Şimdi Ara

Şehir Dışında okumak çok mu masraflı olur? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
187
Cevap
4
Favori
6.006
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: hazliko

Kiz halimle ailemden izmir icin izin alabildiysem sende yapabilirsin diye dusunuyorum :D disarda okumak evet masrafli ama yillik min. 14bin verecegini dusunursek senin icin sehirdisi daha kârlı olur bence. bende dokuz eylüldeyim bu arada sorun olursa yardimci olabilirim

:))
    Helal olsun size ikna etmişsiniz.
    Açıkçası aklıma takılan bir şey var idi hemen sorayım.
    Tınaztepe insanı zorlar mı? Buca'da iş bulma şansım nedir?

Şimdiden teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konya'da merkeze 1 saat uzaklıktaki mesafede okuyorum..Merkeze göre neredeyse yarısı fiyatlar..İstanbula gidiş geliş 160 dahil 400 Tl buluyor.Merkezi yerde okusan durumu sen düşün.

Ama eklemek istediğim bir şey var..Cidden aileden ayrı kendi kafana göre yaşamak güzel, bazı durumlarda kalıcı doğru kararlar alman gerekebilir bunlar insanları olgunlaştıran şeyler...Ailenin maddi durumu nasıl bilmiyorum ama benimki gibiyse arada nakit sıkıntısı yaşayacaksın yani türlü sıkıntı ve güzellikler olucak..neyse çok uzakttım şimdiden hayırlı olsun dostum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bat-Man -- 20 Temmuz 2016; 16:57:39 >
  • EternalFlame_ kullanıcısına yanıt
    acıbadem ?

• quote:

Orijinalden alıntı: AnnaTorv

quote:

Orijinalden alıntı: yussuf273

quote:

Orijinalden alıntı: AnnaTorv

quote:

Orijinalden alıntı: HeartOfBonnie

quote:

Orijinalden alıntı: soulfly86

Hesap yapayım hemen maddi durumun iyiyse aylık 550 yurt masrafı 550×9=4950tl(en kötü yurdun aylık tutarı 550)
    300tl min harcama miktarın yurdunda yemekler kötü diyelim yaklasık 350×9=3150tl
    Sonra nereden baksan 500tl de ulasıma gidiyo
    Tabi gittigin yere baglı ek masraflarda çıknca dedigin fiyata denk geliyo
    fikrim eger gidecegin ozel üni iyiyse o alanda ve ailen ile rahatsan sana cok karsmayacaklarsa özel üni yaz derim

Hocam şimdi sizin hesabı ben de yaptım. Ama sizinki biraz fazla olmuş.
    *600x9= 5400 yurt ücreti
    *Günlük 15 lira harcasam harçlık olarak: Ayda 500'den 4500 eder.
    Yani 10,000 kusur bir şey. Ekstra birşeyler de olur falan dersek de toplamda 12 bin tl gidecek.
    Lakin ben özelde okursam:
    * 14k okul ücreti
    * ayda 500 yemek parası(özelde pahalı imiş)
    *Evime göre uzak kalıyor butun uniler. 300 tl yol parası gider.
    2700(Yol)+ 4500(yemek) + 14,000=21k falan ediyor.
    Kısacası şehir dışı daha hesaplı. Elbet dezavantajları olacak ancak durum bu.

Öncelikle merhaba, sanırım ailenin üzerindeki etkisinden bunaldın ve bu durumu dışarıda üniversite okuyarak aşacağını düşünüyorsun. Öncelikle bir şey söyleyeyim ailene bağlı olman ya da ailenin senin en ufak sorunlarınla dahi ilgilenmesi kötü bir şey değil. Ben de sizin gibiydim lakin ben hiç dışarıda üniversite okumak istemiyordum ve bu sene belki de şu yaşıma kadar geçirdiğim en kötü senem oldu.Üniversiteyi dışarıda okumak büyük bir işkence sebebidir. Özellikle o özel yurtlar tamamen ticarethane tipiyle çalışır ve dışarıdan gelenleri tabiri caizse yolar. Dışarıda üniversite okuma fikrini bir daha gözden geçirmeni tavsiye ederim. Kalacağınız yerde "bu muydu lan onca çilenin sonucu halime bak" demeniz okulun birinci haftası bitmede nolur. Bu mesajını alıntılamanın sebebi sen her şeyi buradaki sayısal hesaplamaların tutarsa aşabileceğini düşünüyorsun lakin yanılıyorsun. Oradaki adaptasyon sürecini, psikolojik süreçleri atlıyorsun. En ufak sese dahi uyanırım diyorsun ama yurt ortamına girip orada okuyabileceğin cidden gözünü kesiyor mu ? İnan bana yok deneyim kazanırsın, yok hayatı öğrenirsin dışarıda üniversite okuyarak diyenlere fazla da aldırış etme o ortama girdiğinde seni maddi, manevi sömürdüğünü ve karşılık olarak da beş altı harflik soyut,hiçbir karşılığı olmayan kavramları kazandırdığını - vaat ediliyor - hissedeceksin ve moral motivasyonun iyice düşecek, hayata küseceksin. İnan orada yaşanılan şeyler beş altı satırlık paragraflarla anlatılmaz ama ailen dışarıda devlet üniversitesinde okuyup sağa sola boşu boşuna para vermektense evde okuyup o parayı özel üniversitede harcama konusunda haklı olduklarını düşünüyorum. Kolay gelsin.

Nasıl bir üniversite hayatı yaşadın sen!! Büyük ihtimalle yaşamamışsın.Sürekli kendimden örnek verip durdum bir örnek daha vericem.

Ben bilgisayar oyunlarına aşırı düşkünüm.Fakat babamda bilgisayar düşmanı yani lisedeyken öyle bir oyun düzenim vardı ki babamın dış kapıya yaklaştığını belinde ki sallanan anahtarın sesinden anlayıp bilgisayarı kapatıp banyoya ya da başka odaya koşardım.Dövme gibi bir durum söz konusu değildi fakat,öğüt vermesinden,ya da bilgisayarıma zarar vermesinden bıktığım için.Gelir odaya fişi çeker giderdi,çoğu kez cinnet geçirticek düzeyde işler yaptı.Kapımı kapatıp bilgisayarımı duvarlara vurduğumu filan bilirim.Tabi benim konu biraz extreme kalıyor fakat bunun gibi yapmak istediğin şeyleri yapmanı zorla olmasada acındırık yaparak ya da öğütle filan kısıtlamaya çalışan bir ailen varsa.İş hayatına geçmeden önce önünde 4 senelik free time kalıyor.Bir daha hiç bir şey yapamıcaksın,bu kadar boş vakit bulamıcaksın.Bak eğer ailen sana karışmıyosa,paranı cebine koyuyosa,seni rahatsız edicek gereksiz bir düzen yoksa evinde kal oku.Fakat bunalıyorum diyosun falan filan.Üniversite bambaşka bi şey.Üniversiteyi ailesinin yanında okuyanlar bile bunun bilincinde ve üniversite bambaşkaydı bee diyip anlatır birde rahat bir şehirdışı üniversite hayatı geçirmiş bi insanı düşün.Ya olay şu; sen işe girdiğinde nolucak ileride ? Paran olucak tek yaşıcaksın ya da ailenle yaşıcaksın.Tatilin olmayacak,h.sonları bi şeyler yapmaya çalışıcaksın.Şu an para sıkıntın yok,sadece okulu gidip geliyosun,vize haftası çalışıp gerisinde yatıyosun,eğlence,şamata.3 senedir abartmıyorum üzüntü yaşadığım hiçbir şey olmadı ya dersler dışında.Bak bir kız arkadaş yazmış bende 9 eylüldeyim yardımcı olurum filan diye.İzmir'de kiralar ahım şahım pahalı değil.3 arkadaş 3+1 800-900 liraya villa gibi bir eve çıkarsınız bornova-buca da.Hadi biraz daha arka mahalle ucuz olsun 500 liraya bile bulursunuz.

Ayyy valla anlatamıyorum galiba ya da ben ütopik bir üni. hayatı geçiriyorum.Çorlu'dayım la ben Çorlu.1 tane avm var burda 2. si daha yeni yapıldı.3 senedir aynı yerlere gidiyorum ama çok mutluyum.Okulu uzatıcam bitmesin 1 sene daha takılayım diye

Ben arkadaşın ailesinin davranışlarından yola çıkarak kendi yaşadıklarımdan örnek veriyorum. Senin ailen sana huzur vermemiş olabilir ama bu arkadaşın bahsettiği olay senin anlattıklarınla hiçbir alakası yok. Sadece fazlaca üzerine düşüyorlar o kadar. Ayriyeten herkesin kişiliği farklıdır bu arkadaş ben yeni ortamlara kolayca uyum sağlayamıyorum, sesten etkilenip uyuyamıyorum gibi durumlardan söz etmiş hepiniz arkadaşı cesaretlendiriyorsunuz lakin oraya gittiğinde yanında siz olmayacaksınız tek başına olacak. Ayriyeten okuldan arta kalan vaktimde çalışırım vs. gibi durumlardan bahsetmiş yurt ortamında yaşamayı toz pembe zannediyor. Ayriyeten yorumlarını benim yazdıklarımı tenkit ederek değil arkadaşa yardımcı olacak şekilde yazarsan iyi olur.

Hocam yani şu dijital anlamda kendimi değerli hissetmemi sağladığın için teşekkür ederim.
    Gerçekten teşekkür ederim.
    Ancak şöyle bir durum var
    Ortamlara girmede hiç sıkıntı yaşamam. Uykusuzluğa alışkınım. Yazları staj yaptım otellerde(Turizm meslek lisesi çıkışlıyım) zorluklara katlanırım. En pis işleri yapmışlığım hatta amelelik yaptığım bile oldu.
    Ama demişsiniz ya yurt ortamını tozpembe sanıyor diye. Tamamen o durumdayım. Herşeyin çok İyi gideceğini düşünüyorum. Özgüvenli biriyimdir, ayrıca kendime güvenirim ama bu durumun bile ç beni aştığını düşünmüyor değilim.
    Ama diyelim ki evde kaldım ailemin yanında.
    O zaman çok ama çok pişman olacağım olgusuna kapılıyorum. Düşünüyorum bazen evde çok huzurlu olmasam bile belki düzelir diyorum içimden.
    Sonra biri ruhuma bidaha yaşayamazsın diyor, neyi yaşayamam diye düşünmeden pişman olma duygusuna kapılıyorum. Sizlere danışıyorum, arkadaşlarımla telefonda görüşüyorum lys'ye girdiğimden beri. Hala kafamda birsürü soru var. Hayırlısı olsun diyorum geçiyorum

Hayırlısı olsun bakalım.

• quote:

İşte aile üzerine fazla düştüğü zaman huzur vermemeye başlar.Yağmur yağıyor hasta olursun çıkma dışarı.Rüzgar var sıkı giyin.Bilgisayar 1 saatten fazla oynama gözlerin bozulur.Bütün yemeklerden ye yemek seçme sağlığa faydalı.Dışarda gece durma,tehlikeli.Halı saha maçına giderken yanına atletini filan al yedek,terin soğumasın hastalanma.Yani huzurunu kaçıracak o kadar çok üzerine düştükleri ve zarar görmemeni istedikleri şey var ki.Bırak zarar göreyim arkadaş diyesin geliyor ama işte bunu lise evresinde değilde,ilerde söyleyebilme cesaretini kendinde görebiliyosun.İlk senemde her aradıklarında onlara bazı şeyleri artık kendi başıma yaptığımı,yapabildiğimi filan gösterdikçe mutlu oluyorlar artık yaz tatillerinde bile bu üzerime düşmelerinin yavaş yavaş azaldığını farkediyorum.Mesela annem sabah kahvaltıyı hazırlarsın diyor,kalkıp kahvaltı hazırlıyorum.Mesela yemek yapıyor yanına makarna yapıcam gel sen yap diyor,yardım ediyorum.Yapmam demiyorum eğer dersem ordada yapmıyorum aç kalıyorum üşeniyorum filan sanarlar üzülürler diye.

Arkadaşada iş konusunda bi şeyler sormuş.Şöyle bi olanak var.İşkur'du yanılmıyorsam.Başvurduğun zaman bölümünle ilgili anlaşmalı bi yerde sana iş ayarlıyor ve gidip çalışabiliyosun.Fakat sanırım sadece 1 kere mahsus ve belli bir süre için.Ayrıca lise veya ilkokullulara özel ders verme konusunda da İzmir'de imkanlar oldukça geniş.İş aranıldığı zaman bulunur yani.Tekrar söylüyorum yurt için uzun süreli anlaşmalar yapmayın.En kısa sürede eve çıkın kafa dengi arkadaşlarınızla.Ben ilk tanıştığım 3 kişiyle eve çıktım,herkesin huyları farklı farklı ama anlayışlı insanlar oldukları sürece çok rahat bi yaşantın olucaktır.Yurttan kat kat daha rahat.

Az önceki posta ikinizide mentionladım.Şimdi gerek duymadım zaten arkadaşın konusu bildirim alıyor her mesajdan.Ayrıca böyle ufak tefek münakaşalarda arkadaşın seçimini daha net hale getirmekte yardımcı olucaktır.

Tam da sizin yazdığınız gibi. Hatta daha daha ilerisi durumlardayım.
    Hala yetişkin bir birey olduğumun farkında değiller.
    Ergen tavrı olarak yorumlamayın lütfen. Gençliğimin, belki de ömrümün, hayatımın 18'inde şu 1 haftadır sadece buna kafa yoruyorum. Dedikleriniz tamamen beni ifade etmiş.
    Ama ben normalde de kendi ütümü yapar, kendi yemeğimi kendim hazırlarım(Kahvaltımı hep tek yapıyorum 6,30 da kalktığım için)
    Ayrıca kendi ayaklarımın üstünde durabileceğimi onlara kanıtladığım halde bana güvenmiyorlar ve beni en çok da sinir eden şey güvenmemeleri. Arkadaşlarımla gezeceğim, beklemeyin diyorum. Yarım Saatte bir konum at diyorlar.
    İnşallah ikna olurlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Bat-Man

Konya'da merkeze 1 saat uzaklıktaki mesafede okuyorum..Merkeze göre neredeyse yarısı fiyatlar..İstanbula gidiş geliş 160 dahil 400 Tl buluyor.Merkezi yerde okusan durumu sen düşün.

Ama eklemek istediğim bir şey var..Cidden aileden ayrı kendi kafana göre yaşamak güzel, bazı durumlarda kalıcı doğru kararlar alman gerekebilir bunlar insanları olgunlaştıran şeyler...Ailenin maddi durumu nasıl bilmiyorum ama benimki gibiyse arada nakit sıkıntısı yaşayacaksın yani türlü sıkıntı ve güzellikler olucak..neyse çok uzakttım şimdiden hayırlı olsun dostum

Eyvallah hocam iyi dilekleriniz için.
    Eve çıkma vakti gelince bende merkez değilde daha merkez olmayan yerleri düşünüyorum.
    Hayatım(ızın)ın en güzel dönemleri inşallah mahvolmaz.
    Bakalım, hayırlısı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Premium1234

Uşakta okuyorum, 4 sene bana ortalama hesapla 50 bin tl ye patlıyo, 1 senede 11 12 bin tl gidiyor. İcki sigara gece hayatim yok bardir falan, gerisini sen hesap et

Peki bu giderlerin içinde ekstra durumlar mevcut mu?
    Mesela arkadaşa doğum günü hediyesi vb. Gibi
    Yoksa tamamen temel ihtiyaçlar mı?

• Maşallah.Sana birisi iyi geçiriyor galiba kardeş .Ben günde 1 paket sigara içerek,2-3 haftada 1 arkadaşlarla evde shot gecesi yaparak ve tamamen dışardan yiyerek 400 hadi taş çatlasın 100 filanda abimden istesem 500 harcıyorum ayda.Tekirdağ'da.
  • quote:

Maşallah.Sana birisi iyi geçiriyor galiba kardeş .Ben günde 1 paket sigara içerek,2-3 haftada 1 arkadaşlarla evde shot gecesi yaparak ve tamamen dışardan yiyerek 400 hadi taş çatlasın 100 filanda abimden istesem 500 harcıyorum ayda.Tekirdağ'da.

Kendi şehrinizde mi yoksa şehir dışında mı okuyorsunuz?
    Belki fark buradan kaynaklanıyordur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Wilfred Fizzlebang

acıbadem ?

Hocam Acıbadem'in tıp fakültesi çoğu devletten iyi, baya yatırım yapıyorlar.. Ondan onu da yazdım

• EternalFlame_ kullanıcısına yanıt
    bilmiyorum mf değilim tm ve ts bölümleri duyulmuş bolumler değil tıpı bilemem

• Wilfred Fizzlebang kullanıcısına yanıt
    Zaten tm-ts bölüm yok hocam. Sağlık üniversitesi :)

• Kendi evinde harcadığına yurt ücreti ekle

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam nacizane tavsiyem cik sehir disina hayati gor arkadaslarini evinde agirla ne bileyim kufrederek utu yapmayi yemek yapmayi temizlik yapmayi kisacasi evi cekip cevirmeyi ogren. Bir sorun yasadiginda tek basina ya da ev arkadasinla sorunu cozmeyi ogren. Dedigim gibi nacizane tavsiyemdir.

• Tinaztepenin seni zorlucagini sanmiyorum etrafinda cogu sey mevcut icinde de. Zaten her otobus nerdeyde geçiyor önünden ve ring var. Uc fakülte birbirine yakin egitim,hukuk-ibf,tinaz. Etrafta cok fazla cafe restoran oldugu icin calisma imkanida cok. Bende calistim ozel ders verdim mesela 4. Sinif bir cocuga ve ogrenci birisi için gayet iyi bir para kazandim.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: SendqrenS

Şehir dışında okumak her açıdan senin için daha iyi olur. Duruma göre de masrafı azaltabilirsin. Benim giderim şöyle;

475 TL Yurt
    180 TL Burs
    300 TL Harçlık

Giderim bu kadar. Fakat yaz geldikler +100 TL oynayabiliyor

Hocam gayet makul inil giderleriniz.
    Ancak şunu sormak istiyorum.
    Öğrenci olarak iş bulma durumları nasıl?

nerde okursan oku ogrenci olarak cok rahat is bulursun. lc defacto cafeler hep ogrenci alir.

• quote:

Olay zaten o lapgöt mü olsun gençlik.Kir içinde temizin önemini öğrensin.Açlıkta annesinin yemeğinin değerini bilsin.Parasızlıkta çalışıp kendi parasını kazanma hırsına bürünsün.

Katip Çelebi benim lise zamanımda fetullahın tıp okuyan öğrencileri filan gönderdiği okul.Büyük ihtimalle içerdeki rektörler filanda cemaatten.Tavsiye etmem açıkçası.Bu ablalara giden bir kız arkadaş vardı o mesela şu an katip çelebide tıp okuyor.Kıza sürekli seni GATA'ya alıcaz filan diyolarmış.İstemiyomuş buda falan filan.

İstanbul'dan gelip İzmir'i küçük mü bulacak
    İzmir 7300km2
    İstanbul 5300km2

İzmir'in havası okul zamanında daha iyi.Bütçe olarak İstanbul'dan daha ucuz.Gençler için gidip takılabileceğin mekanlar İst'dan daha ucuz.Bölge halkı özellikle üniv. bulunduğu ilçelerde kültürlü.Yazlık tatil alanlarına daha yakın.Yani düşünsene finallerin bitti,büte kaldın 2 hafta ara var.Gidip 1 haftasında kuşadası,çeşme,didim,urla,foça falan filan tatil yapabiliyosun ya.Günü birlik bile gidebiliyosun

Kısacası öğrenci hayatı yaşayacaksan,eğlenmek istiyosan.İzmir'e gideceksin

Ayrıca aileni ikna etmek için özel okulların kullandığı ders bırakma politikasınıda kullanabilirsin.Ders geçirmeyerek 59'da yada geçme notu 50 ise 49'da bırakarak sana o dersi seneye aldırtırlar.Parasınıda çatır çatır alırlar.Allah korusun başına bi şey gelir,bursun başarısızkta yanma durumu bile var.Okulu uzattığın zaman burs bitiyor diye biliyorum falan filan.

Maddi olarakta şöyle söyliyim.Ben 400 lira devlet kredisi alıyorum.400 lira civarıda evden gönderiyolar.Ev kiram doğalgaz bilmemne faturaları krediden veriyorum.Günde 1 paket sigara içiyorum.Geri kalan 400 lira ilede tamamı dışardan olmak üzere yemeğimi yiyorum ve sıkıntı olmuyor.Tekirdağ'da oluyor bu dediklerim.Tabi sende biraz daha fazla gidicek ama eğer kredi alırsan ailenden senede 5bin lira filan anca alırsın her şey dahil.

istanbul-izmir kıyaslamasını kilometrekare üzerinden yapan birisine cevap dahi vermemem lazım ama yine de kendimi tutamıyorum, o zaman konya'ya veya sivas'a gitsin bence birisi 41,001 km2 diğeri de 28,488 km2.

Ah ah, gitsin tabii gitsin o zaman. Kardeşim okul okumaya mı gidiyosunuz gezmeye mi gidiyosunuz. Nasıl okullarda okumuşsanız (okumamış da olabilirsin tabii) okul hayatı=gezme eğlenme görmüşsünüz demek ki, biz kafamızı kaldıramadık üniversitede. Gezmek mi istiyorsun, gidersin tatiline senede 2 hafta gez babam gez, hatta yazı komple gezerek geçir. Neyse kardeşim, gidin görün sonra konuşursunuz.

• quote:

quote:

Maşallah.Sana birisi iyi geçiriyor galiba kardeş .Ben günde 1 paket sigara içerek,2-3 haftada 1 arkadaşlarla evde shot gecesi yaparak ve tamamen dışardan yiyerek 400 hadi taş çatlasın 100 filanda abimden istesem 500 harcıyorum ayda.Tekirdağ'da.

Kendi şehrinizde mi yoksa şehir dışında mı okuyorsunuz?
    Belki fark buradan kaynaklanıyordur.

Ailem İzmir'de.Ben Tekirdağ.18 sene İzmir'de yaşadım.
  • HeartOfBonnie kullanıcısına yanıt
    O zaman zaten senin ilacın evin dışı kardeşim, sorman hata. Ben ne dedim, evinde rahat edebiliyorsan ailen çok karışacak tipler değilse evde kal daha iyi olur dedim ama madem durumun bu aç da gezsen -ki anladığım kadarıyla öyle maddi olarak aşırı sıkışık da değilsin- rahat edersin o zaman. Hayırlı olsun, dışarıyı yaz.
  • Gravaze kullanıcısına yanıt
    İstanbul'da ki üniv. referans açısından iyi olmasalar sence hanki aklını kullanabilen öğrenci İstanbul'u tercih eder ? İstanbul'da yaşayıp İstanbul'u seven kaldı mı hala diye düşünürken seni bulmam iyi oldu.Arkadaşım İst. Üniv. Bilgisayar Müh. okuyor Avcılar'da 2 kişi eve çıktılar ayda 1.5 milyar para çıkıyor cebimden diyor.Bu çocuğun babasının aldığı para 2000 lira ya vardır ya yoktur.Nasıl geçim sağlıyıpta okulunu okuyacak bu insan.Ayrıca 9 eylül İstanbul'da ki çoğu üniversiteden çok daha kalitelidir.18 yıl İzmir'de yaşamış ve 6-7 yıldır sürekli yaz tatillerinde İstanbul'da yaşayan bir genç olarak,İzmir'in İstanbul'dan orta ve düşük kesim için daha büyük şehir olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.(Yüzölçümü ve refah açısından)

Ayrıca üniv. gidip kafayı dersten kaldıramamakta ilginçmiş.Türkiye'nin 4-1 yanında arkadaşım var üni. okuyan,nice başarılır ortalama yapmış arkadaşım var,akşam okuldan gelip açıp dersini tekrar eden ya da vize,final zamanı dışında ders çalışan birisine daha denk gelmedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yussuf273 -- 20 Temmuz 2016; 23:23:00 >

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.