Merhaba arkadaşlar, Sata diskimin bozulması ve içindeki verileri kaybetmenin hırsı ile yeni bir disk ararken baya bir bileşeni nasıl oldu bilemeden bütçem el verdiğince orta ölçekli yükselttim. Aslında ilk anakart ile başlamam gerekirken bu işe en sona kaldı :( Mevcut sistemim şu şekildeydi: AMD Ryzen ™ 5 1600 AF 3.2GHz (Turbo 3.6GHz) 16MB Cache 12nm Yeni Versiyon AM4 İşlemci Gigabyte B450M-H Socket AM4, DDR4 3600MHz(OC), Ultra M.2, USB 3.1 Gen1, HDMI, VGA mATX Anakart Kingston 16GB(2x8GB) DDR4 3200MHz HyperX Fury Bellek Ram Sapphire Radeon RX5500 XT PULSE OC 8GB 128Bit GDDR6 Ekran Kartı WD Blue 500GB SN550 2400/950MB/sn NVMe m.2 SSD High Power 500W 80+ ECO Bronze Kırmızı Fanlı Aktif PFC Güç Kaynağı Bu sistemde; işlemcimi AMD RyzenTM 5 5600 3.5GHz ramlerimi: GSKILL 32GB (2x16GB) Flare X DDR4 3200Mhz CL16 1.35V Dual Ram SSD'yi: SAMSUNG 980 PRO SSD Heatsink 2TB ile güncellemek için siparişlerimi verdim. Ram dışında işlemci ve ssd henüzz gelmedi. Ekran kartını yakın zamanda değiştirebilecek durumda değilim, malum orta derecede ekran kartlar ciddi paralar gerekiyor. Fakat anakartımı değiştirmek istiyorum. Özellikle tek M2 girişi olması ve bununda PCIe Gen.3x4 (4GB/s) olması, yeni aldığımm Samsung 990 pro dan tam anlamıyla yararlanmayacak olmam, ve 2 ssd kullanma isteğim ve bunun mevcut anakartımın uygun olmaması sebebiyle 2 adet M.2 yuvası alan bir anakart alma ihtiyacına götürüyor beni. Yanlış seçim yapmamak adına sizlere danışmak istedim. Mevcut parçalarıma ve ihtiyacıma uygun olarak gözüme anakart olarak ASUS Prime B550M-A çarptı. Mevvut donanımlarıma uygun olarak bu anakartı tavsiye eder misiniz veya başka önerileriniz var mıdır? Teşekkür ederim. |
Sistemimi Güncelliyorum Anakart Konusunda Destek Verir misiniz?
-
-
Aynı anakartı kullanıyorum şimdilik bir problem çıkarmadı tavsiye ederim
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
-
Teşekkürler hocam, yeni işlemci ve ram aldım ve onlar AM5 soket anakarta uyumlu değiller. O yüzden AM4 soket ile devam ediyorum.
MSI B550M-PRO güzelmiş aslında gözden kaçırmışım. Ben dün Asus TUF Gaming B550M-Plus WiFi II sipariş ettim. Aralarındaki 3000 TL lik farka değer umarım :(
-
asusu iptal edebiliyorsan et. Dehşet,vahşet bi karttır Bu fiata düşmüş bi de.
www.incehesap.comMSI B550M PRO-VDH AMD B550 Soket AM4 DDR4 4400(OC)MHz mATX Gaming (Oyuncu) Anakart - incehesap.comhttps://www.incehesap.com/msi-b550m-pro-vdh-gaming-anakart-fiyati-48233/?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber -
Anakarti degismene gerek yok
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam bu anakart ile alakalı olumsuz yorumlar var dı amazonda. Hemen bozuldu. Tipik MSI bios sorunu vs gibi.
Yine de iptal edip bunu mu almalıyım, emin olamadım :(
-
Hocam mevcut anakartım Gigabyte B450M-H Socket AM4
Tek M2 slotu var ve gen3
Bende 2 tane M2 SSD var biri SAMSUNG 980 PRO SSD Heatsink 2TB. Mevcut anakartımla hem bu yeni aldığım diskten tam verim alamayacağım hemde eski SSD im için dönüştürücü kullanıp pcxe1 ile çok düşük verim alacağım. O yüzden değiştirmek istiyorum.
-
3000 tl fazla vermeyin. Alın bu anakrtı.Adamlar, eylül 2024 te bile güncel bios sunuyorlar.
-
Hocam çok sağolun uyarılarınız için. Son sorum içinde hızlıca dönerseniz sanırım iptal edicem.
Öncelikle incehesap güvenilir mi fikriniz var mı?
Anakart la olan sorum ise VRM. Önemli bir detay olabilir mi?
-
VRM açısından çok değilsede epey güçlü bi anakart. İncehesap,büyük ve köklü bi firma. Bi sorun olacağını,zaten, sanmıyorum
-
TUF'a 6 bin vereceğine bence bunu al.
Gigabyte B550 Aorus Master AMD AM4 DDR4 ATX An - PttAVM.com - 2024
Best B550 Motherboard (if Price Is No Object)
Best B550 Motherboards: AMD’s More Affordable PCIe 4.0 Option | Tom's Hardware
-
ATX anakart için kasam uygun değil hocam mATX bakıyorum.
-
Vrm tabii önemli bir detay. Anakartlardan Kuzey köprüsü kaldırıldıktan sonra bileşenleri bağlamak ve güç akışını sağlamaktan başka ciddi bir görevleri kalmadı. Burada vrm (voltaj regülatör modülü) ise güç akışını yönetir.
Asus b550m plus wifi 4x2 +2 faz yapılandırması var. 50A derecelendirilmiş. Yani işlemci için 4*2(ppsl)*50A ile 400 amper güç sağlayabilir (teorik olarak)
Buradaki ppsl(parall power stage layout) ile bir faz üzerinden iki güç çıkışı sağlıyor. Bu yüzden ilave iki ile çarpıyoruz.
Msi b550m pro vdh ise 4+2 faz ve 46A derecelendirmesi var.4*46A ile 184A güç sağlar ( yine teorik.)
Daha detaylı incelemek istersen burada bir liste var.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-cw7A2MDHPvA-oB3OKXivdUo9BbTcsss1Rzy3J4hRyA/htmlview#gid=2112472504
Mesela işlemciye 1.35v ayarlarsan msi 248.4watt'a kadar, asus 540watt'a kadar güç sağlayabilir. Buradaki değerler tabii maksimum olduğu için teorik dedim. Güç aktarımı sırasında, ısıdan dolayı vs kayıplar olacaktır. Yani bunu desteklediği kapasite olarak düşünebilirsin.
Zaten işlemciyi aldığında ısınmasın ve az güç çeksin diye bir ton undervolt, pbo vs gibi ayar yapman lazım. Eğer hız aşırtma yapma gibi bir düşüncen yoksa ikiside yeterli gelir ama ilerde 5800x3d yada 59xx bir işlemci takma niyetin varsa msi stabil olur mu emin değilim. Daha bilgili birisi varsa aydınlatırsa iyi olur.
Ayrıca iyi günlerde kullanın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Asrock B550M HDV
MSI B550M PRO-VDH
Bütçenize göre tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak ürünler.
-
Msi anakart VRM soğutması ve phase yapısıyla güzel bir anakart. Sanılanın aksine 5800X3D anakartlar tarafından kolayca beslenebilmekte. O.C yapma şansın zaten yok bu işlemciyi, direk tak kullan yapabiliyorsun. Curve'den voltaj arttırmayı geçtim genelde kısıyorlar hatta. Onun dışında bu anakartları biraz R9'lar ve saçma O.C denemeleri zorlar.
Msi anakart dışında benimde alternatif önerim Gigabyte B550 DSH3 olacaktır. Zamanında 2000 TL'ye alıp yedek olarak kenara atmadığım için çok pişmanım.
(REV.1.5 Revizyonunda RGB led başlığı vs. yok. Sitesinden de bakabilirsiniz, eğer alacaksanız buna dikkat edin.)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sempron 3200 -- 11 Ekim 2024; 14:14:19 > -
Teşekkürler hocam yorumlarınız. MSI B550M Pro-VDH WiFi sipariş ettim. Umarım sorun çıkarmaz :)
-
Doğrusunu yaptınız.
-
Mantıklı olmamakla beraber BCLK ile hız aşırtma yapmak mümkün. Amd tarafından 5800x3d'nin voltajı 1.35'e limitliydi sonra 3d v-cache'lerin hassas olduğuı ve zarar gördüğü için 1.3v olarak düşürüldü. (destekleyen anakartla aşılabiliyor).
PPT 142w, TDC 95A, EDC140A varsayılan 105w işlemci ayarları. Test etmek yada sınırlarını zorlamak isterse 95A*1,35v=123,5w peak olarak 140A*1,3v=182w. Bu yetmez gibi 5950x gibi bir işlemci ile hız aşırtmaya kalkınca kurtarmaz.
Kutudan çıkan varsayılan değerlerle kullanmakta mantıklı değil, tak-çalıştır var ama yapmak ne kadar mantıklı? UV ve PBO ile ayarlar yaptıktan sonra normal olarak kullanılabilir tabii. Hem işlemci daha az güç çeker, sisteme daha az yük biner, daha az sıcaklıkta çalışır gibi bir çok olumlu yönü var.
Ayrıca giriş seviyesi pro vdh ile daha kaliteli mortar yada tomahawk gibi modellerin sağladığı stabilite, bileşen kalitesi ve dayanımları aynı değil. Burada önemli olan kullanıcının ihtiyacına yönelik ve bütçe doğrultusunda Fiyat/Performans oranı iyi olanı seçmesi. Ben zaten 5600 işlemcide sorun çıkarır demedim. 5600'ü de üst seviyeye taşımak isterse yetmeyebilir dedim.
Anakartı almışsınız, iyi günlerde kullanın. Sistemi kurduktan sonra test edin. Umarım olmaz ama olursa sorunu erken fark edersiniz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X