Şimdi Ara

Satrancı iyi bilenler bir gelsin hele

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Daha yeni yeni oynamaya başladım.Onceden biliyordum ama öyle aram yoktu.

Birde benim ilerleme katetmem için ne yapmam gerekiyor?Açılışları öğrenmek için falan ne yapayım?Bol bol pratiğin yanında neler yapmalıyım?Yani işte birtek taşların hareketini bilen biri için neler onerirsiniz nereden başlayalım işe?

Edit:Öğrenmiş oldum benim dediğim blitz(yıldırım) satrancı imiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V3tra -- 25 Eylül 2016; 20:10:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: V3tra

Daha yeni yeni oynamaya başladım.Onceden biliyordum ama öyle aram yoktu.Simdi ben çok yavaş hamle yapıyorum yani öyle turnuvadakiler gibi hemen hamle yapamıyorum biraz dusunmem gerekiyor o herhalde oynaya oynaya düzelecek değil mi?

Birde benim ilerleme katetmem için ne yapmam gerekiyor?Açılışları öğrenmek için falan ne yapayım?Bol bol pratiğin yanında neler yapmalıyım?Yani işte birtek taşların hareketini bilen biri için neler onerirsiniz nereden başlayalım işe?

karşına birini al sürekli oyna .
  • Lichessten oyna

• Satrançta zannedildiği gibi ağır zeka gerektirmiyor bence. 1800'lü yıllardan itibaren bütün açılış varyasyonları gözden geçirildi. Hatta artık başka bir açılış kalmadı deniliyor. Bir savunma bir de atak açılışı öğren. Bunun da ilerisinde yapılacak hamleler az çok bellidir. Bunları öğren ve sürekli tekrar yap
  • bilgisayardan oyna karşılıklı online falan ya da bilgisayara karşı oyna

satranç düşünme oyunudur. düşünmen gayet doğal ama zamanla hızlanırsın
  • Yıldırım santracı ile başlamada

• Turnuvadakiler hemen hamle yapmazlar. Klasik Satranç düşünce oyunudur, Dünya Şampiyonası'ndaki final maçlarının onlarca saat sürdüğü olur. Senin dediğin Yıldırım Satranç, onda hızlı hareket etmek gerekir.

Normal satrancın bir düşünce oyunu olduğuna dair güzel bir film isterseniz de 7. Mühür güzel bir filmidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be All My Sins Remembered -- 25 Eylül 2016; 16:31:31 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İngilizce Bilenler gelsin bi
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ludwig Wittgenstein kullanıcısına yanıt
    Hocam biz bir şey bilmediğimiz için kendi hamlelerini üretiyoruz ilk etapta zeka gerektiriyor olabilir ama dediğiniz gibi ilerleyince sadece öğrendiğimiz,ezberledigimiz hamleleri yapacağız.

Yav bi ugrasayım diyorum bi hic gerek yok başka hobi bul diyorum bosa zaman kaybı gibi geliyor bazen.

• İşte ne yaptın da öğrendim onu soruyorum

Bir de bazen bana zaman kaybı gibi geliyor yani ne bileyim Açılışları ve savunmaları falan ezberlemeye başlıyorsunuz ondan sonra hiç zekaya,dusunmeye falan bakmıyor gibi.

• Lisanslı satranç sporcusu ve antrenörüyüm.

İlk yapmanızı önereceğim şey bilgisayarda seviye ayarını belirleyebileceğiniz programlar var. En düşükten başlayarak oynayın.

İyi bir satranç oyuncusu olmak için pratik yapmak ve ortalama bir zeka yeterlidir. Ama ortalama zekanız vardır 10 yılda iyi oyuncu olursunuz, yüksek zekanız vardır 1 yılda iyi oyuncu olursunuz...

Son olarak satranç problemleri çözebilirsiniz.

• hocam dahi birisi açılışları kendi uydurabilir. sonuçta birileri oluşturdu bu açılışları, gökten inmedi maç içinde çok düşünemediğin için açılışları önceden ezberlemen gerekiyor ama oyun ortalarına doğru biraz zekaya dönüyor bence. ama yine de saf zeka değil, pratik lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hynx -- 25 Eylül 2016; 19:31:07 >
  • Hocam peki bu satranç ve zeka olayına ne diyorsunuz?Zekayla çok ilişkisi var mı?Yani uzmanlaşmak için zekanın etkisinden bahsetmissiniz ama normal bir oyunda zeka ne kadar etkili sizce?Açılışları falan ezberleyip oynayıp iyi derece yapanlar var diyorlar ne kadar doğru?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V3tra -- 25 Eylül 2016; 19:40:35 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Düşünen Biri

Turnuvadakiler hemen hamle yapmazlar. Klasik Satranç düşünce oyunudur, Dünya Şampiyonası'ndaki final maçlarının onlarca saat sürdüğü olur. Senin dediğin Yıldırım Satranç, onda hızlı hareket etmek gerekir.

Normal satrancın bir düşünce oyunu olduğuna dair güzel bir film isterseniz de 7. Mühür güzel bir filmidir.

7.mühürde satranç hafif bir detay gibi gelmişti.
  • Benim bildiğim ve oynadığım 3 satranç türü var.
    Normal satranç birisi. Herkesin bildiğidir. Düşünme üzerine oynanan bir oyundur zaten hızlı oynamaya gerek yok. Turnuvalar üzerinden açıklama yapayım sana yarım saat verirler ( bazen değişiklik olabiliyor.) o süre zarfında gidip yemek bile yiyebilirsin. Süre biterse kaybedersin bunu bil. 30 dakikalık düşünme zamanın oluyor.
    Yıldırım satrancı var birde bunu çok hızlı oynarsın. Bunu çokca pratik yaptıktan sonra geç zordur hata yapma olasılığı yüksek.
    Birde bebek satrancı var. 4 kişi 2 farklı satranç tahtasında oynanıyor eşli oynanıyor. Aşırı zevklidir. 4 arkadaş bulabilirsen mutlaka oyna tavsiye ederim
  • Benim bildigim hicbir satranc oyuncusu hemen hamle yapmaz dusunur hocam ukd niz varmi turnuvulara katiliyosunuzya?

• Chess.com dan oynayabilirsin online olarak süreli maclarla oynarsan alisabilirsin hizli hamle isine

• hhhmehmet H kullanıcısına yanıt
    Yok hocam yeni başlıyorum işte.

• Beyaz oynadığını düşünürsek ilk başta B2 ve G2'deki piyonları öne sür. Ardından C1'deki Fil'i B2'ye, F1'deki Fil'i ise G2'ye sür. Böylece rakip B7 ve G7'deki piyonları ileri sürdüğünde Kale'lerini alabilir ve güvenle geri kaçırabilirsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: V3tra

Hocam peki bu satranç ve zeka olayına ne diyorsunuz?Zekayla çok ilişkisi var mı?Yani uzmanlaşmak için zekanın etkisinden bahsetmissiniz ama normal bir oyunda zeka ne kadar etkili sizce?Açılışları falan ezberleyip oynayıp iyi derece yapanlar var diyorlar ne kadar doğru?

Bugüne kadar satrançta dünya şampiyonu olmuş olan herkesin IQ'su ölçülmüş olup IQ seviyelerinin normalin üstünde olduğu ortaya çıkmıştır. Ama olay biri diğerini yenince "Ben senden daha zekiyim" gibilerinden değil. Satrançta dünya çapında isimlerini duyurmuş kişiler günlük hayatlarında satrançla yatıp satrançla kalkan, saatlerce antrenman yapan kimseler.

Kendim küçük çocuklara satranç eğitimi verdiğim için öğrencilerimden notasyon kağıtlarını istiyorum ve kiminle karşılaşacağı önceden belliyse bazen de rakibin maçlarını analiz ediyoruz. Bugüne kadar analiz ettiğim maçlara bakarak şunu kesinlikle söyleyebilirim ki özellikle küçük yaş kategorilerinde çoban matıyla bile biten onlarca karşılaşmaya denk geldim. Küçük çocukların maçları genellikle kısa sürüyor ve az buçuk bir bilgi birikimi olan çok güzel sonuçlara imza atabiliyor. Ancak büyük yaş kategorilerinde gerçekten iyi oyuncular olduğu için ezber yaparak galibiyet kazanmanız çok zordur.

Açılışları bilmenizde çok fayda var. Açılışların mantığını çok iyi kavramanız sizi bir adım öne götürecektir. Eğer beyaz tarafsanız oyuna yön vermeyi, siyah tarafsanız rakibinize karşılık vermeyi çok iyi bilmeniz gerekiyor. Altta resim paylaşıyorum, bu kuralları anlayarak öğrenmeniz faydanıza olacaktır.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.