selam arkadaşlar, arkamızdaki bina yıkılıp tekrar yapılıyor,arkadaki bina yıkılırken evimiz çok sallandı. Bugün en alttaki kiracı bu fotoğrafları çekip bana yolladı. Bina 4 katlı , insanlar çok endişendi kolonlor çatlamış diye,zaten bina da 40 yıllık bina. Sizce bunlar kolon çatlakları mı? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark-Child -- 3 Nisan 2021; 17:44:22 > |
Sıva Çatlağı mı, Kolon Çatlağı mı?
İster bir ev sahibi ister bir kiracı olun, evinizdeki çatlakları fark etmek endişe verici olabilir. Çatlaklar, yapısal bir sorunun işareti olabileceğinden, çatlakların kaynağını belirlemek önemlidir. Evlerdeki iki ana çatlak türü sıva çatlağı ve kolon çatlağıdır.
Sıva Çatlağı Nasıl Anlaşılır?
- Sıva çatlakları genellikle yüzeyseldir ve sadece sıva tabakasını etkiler.
- Duvarlarda, tavanlarda ve döşemelerde görülebilirler.
- İnce çizgiler veya daha geniş çatlaklar şeklinde olabilirler.
- Nedenleri arasında nem dalgalanmaları, sıcaklık değişimleri ve ev yerleşimi bulunur.
Kolon Çatlağı Nasıl Anlaşılır?
- Kolon çatlakları daha ciddi bir sorundur ve yapının taşıyıcı kolonlarını etkiler.
- Tavandan zemine kadar uzanan uzun, geniş çatlaklar şeklinde olurlar.
- Dış duvarlarda veya iç duvarlarda görülebilirler.
- Nedenleri arasında aşırı yüklenme, zayıf yapı malzemeleri ve depremler bulunur.
Kolonda Sıva Çatlağı
Kolonlarda sıva çatlağı, her iki çatlak türünün bir kombinasyonudur. Sıva çatlakları genellikle kolon çatlaklarının bir sonucudur ve daha ciddi bir yapısal sorunun işareti olabilir.
Profesyonel Yardım Almak
Hem sıva çatlakları hem de kolon çatlakları endişe kaynağı olabilir. Çatlakların kaynağını doğru bir şekilde teşhis etmek için bir profesyonelden yardım almak önemlidir. Bir yapı mühendisi veya müteahhidi, çatlakların ciddiyetini değerlendirebilir ve gerekirse onarımlar önerebilir.
Çatlakları görmezden gelmek, daha ciddi sorunlara yol açabilir. Çatlakları fark ederseniz, gecikmeden profesyonel yardım almanızı önemle tavsiye ederiz.