Yerleştirme 6100. İtü işletme mühendisliği, itü uzay, bilkent ie (%50) 3'nün birden gelmeme ihtimali var. Normalde tıp istemiyorum fakat sıralamadan dolayı altlara gazi,deü, akdeniz yazacağım. Bölüm tavsiyesi olanlara açığım. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
say 6k tavsiye
-
-
Up up
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kimya mühendisliği çok duydum
Eğer matematiğe ilginiz var odtü matematik çok iyi pcye istatistiğe çoğu şeye yönelebilirsiniz bence değerli bilinmiyor
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Yalvarıyorum sana kendini tanı. Mühendislik seçeceğim diyip tıp istemiyorum ama yazabilirim demişsin.
BU OLMAZ.
Bir insan hem mühendis hem doktor olma potansiyeline sahip olamaz. Bunu yapamaz bu işleri yapamaz demiyorum. Neticede 4 ile 7 senelik bölümler her şekilde biter. Meslek her şekilde yapılır.
Ancak,
birinde mükemmel bir hayatın olacak iken öbüründe her pazartesi günü sendromdan sendroma gireceksin en iyi ihtimal.
Lütfen kendinizi tanıyın.
6000 lerdesin. Sadece s*çsan yine emsallerine göre başarılı olacaksın. Ama yeterki kendine uygun olan bir bölüm seç. Ya da tersinden kendinin sevmeyeceği bir bölümü seçme.
Hocam 6k bana başarısızlık gibi geliyor. Sürekli çalışan bir tiptim eğitim hayatım boyunca. Denemelerim vs. iyi geliyordu. Sınavda hesapladığımdan 2 fazla ayt yanlış geldi. Yazılabilecek düzgün bir yer yok. O yüzden tıbba sıcak bakmaya çalışıyorum. Hedefim odtü ee idi. Elim kolum bağlanmış gibi hissediyorum.
Çok iyi anlıyorum.
Kendi açından haklısın iyi düşün derim.
Hocam diğer başlıklarda da sizi gördüm tıpla ilgili bilginiz var sanırım. Tıpta bilime yakın bir yol izleyebilir miyiz yoksa ütopik bir düşünce olarak mı kalır? Hastane işlerine mümkün olduğunca uzak kalabilir miyiz?
Bilkent ie gelmez bence
ben de öyle düşünüyorum hocam ama belli de olmaz
Tabi şimdi sana tıp fakültesini kabaca anlatayım.
Temel bilimler denilen dersler vardır.
Bunlar Histoloji, Farmakoloji, Anatomi, Fizyoloji, Patoloji, Mikrobiyoloji, Biyokimya ve bir kaç önemsiz ders olarak başta gelir. Bu branşların herhangi birinde uzman olabilirsin. Bu branşlarda uzman olmak istiyorsan tus ile başarı sağlayıp yerleşmen gerek. Dikkat bu branşlarda uzman oluyorsun akademik unvan kazanımı yok.
Bu branşlarda akademik kariyer yapmak istiyorsan çoğu için tıp okumama gerek yok. Biyoloji, kimya, eczacılık, veterinerlik gibi bölümlerden mezun olup yüksek lisans ve doktora yaparak da akademik unvan kazanan var. Ama sen doktor olup uzman olduktan sonra da akademik kariyer yapabilirsin. Hatta bazen avantajlı bile olabilirsin. Örneğin, biyoloji mezunu bir Anatomi profesörü ile tıp mezunu bir Anatomi profesörü aynı siklete denk gelmez. Ama sonuçta ikisi de profesördür. Ancak temel bilimlerin genelinde tıp dışı akademisyen baskınlığı vardır Türkiyedeki iltimas ve torpil durumlarından bahsetmiyorum. Onu anlatmaya gerek yok.
Olur mu? İstersen yukarıdaki temel bilimlerden birinde araştırmacı olabilirsin. Ha artık son dönemlerde temel bilimlerde uzman olan doktorlar uzman unvanı ile üniversitelere de atanıyor. Belki oradan yol yapabilirsin kendine.
Klinik bilimler denilen ve tıbbın esasını oluşturan bölümler ve dersler de fakültenin diğer yarısını oluşturur. Bunları halktan herkes az çok bilir. Dahili bilimler ve Cerrahi bilimler diye iki ana kola ayrılır. Bunları tahmin edersin. Mesela Göz Hastalıkları cerrahi bilimdir, Enfeksiyon Hastalıkları dahili bilimdir.
Bu klinik bilimlerden istediğinde yine tus ile uzmanlık alabilirsin. Uzman olduktan sonra mecburi hizmeti bitirdikten sonra üniversitelerde akademisyenlik kariyeri yapabilirsin. Bunun için ya sağlam tanıdıkların olmalı yada uzmanlık eğitimi alırken hocaların gözüne girmelisin. Yahut çok uç bir dalda uzmanlık yapan sayılı kişilerden olmalısın. Mesela bir dahiliye uzmanı araştırma yapmak için üniversitede akademisyen olmak istese çok fazla dahiliye uzmanı olduğu için şansı azalır. Ama mesela dahiliye üzerine yoğun bakım yandal yapmış biri için şans bir parça daha fazla olabilir.
Şimdi bir de temel ile klinik arasında sıkışan bazı bölümler var. Bunların başında aklıma gelen patoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, tıbbi genetik var.
Mesela, Patolojiyi yukarıda temel bilimden saydım ama patoloji aslında cerrahi bir bilimdir. Ama temel bilim mantığına daha yakındır. Uzman patologlar hastanede çalışır ama hasta görmezler kendilerine gelen ya da kendilerinin hazırladığı doku ve organ örneklerinden tanı koyarlar. Bilirsin işte "patoloji raporu gelecek" vs diye duymuşsundur. Bu raporu veren tıp mezunu patoloji uzmanlarıdır. Bunun gibi biyokimya ve mikrobiyoloji de var. Hastanede çalışır ama hasta görmezler. Aldıkları ücretler hasta gören doktorlar kadar olmasa da yine de iyidir. Bu yüzden tusta derece yapanların tercihleri arasındadır. Girmek kolay değildir
Tıbbi genetik ise hep gözde olan ama özellikle son dönemde yükselen ve daha da gözde hale gelen kısmen de hasta bakan ama baktığı hastalar özel ve belirgin olduğu için tam bir klinisyenlik havası olmayan bir uzmanlık alanı. Geleceğin bir yanı genetikte olduğu için benim için dikkate değer bir saha diyebilirim. Ama duymuşsundur. Moleküler biyoloji ve genetik diye mahsus bir bölüm var. Şimdi sen tıbbi genetikçi olursan moleküler düzeyden çok genetik durumun hastaya olan etkisi üzerine çalışma yaparsın senden bu beklenir. Tabi moleküler biyoloji ve genetik bitiren birinin işi garanti değildir ama eğitimi bu konuda tıp mezunu birinin üzerindedir. Hani şunu düşün gerçekten araştırmacı mı olmak istiyorsun.
Özetlemem gerekirse, temel bilimler yada klinik alanında uzmanlık yapıp sonrasında araştırmacı olabilirsin. Ama hastaneden uzak kalayım dediğin için temel bilimlerden birini tercih etmen daha doğru olur. Ancak şunu da baştan yazayım ben hasta bakmayacağım diyerek tıp fakültesi seçmen çok yanlış bir şey olur. Yukarıda yazdığım deyim yerinde ise hastalardan kaçmak için var olan bölümler bir avuç insanın girdigi bölümlerdir.
Söz gelimi bu tus 9000 civarı kontenjan açıldı 200 civarı temel bilimlerden açıldı.
Ha benim maaşım iyi olsun ama aynı zamanda yatayım hasta görmeyeyim dersen fakültede dişini sıkıp tusta başarılı olursan gireceğini yerler de var
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2F6E4D667 -- 27 Temmuz 2023; 11:10:35 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Tıp okuyorum. Yapacak vir eşy yok bari bunu seçeyim diye tıp yazma derim, hastane istemiyorsan hiç yazma, araştırmacı olmak tıpta bilim adına ilerlemek bence bu ülkede yapılmaması gereken bir şey zaten doktorluk da yapılmamalı ama günün sonunda hayatını yaşamak isteyeceksin ve senin tatmin etmesi çok önemli, 6k en iyi mühendislikler yok ama yine de berbat bir sıralama değil sonuç olarak alternatiflerini değerlendir bence mühendisliğe yatkınsan kesin mühendislik yap çünkü tıpta ilerlemek istiyorum vs demek hayattan beklentim yok hayatımı bilime adayacağım demek ve bence gerek yok yani 😬😬
Akdeniz zor okul bence , deü nun da sistemi biraz farklı . İst düşünüyorsan sbü öneririm bilgi almak istersen verebilirim . Direkt foto atınca kızıyolar biraz 🤣🤣
Doğru hocam, olmadı tobb ee %50 yazmayı düşünüyorum.
Çok güzel yazmışsınız hocam
Up
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
boun che
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Yalvarıyorum sana kendini tanı. Mühendislik seçeceğim diyip tıp istemiyorum ama yazabilirim demişsin.
BU OLMAZ. Bir insan hem mühendis hem doktor olma potansiyeline sahip olamaz. Bunu yapamaz bu işleri yapamaz demiyorum. Neticede 4 ile 7 senelik bölümler her şekilde biter. Meslek her şekilde yapılır. Ancak, birinde mükemmel bir hayatın olacak iken öbüründe her pazartesi günü sendromdan sendroma gireceksin en iyi ihtimal. Lütfen kendinizi tanıyın. 6000 lerdesin. Sadece s*çsan yine emsallerine göre başarılı olacaksın. Ama yeterki kendine uygun olan bir bölüm seç. Ya da tersinden kendinin sevmeyeceği bir bölümü seçme. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X