Şimdi Ara

Seagate ST3500320AS; BIOS problemi için çözüm (resimli anlatım) (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
297
Cevap
5
Favori
67.944
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar ben sorunu hallettim aldığım kablo CA-42 herkese tşk.
  • Arkadaşlar bende bu sorundan muzdaribim,

Maxtor OneTouch 4, 500gb lık harici harddisk almıştım geçen sene, bi anda harddisk i görmemeye başladı başka bilgisayarlada denedim onlar da görmedi. bende sorun acaba kutuda mı diye içini açtım harddisk i çıkardım sata dan bağladım bilgsayara bu sefer bilgisayar hiç açılmadı.

İçinden çıkan harddisk Seagate 500gb 7200.11 ST3500320AS firmware SD35

Mecidiyeköyde bi veri kurtarma merkezine götürdüm 200$ fiyat verdiler..

Malesef fotograf arşivimin tamamı bu harddiskte bulunuyor ve kesinlikle geri almam gerekiyor bu arşivi.. Gerçekten çok güzel anlatmış arkadaşlar fakat ben bu işin altından kalkabileceğimi pek sanmıyorum.. İstanbulda bana yardım edebilecek arkadaşlar var mı acaba? 200$ olmasada elimden geldiğince emeğinin karşılığını vermeye çalışırım.

Teşekkürler...

mail adresim: fzburak@gmail.com

• arkadaşlar bendede bu diskten var..olay görüntüleyicisinde uzun aralıklar ile hatalar vermekte ancak kullanıma yansımamaktadır
    vatan dan aldım,garantiye vermeyi düşünüyorum
    ürünü verdiğimde direk yeni model ile değiştirirler(sorunlu seri olduklarını bildikleri için) mi?yoksa 1 ay bekletirler mi?
  • Merhaba,

Seagate ST31000333AS modeli olan 7200.11 1TB diskim göçtü :). Bu bir external disk olarak kutuda kullandığım yedeklerimi aldığım diskti. İçinden bazı bilgileri almak için USB den taktığımda sistem görmedi. HDD motoru dönmeye başlıyor daha sonra kafalar park ediyor sesi geliyor motor duruyor ve sonra tekrar dönmeye başlıyor ve aynı işlemi sonsuza kadar tekrar ediyordu. Adaptör bozulmuştur iyimser düşüncesi ile HDD desktop'a taktım ama sonuç değişmedi. Daha önce pek çok sefer arkadaşlarımı diklerini kurtarmıştım (notebooklardan, raid 5 sistem vb şekillerde) ancak bu sefer kendi bilgilerim olduğu için de endişelenmedim değil.

İnternette pek çok makale okuduktan sonra kartta sorun olabileceğini düşünerek sigorta görevi yapan devre elemanını pcb üzerinden değiştirdim ancak sonuç değişmedi. Bende seri bağlantı ile çözmeyi denedim. Aşağıda yapılan işlemler bazı püf noktaları ve sonuç hakkındaki yazımı bulabilirsiniz.

Öncelikle CA-42 kablo satın aldım. 2 tip satılmakta biri orjinal olan diğeri de taklit olanı ancak her ikiside çalışıyor. Orjinalinde 5-6 damar kablo varken taklit olanında 3 adet kablo var.
    Telefona girecek ucu keserek USB bağlanacak tarafındaki uçlara soket bağlantılarını yaptım.

Seagate ST3500320AS; BIOS problemi için çözüm (resimli anlatım)

GND (Şase ucunu ohm metre ile kontrol ettim) benim kullandığım kabloda geriye 2 kablo kaldığı için biri TX diğeri Rx olmalıydı. Orjinal kablo alınırsa USB kutuyu açtığınızda hangi kablonun Rx hangisinin Tx olduğu kartın üzerinde yazıyor.
    İnternet araştırmalarımda seri ile işlem yaparken HDD ile kontrol kartı arasında karton koyarak irtibatın kesilmesi ile ilgili bilgiler vardı ancak bu yöntemlerden bazıları motor bağlantısını kesiyordu bazıları da veri akışı sağlayan bölgeyi kapatıyordu.
    Ben data bölümünü devre dışı bıraktım. Vidaları gevşeterek data pinlerinin olduğu bölüme karton koyarak iletişimi kestim.

Bu noktadan sonra HDD enerji verdiğimde kafalar park etmedi bende sorunun kafalar veya plaketlerde olmadığını anladım.
    Vista kullanıyorsanız Hyperterminal içinde artık yok bu nedenle internetten hypertrm.zip araştırarak bir klasöre indirin açınca içindeki hypertrm.exe dosyasını kullanabilirsiniz. Bu noktadan sonra yapılacaklar sırası ile şöyle:

1. CA-42 kablosunu boş olarak USB takın ve gerekli driverları yükleyin işlem bittiğinde aygıtlar altında com port olarak yeni bir cihaz yaratacak bunun yanında yer alan com port numarası önemli bendeki com11 olarak buldu.
    2. Kabloyu USB'den sökün ve CA-42 kablosunun uçlarını HDD üzerindeki seri haberleşme pinlerine takın. Şase zaten belli eğer bilgisayar ile haberleşme sağlanmazsa Rx ve TX yerini değiştirip deneyebilirsiniz.

3. HDD enerji verin motor dönmeye başlayacak daha sonra USB'yi bilgisayara takın.
    4. Hyperterminal için ayarları yapın USB'nin bulduğu com port u seçin bendeki Com11 ve bu port için ayarlar :

Bits per second : 38400
    Data bits : 8
    Parity : N
    Stop bits : 1
    Row control : N

5. Bu noktadan sonra kablo bağlantıları doğru ise Ctrl + Z tuşuna basınca ekrana

ASCII Diag mode
    F3 T>

yazmalı sırası ile yazılacaklar: (Not ekrana verilecek komutlarda küçük harf ve büyük har önemlidir)

F3 T>/2
    F3 2>Z

Eğer sıkıntı yoksa ekrana şu mesaj çıkacaktır.

Spin Down Complete
    Elapsed Time 0.140 msecs

Eğer Z komutundan sonra

LED:000000CC FAddr:0025DDD9 benzeri mesajlar gelirse HDD dinleyin ve motorun durmasını bekleyin. Motor durduktan sonra Ctrl + Z tuşuna başarak işlemi tekrarlayın bu sefer Spin Down Complete yazısı gelecektir.

Şimdi diski çok hareket ettirmeden kartonu çekerek (Bu arada bütün kablolar bağlı USB + Güç kablosu) özellikle pinlerin bulunduğu bölgedeki vidanın sıkılı olduğunu kontrol ederek vidaları sıkıştırın.

Hazırsanız U tuşuna basarak motorun yeniden çalışmasını sağlayın

F3 2>U

Biraz bekledikten sonra şu mesaj gelmeli

Spin Up Complete
    Elapsed Time 8.363 secs

Eğer aşağıdaki gibi bir mesaj alıyorsanız haberleşmede problem vardır. Kart diskin pinlerine doğru şekilde değmiyordur. İşlemlere baştan başlayarak doğruluklarını kontrol edin

DiagError 00006008
    Spin Error
    Elapsed Time 39.083 secs
    R/W Status 2 R/W Error 84150180

Spin Up işlemi sonrasında motor dönmeye devam edecektir.

Yeni komut /1

F3 2>/1

Sonraki N1

F3 1>N1

Ve /T

F3 1>/T

Şimdi USB bağlı iken diskin elektriğini kesin (Diskin power kablosunu çıkarmak yeterli olacaktır) 10-15 sn bekleyin. Enerjiyi yeniden verin disk motoru çalışacaktır.

Ekrana komut giremiyorsanız Ctrl + Z tuşuna basarak komut almasını sağlayın ve şu komutu girin i4,1,22 (büyük/küçük harflere dikkat)

F3 T>i4,1,22

Şimdi can alıcı komutta sıra m0,2,2,,,,,22 (evet 5 tane virgül var)

F3 T>m0,2,2,,,,,22

Bu noktadan sonta işlem biraz uzun sürebilir. Endişelenmeyin bir fincan çay alın ve rahatlayın. Ekrana bir süre sonra şöyle bir mesaj gelmeli. Bizim için önemli olan mesaj "User Partition Format Successful " kısmı bu işlem ile disk erişimi yeniden yapılandırılmış olacaktır.

Max Wr Retries = 00, Max Rd Retries = 00, Max ECC T-Level = 14, Max Certify Rewrite Retries = 00C8

User Partition Format 3% complete, Zone 00, Pass 00, LBA 00004AA5, ErrCode 000
    00080, Elapsed Time 0 mins 30 secs
    User Partition Format Successful - Elapsed Time 0 mins 30 secs
    Zone re-format was skipped.

Bu noktadan sonra herşeyi kapatıp diski normal şekilde bağladığınızda sorunsuz bir şekilde erişim sağlayabileceksiniz.

Tabii ki yinede önemli bilgilerinizi başka bir medyaya kopyalayaıp yedekte tutmakta fayda var.

Daha kolay bir kullanım için yaptığım konnektör

Eğer kabloların doğruluğundan eminseniz 3lü soketi kullanabilirsiniz

Ayrı soketler ise kablo denemeleri yapabilmek için kullanılabilir.

Bol Şans
    CyberGuy
    www.cyberguy.web.tr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyberguy -- 30 Ağustos 2011; 18:32:33 >

• Arkadaşlar bende seagate 7200.9 baracuda 250gb harddisk var son zamanlarda biosta ve windowsta görünmemeye başladı. Bazen bios görüyor ama windowu açarken siyah ekranı bir türlü geçemiyorum. acaba bu anlatılanlar sadece serial ata olanlar içinmi ide hdd ler içinde uygulayabilirmiyiz?

Ayrıca hdd den tıkır tıkır sesler geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cleaner80 -- 19 Aralık 2009; 21:33:43 >
  • Arkadaşlar yazmaya üşendiğim için cyberguy a attığım özel mesajı buraya da yazma isteği hissettim.

Benim diskim 7200.12 serisi 500GB CC34 firmware li diskti.

Motor yerine kağıt koyma işi bende hep hüsranla sonuçlandı.

Spin error ve LED tarzı hatalar aldım.Onlarca kez denedim ancak olmadı.

Yine farklı metodları onlarca kez denedim ama sonuç aynı.

cyberguy ın anlattıklarını harfiyen uyguladım, tek denemede başarı...

Aynı kablodan kullanmışız.3 telli DKU 5

Ancak ben sistem olarak windows 7 üzerine kurulu WMware Workstation 7 içinden

çalıştırdığım XP professional (SP3) ile hallettim işimi.

Diğer herşey onun anlattığı gibi...

Sevgili Bülent Uysaler (cyberguy)

Aylar önce biosta görülememe problemi yaşadığım harddiskimi internette uzun araştırmalar sonucu

kurtarmaya karar verdim.msfn forumlarındaki anlatılanların hepsini abartmıyorum, yüze yakın denememe

rağmen sonuca ulaşamadım.

Donanımhaber forumlarında anlatılanları da yaptım.Fakat yine bi sonuç alamadım.

En son yine sizin burada yaptığınız işlemi, umutsuzca denedim.

Üstelik ben çabalamayı 2 ay önce bırakmıştım.

Gecenin bi yarısı nedendir bilinmez denedim, ve ilk denememde başarılı oldum.

Size ne kadar teşekkür etsem azdır.

Allah sizden razı olsun.Allah benim yaşadığım mutluluğun anlatılamayacak kadar çoğunu size yaşatsın

Hayatınız boyunca mutlu huzurlu dertsiz tasasız yaşarsınız inşallah.

Sizin için yapabileceğim birşey varsa ne mutlu bana.

Hatta izninizle bi hediye almak isterim size.

Bana pm yoluyla ulaşabilirsiniz.

Tekrar tekrar teşekkür ederim.

İşiniz hallolduktan sonra bırakıp gitmek yerine üyelik alıp burada herşeyi anlatmışsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi extremeenvy -- 2 Ocak 2010; 5:00:08 >

• Sevgili extremeenvy

Özel mesaj ve buradaki yazılarınız için teşekkürler. Ben birşey keşfetmiş değilim değişik sitelerdeki uygulamaların toparlanmış halinin bir özetini ekleme ihtiyacı hissettim.

Forum sitelerinin amacı ihtiyacı olan kişilere yardım etmektir.

Burada yer alan bilgilerle bir sorununuz çözülmüşse ne mutlu bize.

Tekrar teşekkürler

İyi yıllar

cyberguy
  • Size de iyi yıllar :)

Sırf bunları bizlerle paylaşmak için üye olup böyle bir kılavuz hazırlamanız sizi diğerlerinden farklı kılıyor.

Onca başarısız denemenin ardından tek seferde, bana tarifi olmayan bir mutluluk yaşattınız ve maddi bir yükten kurtardınız.

Herkesin huzurunda tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

İşinizde daha yüksek mevkilere erişmeniz, hayalini kurduğunuz şeyleri gerçekleştirmeniz dileğiyle...

Tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla;

Salih...
  • ahmedov kardesim emeklerin ve bu konu için ne kadar tesekkur etsem azdır,benım de st3500320as 500gb hard dıskım vardı yaklasık ıkı aydır kullanamıyordum hard dıskı 1-2 saat once dku-5 kablo ıle yaptım ve hıc sorun yasamadım sonra hemen yedeklemeye gectım denizli den yardım ısteyen arkadas olursa mesaj atmaları yeterlı herkese teskkurler....
  • öncelikle ahmedov a sonsuz teşekkür ederim, benim ST3500320AS model harddiskimde aynı sorunla çalışmamaya başladı, içerisinde hayati önemdeki bilgilerimi kurtarmak zorundaydım. önce Ahmedov un referans verdiği linki bulmuş fakat yöntemi zor yaparım diye profösyönel birine vermeyi planlıyordum. sonra bu başlığı buldum. Ahmedov başına gelen sorun bire bir benimle aynı sorun olduğunu anlayınca ve oldukça güzel özetleği için denemeye karar verdim ve çalıştırmayı başardım. şimdi harddiskin backup ını alıyorum.

BU DURUMLA YAKIN ZAMANDA KARŞILAŞMIŞ ARKADAŞLARA LÜTFEN YAZIYA BİR GÖZ ATSIN !

Konu 1 sene önce açılmış o yüzden bazı konuları güncelliyeyimki benden sonra başkaları aynı durumdan müzdarip olursa onlarada yardımcı olmuş olayım.

öncelikle en büyük sorun kablo konusu, ben gittigidiyordan aldığım aşağıdaki dku-5 kabloyu kullandım. sorunsuz bir şekilde çalıştı.

http://urun.gittigidiyor.com/DKU-5-NOKIA-3586-6586i-3587-3587i-3588-5100-5140_W0QQidZZ21203467

yukarıdaki linkteki ürünün satışı tamamlanım ve gözükmemesi durumunda buradan bakabilirsiniz.

http://cep-telefonu.gittigidiyor.com/Cep-Telefonu-Aksesuarlari_Data-Kablosu_W0QQkatZZtaeQQstcZZgittigider

2. en büyük sorunda kablolardan hangi rengi kullanacağımız. bu kablonun içerisinden 6 adet kablo çıkıyor. yine bu başlıktan bir arkadaşın yazdığı gibi

quote:

13 pinli kabloda kullanılacak uçlar...
    fişin üzerindeki üçgen işareti üste gelecek, kablolar kuzeyi (yukarı), pinler güneyi (aşağı) gösterirken...
    soldan sağa doğru 7-8-9 nolu pinler kullanılacak...
    7. pin GND
    8. pin harddiskin TX pinine
    9. pin harddiskin RX pinine
    yine bir ölçü aletiyle renk respiti yapılacak...

methodu ile kabloların karşılığına denk gelen renkleri buldum.

aldığım kabloda GND - mavi renge, tx yeşil renge ve rx ise beyaz renge karşılık geldi.

eğer yakın tarihlerde bu kabloyu alırsanız büyük ihtimalle aynı renkler geçerli olacaktır. Yine emin olmak için 7.8.9. cu pin lere karşılık gelen renkleri kontrol edebilirsiniz.

diğer bir sorunda bu kabloları harddiske bağlamaktı, bunu ise cd-audio kablosunun ucunu dikkatlice diklemesine dilim dilim keserek, içerisindeki metali perçinleri çıkartarak kabloya bağladım. belki daha iyi bir formulu sizde bulabilirsiniz ama elimdeki imkanlardan en iyisi buydu.

cd audio mutlaka etrafınızda olabilecek bir kablodur.

ayrıca şunu belirteyim, ben GND KABLOSUNU HDD Mİ KURTARIRKEN KULLANMADIM.

Ayrıca şunu dipnot etmekte fayda görüyorum. mukavemeti olan hafif sert bir kağıt ile, vidayı gevşetmeden direk motor ile devre arasına sıkıştırmayı başardım. Elinde cep telefonu tornavidası olmayanlar ve ST3500320AS sahibi olanlar, çalışmadığını emin olduğu sürece

diğer bütün ayrıntılar ahmedovun ilk sayfasındaki rehberinde mevcut.

bugün yeni bir hdd alıp , seagate deki bütün verilerimi transfer edip ürünü garantiye göndericem. belirtmeme gerek yok , alacağım hdd seagate veya maxtor olmayacak. samsung 1 tb 7200 30 mb cache almayı planlıyorum.

hepimize geçmiş olsun.

• Arkadaşlar, Ankara'dayım. Biz de 500 GB'lık ST3500320AS Seagate mağduru olduk.
    Bizim için hardiskten ziyade içindeki verilerin önemi var. Ankara'da bu işlemi yapmış ve bize de yardımcı olabilecek bir arkadaş var ise profesyonel yardımını rica ediyorum.
    Levent Özkan Tel: (312) 441 99 00, dahili: 14
    Teşekkürler
  • ÇOOOK Teşekkurler sayenizde kurtardım bütün verilerimi
  • Aynı model disk'den aynı problemden bende müzdarip oldum sizlerin metodları ile yarın deneyeceğim inşallah verileri kurtarabilirim
  • ibrahim_demir26 muhakkak disk'in pcb si ile motor soketi arasına kağıt koymamış olabilirsiniz. Kimisi data kısmına koyuyor kimisi motor kısmına ben motor kısmına yerleştirdim ve 3-4 saat'imi aldı dku-5 kablosunun tx-rx gnd kısımlarını bulana kadar. Sonunda verilerimi kurtardım emeği geçen herkeze teşekkür ederim.

Bu arada bu hatayı düzeltip tekrar aynı hatayı alan varmı ? Bir arkadaş almış sanırım diğerlerinden alan varmı acaba?
  • aynı sorun bendede yaşandı ve 250 gb boyunca bad sector oluştu seagate ile görüştüm ve değişim gerçekleştirdiler o disk yerine 500 gb 7200.12 gönderdiler gayet memnunum :) şimdi arkadaş anlatmış ama şöyle bir durum var hard diski kesip biçmek garanti koşullarını mahfeder benm kişisel görüşüm harddiskle bu kadar içli dışlı olmak yerine garantiye göndermek bunun için seagteye girip vaka oluşturup godneriyorsunuz değişip geliyor muhtemelen garantisi vardır ürünlerinizin faturanız olmasa bile..
  • quote:

Orijinalden alıntı: safakaltun

aynı sorun bendede yaşandı ve 250 gb boyunca bad sector oluştu seagate ile görüştüm ve değişim gerçekleştirdiler o disk yerine 500 gb 7200.12 gönderdiler gayet memnunum :) şimdi arkadaş anlatmış ama şöyle bir durum var hard diski kesip biçmek garanti koşullarını mahfeder benm kişisel görüşüm harddiskle bu kadar içli dışlı olmak yerine garantiye göndermek bunun için seagteye girip vaka oluşturup godneriyorsunuz değişip geliyor muhtemelen garantisi vardır ürünlerinizin faturanız olmasa bile..

safakaltun

Arkadaşım garantilerimiz mevcut fakat giden verilerimizi kurtarmayı garanti etmiyorki seagate etse bile ücret karşılığı. Adamların hatasını böyle ödemeye niyetim yok malesef. Birdaha seagate almam aldırmam olur biter :)

Kablomu attım kutuma sorun çıkardıkça geri basıcam garantiden çıkmıştır artık benim disk p pcb yi komple çıkardım taktım.

• Emeği geçen herkese teşekkürler. En yakın zamanda söylenenleri uygulayıp bilgilerimi kurtarmaya çalışacağım bende, umarım başarılı olurum.
  • Benimde içinde 500gblık arşivim olan bu model hddim biosda fln görünmüyor büyük ihtimal ben bu işlemi yapmaya beceremem garantiye fln versem yada herhangibir bilgisayarcı 20-30tlye bilgileri kurtarabilirmi
    http://forum.donanimhaber.com/m_37749232/mpage_1/f_/key_//tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_35875125/mpage_1/f_/key_//tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çöl Tilkisi -- 11 Şubat 2010; 23:30:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Çöl Tilkisi

Benimde içinde 500gblık arşivim olan bu model hddim biosda fln görünmüyor büyük ihtimal ben bu işlemi yapmaya beceremem garantiye fln versem yada herhangibir bilgisayarcı 20-30tlye bilgileri kurtarabilirmi
    http://forum.donanimhaber.com/m_37749232/mpage_1/f_/key_//tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_35875125/mpage_1/f_/key_//tm.htm

Disk'ini bilgisayarcıya götürürsen adam araştırır bu konuyu bulur verilerini kurtarır senden de 250-300 ytl alır Sen bence elektronikten anlayan bir arkadaşını bul eğer yapamam edemem diyorsan bu bağlantı işini o muhakkak halleder Garantiye verirsen de bilgilerin gider diskini farklı seri ile değiştirirler seçim senin.

• Birkaç sorum var cevaplayacak hayırsever varmı :)
    1-)Bendeki DKU-5 kabloda 5 renk var
    beyaz
    siyah
    kırmızı
    mavi
    sarı

Hangileri bosta olacak hangileri takılacak?
    3-)Birde herkes anlatımda bi yerde hata var diyor birisi gücü çekmeyin demiş birisi suraya birde /2 yazın demiş fln en doğru olan anlatım hangisiki?2 konu var ikisini de okudum kafam iyice karıstı :S
    3-)Win 7 için uygunhyperterminali nerden bulucam?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çöl Tilkisi -- 13 Şubat 2010; 17:30:50 >
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.