Şimdi Ara

Sıvı Temasında Yapılması Gerekenler.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
14.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle herkese selamlar.

Bir kaç yıldır elektronik konusunda biraz ilerleme kaydettim ve bilgilerimi sizinle paylaşmak istedim.

Önceliklik olarak sıvı temasına değineceğim.

Sıvı teması cihazın kısmı yada komple bir sıvıya maruz kalması sonucu kısa devre ve cihazın kapanması ile meydana gelen arıza türüdür.

Bu sıvının özelliğine ve içerisindeki katkı maddelerine göre müdahale şekli de değişmektedir ama temelde ilk müdahale dediğimiz kısmın yapılması konusunda herkesin kendi imkanları ile cihazın kullanım ömrünü uzatmak adına yapabileceği şeyleri anlatmak istedim.

İlk olarak cihaz su ile temas ettiği anda enerjiden kesilmelidir. İphone İpad gibi kasa içi dahili bataryalı cihazlar da bataryayı çıkarmak hemen mümkün olmuyor ama bataryası çıkarılacak cihazlarda ilk müdahale bataryayı çıkarmaktır.

Sıvı teması cihazın üzerine dökülen bir durumda oluşmuşsa batarya çıkarılır ve mümkün olduğu kadar cihaza zarar vermeden sallayarak içerisindeki sıvıyı cihazdan uzaklaştırmak olacaktır. Genellikle bu tür durumlarda cihazımız çok hasar görmeyecektir. Tatlı yada tuzlu sıvı teması yok ise cihazı pirinç dolu bir kavanozun içine bataryası çıkarılarak koyup 1 gün süre ile içerisindeki sıvının buharlaşmasını ve nem kalıntısından arındırmak gerekir. Bu süre zarfında cihaz hiç bir şekilde açılmamalı ve enerjiye bağlanmamalıdır. Katkı maddesi olmayan yani sadece su ile temas durumunda bu yöntem cihazınızı bir süre daha kullanma imkanı sağlayacaktır.

Cihazın suya düşmesi yani komple sıvıya maruz kalması durumunda da bu yöntem işe yarabilir ama su tamamen cihazı kaplamış ve her yerine su girmişse LCD ve Tuş takımı arızası kaçınılmazdır. Bu durumda yine pirinç içerisinde 1 gün bekleme sonrasında cihaz enerjiye bağlanıp kontrol edilir. Bu aşamalardan sonra açılmazsa teknik müdahale aşamasına geçilir.

Cihazın tuzlu sıvı ile teması durumunda; Batarya çıkarılmalı enerji kesilmelidir. Kısmı temas ise mümkün olduğu kadar sıvıyı cihazdan çıkarıp kullanılan butonlar temizlenmelidir. Tam temas yani tüm cihazı kaplayacak kadar sıvıya maruz kalmışsa cihazın bataryası çıkarılıp katkısız suya koyulması gerekmektedir. Bu işlem tuzlu su kalıntısının ve yaratacağı erozyonu engellemek için yapılır. Sudan çıkarılan cihaz 1 gün pirinç içerisinde bataryasız ve enerjisiz bekletilir. Enerji ve benzeri girişler (kart soketi sim soketi şarj yuvası kulaklık girişi) kulak temizleme çöpleri ile temizlenir. Daha sonrasında yeni batarya ve enerji kablosu ile test edilir. Bu aşamalardan sonra açılmazsa teknik müdahale aşamasına geçilir.

Cihazın şekerli sıvı ile teması durumda; Batarya çıkarılmalı enerji kesilmelidir. Kısmı temas ise mümkün olduğu kadar sıvıyı cihazdan çıkarıp kullanılan butonlar kolonya ve ben benzeri yoğun alkollü iletkenliği az temizleyici ile temizlenmelidir. Tam temas yani cihazın tamamını kaplayacak şekilde ve içerisine girecek kadar çok şekerli sıvıya maruz kalmışsa tuzlu suda olduğu gibi cihazı katkısız suya koymak gerekmektedir. Tuzlu suya göre daha fazla kalması ve şekerli katkının cihazdan tamamen çıkarılması gerekmektedir. Sudan çıkarılan cihaz 1 gün pirinç içerisinde bataryasız ve enerjisiz bekletilir. Enerji ve benzeri girişler (kart soketi sim soketi şarj yuvası kulaklık girişi) kulak temizleme çöpleri ile temizlenir. Daha sonrasında yeni batarya ve enerji kablosu ile test edilir. Bu aşamalardan sonra açılmazsa teknik müdahale aşamasına geçilir.

Teknik Müdahale Aşaması;

Cihazınız şekerli tuzlu tatlı su ile kısmı yada tam temasından sonra yukarıdaki işlemleri yapmanıza rağmen açılmıyor ısınıyor kendiliğinden kapanıyorsa kısa devre devam ediyor yada sıvı teması esnasında cihazın işlevselliğini koruyan emtiyasına zarar gelmiş olduğunu anlıyoruz. Bu müdahale teknik bilginiz yeterli değilse kaçınmanız gereken bir şeydir.

Kullanılacak Malzemeler;

Diş Fırçası / Yağlı boya fırçası da olur.
    Sentetik Tiner - Sakın selülozik kullanmayın.
    MD40 yada WD40 sıvı arındırıcı sprey
    Kağıt Havlu
    Cihazın kartlarını ve donanımlarının sığacağı bir kap.

Öncelik olarak cihazımızı daha önce açmamış ise Youtube da cihazımızın modelini yazıp nasıl açıldığına bakabilirsiniz. Videoların çoğunluğu ingilizce olduğu için "How to open case (Telefonununuz modeli) " yazdığınızda cihazınızın nasıl sökmeniz gerektiğini ve hangi tür tornavida kullanmanız gerektiğini anlatan videoları bulacaksınız.

Cihazınızı sökerken mümkün mertebe fotoğrafını çekin geri toplama aşamasında çok faydalı olacaktır.
    Soketleri sökerken ve takarken çok dikkatli aceleci olmayın. Soketi çıkarmak için sertçe asılmayın takmak için sert bastırmayın.
    Cihazınızı tamamen söktüğünüz de anakartınızı varsa WD40 - MD40 ile güzelce temizleyin. Sprey püskürtmeli olduğu için bir çok yere nüfuz edecektir. Diş fırçası ile temas edebildiğiniz noktaları fırçalayın. Bir kabın içerisine kartın üzerini kaplayacak kadar spreyi sıkın. Kart temizleme sıvısının içerisinde 5-10 dk kalmalı.

MD40 yok ise Sentetik tiner i cihazı yatıra bileceğiniz bir kaba kartın üzerini kaplayacak kadar boşaltıp boya fırçası yada diş fırçası ile temas edilecek kısımları temizleyin ve kartı tinerin içerisine yatırın. Tinerin içerisinde en fazla 5 dk bekletilmeli. Aşındırıcı özelliği olduğu için fazla bekletilmesi tavsiye edilmez.

Bu sırada Tiner yada MD40 ile cihazın soketlerini şarj yuvasını kulaklık girişi gibi bölgelerini temizleyin. Kağıt havlu ile bastırmadan diğer donanımları temizleyin.

Kartı temizleme kabından çıkarıp yine fırça ile üzerindeki pislik temizlenir. Kağıt havlu ile güzelce sarılıp üzerindeki sıvıdan arındırılır. Kuruması için kağıt havlu üzerinde 1-2 gün bekletin. Denemedim ama pirinç bu tür yağlı temizleme sıvılarında işe yarıyor mu ama yinede iletken olan maddenin emilmesi konusunda yardımcı olacaktır.

Cihazınız açılmazsa kısa devre esnasında oluşan devre yanması meydana gelmiştir demektir. Devrelerin kontrol edilmesi ölçülmesi sökülüp değiştirilmesi gibi durumlarda sıcak hava ve bir çok teknik donanım gerekeceği için bu kısmı teknik servislere bırakıyoruz.

Şimdilik aklıma gelen ilk müdahale aşamalarını yazdım. Eklemek istediğiniz bir şey olursa lütfen konu altında bildirin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erd3m -- 20 Ağustos 2014; 1:04:17 >

• Hoş ve iyi bir konu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bulgura ve değişik bakliyatlara telefon yatıranların muhakkak okuması gerek :) . bu konu faydalı olur. video ve fotoğraf ekleme imkanın olursa daha da faydalı olacaktır bence...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam yararlı konu teşekkürler. Benim telefon suya düşmüştü konu da görmüştünüz. Şimdi şarja taktım denedim açılmıyor. Apple store da telefonu tamir ettirme şansımız var mı acaba bilginiz var mı?

• cihaz 3-4 gün beklerse çöp olur. oksitlenir her bölüm, bu yüzden 1 gün bekletip sonra içini açtırıp tinerle güzelce temizlemek gerekir..
  • quote:

Orijinalden alıntı: StereoLove

cihaz 3-4 gün beklerse çöp olur. oksitlenir her bölüm, bu yüzden 1 gün bekletip sonra içini açtırıp tinerle güzelce temizlemek gerekir..

Üstadım 1 gün olarak düzelttim.

• quote:

Orijinalden alıntı: duzeni

Hocam yararlı konu teşekkürler. Benim telefon suya düşmüştü konu da görmüştünüz. Şimdi şarja taktım denedim açılmıyor. Apple store da telefonu tamir ettirme şansımız var mı acaba bilginiz var mı?

Üstad selam geçmiş olsun. Apple hiç bir şekilde sıvı temaslı cihazları tamir etmez. Hatta cihaz tamiri konusu apple da yok. AnakartınıZı değiştirirler oda 700-800 tl gibi bir fatura çıkarıyolar. Bu yöntemleri deneyerek cihazı kurtarmayı deneyebilirsiniz. Yok beceremem derseniz bir gün misafirim olun video ya da çekeriz temizleme işlemini ama enerji vermeseydiniz iyi olurdu.

• erd3m kullanıcısına yanıt
    Emegine saglik..

• ARKADAŞLAR TELEFONUNUZ SUYA YADA DENİZE DÜŞERSE KESİNLİKLE FÖN MAKİNASI VB. ŞEYLER KULLANMAYIN

ÇÖZÜM = ELEKTİRİKLİ SÜPÜRGE VE PİRİNÇ

AŞAĞIDAKİ VİDEODA ANLATTIM BİLGİ EDİNEBİLİRSİNİZ

https://www.youtube.com/watch?v=RbbTTvldrAM
  • Öncelikle herekese merhaba,

30 yıllık tecrübeli bir elektronik teknisyeniyim, tecrübelerimi dikkate almanız dileği ile bu tecrübelerimi sizlere aktarmak istedim.

Cihazınızı kesinlikle açmayı denemeyin! eğer cihazınızın bataryası çıkartılabiliyor ise hemen çıkartın dış yüzeyde bulunan sıvıyı kurulayıp en kısa sürede teknik servise müdahale için başvuruda bulunun.

Sıvı teması sonrasında cihaz sanki hiçbir şey olmamış gibi çalışabilir bu durumda cihazınızı direk kapatınız ve bataryasını çıkartınız sıvı sürekli devreler üzerinde gezdiğinden dolayı kısa devre yaparak cihazınızda ciddi hasarlara yol açabilir ve temizlenmez ise zamanla oksitlenme yapar ve bu oksitlenme yayılabilir bu yayılma hem cihazın onarım bedelini arttırmaktadır, hem de geri dönülemez bir aşamaya cihazınızı taşıyabilir.

Cihazınızı sıvı teması sonrasında fön makinesi ve benzeri hiç bir cihaz ile kurutmaya çalışmayınız sıvı daha iç bölgelere geçebilir veya ısı dolayısıyla parçalara zarar verebilirsiniz.

Cihazınızı pirincin içine koymak vakit kaybından başka bir şey değildir. Sıvı teması sonrasında cihaz içerisinde kalan sıvı kalıntıları oksitlenme yaparak devrelere zarar vermektedir. Bu yüzden cihazın ana kartının ve diğer bileşenlerinin ayrıntılı olarak, sıvı kurutulmadan yıkanabilecek tüm parçaları tatlı temiz bir su ile yıkanarak devamında zarar görmeyecek bölümlerin basınçlı hava ve sıcak hava ile tamamen nemden arıtılması gerekir, ve bu işlemlerin içerideki sıvı kurumadan tatlı su ile temizlenerek yapılması gerektiğinden, ilk birkaç saat içerisinde yapılması gerekir.

Temizlenmesi ve voltaj testlerinin yapılması gereklidir. Sıvı ana kartın iç bölgelerinde ki kafeslere kadar girmiş ise cihazın ayrıntılı bir şekilde parçalanarak temizlenmesi ve zarar gören devrelerin, parçaların kontrollerinin ve ölçümlerinin yapılması gereklidir.

Yapılacaklar
    1) Çıkarılabiliyorsa cihazın bataryasını çıkarın.
    2) Dış yüzeyini kurulayın.
    3) Mümkün ise birkaç saat içerisinde işini bilen bir servise durumu izah ederek hemen müdahale edilmesini sağlayın ve müdahale edildiğinden emin olun.

Ancak böyle cihazınızın minimum hasar ile kurtulması sağlanabilir. Unutulmamalıdır ki sıvı teması olan elektronik ürünler müdahale edildikten sonra çalışsalar bile tekrar problem çıkarmaları mümkündür.

• Sentetik tiner yanlis bilgi

• Arkadaşlar dün TLF masa üzerinde iken yanlışlıkla sütlü nesguik i döktük telefonun üzerinde kılıfı vardı ama alt kısma hoparlör ve şarj girişine doğru gitti sıvı hemen.alip telefonu havlu ile dolup salladım sıvı girdiyse çıksın diye sonra elektrikli süpürge ile çektim ne varsa elimde bulunan saf alkol ile diş fırçası yardımı ile fircakayip tekrar tekrar süpürge ile çektim . Bu arada cihaz da herhangi çalışmayan birşey yok . Ama ben yinede ileride sorun olabilir Azda olsa şarj soketi taşa hoparlör girişinde kaldıysa diyerek servise verdim az önce teslim aldım cihazı ama çok çalışan olduğu için cihaza mübadele eden servis elemanı ile girusemedim . Yani sıvı var mıydı varsada. Ne kadar ileri gitmişti ileride sorun çıkarır mı diye soracaktım ama diğer eleman sıvı teması olan cihazlar ileride sorun çıkarabilir dedi her ne kadar öyle olsa da bu sıvı teması var birde az birşey sıvı teması fark vardir sanırım . Neyse sorun olurmu dersiniz ileride

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.