Şimdi Ara

Sony Vaio - Çözülemeyen Isınma?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese hayırlı günler öncelikle, çok hayret içinde kaldığım bir konuda yardıma ihtiyacım var.
    Kendim bilgisayar teknisyeniyim ama benim bilgim bile bunu çözmeye yetmedi.

Bilgisayarın özellikleri:
    İntel i5 m460 2.53 ghz işlemci
    4 GB DDR3 Ram
    500GB Samsung HDD
    Nvidia GT310m 512mb ekran kartı 64bit
    Windows 7 yeni kuruldu driverlar el ile tek tek kuruldu. Biraz da gereksiz hizmetler devre dışı bırakıldı.

Öncelikle bilgisayara ihtiyacım olduğu için bir arkadaşımdan Sony marka Vaio serisi Vpcs13s9e model notebook'u aldım. Tabi bizim klasik insanımız temizlik yapmadığı için notebooku ilk test ederken alev topu oluyordu, kim bilir ne kadardır böyle kullanılıyordu. Bende söktüm, temizledim her köşesini, fan milini dahi yağladım. Ama nedense sıcaklık hala dengesiz ve bu dengesizlik fana yansıyor fana devir yükseltiyor, bilgisayarın kasmasına sebep oluyor.

Bir gariplikte şu, windows live xp ye bıraktım cihazı işlemci kullanımı boşta neredeyse 1 2 den yukarı gezmiyor.
    Tek tek her işi adım adım yaptığım windows 7 kurduğum cihazı açıyorum, işlemci kullanımı sistem yüklendikten sonra bile yüzde 15ten aşağı düşmüyor.

Özetlersek, temizlik yapılıp adam edilmesi halinde hala speedfan açtığımda durum şöyle:
    GPU: Boşta 45-49 Yükte 50 ve üstü, hadi GPU yu anlayabilirim.
    CPU: Boşta 52-53 ve yerinde durmuyor 59 60 a bile geliyor. Yükte siz düşünün.

Bu arada bu notebook'un soğutma sistemi şöyle laptop altında sirkülasyon için hava alma deliği yok, havayı alıyor içeride dolaştırıyor tekrar dışarı atıyor. Tek hava girişi tek çıkışı var yani.

Ben ne yaptım:
    Notebook'u temizledim,
    Termal pad gereken kısımlara termal pad ekledim.
    Ramleri test ettim zorlama yapıyor mu diye, ramler sağlam. (Memtest ile denedim)
    Harddiski eski dedim ne olur ne olmaz bakayım ( HDtune yaptım, hdtune hem badsector, hem benchmark olumlu çıktı, sağlam)

Buna rağmen hala bir denge sağlayamadım, daha sistem açılır açılmaz fan ısınma algılayıp devir arttırıyor.

En son galiba alt tabanına delikler açacağım düzgünce hava alsın fan diye.
    Siz ne diyiyorsunuz bu duruma, ne yapabilirim, metal termal pad mi alayım yurtdışından, soğutma sistemine mi el atayım.
    Bilgisayarı değiştirmek değil çözümüm şu an ihtiyacım vardı ve aldım.
    Acaba adaptörü muadil, ondan yapar mı? orijinalini ikinci elde ve piyasada arıyorum bulduğum an alacağım, bulamazsam en azından kaliteli bir marka yan sanayi alacağım.

EDİT: Unutulan kısımlar eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xilence -- 11 Temmuz 2018; 21:41:39 >

• Yapılabilecekleri yapmışsınız, eğer sonra satarım orjinal kalsın diye bir kaygınız yoksa altına delikleri açıp fan sephası alın. Birde soğutucu ile işlemci arasına termal pad koymadınız değil mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kryeck

Yapılabilecekleri yapmışsınız, eğer sonra satarım orjinal kalsın diye bir kaygınız yoksa altına delikleri açıp fan sephası alın. Birde soğutucu ile işlemci arasına termal pad koymadınız değil mi?
    Koydum fakat ters tepti nasıl oldu anlamadım, ha termal padler çeşit çeşit incesi kalını var, bendeki kalın geldi oradan belki ters tepti. 80dereceye kadar yaklaştı işlemci. Çıkardım sade macun sürdüm öyle koydum yazdığım haline döndü.

Delikleri açacağım eninde sonunda galiba ama yarın yinede orijinal adaptör bulmaya çalışacağım, elimde bana verilen adaptör yan sanayi olduğu için topraklaması bile düzgün mü anlaşılmıyor. Son üzerinde durabileceğim kısım bu benim, bu da olmazda merkez bir nokta belirleyip çevresini düzgün bir şekilde kalemle çizip ufak ufak delikler açacağım altınada fan koyacağım.

• Ekleme: Yan sanayi adaptörün yerine bir adaptörcü var mecidiyeköyde, orijinale yakın kalitede sıfır bir adaptör aldım orada deneyip. Bilgisayar biraz daha stabil hale geldi çalışmada fakat havalandırması yetersiz olduğu için sıcaklık zıplamaları oluyor. Büyük ihtimalle alt tabana delikler açacağım.

Durum daha iyi şimdi.
  • O yaştaki cpu için sıcaklıklar gayet normal. Laptoplar sıcak çalışır ve soğutmaları zayıftır. Soğutma da zayıf olduğu için anlık olarak çok oynarlar. Ayrıca CPU ya termal pad uygulanmaz. Bence laptobunuz sağlıklı çalışıyor uğraşmayın. Çok kafaya takıyorsanız alın bir yeni nesil gamer serisi laptop kafanız rahat olsun.
  • Ekleme delik açsanda o anlık oynamaları geçiremeyeceksin. Sıcaklığın da çok düşmesini bekleme en fazla 5 derece farkeder. Laptop soğutucusu alıp altına koyun daha da fazla uğraşmayın yazık yaw.
  • Ekleme 3 kaliteli bir termal macun sürersen sıcaklık zıplamaların minimuma iner ama geçmez.
  • SVE1512M1EW
    2-2013 de alındı şu an win 10 1803 yüklü. Biraz uzun çalışınca ve diski yedekleme işlemi yapılırken hiçbir uyarı vermeden kapanıyor. Isınma uyarısı falan da vermiyor. Ben cevap vermiyorum bir durumu soruyorum Teknisyen arkadaş ilgilenirse sevinirim.
  • mkkaynak M kullanıcısına yanıt
    Yüksek Mühendisler cevap veremez mi?
  • 1. nesil bir işlemcinin bu kadar ısınması normal.

Güç yönetiminden max cpu kullanımını %99'a alarak turbo boost'un açılıp işlemcinin haşlanmasını engelleyebilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: troley111

Ekleme 3 kaliteli bir termal macun sürersen sıcaklık zıplamaların minimuma iner ama geçmez.
    Biraz hortlama gibi olacak ama mazur görün. Ben sıcaklıkları ilginç bir şekilde çözdükten sonra buraya cevap yazıp aydınlatmayı unuttum.

Sorunu şu şekilde çözdüm, zaten öncesinde yazmıştım adaptör aldığımı vesaire, termal pad elimde ince 0.5mm deniyor galiba ondan vardı o yüzden eklemiştim, ki bazı notebookların fabrika çıkış soğutucularında da bizzat görmüştüm o yüzden ekledim. Cooler master termal macun dışında çok başka markalarınkini de kullanmam. Uzun lafın kısası, hani nasıl olsa yeterince sinirlendikten sonra zıplamaları çözmek için, ya dedim bırak şu windows 7 yi, bi windows 10 kurayım, onuda derleyip toparlarım nasıl olsa ısınacak yinede.

Windows 10 kurduktan sonra, yine sürücüleri elle tek tek kurduktan sonra speedfandan takip etmeye başladım ve elimlede o aşırı ısınmaya baktım sürekli.

Nasıl oldu bende bilmiyorum belki sistemlerin güç yönetimi anlayışı farklıdır, sıcaklıklar normal düzeylerde durmaya başladı hep, tabi oyun felan denemeye kalkınca da yine şahlandı ama boştaki sıcaklıklar normal hale geldi, bende rahat ettim, bilgisayar da.

Ekleme: Keşke yani güzel bir alım gücü olsaydı elimde bende oyuncu tipi laptop isterdim ama şimdilik daha iyisi olana kadar en iyisi bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xilence -- 21 Eylül 2018; 12:15:3 >

• Hep diyorum ısının çözümü temizlik yapmak ve kaliteli macunlama..
  • quote:

Orijinalden alıntı: atmosferikmotor

Hep diyorum ısının çözümü temizlik yapmak ve kaliteli macunlama..
    Aynen öyle, notebook elime geçtiğinde içler acısı bir haldeydi, ızgara 1 parmak kalınlığında toz doluydu, fan doluydu, zaten hava akışı çok az bir tasarımı var, ona rağmen uğraştım çabaladım sonunda sonuca ulaştım.
  • Xilence kullanıcısına yanıt
    Harika işçilik

Resim atsana son halini görelim eski hali varsa onu da at ibret olsun herkese
  • quote:

Orijinalden alıntı: atmosferikmotor

Harika işçilik

Resim atsana son halini görelim eski hali varsa onu da at ibret olsun herkese
    Valla resim felan tutmadım ama söylediğim gibi içini pislik götüren bir cihazdan şimdi güzel çalışan bir hale getirdim.

Euro truck simulator 2 ve counter strike global offensive de de 30-40fps yakalıyorum. Bana yeter bu haliyle.

Ama gerçektende, temizlik, temizlik, temizlik, macun ve hatta fan miline 1-2 damla yağ, tek yapılması gereken bu.

Ve sistemin bakımlı olması, bakımsız şişmiş bir sistem zaten işlem hareketlerini zorlar.
  • Xilence kullanıcısına yanıt
    Helal kanka budur işte. Ama bir daha böyle işlere girişirken öncesi sonrası resim tutmalısın. Malum no SS no güven!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.