Havalar soğudundan beri bilgisayar garipleşti, açıyorum ışıklar yanıyor tam çalışmaya başlarken stop... tekrar deniyorum bu sefer 1-2 saniye daha fazla açılır gibi yapıyor fakat yine stop, tık yok. 7 veya 8 denemeden sonra açılıyor. Yazın normal ve stabil çalışan sistem, kışın çalışmayacak mı. makinada bütün kontrolleri yaptım hiçbir sorun yok gözüküyor. Bu neden olabilir ki?
ustad antifiriz dene. oda olmadı marş dinamosuna bi bak.
USTADIN DEDIGI GIBI power supply DE SORUN OLABILIR
quote:
Orijinalden alıntı: habipcell
ustad antifiriz dene. oda olmadı marş dinamosuna bi bak.
USTADIN DEDIGI GIBI power supply DE SORUN OLABILIR
Alıntıları Göster
valla servisten yeni çıkmıştı, herşeyi full. Ama bi bakarız.
quote:
Orijinalden alıntı: stresss
problem power supply gibi gözüküyor,
işyerindeki 8 makinanın psu'yu söktüm ve denedim yine aynı, psu değil zannedersem
quote:
Orijinalden alıntı: gurcangurel
işyerindeki 8 makinanın psu'yu söktüm ve denedim yine aynı, psu değil zannedersem
Alıntıları Göster
elektrik prizlerinin topraklama olup olmamasıda böyle problem yapabilir, anakartta olabilir, kullandığın kasa ile anakart bağlantılarında bir problemde olabilir, yani baya bi işin var sorunu çözmek için, allah kolaylık versin kardeş, aklıma başka bişi gelmiyo,
quote:
Alıntıları Göster
anakart üzerindeki bütün bağlatıları ve takılı kartları sök ve kontrol ederek yeniden tak. anakrtta veya diğer kartlarda iletim yolu kırığı olabilir.
elektrik prizlerinin topraklama olup olmamasıda böyle problem yapabilir, anakartta olabilir, kullandığın kasa ile anakart bağlantılarında bir problemde olabilir, yani baya bi işin var sorunu çözmek için, allah kolaylık versin kardeş, aklıma başka bişi gelmiyo,
Alıntıları Göster
quote:
Orjinalden alıntı: stresss
Valla kardeş elektrikte topraklı ve ups var, kafayı sıyırıcam yahu...
quote:
Orijinalden alıntı: nowanda
anakart üzerindeki bütün bağlatıları ve takılı kartları sök ve kontrol ederek yeniden tak. anakrtta veya diğer kartlarda iletim yolu kırığı olabilir.
Alıntıları Göster
quote:
Orjinalden alıntı: nowanda
Bütün donanım parçalarını teker teker sökerek denedim, fayda etmedi. Kasadaki ön usb bağlantılarını bile çıkardım, daha başka bir parça kalmadı ki. Sadece anakart, ram, ekran kartı takılı, yine aynı.
quote:
Orjinalden alıntı: gurcangurel
Havalar soğudundan beri bilgisayar garipleşti, açıyorum ışıklar yanıyor tam çalışmaya başlarken stop... tekrar deniyorum bu sefer 1-2 saniye daha fazla açılır gibi yapıyor fakat yine stop, tık yok. 7 veya 8 denemeden sonra açılıyor. Yazın normal ve stabil çalışan sistem, kışın çalışmayacak mı. makinada bütün kontrolleri yaptım hiçbir sorun yok gözüküyor. Bu neden olabilir ki?
zamanın birinde öyle bir bordla karşılaşmıştım. arızalı diye geldi makine biraz uğraşınca açıldı kontol ettim bir sorun yok. açılıyor kapanıyor. herşey gayet normal. elli defa resetledim. sorun yok. götürdüm herifin yerine kurdum. sorun yok bu makinede dedim. tamam dediler. oradada denedim yine birşey yok. ertesi gün beni yine aradılar. makine açılmıyor. makineyi tekrar aldım, parçaları tek tek kontol ve test ettim. sorun yok. anakartı buz dolabına koydum. denedim çalışmıyor. elektrikte çalışmadığı halde bir süre bekletince (4-5 dakika) reset atınca çalışıyordu. demekki rejim ısısına gelmesi gerekiyormuş. motoru ısıtmadan gitmiyormuş. ayni işi anakartı yeniden soğuk bir ortama koyup denediğimde yine çalışmıyordu. bu duruma herhangi bir çözüm ve çare bulamadım. sadece fikir yürütebildim. ne kadar doğrudur bilemem fakat ancak fikir yürütrbildim.
fikrim şu; anakartın içinde devreler kopmuş durumda, sogukken içindeki devrelerden biri yada birkaçı birbirinden uzaklaşıyor. dolayısı ile açık devre oluyor. anakarta elektrik verilince çalışmasa bile karttaki devreler ısınıyor anakart genleşiyor ve bu kopuk devreler yeniden üst üste binerek devre tamamlıyor.
epey tecrübe sahibi birisi olarak geliştirebildiğim tek fikir bu. sanırım seninde sorunu bu. kolay gelsin.
quote:
Orijinalden alıntı: obo@obo
quote:
Orjinalden alıntı: gurcangurel
zamanın birinde öyle bir bordla karşılaşmıştım. arızalı diye geldi makine biraz uğraşınca açıldı kontol ettim bir sorun yok. açılıyor kapanıyor. herşey gayet normal. elli defa resetledim. sorun yok. götürdüm herifin yerine kurdum. sorun yok bu makinede dedim. tamam dediler. oradada denedim yine birşey yok. ertesi gün beni yine aradılar. makine açılmıyor. makineyi tekrar aldım, parçaları tek tek kontol ve test ettim. sorun yok. anakartı buz dolabına koydum. denedim çalışmıyor. elektrikte çalışmadığı halde bir süre bekletince (4-5 dakika) reset atınca çalışıyordu. demekki rejim ısısına gelmesi gerekiyormuş. motoru ısıtmadan gitmiyormuş. ayni işi anakartı yeniden soğuk bir ortama koyup denediğimde yine çalışmıyordu. bu duruma herhangi bir çözüm ve çare bulamadım. sadece fikir yürütebildim. ne kadar doğrudur bilemem fakat ancak fikir yürütrbildim.
fikrim şu; anakartın içinde devreler kopmuş durumda, sogukken içindeki devrelerden biri yada birkaçı birbirinden uzaklaşıyor. dolayısı ile açık devre oluyor. anakarta elektrik verilince çalışmasa bile karttaki devreler ısınıyor anakart genleşiyor ve bu kopuk devreler yeniden üst üste binerek devre tamamlıyor.
epey tecrübe sahibi birisi olarak geliştirebildiğim tek fikir bu. sanırım seninde sorunu bu. kolay gelsin.
hımm.. sorun ilginç.. yalnız bir de şöyle bir durum var. anakart üzerinden geçen veriyolları tek kat değil. alt kısımlarda 2 tane daha olabiliyor. yani sadece üsttekinde oluşan bir arıza yüzünden enerji aktarımında pekde sorun yaşanmıyor.. hepsi giderse zaten açılmaz. o kadar genleşmesi zor geliyor bana. ama soğukta elektronik cihazların daha zor çalıştığı bir kesin. örneğin ericsson t28s marka cep telefonumu ben quick freeze e koydum. ve bir süre sonra telefonu çıkartıp açmayı denedim. cihazın açılması neredeyse 2 dakikayı buldu (abartmıyorum deneyin :-) ) sıcakta veri iletişimi ve chiplerin kararlı çalışma performansları artıyor. benim aklıma gelen aşırı bir güç kaynağı takarsak, stabil çalışma için gereken sıcaklığı gücü arttırarak yakalayabilirmiyiz? işlemcilere 0.2V daha fazla verildiğinde aniden ısınmaları gibi..?
quote:
Orijinalden alıntı: ercan_wrc
Bu mesaj silindi.
Açıkçası benimde aklıma ercan_wrc arkadaşımın dediği gelmişti neden diyecsiniz. Bu olaya 2 kere rastladım çalışan bir makinenin cpu üzerindeki fanıan dokundum ve durdurdum. Sonra bıraktım ve pc yi kapattım. Açmak istediğimde açılmadı. Açıp 1-2 dakika bekledikten sonra kendine geldi. Nedenini çözemedim ama garip bir sorun Sendede aynısı olabilir. Fanlarını Yaplamanı veya değiştirmeni öneririm. Öncelikle dene elinde başka Fan varsa. Yoksa Yukardaki devre tamamlama olayı birak garipsesemde olabilir.
quote:
Orijinalden alıntı: rexx
Açıkçası benimde aklıma ercan_wrc arkadaşımın dediği gelmişti neden diyecsiniz. Bu olaya 2 kere rastladım çalışan bir makinenin cpu üzerindeki fanıan dokundum ve durdurdum. Sonra bıraktım ve pc yi kapattım. Açmak istediğimde açılmadı. Açıp 1-2 dakika bekledikten sonra kendine geldi. Nedenini çözemedim ama garip bir sorun Sendede aynısı olabilir. Fanlarını Yaplamanı veya değiştirmeni öneririm. Öncelikle dene elinde başka Fan varsa. Yoksa Yukardaki devre tamamlama olayı birak garipsesemde olabilir.
Alıntıları Göster
oda çok mu soğuk arkadaşım 10 derecenin altındamı mesela..
quote:
Orijinalden alıntı: ercan_wrc
Bu mesaj silindi.
the engine, rexx ve ercan_wrc arkadaşların yanıtları için teşekkürler. Fan konusuna gelince, elimde 2 intel orjinal fan ve 1 adet cooler master standart p4 fanı var hepsini de denedim. Sonuç aynı. Anakartı başka makinalarda denedim sonuç aynı, ram'leri farklı olaraktan (8 değişik ram) denedim aynı, ekran kartını değiştirdim (3 farklı ekran kartı ) aynı, cd, hdd, fdd kablolarını farklı denedim aynı, psu denedim aynı. Başka denenecek ne kaldı acaba bilen varsa bı yazsın. Monitör olabilir diye onu bile denedim bu arada. Ayrıca oda sıcaklığı 7-12 derece arasında değişiyor. Daha (-) olmadı.
quote:
quote:
Orjinalden alıntı: stresss
Valla kardeş elektrikte topraklı ve ups var, kafayı sıyırıcam yahu...
Alıntıları Göster
kardeş en garantili yol board üzerindeki parçaları sök ve parçaları teker tekertakıp çalıştır bakalım hangi parçada sorun var öğrenmiş olursun çünkü din yazın bişey yok garanti parçalardan birisi soğuk etki yapıyor...
quote:
Orijinalden alıntı: TR sinaxx
kardeş en garantili yol board üzerindeki parçaları sök ve parçaları teker tekertakıp çalıştır bakalım hangi parçada sorun var öğrenmiş olursun çünkü din yazın bişey yok garanti parçalardan birisi soğuk etki yapıyor...
Alıntıları Göster
Jikleyi çekip bas bi de marşa bakalım..
(Arkadaşım geçmiş olsun; arkadaşlarının dediklerine ekleyebilecek hiçbişiy bulamadım..Ama takipçisiyim konunun,ben de merak ettim yaw.. Alla alla..)
quote:
Orijinalden alıntı: ronishark
(Arkadaşım geçmiş olsun; arkadaşlarının dediklerine ekleyebilecek hiçbişiy bulamadım..Ama takipçisiyim konunun,ben de merak ettim yaw.. Alla alla..)
Alıntıları Göster
kardeş 7-12 soğuk.. belki hdd 5 derece oluyo o esnada..
derecenin - olması gerekmez sıcakta çalışıp soğukta çalışmıyorsa sistem demekki parçalardan biri için ısı düşük geliyor.. bende gigabyte ın bir 845D anakartı vardı maxtor 40gb hardisk ve 1.8P4.. soğukta 10 derece mesela dı dı dıt ötüyordu açmıyordu makineyi o açıdan sordum ben..
quote:
Orijinalden alıntı: ronishark
Alıntıları Göster
soguk havada bilisayarı calıstırmaya kalkarsan anakartı ve vs parcalardan bazılarını catlatabilirsin.benim board catladı mesela.karlı bır kıs gunu vs vs.hikayenın gerısı malum
quote:
Orijinalden alıntı: Kalavun
soguk havada bilisayarı calıstırmaya kalkarsan anakartı ve vs parcalardan bazılarını catlatabilirsin.benim board catladı mesela.karlı bır kıs gunu vs vs.hikayenın gerısı malum
Alıntıları Göster
uzatma kaplonda sorun olabişlir onu değişdir bende de ole olmusdu
quote:
Orijinalden alıntı: wanted1905
uzatma kaplonda sorun olabişlir onu değişdir bende de ole olmusdu
Alıntıları Göster
kasayı ısıtıp açmayı denesen. mesela saç kurutma makinası yerleştir 1dk çalıştır kasa ısınsın ondan sonra aç