Şimdi Ara

SÖZLEŞMELİ İŞTEN İSTİFA EDEBİLİR MİYİM?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
190
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar. Bir firmada işe başladım. Bana 3 yıl süreli bir sözleşme imzalattılar. Sözleşme içerisinde çalışanın tek taraflı feshi ile alakalı hiçbir madde yok. Başalayalı 6 ay oldu daha ama ben çıkmak ve başka bir yerde işe başlamak istiyorum. Herhangi bir tazminata düşmeden ve ihbar süresi beklemeden bunu yapabilir miyim? İstifa dilekçesini bu doğrultuda yine standart bir şekilde yazabilir miyim?

• firma dediğine göre özel sektör çünkü devlette de sözleşmeli öğretmen olabiliyorsun onun kanunu yönetmeliği var ama şirketin de illa insan kaynakları hukuk bürosu iş güvenliği vs yerleri vardır oraya sorup bilgi alabilirsin.

• Özel sektörde (4a sigortalı sözleşmeli personel) istifa etmekte kısıtlama yok (sebepsiz istifa edebilirsin) ama ihbar süresi var.

6 aydan kısa ise 2 hafta 6-18 ay arası 4 hafta. Siz net belirtmemişsiniz.

İşverene brüt 2 hafta veya 4 haftalık maaş ödemek zorunda kalırsınız .

Sözleşmede madde olmaması çalışma hk. kanunlara tabi olmadığınız anlamına gelmez. İki tarafın da hakları var.

İstifa ettiğinizi el yazınızla yazmalısınız . Islak imzalı olcak iki kopya yapıp e-posta ile gönderin (kendi özel eposta hesabınıza da kopyalayın. Sizde hem eposta olarak hem de ıslak imzalı bir kopyası olsun.

İşten ayrılırken öyle mektubu bırakıp çıkmayın. Kendi kopyanızı okunmuştur kabul edilmiştir vs. gibi bir imza kaşe ile alın saklayın.

İmza atacak kişinin imza yetkisi olması lazım (şirket imza sirkülerinde imza yetkisi olanlar vardır).

İstifa mektubunda destan yazmayın öyle haklı bile olsanız uzun uzun sebep belirtmeyin ileride aleyhinize kullanılabilr.

Kötü niyetli işyeri sahipleri veya müdürler "tamam bırak istifanı muhasebeye, x gün sonra gel paranı verelim" derler. Sonra mektubu saklayıp 3 gün sonra arkandan 3 gün işe gelmedi diye tutanak tutarlar haklı fesih yaparlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Jake Lockley kullanıcısına yanıt

Özel sektör hocam. Ben bunları sorup şüphe çekmek istemiyorum

• schavelle S kullanıcısına yanıt

Hocam ben 6. Ayımı doldurdum şimdi 4 haftaya tabiiyim ihbar süresi sözleşmeli iş dahi olmak zorunda anladığım kadarıyla. İşverene brüt 2 ya da 4 hafta maaş ödemek zorunda kalırsınız dediğiniz kısım ihbar süresine uymadığım koşullarda mı geçerli orayı anlayamadım?

Hocam bundan önce istifa etmiştim başka yerden kısa ve öz bir metinle ıslak imza ile ik ya gidip işlemlerin başlatılmasını istedim sorunsuz bir şekilde çıkış yapmıştım borcu yoktur vs kağıtlarına imza atıp bu süreçte sıkıntı yaşamamam muhtemelen ama bahsettiğiniz brüt maaş ödeme noktasını anlayamadım.

• Nerple kullanıcısına yanıt

Evet ihbar süresi karşılıklı Sözleşmeli işler için de geçerli.

Siz çıkacaksanız da onlar çıkartırsa da geçerli. Süreyi vermeyen karşı tarafa cezayı öder.

Sizin durumda hemen çıkarsanız yasal olarak karşı tarafa bunu ödemek gibi bir yükümlülük var.

Ha anlaşırsınız işyeri sizden bunu talep etmez o ayrı. Mesela sizin yerinize işyeri hemen birini bulabilir o zaman dert etmeyebilir. Veya direkt müşteriye hizmet veren bir iş yapıyorsunuzdur işyeriniz sizin ayrılma aşamasında müşteri ile bir tartışma yaşamanız riskini almak istemez bu tip durumlarda işyeri kendi inisiyatifi ile tamam yarın gelme diyebilir.

Diğer konu (ıslak imzalı mektup, kopya vs ) kötü niyetli işverene karşı önemli. Yıllarca çalışıp istifa edip tazminatını kaybeden veya işsizlik maaşını alamayan çok örnek var. Güven meselesi.

• schavelle S kullanıcısına yanıt

Sağ olun hocam aydınlattığınız için. İstifa mektubumu hem elden teslim edip hem de mail yolu ile tarih belirtip şu günden itibaren istifamın işleme sokulması ve ihbar süremin başlatılmasını talep ediyorum şeklinde yazacağım ve 4 hafta bekleyeceğim. Bu süreyi beklersem sanırım bahsettiğiniz 4 haftalık brüt maaş tanzimi benden yapılmaz, doğru anladım değil mi?

Yani aslında belirli süreli iş sözleşmelerindeki istifa ile belirsiz süreli iş sözleşmelerindeki istifanın bir farkı yok. İkisinde de süreç aynı işliyor. Benim 3 yıla imza atmam bir şeyi değiştirmiyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Evet ve evet

• İş Kanunu’na göre, iş sözleşmeleri belirli süreli dahi olsa işçi, haklı fesih nedenleri kapsamında sözleşmeyi tazminatsız ve ihbar süresi beklemeden feshedebilir. bu nedenler sağlık sorunları, işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları gibi durumlardır. Ancak haklı bir nedeniniz yoksa, sözleşmede işçinin fesih hakkına dair hüküm bulunmasa bile istifa edebilirsiniz. bu durumda ihbar süresine uymakla yükümlü olursunuz (örneğin 6 aydan az çalıştıysanız 2 hafta). İhbar süresine uymadan ayrılırsanız işverene ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğünüz doğar. Ayrıca sözleşmede cezai şart veya tazminat hükümleri varsa bunlar da incelenmelidir. İstifa dilekçenizi standart şekilde yazabilirsiniz ancak haklı nedenle fesih yapmıyorsanız tazminat ve ihbar süresi risklerini göz önünde bulundurmanız gerek.

"Özel sektör hocam. Ben bunları sorup şüphe çekmek istemiyorum"

anladım. şimdi sözleşmeyi atsan bakardık. imzalatmışlardır sana nüshasını vermediler mi ona bi bak olması lazım fesih diye bir kısımda. dediğim tipte yerde çalışan arkadaşın varsa diye demiştim sende yoksa bile illa ki onlarda vardır git bir nüshasını iste sebebini söyleme okumak istiyorum vs de yani gidip ben istifa etmek istiyorum diye gitmeyeceksin zaten insan kaynakları hukuk bürosu işçi güvenliği gibi yerlere.

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Hocam sağ olun aydınlattığınız için. Sözleşmede haklı fesih ile alakalı maddeler var lakin tek taraflı fesih ile oluşacak tazmninatlar ile alakalı bir şey yok. Tazminat ile alakalı da hiçbir şey yok. Tek yükümlülüğüm 4 haftalık ihbar süresi gibi gözüküyor o zaman

• Jake Lockley kullanıcısına yanıt

Hocam sözleşme var bende baştan sona okudum ama tek taraflı fesihte işçinin yükümlülükleri ile alakalı bir şey göremedim. Kafamı karıştıran tek şey madem her iki taraf da tek taraflı sözleşmeden çıkma hakkına sahip o zaman neden bir süre belirtilerek bu şekilde işe alım yapıyorlar? Belirsiz süreli iş sözleşmesinde de yollar birebir aynı. Sözleşmenin tek farkı çalışan ya da işveren 3 yılın sonunda ayrılalım diyip ihbar süresi ya da tazminat beklemeden vedalaşabiliyor olması herhalde

bu konudan çıkan sonuç her halukarda bi ihbar süresi yapacaksan salla boşver ne düşünürlerse düşünsünler sen git dediğim gibi bu işi bilen yer neresiyse sözleşmeyi okudum şurayı anlamadım diye sor. bi ince noktası vardır onun ve seni kollayan bir şey olduğunu zannetmiyorum. tazminat vermezler direkt onlar çıkarabilir sen çıkamazsın gibi bir şeyler vardır ki açıkça bulamadın. kafan rahat hallet diye en başta git sor demiştim yoksa ver dilekçeyi böyle olmaz şöyle yapacaksın diyeceklerdi nasılsa ama bilirsen ona göre kafan rahat verirsin yöntemine göre dilekçeyi geçer gidersin. bir daha da bu tip işe girersen sözleşmeli dikkat et bu konuya imzalamadan önce sor baktın yaş imzalama. aylarca eziyet çekmeye gerek yok bak beğenmemişsin baştan bilsen şimdiye çoktan çıkmıştın.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.