Şimdi Ara

Spinoza Özgür İrade Yoktur

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Spinoza özgür iradenin olmadığını söylüyor. Buna neden olarak ise şunu iddia ediyor "Her tür tasarım ve iradeye dayalı karar zorunlulukla kendisinden önce gelen bir olaya dayanıyor.". Yani dahada açmak gerekirse . Bizim verdiğimiz kararların hepsi bir nedene dayanarak ortaya çıkıyor. Sizce bu ne kadar doğru ?

• Bir şeyler diyecek yok mu ?
  • bilimsel olarak yeryüzünde yaşayan her insan diğer insanların birer yansımasıdır. zaten bundan dolayı kültür denen bir olgu var. kimse kimseyi kandırmasın özgür irade olmaz, hele bu zamanda hiç olmaz, internet yüzünden bütün insanların kapitalizmin çıkarları doğrultusunda farklılıkları budanıp tek tip insan yaratılıyor. isteyen olursa daha da açarız konuyu
  • avcılarınavcısı kullanıcısına yanıt
    Şahsen hocam konuyu dahada açmanızı isterim. Birde Spinoza yaptığımız her hareket nedenle başlıyor diyor ancak zaten hayat bu değil midir ? Hayat birer neden sonuç ilişkisi ile yürümez mi ? Böyle düşündüğümüzde, nedenlerin karşılığında binlerce sebep doğabilir ve biz bu sebeplerden birisini seçiyoruz ve o neden oluşuyor, diğer bir sebebi de seçebilirdik. Burada tamamen bizim irademiz yok mu ? Ayrıca kapitalizmin tek tip insan şekli oluşturduğu düşüncesinde sizinle hem fikirim. Ancak bu tek tip insan oluşumunun dışına da çıkabilen insanlar vardır ve bu onların özgür iradesi ile oluşmamış mıdır? Vereceğiniz cevaplardan ötürü şimdiden teşekkür ederim
  • Çok kısır olabilen bir tartışma bu açıkçası. Yakın zamanda özgür irade ile ilgili bir konu açılmıştı orada tartışmıştık.
    Yalnız sadece şunu söyleyeyim ki, olay sadece ''eylemlerimiz nedenlere bağlı, o yüzden özgür irade yok'' denebilecek kadar basit değil.

https://wiki.lesswrong.com/wiki/Free_will_(solution)

Şurada blog posts kısmının altında bir sürü uzunca yazı var. İngilizcesi olanlar buradan faydalanabilir çok ilginç şeyler yazıyor. Yeterince iyi ingilizcem olmadığı için biraz okuyunca yorulup kapatmıştım ama bu konuya merakı olanlar için bulunmaz kaynak diyebilirim.

• LePortaBim kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam.
  • Bu kitabı okumanı tavsiye ederim, Beynin bizden habersiz neler yaptığını anlatıyor ve bunlar doğrultusunda özgür iradeyi ele alıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abradolf Lincler -- 5 Haziran 2017; 11:13:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

bilimsel olarak yeryüzünde yaşayan her insan diğer insanların birer yansımasıdır. zaten bundan dolayı kültür denen bir olgu var. kimse kimseyi kandırmasın özgür irade olmaz, hele bu zamanda hiç olmaz, internet yüzünden bütün insanların kapitalizmin çıkarları doğrultusunda farklılıkları budanıp tek tip insan yaratılıyor. isteyen olursa daha da açarız konuyu

Kapitalizm istediği kadar tek tipleştirmeye çalışsın bir yere kadar insanlar birbirine benzeyebilir. İnsanlar aynı olamaz. Belki kendilerini zorlayarak aynıymış gibi davranabilir ama aynı olamazlar​. Olmak ve davranmak farklı şeylerdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 5 Haziran 2017; 13:57:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: LePortaBim

Çok kısır olabilen bir tartışma bu açıkçası. Yakın zamanda özgür irade ile ilgili bir konu açılmıştı orada tartışmıştık.
    Yalnız sadece şunu söyleyeyim ki, olay sadece ''eylemlerimiz nedenlere bağlı, o yüzden özgür irade yok'' denebilecek kadar basit değil.

https://wiki.lesswrong.com/wiki/Free_will_(solution)

Şurada blog posts kısmının altında bir sürü uzunca yazı var. İngilizcesi olanlar buradan faydalanabilir çok ilginç şeyler yazıyor. Yeterince iyi ingilizcem olmadığı için biraz okuyunca yorulup kapatmıştım ama bu konuya merakı olanlar için bulunmaz kaynak diyebilirim.

Olay sadece ''eylemlerimiz nedenlere bağlı, o yüzden özgür irade yok'' denebilecek kadar basit

• Mutatio kullanıcısına yanıt
    Ooooo, man yak laf.

Manyak laf

Manyak laf

• quote:

Orijinalden alıntı: LePortaBim

Ooooo, man yak laf.

Manyak laf

Manyak laf

• Dogru demis.

Anani babani secemiyorsan ozgur iradeye sahip degilsindir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim, sağolun.
  • Sartre miydi kimdi hatirlayamadim birinin özgür irade hakkindaki düşüncesini guzel bir sekilde videoda basitçe acikliyorlardi forumda görmüştüm de bulamadım. Animasyon gibiydi.

• Ben doğru olduğunu düşünüyorum. Belki yaşamının ilk zamanlarında, eğer baskıcı olmayan bir toplumdaysan kararlarında bir miktar özgür olabilirsin. Ancak zaman ilerledikçe giderek yok oluyor. Yaşadığın olaylar seni neye sürüklerse onu seçmeye başlıyorsun. Mesela çocukken anne veya babanı kaybetmek gibi sebepler sonucu olarak eşcinsellik ortaya çıkıyabiliyor. Kalkıp da eşcinsel olmak benim seçimim demek yanlış bence.

• bence insanın içsel gücü kendi kararlarının ne kadar özgür olduğu konusunda belirleyici etkendir
  • hayvandadüşünür H kullanıcısına yanıt
    İçsel güçden kastınız nedir hocam ?
  • Determinzme göre mutlak fizik yasaları yüzünden böyle olduğunu iddia etmiş spinoza. ben de uzunca bir süre bu anlayışla düşündüm, haklı buldum spinozayı çünkü eğer fizik kanunları mutlaksa, şu an 10 saniye sonrası ve milyar yıl sonrasında ne olacağı belli. Bu orta ölçekte bakıldığında yıkılamaz bir argüman gibi duruyor çünkü işin içinde bilim var. Fakat 20. yüzyılda yavaş yavaş ortaya çıkan modern fizik, belirsizlik kuramlarıyla bizim basit mekanik fizik kanunlarının kendi orta düzey ölçeklerimizde doğruluğunu kabul etse de çok büyük ve küçük ölçeklerde reddetmek durumunda. Olasılıkların aktive edildiği ve belirsizliğin hakim olduğu bir evren... Bu yüzden mantığım ne kadar spinozayı haklı görmek istese de (çünkü insanı orta ölçeğe koydum ve gözlemlerimi insan olarak yapıyorum) modern fiziğin bunu çürüttüğünü kabullendim. Her saniye açılan paralel evrenler, Schrödinger'in kedisi, Heisenberg'in belirsizliği ve akıl almaz büyüklükte insanı toz zerreciği haline sokan devasa evren.
    Her şey bu kadar belirsiz bir belirlilik içinde.

Bu yüzden ahlakı da şu şekilde yorumlamayı tercih ediyorum:
    Kendi ölçeğimde davranışlarımdan ben sorumluyum, gelecek kaygısı ölüm kalım mücadelesi gibi içgüdülere sahibim ve bu değerleri korumak zorundayım, hayatta kalabilmek için. Bu en somut bakış açısı kendi adıma.

Öte yandan büyük ölçekte, her bir davranışım yeni bir alternatif paralel evren oluşturuyor ve bu paralel evrenlerde yaşanacak her şey aslında önceden belirli fakat gideceğim paralel evreni bilinçsizce ya da kendi öngörülerimce ben seçiyorum, kısmen.

Biraz karmaşık oldu biliyorum ama eyyorlamam bu kadar. :D

• whyarewehere W kullanıcısına yanıt
    hocam bu belirsizlikler yine de bizi mesela bir taştan daha özgür hale getirebilir mi? bunda insana özgü bir durum yok ki.

• barque B kullanıcısına yanıt
    Bu belirsizlikler taşı da bizim kadar özgür yapar

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.