Şimdi Ara

SCHOPENHAUERLİ SORUNUN METNİ, OTODETERMİNİZM/İNDETERMİNİZM?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.709
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Schopenhauer, felsefe, determinizmli sorunun metni.
    Buradaki metin başka bir kaynaktan alındığı için aktarılışı farklı.Soruda Schopenhauer: "..." demiştir, şeklinde yazılmıştı.Öyle düşününüz.

"Schopenhauer, deneysel dünyada anlamın ya da amacın bulunmadığına ve son kertede kendinde bir hiçlik olduğuna inanmaktaydı. Deneysel dünya tamamen özneye bağlı olduğundan, ancak bizlerde, bu dünyayı bizden bağımsız olarak var olan bir şey olarak düşünmek gibi yapısal bir eğilim bulunduğundan, onun tamamen bir yanılsama olduğu yolunda bir duygu söz konusuydu. Onun tarafından yutulmamamız, onunla alakadar olmamız ve onun yollarına kapılmamamız, onu reddetmemiz gerektiğine inanmaktaydı. Bu tutumu, insan iradesinin bu dünyaya arkasını dönmesi olarak adlandırdı."

Bu paragraf aşağıdaki görüşlerden hangisine paralellik gösterir?

A)Fatalizm B)Determinizm C)İndeterminizm D)Otodeterminizm E)Liberteryanizm

• Yapay Zekanın Yanıtı

Otodeterminizm ve İndeterminizm: Schopenhauer'un Sorunu

Otodeterminizm, eylemlerin tamamen bireyin özgür iradesi tarafından belirlendiğini öne süren felsefi bir görüştür. İndeterminizm ise eylemlerin rastlantısal olaylar veya dış faktörler tarafından belirlendiğini savunur.

Schopenhauer'un sorunu, otodeterminizm ve indeterminizm arasındaki paradoksal ilişkiyi ifade eder. Schopenhauer, eylemlerin hem özgür irade hem de dış faktörler tarafından belirlenebileceğini öne sürer. Bu paradoksu açıklamak için "motif" kavramını kullanır.

Motifler, eylemlerimizi yönlendiren iç dürtülerdir. Schopenhauer, motiflerin hem özgür iradeyle hem de dış faktörlerle etkileşime girdiğini savunur. Örneğin, açlık bir dürtüdür, ancak açlığın nasıl giderileceğine karar vermek özgür iradeyle ilgilidir.

Bu nedenle, Schopenhauer'un sorunu, eylemlerin hem otodeterminizm hem de indeterminizm tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar. Bu paradoksal ilişki felsefi tartışmalarda yüzyıllardır devam etmektedir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Otodeterminizm yaptım ama doğru olacağından hiç umudum yok

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sınavdan tam bir gün önce benzer bir soru çözmüştüm tanımları allak bullak hatırlayarak indeterminizm yaptım. Ama sınav çıkışı telefondan baktığımda schopenhauerin determinizm savunucusu olduğu yazılar okudum. Tamam eyvallah dedim ama bugün araştırdığımda fatalizm hakkında çalışmaları olduğunu gördüm.

Not: ayrıca her sene sayısal olmama rağmen sosyal tartışmalarını izledim bu sene kadar seçici bir sosyal görmedim. kesinlikle tm sözellerde çok yer oynatır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cherryblues -- 24 Mart 2014; 23:18:59 >
  • Schopenhauer determinist, ama bu söz determinizmle alakasız.
    Cevap indeterminizm ya da otodeterminizm.Ama hangisi
  • Sohopenh.. Her ne soparsa onu gorunce direk determinist yaptim malum sure yok :/

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben Fatalizm yaptımhttp://forum.donanimhaber.com/m_89634761/f_//tm.htm#89634761 bu konuda destekliyor beni ama bakalım
  • Fatalizm olması imkansız.Fatalizm olsa adam kaçamazsınız, her şey olacağına varır gibi bir şey derdi.Oysa metinde yapılabilecek bir şeylerden bahsediliyor, en azından dünyanın goygoyundan kendini soyutlama gücüne sahipsin.Bu açıdan otodeterminizm mantıklı.
    Aynı zamanda, kendisi otodeterminizm'in geliştiricisi olan Kant'ın öğrencisi.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • "Determinizm ve indeterminizm arasında uzlaşma sağlamaya çalışan görüştür. Kant’ta ifadesini bulan bu görüşe göre, insan kendi iradesi ile ahlak yasalarını özgürce belirler. Bu nedenle ahlak yasaları insanın dışında konulan ve uyulması istenen yasalar değildir. İnsan, kendi özgür iradesiyle belirlediği genel geçer ahlak yasalarına yine kendisi uyar". Otodeterminizm in tanimindan bir parca. Ben den bahsediyor ozneden...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • süperoksit dismutaz S kullanıcısına yanıt
    ya abi parcayi 30 kez okudum yuh ya 160 dakikayi bu soruya verseler anca yeter sinavda indetermizm[insan tum davranislarinda ozgurdur) yapmistim parcada bunu kesinlikle elestiriyor:30 kez okudum ve anladigim kadariyla shopen diyorki bu dunyada insan ne kadar bagimsiz olursa olsun dunya insandan bagimsizdir e bizim yaptigimiz deneyleri dogrudan evrenin kanunlari etkiliyorsa burda olus bize bagli degil o halde herseyin olcutu yine evrendeki kanunlar oldugundan bizim deneyimizi biz degil evren belirliyor o halde insan yaptigi deneyde ozgur degildir.Abi ya insaf ya bu soru sorulur mu bu soruyu yapanda bence bala gote yapmistir yani basimi agritti soru, bu sorunun cevabi kesinlikle determinizm,bu sikki isaretliyen arkadaslari tebrik ederim.
  • ben bu soruyu bos birakacaktim ama salladim dedim bari mantikli sallayim deney falan geciyodu parcada determinizm yaptim :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahlak felsefesine biraz göz atan biri çok rahat yapardı bunu.ahlaki eylemde bulunurken kişinin tamamen özgür olduğu anlamı çıkıyor.bu da indeterminizm oluyor.otodeterminizm'de ahlaki eylemler kişiliğe ve çevreye bağlı oluyor.
  • ama cümlede özneye bağlı diye bir ifade geçiyor ben onu kişiliğe bağlı olması şeklinde düşündüm. ve otodeterminizm yaptım :(
  • indeterminiz yaptım ben de bakalım
  • quote:

Orijinalden alıntı: mshn

ama cümlede özneye bağlı diye bir ifade geçiyor ben onu kişiliğe bağlı olması şeklinde düşündüm. ve otodeterminizm yaptım :(

otobiyografideki oto degil o. senin dedigin tamamen oznel olan indeterminzm

• ben de oto deeterminizm yaptım parcada özne ile ilgili seyler var diye

• Otodeterminizm yaptım.Felsefe hocasına sordum indeterminizm dedi.
  • nerden baksan 7-8 kere okumuşumdur bu soruyu ama bi türlü tam olarak ne demek istediğini anlamadığım için boş bıraktım
  • İndeterminizm yanıt
  • İndeterminizm yaptım ben de.
  • Bizim öğretmen otodeterminizm dedi ama bence indeterminizm, öyle yaptım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.