gibi (hacı murat) kullanmışım ortalamada. Yine 400-450 filan giden Bugatti filan da var. Benzer kullanımda bunun da ortalama hızı da olsun 50 km. Yani reklamdaki hızlara ulaşmak çok nadirdir.

Yani atacağınız taş ürküteceğiniz kurbağaya değecek mi, gerçekten ihtiyacınız var mı, buna bakmak lazım.

Yazınıza bakarsak pek değmeyecek gibi. (Yanılmıyorsunuz)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 27 Ocak 2020; 1:9:34 >

• cevap çok aydınlatıcı oldu, teşekkür ederim. Aslında dizüstü için 209 TL'ye aldığım Kingston A400 240 GB'lık SSD'yi (500 MB - 350 MB/s) masaüstümde kullanıp, masaüstümdeki mevcut Sandisk 120 GB'lık SSD'yi de dizüstüne kaydırıp, normalde masaüstü için aldığım 512 GB'lık nvme diski de geri göndererek daha mantıklı bir seçim yapmış olabilirim bu duruma göre. (Ama bir kere o alışveriş ve azıcık da olsa performans virüsüne bulaşınca geri göndermek hiç almamaktan daha zor oluyor, bir de ben kargo dahil 527 TL'ye aldım, ama benim aldığım yerdeki stok bitince en yakın fiyat 579 TL, sonrasındaki fiyatlar da giderek artan şekilde 600-700 TL arasında değişiyor, geri gönderip de bir şekilde tekrar almak istersem bu sefer de daha yüksek fiyatlarla karşılaşma durumu var, insan bir defa alışveriş dürtüsüne kapıldıysa garip bahaneleri de oluyor :) )

benim laptopum Lenovo SL500, sitesindeki açıklamaya göre SATA II destekliyor :

Lenovo SL 500 özellikleri

ama burası Türkiye olunca buraya gelen ürünlerde birşeylerden kırpılıp kırpılmadığından emin olamıyor insan, forumlarda biraz arattırıp baktığımda genelde SATA II mi SATA III mü nasıl anlaşılır diye sorulmuş, önce AIDA64'ü (ama pro sürüm olmadığı içn bir sürü özelliği göstermiyor), sonra da CPU Z'yi indirdim, fotoğraflarını aşağıya yüklüyorum, acaba bu fotoğraflara göre anakartın hangi hızı desteklediği belli olur mu? :SATA III Hard Disk'i SATA'da kullanmaSATA III Hard Disk'i SATA'da kullanmaSATA III Hard Disk'i SATA'da kullanma

• barkodd B kullanıcısına yanıt
    HDD disk için satanın ne olduğu önemsiz. Diskiniz Sata II ama anakartınız Sata I bile olsa kaybınız olmaz.

Zira Sata I bile 5400 rpm bir HDD diskin verebileceğinden iki kat yüksek bant genişliği sağlayabilir. Sizin diskin veri hızı 58 MBs kadar, Sata I ise 150 MBs destekleyebilir. Sorun yok yani.
  • Cevaplarınız benim için çok aydınlatıcı oldu, teşekkür ederim. Aslında keşke bu konuyu siparişi vermeden önce açsaydım, masaüstü için 512 GB'lık nvme ve laptop için 240 GB'lık SSD yerine masaüstüne 240 veya 256'lık bir SSD (veya belki almışken fiyatı uygunsa yine daha düşük kapasiteli bir nvme disk) alıp masaüstündeki SSD'yi laptop'a aktarma konusunda daha kararlı olurdum... Ürünlerden 512 GB'lık nvme disk geldi, ve ben geri gönderip ya 256'lığını sipariş vermek, ya da bekleyip yolda gelecek olan Kİngston SSD'yi kullanmak yerine sabırsızlıkla açıp kullanmaya başladım, bu durumda yolda olan SSD'yi iade edip laptop'a mevcut masaüstümdeki SSD'yi takmayı düşünüyorum...

Masaüstümde HDD'den ilk SSD'ye geçtiğimde sadece windows kurmuş (ve tabi kullandığım programları yüklemiş), ama anakart güncellemesi vb. gibi birşey asla yapmadan sadece hız artışının keyfine vararak kullanmaya baslamıştım, bu nvme diski kullandıktan sonra internete girebilmek için önce LAN driverlarını güncellemem gerekti (en uyuz olduğum şey, önceden hazırlıklı değilseniz -ki bu her zaman beklediğiniz bir şey olmayabiliyor- mutlaka başka bir bilgisayara ve ikisi arasında driverları taşıyacağınız bir medyaya muhtaç oluyorsunuz), sonra da anakartımın SATA 1 girişinin m2 slotunu kullanmamla iptal olduğunu gördüm, mecburen bu girişe takılı eski SSD'yi başka girişe aldım. (Windows'u ilk kurarken tüm diskleri çıkarmıştım, çözünürlüğüm de normaldi, ancak SSD'yi eskiden takılı olduğu SATA 1 girişine takıp başlattığımda sistem cozuttu, SSD'yi çıkarıp tekrar başlattığımda bu sefer de 2K olan monitörümün çözünürlüğünün max. 1024x768 olacak şekilde bozulduğunu gördüm, mecburen Driver Booster indirip görüntü bağdaştırıcısı dahil bütün driver güncellemelerini bu program üzerinden yaptım.) Yani bu diske her format attığımda yeniden bu driverları yükleme zorunluluğu beni şimdiden soğutuyor... (Bu aslında gayet olağan bir durum, biliyorum, ama yine de sevmiyorum)

Şu anda da bilgisayara tüm kullanacağım programları kurmadım, biraz bundan da kaynaklanıyordur belki ama açılma kapanma hızında bariz bir artış var şu an SSD'ye göre (ki bunu bir de SSD'deki tüm programları buna da kurunca değerlendirmek lazım), ancak kullanım hızında sizin de belirttiğiniz gibi hem o fark kesinlikle yok, hem bilgisayarda bir akıcılık yok, yani hem pencereleri açarken vb. sanki bir takılma var, hem de hangi programı kurduysam veya kaldırdıysam (belki de ben ışık hızında bekliyorum, bilmiyorum) sanki sıradan bir diske yazar gibi geldi, hatta bazı programları defalarca kurup sildim, kurarken standart kurulmalarının dışında özellikle yazıcımın programı silerken birkaç defa yanıt vermedi, yanıt verdiğinde bile çok yavaş silinebildi, en son yarın bakmak üzere kapatarak işyerinden ayrıldım. Nette baktım, ama bulamadım, bir ara nvme diskler kullanıldığında 3.0x4 hızında çalışması için bir ayar yapılmasından bahsedilmişti, acaba UEFI BIOS'tan böyle bir ayar seçeneği vardır da ben mi görmedim? (Windows'un çalışma mantığı gereği zaten bu hızdan yararlanamayacağımı artık öğrendim :) ama yine de yapılabilecek tüm ayarları en azından doğru yapmış olmak istiyorum)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.