Asrock Z77 Extreme4 anakart, 240 GB Team Extreme SSD, 3 TB Seagate Sata3 HDD ve 1,5 TB Seagate Sata2 kombinasyonuyla yaşadığım şöyle bir sorunum var:
Herşey düzgün çalışmaktayken bilgisayarı kapatıp açtığımda windows başlamadı. Görüntü boot ekranında takılı kaldı ("Bios ekranına girmek için DEL tuşuna basın" yazan ekranda) Ancak hiçbir tuş çalışmıyordu ve tabi biosa da girilemiyordu. Ancak 3 TB lık diskin kablosunu çıkardığımda normal bir şekilde windows başlıyordu. İlginçtir, diğer diskin bağlı olması sorun çıkarmıyordu. Her ne kadar aynı portlarda sorunsuz kullanmış olsam da yine de tüm port kombinasyonlarını denememe rağmen sonuç yine aynıydı. Daha da ilginç olan windows açıldıktan sonra sorun çıkaran diski bağladığımda yine kullanmaya devam edebiliyordum. Belki MBR-GPT olayından dolayıdır (Belki 2 TB dan büyük olduğu içindir diye düşünüp) diyerek disk yönetiminden tüm disk formatlarını denesem de sonuç yine aynıydı. Ancak "diski sil" dersem yeniden başlattığımda sorun olmadan windowsa ulaşıyordu. Ama disk yönetiminde formatladıktan sonra yeniden başlatırsam sorun devam ediyordu. Acaba anakartın sata3 portunda mı sorun deyip sata2 diski (1,5 TB) oraya bağladığımda yine sorunsuz kullanıyordum (portta sorun olmayacağı zaten, windows başladıktan sonra bağladığımda çalışmasından belliydi) Son olarak yine diskin boyutuyla ilgili bir sorundur diyerek 2 TB lık başka bir sata3 disk bulup denedim ve sonuç yine hüsrandı. Bu arada disk formatlanmamış haldeyken (diski sil deyip format atmazsam) doğal olarak biosa giriliyordu. Bios ekranında da değişen bir ayar gözüme çarpmadı. Yine de fabrika ayarlarına döndürüp denedim ama yine olumsuz sonuç aldım. Yani sanki olay sata2-sata3 ayrımıyla ilgili birşey ama tam olarak nedir bir türlü cevap bulamadım.
Ümitsiz bir şekilde cevaplarını bekliyorum :)
HDD nin istediği enerjiyi PSU verebiliyor mu acaba ?
İnternetteki çözüm önerilerinden biri söylediğiniz şeyle ilgiliydi aslında. Sorun çıkaran diske paylaşımsız, tek bir sata güç kablosu bağlayıp denemek. Ancak bendeki kabloda üç güç çıkışı birlikte. Tek başına olmasa da üçüncü (sorunsuz olan) diskin kablosunu çıkarıp denedim. İki çıkıştan biri, sorunlu da diğeri de sistemin yüklü olduğu SSD de olmak üzere denedim, bir şey değişmedi maalesef. Uzman değilim ama acaba Sata2 de sorun çıkmaması ve 2 TB lik olanda da sorun çıkması güçle ilgili bir sorun olmadığı anlamına gelebilir mi? Ama bunlar farklı diskler ve daha az güce ihtiyaç duyuyorlar derseniz olabilir tabi.