21 yaşındayım. Martta üniversite kapandı 4 kişi eve kapandık. Evde babam sürekli gergin anlar yaratıyor. Annemle aram çok iyi. Her konuyu otururuz paylaşırız tartışırız. Asla ondan çekinmem. Ama babam her konuda benim dediğim doğru ve aşırı sinirli olduğu için onun yanında yemek bile yiyemiyorum. Gün içinde bile diyaloğumuz çok azdır. Hatta hiç yoktur bile. Sürekli annemle konuşurum. Hadi yine karnımızı doyuruyor vs. deyip çok takmıyordum. Zaten bunu dert etmeyecek yaşlara geldim ama şimdi ise feci bir şekilde annemle kavga ettiler. Anneannem, dedem öldüğünden beri bize ayda 1 kere gelip 7-8 gün kalıyor. Babam asla gelmesini istemiyor eve gelince surat asıyor anneanneme. Annemde anneannemi asla ama asla ezdirmiyor. Her dediğini yapıyor. 2 hafta önce babam annen gelmesin bu eve deyip vazoyu aldı kırdı. Hemen araya girdim müdahale etmeye çalışıyorum annem de sinir krizi geçirdi orada. Gecenin 2 sinde dışarı çıkardım annemi sakinleşsin diye siz düşünün. Artık babamın anneme şiddet göstermesinden korkuyorum. Annem eskiden hep susardı ama şimdi ne olduysa babam 1 laf dese annem 5 laf diyor. Ne olur yardım edin beyler ? :( |
Sinirli Baba ve Psikolojik Şiddet
Giriş
Evde sürekli bağıran veya her şeye bağıran bir babayla yaşamak zorlu ve korkutucu bir deneyim olabilir. Bu tür davranışlar, psikolojik şiddet olarak bilinir ve çocukların fiziksel ve duygusal sağlığı üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir.
Psikolojik Şiddetin Tanımı
Psikolojik şiddet, bir kişiyi kontrol etmek veya sindirmek amacıyla kullanılan sözel, duygusal veya davranışsal istismar biçimidir. Bağırma, hakaret etme, tehdit etme, gözdağı verme ve aşağılama gibi davranışları içerebilir.
Sinirli Babanın Etkileri
Sürekli bağıran veya sinirli bir babayla yaşayan çocuklar aşağıdaki sorunları yaşayabilir:
- Düşük özgüven
- Endişe ve depresyon
- Sosyal zorluklar
- Uyku sorunları
- Yeme bozuklukları
- Bağımlılık
Ne Yapmalısın?
Sinirli bir babayla yaşıyorsan, aşağıdaki adımları atmak önemlidir:
- Güvenli Ol: Babandan fiziksel olarak tehlikedeyseniz derhal güvenli bir yere gidin.
- Konuşmaya Çalış: Babana davranışlarının seni nasıl etkilediğini sakince açıklamaya çalışın.
- Profesyonel Yardım Alın: Bir terapist veya danışman, bu zor durumla başa çıkmanıza ve babanızla sağlıklı bir ilişki kurmanıza yardımcı olabilir.
- Kendine Bak: Kendine iyi bak ve stresle başa çıkmak için sağlıklı yollar bul.
- Güvendiğin Birisiyle Konuş: Arkadaşlarınla, ailenle veya öğretmenlerinle yaşadıkların hakkında konuşarak destek alabilirsin.
Sonuç
Sinirli bir babayla yaşamak zorlayıcı olabilir, ancak bu durumun üstesinden gelmek mümkündür. Güvenli olduğundan emin ol, profesyonel yardım al ve kendine iyi bak. Unutma, yalnız değilsin ve bu zor durumdan kurtulabileceğin birçok kaynak var.