Şimdi Ara

Sektörde Bilgisayar Mühendisliği Alanları?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
3
Favori
1.120
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bilindik üniversite mezunları genel olarak hangi alanlarda çalışıyor?

Baktığımda çoğu kişinin programlama, ios developer, backend gibi yerlerde çalıştığını gördüm ama daha komplike alanlarda çalışan pek görmediğime şaşırdım biraz. (4 yıl okuyup gördüğüm derslerin sektörde işime yaramasını isterim açıkçası, fakat mesela backend için alaylı birisi de bu mesleğe girebiliyor)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 15 Şubat 2023; 21:57:45 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Hocam Hacettepe de okuyorsunuz. İyi bir pozisyonda başlayacaksınızdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Leopard76 kullanıcısına yanıt
    İş yok boşver bence bilgisayarı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Sadece lisans eğitimi komplike alanlar için yetersiz. bir de komplike alanlardan kastın nedir, spesifik örnek ver ona göre yorum yapayım.

Ama soruna gelirsek; bilkent ee ve cs mezunu arkadaşlarım arasında düz yazılımcı olan pek yok.

• Aslında ben de tam hakim değilim buna ama bildiğim, şirketleri için web designer arayan ile aselsan'da ar-ge çalışması yapanlar arasında baya bir fark var gibime geliyor.

https://www.ubisoft.com/en-us/company/careers/search/743999886523405-game-systems-engineer-online-

Mesela oyun sektörü üzerine ilerlemek istersem bu bana nispeten komplike geliyor. Burayı hedefleyen insanlar müfredatları dışında neler yapıyorlar bu benim için merak konusu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 16 Şubat 2023; 0:31:38 >

Aselsan’daki arge mühendisleri genelde EE mezunu master/doktora yapmış kişiler. Web designer diyerek de sanırım front-end developerları kastediyorsun. çoğu bilgisayar mühendisliği bile bitirmemiş kişilerden oluşuyor. Aradaki fark uzman doktor ile hemşire gibi bir şey. Tabii ki baya fark var. Ama işte kazanç kısmına gelince doktor hemşire gibi olmuyor. Senior kalifiye bir front-endci aselsan’da çalışan doktoralı EE mezunundan fazla kazanabilir. front-end’in önemli olduğu yerler var, aç bak apple’ın sitesine insan hayran kalıyor. bunun görsel kısmını yapanlar front-endciler.

Back-end gerçekten iş yapma üzerine kurulu, işin mühendisliği olan önemli bir alan, bence o kadar da küçümseme.

Onun dışında komplike diyebileceğim machine learning, deep learning, AI gibi alanlar var. Ama bunlar için lisans derecesi yetersiz. Türkiye’de de bu alanda düzgün işler yapılmıyor, hazır kütüphaneleri kullanıyorlar sadece. Ben EE mezunuyum, yapay zeka üzerine doktora yapacaktım daha sonra fikir değiştirip mühendislik ile olan ilişkimi kestim.

Oyun konusunda bir şey diyemeyeceğim çok anlamıyorum.

edit: linkteki ilanda back-endci arıyorlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-40C5DD97E -- 16 Şubat 2023; 1:13:38 >

• up

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tonla var ama sayıları az olduğu için bilinmiyor çünkü bilinmesi için internete içerik üretmesi lazım.

Benim bildiklerim:

- Görüntü işleme, AI/ML uygulamaları (Smart_IX, Mavis, Visiotek, V-Count)

- Gömülü sistemler (Savunma sanayileri başta olmak üzere Siemens, Arçelik...)

- TinyML (Yerelde yok sanırım bildiğim kadarıyla)

- FPGA programala (Savunma sanayileri)

- CPU ve GPU tasarımı (Yongatek yerel mesela)

- Network software (Vodafone, Turkcell, TT)

Bir de back end, front end, mobile kısımlarını da küçümsememek lazım çünkü her alanda overengineering mümkün. Siz şimdi bir uygulama geliştirirsiniz. iOS'te sorunsuz çalışır ama Android'te problemli çalışır. Mühendislik eğitimi alan üst katmanlardan alt katmanlara doğru analiz yapar. Code base'e bakar. Orada sorun yoksa Android SDK'ye bakar. Orada sorun yoksa complier'a bakar. Orada da sorun yoksa assembly kodlarına hatta donanıma kadar inceler açık veriyse tabii. Sorunun nereden kaynaklandığını bulur. Belki donanım firması kaynaklıdır belki de Android SDK ile alakalı. Bunun analizini yapabilmekte de önemli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 16 Şubat 2023; 12:47:5 >

• Benim de merak ettiğim bir konu. İş ilanlarına bakıyorum hepsi web ya da mobil geliştirici arıyor. Gömülü sistemler için de ilanlar var ama bu alan genellikle eemcilerde anladığım.

Bir iki tane yapay zeka, görüntü işleme ilanı gördüm ancak böyle spesifik alanlarda da çok az ilan var, yatırım yapmak riskli olabilir gibi geliyor.

Şimdi binlerce yazılımcı var türkiye'de. Hepsi websitesi mi yapıyor?

• taha178 kullanıcısına yanıt

Donanımdam ne kadar uzaklaşırsan o kadar çok kazanıyorsun. Gömülü sistem havalı ama bir front end dev daha çok kazanıyor. ABD'deki maaşlara bakabilirsin. Buradaki mantık şöyle. Her işletme neredeyse bir yazılım firma haline dönüşmek zorunda kaldı. Bir iş mantığınız var. Ona uygun ve onun performansını en üste çıkaran teknolojik altyapılar gerekiyor. Bu da çoğu zaman yazılım oluyor. Bunlar içinde çok az kısım gömülü sistemlere ihtiyaç duyuyor çünkü iş mantığı donanım üzerine kurulu olan az işletme var. O nedenle daha çok web app, mobile app yapanlara ihtiyaç var.

• scientia kullanıcısına yanıt
    Ama netice itibariyle Web developer dışında çalışıp kazanan da vardır değil mi? Yoksa neden boun odtü hacettepede okuyoruz ki direkt programcılık okuyalım?

Bu konuyu da o yüzden açmıştım aslında, hedefim savunma sanayisi ya da software engineer olarak çalışmak (şu anlık kavramlara tam hakim değilim ama genel olarak böyle)

ABD'deki maaşlar HCOL'dan dolayı çok oynuyor. Kaliforniya'da yaşamakla, Lockheed Martin gibi şirketlerin yerleşkelerinin bulunduğu eyaletlerde yaşamak arasında çok fazla ücret farkı var.

Fakat buradaki en temel şey bence kaynaktan ne kadar gelir elde edildiği.

Var tabii. Yukarıda yazdım. Fakat firmaların senden beklediği efektif şekilde problem çözmen. Problem çözebilmek için iyi bir matematik, veri yapıları, algoritma, bilgisayar mimarisi bilgin olması lazım. Bilgisayar programcılığı bunu öğretmiyor. Ben hem bilgisayar programcılığı mezunuyum hem de DGS ile YTÜ BM okuyorum. Arada devasa fark var.  

• Mantıklı hocam. Ama mesela Apple'da ortalama hardware ile software engineer maaşlarına bakıyorum da yine SE maaşları bir tık yukarıda. Glassdoor'a baktım. Ben esasında donanıma merak sarıp bu alanda yetiştirmeyi planlıyorum kendimi fakat Reddit'te okuduklarımdan sonra vazgeçtim. Hem learning curve çok yüksek hem de maaşlar o kadar tatmin edici gelmedi.  

• @scientia hocam donanımdan uzaklaştıkça iş kolaylaşmıyor mu? Tam tersi olmasını beklerdim. Millet 6 aylık front-end bootcampleriyle iş bulabiliyor. Ama donanım tasarımı, bir donanım için yazılım yapmak vs. çok komplike işler diye düşünüyorum.

Hem de gömülü sistem vs. türkiyede daha az. Sonuçta donanım çok fazla üretilmiyor ki yazılımı üretilsin.

• taha178 kullanıcısına yanıt

Zorluktan ziyade pazara bakmak lazım. Donanımda çalışanlar hemen ürün çıkaramıyor. Yıllarca çalışması lazım. Çıkardıkları ürün de pahalı oluyor mecburen. Satışı zor o nedenle. İşverene hepsi maliyet. Ama bir yazılım firması bir işletmenin çok spesifik bir sorunu için 3 ayda ürün geliştiriyor. O da yetmiyor düzenli bakım anlaşması satıyor. O da yetmiyor her modül için para istiyor. Bunun maliyeti de yok işverene. Maaşları da bol bol dağıtabiliyor o nedenle. Donanım firmaların öyle bir şansları yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 17 Şubat 2023; 23:7:39 >
  • up

Ya hocam Software’in katma değeri çok yüksek düşük maliyet ile yüksek kazançlı ürün elde ediliyor ama hardware nispeten farklı. Tabi hardware olmadan software’in de pek bir anlamı yok. Bence Apple gibi büyük şirketlerde bilhassa kritik rol üstlenen bireyler çılgın para kazanıyordur.

Turkiyedeki durum ise çok daha farklı bence. Türkiye’de zaten bu alanda çalışan şirket çok yok ve gördüğüm kadarıyla da çok kritik şeyler değiller. Hardware programlama yapılsa bile ne bileyim Appledaki gibi iş yapılmıyor. Zaten yerli çip üretimimiz de pek yok. FPGA VHDL veya C öğrenmek biraz da zevk meselesine kalmış. Ben mülakatına girdim bir şirketin C için nedense beni kabul etmediler, kimse C ile çalışmak istemezken ben razı oldum gece gündüz çalışırım dedim çaylakları tercih ettiler. Keyifleri bilir napalım. Ben de yüz yüze çalışayım 2-3 insan göreyim diye uğraşıyordum doğrusu. Yoksa C öğrensem kaç farklı alanda çalışabilirim ki? Bu işin geleceği de var insan sonsuza kadar aynı şekilde çalışmak istemez. C ile geliştirilen yazılımlar güncelleme görmüyor pek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.