Selamlar, 2017 Yılında MSI b350 anakart, AMD Ryzen 3 1300x işlemci ve Corsair Vengeance 16gb (8gbx2) 3200mhz RAM'li bir sistem kurmuştum ama biraz güncelleme yapmak gerekiyor artık.. Ryzen 5 5600 işlemci, Asus Tuf b450 anakart alıp mevcut RAM'lerin aynısından bir set daha alsam ve 32 gb yapsam (Toplamda 4 tane RAM olacak) idare eder bir sistem kurmuş olur muyum? Ekran kartlı olarak da elimde 3080ti var onu kullanmayı planlıyorum (Ekran kartının performansı fazla gelirse 3080'e de indirebilirim takas falan yapıp) Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim. |
Sistem Tavsiyesi
-
-
İdare eder bir sistem kurmuş olursun tabi ki
-
Ryzen 5 5600 ile 3080ti yanyana koyunca darbogaz olmuyormu???
O işlemci ekran kartını nasıl besleyecek, darboğaz olur az uz da degil .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aslinda merak ettigim 2 konudan birisi bu. Ekran karti fazla gelecek ise dusuk model takmakta fayda var tabi.. 3060ti veya 3070ti gibi..
Bir diger konu da 4 tane RAM problem yaratir mi? Yani 4 tane 8lik yerine 2 tane 16lik daha mi iyi olur yoksa farketmez mi..
Hiç bir şey farketmez ,onemli olan hepsinin aynı cl ve birbirine çok yakın mhz lerde olmalı.
3200 ise 3000 mh takılabilir.
Cl16 ise cl 16 olacak.
Ekran kartını düşür yada öyle yapacağına ryzen 7 islemci takmayı dene ,bu şekilde darboğaz olacak.Oyunlarda darboğaz yaşayınca anlik donmalar felan daha iyi anlayacaksın.Bu sistem iş görür lakin islemci çok düşük.
3060 ti daha uygun olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lithran -- 16 Kasım 2022; 18:43:35 >
Elinizdeki B350 anakrtın tam modeli nedir.
-
Şuan kullandığım Anakartın tam modeli; MSI B350M Pro-VD Plus
-
Evet, kullandığım RAM'lerin aynısını buldum onları alıp takacağım ekstradan.
Aslında işlemcide Ryzen 7 7700x modelinden başladım bakmaya ama artık soğutucu koymuyormuş AMD o yüzden hem 8bin TL civarı işlemciye hem de ekstradan soğutucuya masraf yapmak istemedim. O nedenle 5600 modeline yöneldim doğrusu.
O halde ekran kartında en fazla 3060ti kullanayım madem ona göre araştırma yaparım :)
Bu arada şuanki anakartım 5600 modelini desteklemez değil mi? Bu şekilde düşündüğüm için iyi fiyat görünce Asus Tuf b450 modelini satın aldım. 450 modeli de işimi görür herhalde.
-
Aldığınız anakrtın, elinizdeki MSI Pro-vdh dan pek farkı yok Her iki anakartta 75 amper güç kategorisindeler. Yani uzun lafın kısası elinizdeki kart ile, ryzen 5600 de rahatça çalışırdı.
Ryzen 5600,3070 Ti ye kadar sorunsuz,kayıpsız besler. Çok da düşürmeyin e.kartını.
Ramleri şu an boşuna arttırmayın,gerek yok.Size bi faydası olmaz.
-
Evet siz söyleyince MSI anakartın uyumlu olduğu işlemci listesine baktım alacağım işlemci bendeki anakarta uyumluymuş. Eski anakart olduğu için uyumsuz olur diye düşünmüştüm ve araştırma ihtiyacı duymamıştım :)
Mevcut RAM'ler ve yeni 3070ti ile sadece işlemci değişikliği işime yarar gibi gözüküyor. O halde sistem şu şekilde olacak;
AMD Ryzen 5 5600 - İşlemci
MSI B350M Pro-VD - Anakart
RTX 3070ti Ekran Kartı
Corsair Vengeance 16gb (8gbx2) 3200mhz CL16 - RAM
Corsair 240gb Force LE - SSD
Seagate 1TB Barracuda 64MB - HDD
Seasonic Focus GX-850 80+ Gold - PSU
Anakartın eski olmasında problem olmayacak anladığım kadarıyla.
-
Sadece biosu ,en son biosa güncelliyeceksiniz Hepsi o kadar.
E.kartı da gayet iyi olmuş.
O ,seasonic focus power varmı,yoksa alacakmısınız.
-
Seasonic mevcut, suan bosta durdugu icin kullanicam. Aktif olarak suan corsairin 550w'lik bir modeli var suan ama yetmrz 3070ti'ye
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X