Şimdi Ara

silinebilir (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
188
Cevap
0
Favori
7.867
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Eskıyor ama aradakı kur farkınıda hesaba katacaksın. Öyle 2 yılda 7.500 tl fark var demeyeceksın. Fark 45.000 tl. bunu anlatmaya calısıyorum tabı ekonomı bılgısı sıfır olanlar anlamaz.
    Yurt dısı aynı arabanın ama senın paran degersızlesıyor. 1 dolar almak ıcın 2 tl verırken. bugun 3 tl verıyorsun. Artan bırsey yok burda. Alım gucu dusen turk lırası.

Arsa ne alaka anlamadım ? Arabası deger mı kazanmış ? Yarı yarıya deger kaybetmış arabası. 2014 de 41.250 dolara almış arabayı. Bugun 26.660 dolara satıyor. TL olarak 45.000 tl kadar fark var arada. Tartıştıgımız ınsanlara bak ekonomıden zerre anlamıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 23 Ekim 2016; 14:42:23 >
  • Burada o fiyata tabi satılmaz diyenler. Altlarında bu araba olsa ya neticede golf yaz 100 yaz gider fdgfdgfdgfdsfds diyip satış yapmaya çalışacak kişiler. Neyse 20 klık arabalara bu paralar yazk
  • 12 Angry Men kullanıcısına yanıt
    Siz maasi sutu ekmegi dolar ile aliyorsunuz herhalde. Ekonomi bilgisi sifir demenin kimseye itham etmenin anlami yok.

Gayrimenkul hesabi ile altin doviz hesabi ile tuketim urunlerinin piyasasini baglayamazsiniz.

Arabanin belli bir kullanim omuru var. Alici belli bir alim gucu ve piyasa normlari var. Bakkal hesabi gibi ben dolar bozup aldim simdiye o dolar bu kadar yapardi dediginizde bunun bir araba oldugunu unutmus oluyorsunuz.

40.000km degilde 400.000km olsaydi bu arac ve vurugu boyasi olmasaydi yine ayni paraya mi satacaktiniz ?

Ekonomi bilgisi sifirmis. Terbiye sinirlarinda mesaj yazacaksan yaz. Kiminle konuştuğunu bilmeden kim olarak bu ithamlarda bulunuyorsun sen babamin oglu musun?
    Edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 23 Ekim 2016; 16:02:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: aLLyC

Siz maasi sutu ekmegi dolar ile aliyorsunuz herhalde. Ekonomi bilgisi sifir demenin kimseye itham etmenin anlami yok.

Gayrimenkul hesabi ile altin doviz hesabi ile tuketim urunlerinin piyasasini baglayamazsiniz.

Arabanin belli bir kullanim omuru var. Alici belli bir alim gucu ve piyasa normlari var. Bakkal hesabi gibi ben dolar bozup aldim simdiye o dolar bu kadar yapardi dediginizde bunun bir araba oldugunu unutmus oluyorsunuz.

40.000km degilde 400.000km olsaydi bu arac ve vurugu boyasi olmasaydi yine ayni paraya mi satacaktiniz ?

Ekonomi bilgisi sifirmis. Terbiye sinirlarinda mesaj yazacaksan yaz. Kiminle konuştuğunu bilmeden kim olarak bu ithamlarda bulunuyorsun sen babamin oglu musun?
    Edit:imla

Evet herşey dolar uzerınden hesaplanıyor. Samanı bıle ıthal eden bır ulkeyız. Bunların fıyatını dolar kuru belırlıyor.

Hala gelmıs 40,000 km 400.000 kmd en bahsedıyorsun. Bunun konuyla ne alakası var ? bu adam 2 sene once 41.250 dolara golf almıs. Bugun bu golfu 26.660 dolara satıyor. Sen gelmıs 7.500 tl farka satıyorsun dıye adama yazı yazmışsın. 45.000 tl ucuza satıyor adam bunu hesaplayamacak kadar ekonmomı bılgın sıfır neden kızıyorsun ?

Her yıl araba fıyatları TURKIYE'DE yükselıyor. 2 sene once c -d sınıfı araba alabılıyorken, sımdı aynı paraya b sınıfı araba alıyorsun. Yurt dıssında dolar ve euro bazında araba fıyatları aynı hatta bazı modeller duştu bıle. Fakat bızde her yıl kur yükseldıgı ıcın her yıl araba fıyatları, yemek fıyatları, yakıt fıyatları, telefon bılgısayar televızyon beyaz esya vb. fıyatlar sureklı kur yuzunden yukselıyor.

Eskıden 1 dolarlık urune 2 tl verırken, sımdı 3 tl verıyorsun.

Hala gelmıs vuruk kırıktan km den bahsedıyorsun çok gülünçsün. Zaten ekonomı hakkında zerre bılgın olsa 2 yılda 7.500 tl ucuza satıyorsun dıye adama mesaj atmazsın. Oturup hesaplarsan 45.000 tl ucuza satıyor adam.

Maaşı tl veya dolar ıle alıp almamanın ne alakası var ? Aldıgın hersey ithal ve kur uzerınden hesaplanıyor. Telefondan tut arabaya kadar bu boyle. yurt dısında 700 dolar olan telefona sen 700x3 + vergi vererek alıyorsun. Araba alırken arabanın yurt dısı fıyatı kur a gore çarpılıp ustune vergı verıp alıyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 23 Ekim 2016; 16:17:12 >

Hocam böyle hesap olur mu?

Ocak 2014 üfe endeksi 229,10, 2016 eylül üfe endeksi 258,77. Maliyet endekslemesi enflasyona göre yapıldığında:

82250 TL * 1,12= 92120 TL (aracın alıcı için bugüne endekslenmiş maliyeti)

74000 TL' den sattığında 92120 - 74000 = 18120 TL zarar etmiş oluyor sadece. 40-45 bin zarar etmiş olmuyor. Dediğiniz gibi olsaydı, bugün bu paraya aynı aracın sıfırını alamaması gerekti. Sıfır satış fiyatı indirimsiz 100 bin lira. 74 bin liranın üzerine 26 bin koyduğunda aracı alabiliyor işte. İndirimle 20 bin koyduğunda. 40-45 bin nereden çıktı? Bu 20 bin liralık fark da, işte yukarıda yaptığım hesaptaki 18120 TL' lik farktır. Salt dolar kuru üzerinden maliyet/kâr hesabı yapılmaz.

Ha yatırım aracı olarak değerlendirseydiniz, yani aracı satıp parasıyla dolar almaya kalktığında sizin hesap tamam. Ancak bu kişi satıp, yerine başka bir ürün alacak. Dolar almayacak. Bu kıyaslamada da edilen zarar hesabı yukarıda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stasi -- 23 Ekim 2016; 16:21:50 >

• sene sonu sıfır araçlarda biraz daha indirim olsun daha beter olun hiç satamayın.
  • stasi kullanıcısına yanıt
    Hocam ben alım gucunden bahsedıyorum. Bu arabanın pıyasası nedır bılmıyorum zaten ılk mesjaımda bunu soylemıstım. Ben kıyaslama yaptım dolar 2 tl ıken ve sımdı 3 tl ıken olan fıyatları. Arada 7.500 tl fark var yazmış o kişiye cevap olsun dıye hesap yaptım kur uzerınden fark 7.500 tl olmuyor cunku o zaman dolar 2 tl bu sene 3.10 tl. Bu sadece bu konu ıcın gecerlı degıl kı aldıgımız hersey 2 yılda zamlandı. Maaşlar ıse yerınde sayıyor.

Kendımden basit örnek verdım 2014 de aldıgım anakart 1400 tl ye satılıyordu. Bugun aynı anakart 2200 tl cıvarında satılıyor. Dolar fıyatı yurt dısında aynı adamlar ıcın 2 sene once neyse yıne o ama bizde 800 tl kadar zamlanmış. Yaklasık bır asgarı ucretlının maaşı kadar.

2 sene once c-d sınıfı araba alabılıyorken, sımdı o paraya b sınıfı araba alınıyor. Ben bunu anlatmaya calısıyorum kur yuksellıyor dıye sınıf ve 2. el pıyasasıda yukselıyor. Sadece araba fıyatları degıl herseyın fıyatı yukselıyor. Aslında paramız degersızlesıyor baska bır acıdan bakarsak.

Ben bu konudakı araba fıyatını örnek olarak hesapladım. 2014 de 82.250 tl 41.250 dolar yaparken, bugun 82.250 tl 26.500 dolar yapıyor. Bunlarıda göz onune almak gerekıyor, zaten goz onune aldındıgı ıcın 2. el piyasasıda sıfır araclar gibi kur arttıkca onlarında fıyatları yukselıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 23 Ekim 2016; 16:44:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: pdr tecnics

Birincisi insanlar artık çok bilinçli..
    Hata boya olmasaydı..
    2014 model bir arabaki servis bakimli olmasi lazim..
    Malum sitede filtreleme diye birsey var..

Ordan aracinizin model ve donanimda olanlarinin eşdegerleri ne kadara satiliyor ortalama fiyat belirleyip..
    Herkesin verdigi fiyati en alt seviyesinde fiyat vermeniz lazim..

Ben sizin aracinizin aynisindan ayni paraya hatasiz boyasizda bulurumm..

Yada iki parca boyali olup sizinki gibi km daha dusuk olaninini bulurum...
    Bunun gibi...

Ve bu ara piyasa berbat....
    Hic bir araba marka yada model farketmiyor darbe girisimi sonrası piyasa yuzde 40 civarlarinda yavasladi ve fiyatlar yuzde 10 kadarda dustu..
    Darbe oncesi..

40bin tlye pazarlik ettigimiz aracima 2007 golf 5 tsi aracima 39500 verenlere dahi birakmadim...

Darbe girisimi sonrasi 36 dan yukari veren olmadi...

insanlar bilinçlenmiş olsa boyanan parçanın ya da değişen parçanın aracın değerini 5bin lira düşürmeyeceğini öğrenmiş olurdu.

Ben bu piyasada boyasız araç almam. Alırım üç dört parça boyalı arabayı, yarın bir gün öküzün biri park halinde çarpınca boyasız arabam boyalı oldu değer kaybetti diye üzülmem.

İmzamdaki iki aracın da değişeni var. Passat'ta fiyatlar çok oynak. Fluence'i de 66 binde iken sırf arkadaki değişeninden dolayı piyasanın 10 bin lira altına aldım. Birisi çarpsa gram üzülmem çünkü tavan hariç boyalı olsa da aldığım paraya satabilirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: #berk

quote:

Orijinalden alıntı: HeroTech

Astra h 2012 dizel otomatik aldım 46bin tlye 1000de masrafı vardı.

2014 golf 74 mü 2012 astra 47 mi deselerdi yine astra alırdım.

Vw marka değeri hakkının çok üstünde malesef

2011 model aynı donanımlı hasarsız değişensiz aracımı 42.750ye satıyorum ki piyasası bu. Siz niye o parayı o araca verdiniz anlamadım.
    Çevrenizde varsa daha başka alıcı irtibat kuralım

İlan var mı? Bakayım. Görsem iletişime geçerdim belki :)

Ben baktım baya yuksek km araçlar 45-46ydı. Bu ilk sahibinden düzenli servisi vardı aldım. Memnunumda 😉;)

• quote:

Orijinalden alıntı: NegRaSombRa

sene sonu sıfır araçlarda biraz daha indirim olsun daha beter olun hiç satamayın.

Sene sonu kur 3.20 lere giderse kimse mal satamaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: 12 Angry Men

Eskıyor ama aradakı kur farkınıda hesaba katacaksın. Öyle 2 yılda 7.500 tl fark var demeyeceksın. Fark 45.000 tl. bunu anlatmaya calısıyorum tabı ekonomı bılgısı sıfır olanlar anlamaz.
    Yurt dısı aynı arabanın ama senın paran degersızlesıyor. 1 dolar almak ıcın 2 tl verırken. bugun 3 tl verıyorsun. Artan bırsey yok burda. Alım gucu dusen turk lırası.

Arsa ne alaka anlamadım ? Arabası deger mı kazanmış ? Yarı yarıya deger kaybetmış arabası. 2014 de 41.250 dolara almış arabayı. Bugun 26.660 dolara satıyor. TL olarak 45.000 tl kadar fark var arada. Tartıştıgımız ınsanlara bak ekonomıden zerre anlamıyorlar.

Sen ekonomiden cok iyi anliyorsun kardes. Yigit Bulut da iyi anliyor mesela. Faizi dusur hoppp enflasyon da dussun diyor. (Eskiyen malin degeri duser, bir kere daha hatirlatiyim. Araba ömurlu bir ekonimik varliktir, yatirim araci degildir)

• quote:

Orijinalden alıntı: ali222

quote:

Sen ekonomiden cok iyi anliyorsun kardes. Yigit Bulut da iyi anliyor mesela. Faizi dusur hoppp enflasyon da dussun diyor. (Eskiyen malin degeri duser, bir kere daha hatirlatiyim. Araba ömurlu bir ekonimik varliktir, yatirim araci degildir)

Neden oyle diyorsun ? adam ekonomi profesoru misal benim ekonomi bilgim sifir.

Tuketici&Uretici fiyat endeksini dolar ile hesaplamamiz gerekiyormus, ne kadar cahilsiniz, Hep bunlari hesaplayan cahil kurumlar Dolar kac paraydi demeyi de bilmiyor.

Eminim Dolar hesabina maasi yatiyordur Turk Halkinin, Mesela ben Yuan ile maas aliyorum, Kardesim de Guney Afrika Randi ile maas aliyor. Mesela gecen gun cay almak istedik Endonezya rupiahı cinsinden para istedi bakkal, Endonezyadan geliyormus.

Mesela gecen Kot pantolon alacagim, Rus rublesi istemez mi pantoloncu dur dedim Eskiden Ruble daha pahaliydi hazir ruble dustu 5 tane aldim.

Gecen bir vida alacagim, ona da EuroCent istemez mi nalbur, 1 lira vereyim dedim almadi.
    Hanim bardak istedi ona da Amerikan Dolari aldilar

Sonra bir baktim kot pantolonun icine made in turkey yaziyor, Cay'in arkasina baktim orada da rize yaziyor, Vidalar da Eskisehir de yapiliyormus. Keza Bardagi da Pasabahce yapmis.

Tuh yahu Turkiye'de demekki biz cahiller ekonomiden anlamayanlar Turk Lirasi diye bir para birimi ile maas aliyoruz. Hep bu ureten firmalar Doviz ile calisip maas dagitiyormus.

Hayatimda gordugum en sacma hesap. daha dogrusu en duz hesap. Siz T.C vergiyi falanda dolar ustunden aldigini saniyorsunuz sanirim. En basitinden bu araca verilen paranin yuzde 45i otv devlet tl uzerinden bunu aliyor. Onun disinda ne enflasyon hesabi yapmissiniz ne amortisman hesabi, ne yeniden degerleme hesabi var. Sizin yaptiginiz hesabin bakkal hesabindan farki yok. Bakkal da once 2 ile sonra 3 ile carpar. Buna ragmen siz utanmadan insanlara 0 ekonomi bilgisine sahipsiniz demissiniz. Yazdiginiz seyin ana fikri var tl'nin deger kaybettigini soylemeye calisiyorsunuz ve bunda haklisiniz ama hesabiniz cok sacma kusura bakmayin.

Iyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UcanHollandali -- 24 Ekim 2016; 0:15:04 >
  • quote:

quote:

Bırader kım arabaya yatırım aracı dedı ? Boş boş mesajlar atıp konuyu saptırma. 2014 de 2 tl olan dolar 2016 da 3 tl bu farktan bahsedıyorum. Gelmiş yazıyor 7.500 tl ucuza satıyorsun 2 yılda dıye. 2 yılda kur farkını hesaplarsan 45.000 tl ucuza satıyor adam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 24 Ekim 2016; 0:22:55 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aLLyC

quote:

quote:

Neden oyle diyorsun ? adam ekonomi profesoru misal benim ekonomi bilgim sifir.

Tuketici&Uretici fiyat endeksini dolar ile hesaplamamiz gerekiyormus, ne kadar cahilsiniz, Hep bunlari hesaplayan cahil kurumlar Dolar kac paraydi demeyi de bilmiyor.

Eminim Dolar hesabina maasi yatiyordur Turk Halkinin, Mesela ben Yuan ile maas aliyorum, Kardesim de Guney Afrika Randi ile maas aliyor. Mesela gecen gun cay almak istedik Endonezya rupiahı cinsinden para istedi bakkal, Endonezyadan geliyormus.

Mesela gecen Kot pantolon alacagim, Rus rublesi istemez mi pantoloncu dur dedim Eskiden Ruble daha pahaliydi hazir ruble dustu 5 tane aldim.

Gecen bir vida alacagim, ona da EuroCent istemez mi nalbur, 1 lira vereyim dedim almadi.
    Hanim bardak istedi ona da Amerikan Dolari aldilar

Sonra bir baktim kot pantolonun icine made in turkey yaziyor, Cay'in arkasina baktim orada da rize yaziyor, Vidalar da Eskisehir de yapiliyormus. Keza Bardagi da Pasabahce yapmis.

Tuh yahu Turkiye'de demekki biz cahiller ekonomiden anlamayanlar Turk Lirasi diye bir para birimi ile maas aliyoruz. Hep bu ureten firmalar Doviz ile calisip maas dagitiyormus.

Cahil ve ekonomı bılgının sıfır oldugunu cok guzel kanıtlamışsın.

Aldıgın urunler hepsı yurt dışından ıthal edılıyor. Fıyatını kurla belırlıyorlar. Aldıgın pantalondan tut bındıgın arabaya kadar yedıgın yemeye kadar hepsını döviz kuru belırlıyor. Türk parası dolar karşısında deger kaybedıyor. 2 lıraya aldıgın urun 3 lıraya alıyorsun anladın mı ? Bunun ıcın ekonomıst olmaya gerek yok.

Hala geyik yapıyorsun, cahile laf anlatmak gercekten olmuyormuş. Her yıl zam gelıyor arabalara bundan 2-3 sene once c-d sınıfı araba alırken sımdı aynı paraya b sınıfı araba alıyorsun. Araba fıyatları yukselmıyor, senın para bırımın deger kaybedıyor 2 verecegıne 3 verıyorsun aynı seyı almak ıcın.

• UcanHollandali kullanıcısına yanıt
    2 yılda 7.500 tl fıyat farkına satıyorsun dıyen kişiye yazdım bunu. Aslında farkın 45.000 tl oldugunu soyledım. Ben burda arabanın değerini hesaplamıyorum bu konuda yanlışın var. 2 yılda dolar 3.10 a çıktı gelmıs 7500 tl farka satıyorsun yazmış adama. Kendı aldıgım üründen örnek verdım 1400 e aldıgım anakart sımdı 2200 e satıyorlar vergı herşey aynı degısen tek sey kur.
  • Shafter kullanıcısına yanıt
    Bu kampanyanın tam açıklamasını nereden bulabilirim.
  • quote:

2 yılda 7.500 tl fıyat farkına satıyorsun dıyen kişiye yazdım bunu. Aslında farkın 45.000 tl oldugunu soyledım. Ben burda arabanın değerini hesaplamıyorum bu konuda yanlışın var. 2 yılda dolar 3.10 a çıktı gelmıs 7500 tl farka satıyorsun yazmış adama. Kendı aldıgım üründen örnek verdım 1400 e aldıgım anakart sımdı 2200 e satıyorlar vergı herşey aynı degısen tek sey kur.

Anakartin ekonomik kullanim omuru ne kadar?
    Kapasitorlerin degisim araliklari nedir?
    Hangi sarf malzemeleri kullaniyor?

Hersey dolarla diyelim, neden FED faiz arttırımı yapmak icin bu kadar cekinceli davraniyor? Tum ulkeler dolar ile is yapiyor makro ölçekte sizin dediginize gore.

Off bu mahalle bilgisayarcilarindan ekonomi dersi almak bir baska oluyor. Birgun seni kursu de derse davet edeyim bari :)

Peki sen haklısın, daha once yazdiklarim hepsi kendi uretimimiz , arabalari yurt disindan aliyoruz. Buna satin alma gucu aradaki farka da cari acik deniyor.

Piyasaya kullanilmis ve bazi ozelliklerini ya da hizmetleri kaybetmis bir urunu piyasadaki rekabete girerek satmaya calisirsin. Bu da arz ve talep dengesinde fiyatin arzini belirler.

Aldigin araba 2 3 yil garajda bile beklemis olsa en azindam garanti suresi biter. Modelinin gecmesini lastiklerin eskimesini katmadigin bir cok faktor var.

Lastiklerdeki hammade kaucugu da dolar ile sayalim.

Gel gelelim zevk e gore alinmis ve kullanilmis bir araci yatirim olaral gorup hersey dolarla demek heleki euro bolgesinde olan alman patentli bir arac icin ne kadar dogru ?

Daha da yazmayacağım aşağılık kompleksinle seni bas basa birakiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 24 Ekim 2016; 8:24:49 >

• UcanHollandali kullanıcısına yanıt
    ötv yi tl üzerinden alıyor tamam da, o mal ülkeye hangi kur üzerinden giriş yapıyor?
    bir aracı 20 bin dolar ile ital ettiğini düşün.
    dolar kuru 2 tl olsa bu araç 40 bin tl ye ülkeye girer devlet 18 bin tl ötv alır.
    dolar kuru 3tl olunca bu araç 60 bin tl ye ülkeye giriyor devlet 24 bin tl ötv alıyor. neymiş devlet 6 bin tl fazladan vergi alıyormuş. vatandaşın cebinden 26 bin tl fazladan para gidiyor. bu paranın 20 bin tl si kur değişimi yüzünden buhar oluyor.
    Bunu hesaplayamayacak insanlar ortalıkta biz dolar üzerinden mi mal alıp satıyoruz diye dolaşıyor. Evet dolar üzerinden alıp satıyorsun. En basitinden akaryakıt'ın dolar endeksli olması bile iç piyasaya direk olarak etki ediyor (taşımacılık, tarımi, ısınma, elektrik vb.) ki dışa bağımlı olduğumuz diğer ihtiyaçları saymıyorum bile.
  • Sen arabanın değerinden bahsedıyorsun. Ben burda arabanın değerini hesaplamıyorum.
    Bu araba 2014 de 80.000 tl ye alınmış. O zamanın kuruyla 40.000 dolar para ödemiş bu vatandaş. Bugun satıyor 70.000 e . 25.000 dolar edıyor bu para.

2 yılda bu adam 45.0000 tl dusüğüne satıyor. Sen gelmiş 7500 tl farka satıyorsun yazmışsın adama. 2 yılda tl nın alım gucunun azaldıgından bahsetmemişsin.

Bunlar ithal ürün. Atıyorum üreticisi bunu 20.000 dolara satıyor. Sen bunu almak ıcın 2014 de 40.000 tl + kdv ödüyordun. 2016 da 60.000 tl + kdv ödüyorsun.

Bunu bilmek için uzman olmak gerekmıyor.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.