Şimdi Ara

Bilimin Tanrıyı gereksiz kılması ve tanrı ilişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
697
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu kısım, neden bilime güvenmek zorunda olduğumuz kısmı
    Sol elinize bir eşya veya bir madde alın ve avucunuzu açık tutun, sağ eliniz ise boş kalsın ve iki avucunuzu da açın. Sol avucunuzda gözle görebildiğiniz bir nesne var, sağ avucunuzda ise bir şey yok. Size göre hangi avucunuzda varolan bir şey var?
    Eğer sol avucunuzu seçerseniz, bu bilimdir. Çünkü bu Dünya'da ancak var olan şeye ikna olabiliriz.Ancak ona güvenebiliriz.
    Fakat her cevap "sol avuç" olmayacaktır. Sağ avucudu seçenler olacaktır.Sağı seçenler biraz şüpheli yaklaşıp "Belki sağ avuçta bir şey var fakat biz göremiyoruz" diyecektir. Buna tek cevabımız "Şuanda sağda bir şey yok ve soldaki gördüğün şeye güvenmek zorundasın, sağ avucunda bir şey olup olmadığını bizde bilmiyoruz fakat tek güvencemiz sol avucunuzdaki nesne" diyebilmeliyiz.Sağ avucumuzda bir şeyin olmaması, orada hiçbir şeyin olmadığı anlamına gelmez, aynı zamanda bir şey olduğu anlamına hiç gelmez.
    Bu Dünya'da gerçekleri öğrenmek istiyorsak, sol elimize, bilime güvenmek zorundayız.Çünkü bilim, yanlışlanabilir olması, sınanabilir olması, deneye dayalı ve tekrarlanabilir olmasıyla oldukça ikna edicidir.

Birde inanç var. İnanç nedir biliyor musunuz, sağ avucunuzda göremediğiniz halde, duyamadığınız halde, test edemediğiniz halde, bir şeylerin olduğunu düşünmektir.İnançta ispat aranmaz.Daha önce dediğimiz gibi, bir şeye inanmak onu gerçek yapmaz.
    Şimdi hayatımızda merak ettiğimiz soruları öğrenmek için sol elimizdekine güvenmek zorundayız. Nasıl varolduk, biz kimiz sorusuna sağ avucumuza değil, sol avucumuza bakmalıyız.

Bu kısım, bilimin tanrıyı gereksiz kılma kısmı
    Bu kısımda sizin fikir ve düşüncelerinizi merak ediyorum, çünkü benim açıdan şüpheli bir durum.
    Bence, bir şeyin bilimsel açıklaması, o şeyde tanrıyı gereksiz kılar. Biraz daha şüpheli yaklaşarak "yok saymaz ve var saymaz" diyorum, sadece gereksiz kılar.
    Mesela bir şeyin tanrı tarafından yaratıldığına veya yapıldığını iddaa edelim. O şeyin nasıl varolduğu konusunda bilimsel açıklamamız da var, yani nasıl var olduğu gözlem ile, sınanabilmesi ile test edilebiliyor. Peki, o zaman en önemli bir sorun var, tanrı bunun neresinde?
    Mesela gökyüzündeki gezegenlerin düzenli olduğunu düşünürüz ve bunu tanrıya bağlarız. Peki, bilimsel bir cevap ile aslında bu düzeni sağlayan şeyin 'doğal ayıklanma' olduğunu söylersem ve bilimsel şekliyle yorumlarsam, tanrıya ne gerek kalır?
    Eğer ki, "Tanrı, doğa yasalarıyla yönetir" dersek, o zaman biz bu iddaayı nasıl bileceğiz ve doğrulayacağız? Sadece inanmakla yetinebileceğimiz bir durum olur.
    Kısaca, Bir şeyin varoluşunun tanrıya bağlanırsa ve bu oluş bilimsel olarak açıklanırsa, tanrıya gerek kalır mı?

• nur topu gibi bir din daha doğdu science religion

follow science be smart

yeni dinimiz bilim dini ... bilimadamlarıda bu dinin yol göstericileri yani peygamberleri

• bilim kurumları bu dinin tapınakları ... afaroz mekanizmasına sahip kilise gibi ...

bilim kilisesi ...

bilim dışı tüm argümanlar inançlar reddedilir . bilim kilisesinin onayladıkları ve bilim ruhbanlarının onayından gecen fikirler hakikattir

bu mantık bol miktarda bilim yobazını ortaya cıkardı malesef
  • cadence1 kullanıcısına yanıt
    Bilimciliği din gibi görmek onu fazla ciddiye almaktır. Bilimcilik asla ve asla bir din olamaz, olsa olsa bir ideoloji olur. Ki şu an olan da o...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tom.waits T kullanıcısına yanıt
    haklısın da . sonuçta bilim diyenlerin hepsi bilimcilik dini mensupları .. bilim dediğimiz soyut bir kavram aslında ...

hepsi bilim adına konuşuyor ahkam kesiyor .. bu bilim her kimse sanki bir insanmış gibi ..

bilim şöyle diyor şeklinde başlayan nice cümle duydum .. ne farkı var eleştiregeldikleri dinlerden ?

hiç bir farkı yok
  • "At bottom God is nothing more than an exalted father."

Sigmund Freud, Totem and Taboo : Resemblances Between the Mental Lives of Savages and Neurotics (1913)
  • Celal parti kur oy verelim ismi de ;

Avuç Partisi olsun .

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: cadence1

haklısın da . sonuçta bilim diyenlerin hepsi bilimcilik dini mensupları .. bilim dediğimiz soyut bir kavram aslında ...

hepsi bilim adına konuşuyor ahkam kesiyor .. bu bilim her kimse sanki bir insanmış gibi ..

bilim şöyle diyor şeklinde başlayan nice cümle duydum .. ne farkı var eleştiregeldikleri dinlerden ?

hiç bir farkı yok

Bilimin insani özellik taşıması gibi anlatımlar, bilimsel yolla açıklanan olayları etkilemez.
  • Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt
    tombik celal soruna cevap vereyim.

Allah teala olmaksızın hiç bişeyi açıklayamazsın

örnek ;

evrim inananısın ... evrimde bir yazılım ? bahcede gömülmeyi bekleyen minik bir kedi yavrusu var .. ölümünü vesair sebeplere baglayıp doğal seleksiyon dedik ..

bu programlamayı kim yazdı peki ?

baska bir örnek ; senin bir anne baban var .. seni anne baban mı yaptı ? izdivac sonucu anne rahmine düştün tombik celal ..

bu tasarımı yazılımı kimin eseri ? üreme güdüsü cinsellik ne dersen de !!!

her bir cevabın başka bir soruya kapı acacak .
  • quote:

tombik celal soruna cevap vereyim.

Allah teala olmaksızın hiç bişeyi açıklayamazsın

örnek ;

evrim inananısın ... evrimde bir yazılım ? bahcede gömülmeyi bekleyen minik bir kedi yavrusu var .. ölümünü vesair sebeplere baglayıp doğal seleksiyon dedik ..

bu programlamayı kim yazdı peki ?

baska bir örnek ; senin bir anne baban var .. seni anne baban mı yaptı ? izdivac sonucu anne rahmine düştün tombik celal ..

bu tasarımı yazılımı kimin eseri ? üreme güdüsü cinsellik ne dersen de !!!

her bir cevabın başka bir soruya kapı acacak .

Evrime inanılmaz, evrim bilinebilir bir şey. Evrim konusunda da bir şey bilmiyorum açıkcası.

"bu programlamayı kim yazdı peki?" diyorsun, sorunda bile gizem var, belki de iddaa ettiğin programın nasıl oluştuğunu bilmiyorsun, ve bu gizemi tanrıya alet ediyorsun.

Beni annem babam yapmadı ki, leylekler getirdi İşte şunu vurguluyorum, sorduğun sorulara bilimsel cevap getirirsek, tanrı bunun neresinde kalır?
    Programı kim yazdı diyorsun, programın birinin yazıp yazmadığını nereden bileceğiz? Yani bir şey olduğunda illaki bir yaratıcı olmak zorunda mı? Bir şey gösteriyorsun ve onun oluşumundan çok kimin yaptığıyla ilgileniyorsun

• Bilim Tanrı'yı gereksiz kılamaz.Tanrı kavramı insan beyninin oluşturduğu en kapsayıcı kavramdır.Her şeye gücü yeten,her şeyi yaratma gücüne vakıf,her şeye ilmi olan bir varlığın şüphesiz bütün fiziki sistemleri oluşturup insan aklına uygun hale getirdiğini pekala savunabilir bir teist veya deist kişi.Felsefi olarak böyle bir savunma yapmak mümkün.Evrenin başlangıcından bugüne kadar ve sonunu da tahmin edecek şekilde bütün süreci tamamen materyalist ve bilimsel olarak açıklasan da bunu Tanrı yaptı diyebilirsin.Çünkü insan tasavvurundaki Tanrı'nın her şeye gücü yeter.
  • Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt
    sorulara bilimsel cevapta getirsen sonuçta verdiğin cevapta sorunun asıl cevabı degil ?

canlılık evrimle bigbangle basladı .. bilimsel olarak açıkladın oluşları tamam .

iyide bu acıklamada bir yazılım sonuçta .. izdivacta big bang yasanıyor büyük patlama zevcler arasında bi bakıyon çocuk oluyor

buda bir programlama işte .. bu acıklamada bir tasarımcıyı mimarı matrix teki ifadeyle programcıyı gösteriyor

nereye bakarsan bak .

kuantum felan hepsi bir tasarımcıyı işaret ediyor

decepton filminden bikacsahne var videoda .. rüyalarımız düşünce duygularımızda bir gerceklik ...

al sana bilim adamı dediğin kişiler buu söylüyor

zaten kozmik bilinç dediğin şey Allah tealanın eseri .. hayat yasıyor olmanın sebebi bu ..

• cadence1 kullanıcısına yanıt
    Ben din kavramını indirgenmiş bir manada kullanmam.
    Scientism dediğimiz şey dini olabildiğine basit genellemlere indirger, daha sonra bilimin dini yanlışladığını iddia eder.

Bunu yapmalarının sebebi bilimin dine alternatif olabileceğini sanmalarıdır bir yandan da. Benim bilimciliği din olarak görmememin sebebi bilimsel verilerin asla ve asla bir dindeki bütünselliğe, tutarlılığa sahip olamayışı, olamayacağıdır. En basit gördüğümüz bir din bile bizi çok büyük bir içsel yolculuğa çıkarabilir, scientism ise kendini sürekli yanlışlayan veya paradigma değiştiren bir veriler yığınıyla bunu yapamaz.

Scientistlerin atalarına bakarsak mantıksal pozitivizm(viyana çevresi) ve pozitivizm(Comte)'la karşılaşırız. Örneğin mantıksal pozitivistlerin iddiası metafiziksel öğelerin anlamsız olduğu, bilimin doğrulamayla(verification) ilerlediği gibi iddialar. Şu an bilim metodoloji ve felsefesi çalışanlar bu görüşlerin şu anki bilim metodoloji açısından yanlış olduğunu bilirler. Yani Scientistlerin metafiziği yadsımalarını aklı başında bilim felsefecileri kabul edilmez bulurlar.
    Gene Comte pozitivizmin kurucusu kabul edilir. Comte ne yaptı yeni bir din kurduğunu ilan etti.(bknz. Religion Of Humanity). İnsalık tarihini üçe böldü ve doğrusal bir tarih anlayışıyla zirveye pozitivist dönemi koydu. Daha sonra çeşitli ibadetler bile geliştirdi bu pozitivizm için.

• quote:

Orijinalden alıntı: tom.waits

Ben din kavramını indirgenmiş bir manada kullanmam.
    Scientism dediğimiz şey dini olabildiğine basit genellemlere indirger, daha sonra bilimin dini yanlışladığını iddia eder.

Bunu yapmalarının sebebi bilimin dine alternatif olabileceğini sanmalarıdır bir yandan da. Benim bilimciliği din olarak görmememin sebebi bilimsel verilerin asla ve asla bir dindeki bütünselliğe, tutarlılığa sahip olamayışı, olamayacağıdır. En basit gördüğümüz bir din bile bizi çok büyük bir içsel yolculuğa çıkarabilir, scientism ise kendini sürekli yanlışlayan veya paradigma değiştiren bir veriler yığınıyla bunu yapamaz.

Scientistlerin atalarına bakarsak mantıksal pozitivizm(viyana çevresi) ve pozitivizm(Comte)'la karşılaşırız. Örneğin mantıksal pozitivistlerin iddiası metafiziksel öğelerin anlamsız olduğu, bilimin doğrulamayla(verification) ilerlediği gibi iddialar. Şu an bilim metodoloji ve felsefesi çalışanlar bu görüşlerin şu anki bilim metodoloji açısından yanlış olduğunu bilirler. Yani Scientistlerin metafiziği yadsımalarını aklı başında bilim felsefecileri kabul edilmez bulurlar.
    Gene Comte pozitivizmin kurucusu kabul edilir. Comte ne yaptı yeni bir din kurduğunu ilan etti.(bknz. Religion Of Humanity). İnsalık tarihini üçe böldü ve doğrusal bir tarih anlayışıyla zirveye pozitivist dönemi koydu. Daha sonra çeşitli ibadetler bile geliştirdi bu pozitivizm için.

Mistisizmde kendini yanlışlar avamlarla havasların tasavvuf anlayışı farklıdır.Tek gibi düşünürüz lakin aslında sonsuz tane din vardır

• quote:

nur topu gibi bir din daha doğdu science religion

follow science be smart

yeni dinimiz bilim dini ... bilimadamlarıda bu dinin yol göstericileri yani peygamberleri

Bilim sizin kabileciliğe dayanan mezhepsel inançlarınızdan daha mantıklıdır.Biri modern zamana fazla gelir taşar diğeri ise şimdinin gerçeklerine uygun değildir

• Bir kere Tanrı süreçlerle yaratıyor bir çok şeyi, bunu biliyoruz. Yani mesela dinlerde yerin göğün ve arasındaki her şeyin yaratıcısı olarak geçer Tanrı. Ee beni Allah yarattı ama ben anamın karnından doğdum? Niye beni anam babam yarattı demiyoruz? Çünkü ben bir süreç sonucu yaratıldım. Aynı şekilde doğada gözlemlediğimiz olaylar da süreçler sonucu yaratılıyor demeliyiz. Gökten gelen yıldırımı Tanrının yolladığı değil bulutlardan oluştuğu anlaşıldığında, Tanrı gereksiz kılınmış olmaz. Sadece birilerinin eksik bilgisi dolayısıyla kafasında oluşturduğu Tanrı tablosu değişmiş olur o kadar. Şuan biz biliyoruz ki Dünya da bir süreç ile oluştu ve hatta evrenin içindeki her şey bir süreç ile oluştu. Peki bu sürecin başlangıcı nedir? Big bang tir ama big bangin sebebi şu an bilinmiyor ve bilmek de pek kolay değil.

Yine de teistler big bangin arkasında Tanrının olduğunu söylüyorlar. Peki bu da aynı yıldırım örneğinde olduğu gibi bilinmezliği Tanrıya atfetmek değil midir? Hayır değildir çünkü burada asıl mesele big bangin açıklanamaz olması değil, onun evrenin net başlangıcı olduğu kabulüdür. Yani big bangin arkasında Tanrı var denmesinin sebebi big bangin arkasında olgular sonucu oluşan başka süreçlerin olduğunu söyleyemememizdir. Yarın bir gün bilim dünyasında bigbangin arkasında olgusal bir takım sebepler keşfedilirse, bu Tanrıyı gereksiz kılmaz çünkü bu sefer bu sebepler Tanrının eseri denebilir. Yani değişen bir şey olmayacak çünkü maddesel olan şeyler mutlak olamıyorlar. Dolayısıyla maddeler dünyasında sebep-sonuç ilişkisi açısından geriye gidildiğinde hep mutlak bir "ilk sebep"e ihtiyaç duyuluyor. Aristo'nun Tanrı inancının da temel nedeni buydu ki kendisi "ilk sebep" olayını ilk ortaya atan kişidir yanlış bilmiyorsam.

Sonuç olarak meyvelerin doğrudan Allah'ın elinden çıkma olduğunu iddia eden yok. Herkes biliyor ki o meyveyi ağaç var etti. Ama yine de o meyvenin güzelliğine hayran kalınıp "Rabbim ne güzel yaratmış" denebiliyor çünkü o meyveyi var eden süreçlerin Tanrı sayesinde var olabildiği biliniyor. Açıklayıcı olabilmişimdir umarım, unuttuğum yerler olabilir ama mobilde olduğum için daha fazla uzatamıyorum şimdilik.

• Zodion Z kullanıcısına yanıt
    video resminde gördüğün bilimciler de malum bilinen bir kabilenin üyeleri dir .. zaten bunu söylemeye calışıyorum

eleştirilen karsı çıkılan ne varsa aynılarını bilimciler yapıyor bilim dini adı altında
  • quote:

video resminde gördüğün bilimciler de malum bilinen bir kabilenin üyeleri dir .. zaten bunu söylemeye calışıyorum

eleştirilen karsı çıkılan ne varsa aynılarını bilimciler yapıyor bilim dini adı altında

Kastettiğin şeye zaten bilim denmez ezberlediklerini söyleyenlerin mantığı olmaz
  • tom.waits T kullanıcısına yanıt
    senin bilimciliği bir inanç yani din olarak görmemen bir anlam ifade etmez . neden ?

örnegin evrim teorisi bilimsel degildir cünkü gözlemlenemez test edilemez tekrarlanamaz . ama inanılır inançtır

uzay masalları ---> test edilemez gözlemlenemez ----> ama inanılır keppler masallarına

veya heliocentrik model bir inançtır gözlemlenebilir test edilebilir degildir ama genel kabul görür yercekimi teorisi gibi

senin bilimciliği din olarak inanç olarak göremiyor olman bu realiteleri acıklamıyor ?

newtonun spritualist kişiliği hakkında ne biliyorsun doğa filozoflarıyla farklı düşündüğü hususlar neler ... güneş tapınıcısı coperniki ne kadan tanıyorsunda heliocentrik modele iman ettin ?

gibi bir cok örnek sıralayabilirim
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    neye bilim denip denmeyecegine sen mi karar veriyorsun ? hayır

mainstream bilimciler karar veriyor . zaten sende bunları takip ediyorsun . senin bilim kavramına ne anlam yüklediğin benim konum degil ..

senide eleştiriyor degilim dolayısıyla alıntı yapıp bilimcilerin avukatlığını yapmana gerek yok
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.