Turkcell 5664 'e SMS gönderince araça ait hasar bilgileri SMS olarak cep telefonuna geliyormuş.Servisin henüz lansmanı yapılmamış ama şu an aktif olarak kullanılıyor. HASAR PlakaNo yazıp göndermeniz yeterli. Örneğin HASAR 34BN3635 büyük veya küçük harf farketmiyor.HASAR yerine HS de yazabilirsiniz.Şuan fiyatı 7 SMS'miş.2003 yılı ve sonrası hasar bilgilerini getiriyormuş.
Hatta aynı SMS numarasından Sürücülerin birlikte tuttukları Kaza tespit tutanaklarını da (KTT) sorgulamak mümkünmüş.Kusur oranlarınıda veriyor. KAZA PlakaNo
örneğin KAZA 34BN3635
valla ben uyguladım almak istediğim bir araç için öncelikle 6 hasar var dedi sms 2 hasarı yazmış devamı yok 14 kontörüm gitti. sonra kaza sorgulaması yaptım 10 kontör yazmasına rağmen 14 kontör daha gitti. yani çok memnun kalmadım ama hasarsız denen bir arabanın aslında hasarlı olduğunu gösterebilmesi için güzel ama bütün hasarları yazmıyor ve çok pahalı.
Sadece Kaza değil : Zorunlu Sigorta, Kasko ve Kaza sonrası da bilgi alınabiliyor.
2-3 ay önce internette çok okunan bir yere, İngiltere de SMS le bilgi alınabiliyor niye Türkiye de yok diye yazmıştım. Beni duymuşlar demek. Çok iyi bir uygulama bence. Ama arkadaşın dediği gibi kazaların bazılarının bilgisini veriyor sadece ve 2003 ten itibaren sadece.
5664’e kısa mesaj
Buna göre vatandaşın, beğendiği arabayı almadan önce bir mesaj atması yeterli olacak. hasar yazıp boşluk bırakacak ve aracın plakasını girdikten sonra TURKCELL 5664’e kısa mesaj olarak gönderecek. Araçla ilgili tüm bilgiler, plakası değişmiş bile olsa birkaç saniye içinde cep telefonuna gelecek. Söz konusu hizmetin bedeli ise 7 SMS yani 14 kontör.
TRAMER Müdürü Mehmet Üst, bu uygulama sayesinde ikinci el oto alımında vatandaşın gerçek bilgiye ulaşımının sağlandığını söyledi. Üst, “Oto pazarında vatandaşın arabanın kaza yapıp yapmadığını anlaması için tamirci aramasına gerek kalmayacak. Kısa mesajla alacağı aracın geçmişi anında cebine gelecek” dedi.
Kusur oranı da mesajla
TRAMER, hasarların yanı sıra kaza tespit tutanakları raporlarının sonuçlarının da bir mesajla öğrenilmesini sağladı. Bunun için de kaza yapan araç sahibinin KAZA yazıp, boşluk bıraktıktan sonra araç plakasanı girerek yine TURKCELL 5664’e göndermesi yeterli olacak. Aynı şekilde kaza raporunun çıkıp çıkmadığı, çıktıysa kusur oranları bu mesajla cep telefonuna gelecek. Böylece kaza yapan sürücünün sigorta şirketinden bilgi almak için uğraşmasına gerek kalmayacak. Bunun bedeli 5 SMS yani 10 kontör.
Poliçeniz var ama unuttunuz
Zorunlu trafik sigortası ya da kasko poliçelerinin yürürlükte olup olmadığı; kasko poliçelerine uygulanan hasarsızlık indirimi gibi konularda da vatandaş mesajla bilgi alabilecek. Bunun için de trafik ya da kasko yazıp boşluk bıraktıktan sonra aracın plakasını girerek aynı mesaj numarasına göndermek yeterli olacak.
Mehmet Üst, “Örneğin bir sürücü tatile çıkarken zorunlu trafik sigortası poliçesini yayına almayı unuttu ama trafik polisi de kendisini durdu. Hemen bir mesaj atarak polise poliçesinin geçerlilik süresinin dolmadığını ispatlayabilir” dedi.
Mağdurlara müjde
Merkezin bir diğer hizmeti de trafik kazası mağdurlarına yönelik. Bunun için de trafik kazası mağdurunun hasarı hangi sigorta şirketinden alacağını öğrenmek için MAĞDUR yazıp; boşluk bırakarak TC Kimlik No’sunu girdikten sonra TURKCELL 5664’e gönderebilecek.