Şimdi Ara

Spot(kaçak) kullananlar,alıcaklar DİKKAT!!!! (46. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.055
Cevap
0
Favori
114.668
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4445464748
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: ZORZORRO

Benim iki telefonum var ve biri kayıtlı diğeri bulunamadı diye çıkıyor arama yapınca. Ben de bu iki telefona farklı hatlarımı takıp duruyorum.

Kimi aboneler var ki, kartını günde 5-10 tane telefona takıyor. Arkadaşınınki, eski telefonu, yeni telefonu, hurda telefonu, annenin, babanın, kardeşin telefonu falan derken, aynı sim kart telefondan telefona geziniyor. Bu durumda bu şahsın hattına, hangi telefon için, "Telefonunuzu Kaydettirin" diye mesaj gelicek?

Nasıl olucak bu işler?

Operatörler ''telefonunuzu kayıt ettirin'' diye mesaj göndereceklerinde imei numarasını esas alırlar herhalde. Mesaj gönderileceği zaman söz konusu kaçak telefona kimin sim kartı takılı ise mesajı o kişi alacak. Sanırım bu şekilde olur.
  • önemli olan hat değil..önemli olan telefon...telefon kayıtlı ise sorun yok..kayıtsız ise kullanamazsınız diye mesaj gelecek...sorun bu konuda da çıkabilir..şöyleki artık turkcell ve diğerleri mesaj için 24 saat kullanıyor...24 saat sonra mesaj siliniyor..mesela kayıtsız bir telefonunuz var ve de mesaj gönderildiği zamanlarda kapalı idi..mesaj gelemeyebilir ..dolayısı ile kanun mantığına göre uyarılmayan kişi nin telefonu kapanamaz..kanunda web sitesinden kayıtsız mı diye bakılır demiyor..mesaj gönderilerek kullanıcı uyarılır diyor..kullanıcı mesaj gelmediğini ispatlarsa...karışık işler...teknoloji zor iş...hong kong gibi dubai gibi olsak keşke...sadece ticaret var...gümrükler açık sonun kadar...sonuçta kaçak cep telefonunu satan kar ediyor..ailesine çoluğuna çocuğuna bakıyor..devlete yük olmuyor...çoğunluğu devlete askıntı terörist olmuyor...bazıları kaçak gelir ile teröre hizmet ediyor ..ama o onların vebali..adam devlet memuru maaşı ile de yardım ediyor teröre...çocuklarını o para ile okula gönderiyor...devlete vergi vermiyor doğru..verenlere haksızlık oluyor ama devletin de bazı konularda adaletsizlikleri var...işçi alıyor 2 milyar maaş..onun patronu devlet memuru alıyor 1 milyar...doktor alıyor 1 milyar maaş türkiye petrolleri ve patent enstitüsünde çalışan normal lise mezunu bir ay 2 milyar bir ay 4 milyar maaş alıyor....haksızlıklar var bazı konularda...düzelir umarım....keşke her şey kurallı ve kanun lu olsa

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cinman -- 9 Kasım 2005, 12:00:47 >

• Belki daha önce çok sorulmuştur ama yurtdışındayım ve arama yapacak vaktim yok. yurtdışından şu anda telefon alsam bunu kayıt ettirmem gerekiyormu ve nasıl yapacağım bu işi? (yani gümrükte deklare mi edeceğim yoksa daha sonramı)

teşekkürler
  • Alacağınız yerden adınıza fatura olduğu zaman problem değil.
    Gümrükte giriş yaparken kaydedebilirsiniz yada daha sonra kaydetmenizde mümkün.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Awacs

Alacağınız yerden adınıza fatura olduğu zaman problem değil.
    Gümrükte giriş yaparken kaydedebilirsiniz yada daha sonra kaydetmenizde mümkün.

çok teşekkürler
  • Arkadaşlar bugun bizzat telekominikasyon kurumuna gittim , sordum kayıt işlemlerinde son durum nedir diye, bana işlemler daha başlamadı dedi, bende 13 temmuzda 5 ay süre verdiniz dolmak üzere dedim süre bitince ne olacak dedim ordaki adam başlamayan süre bitmez dedi uzatılır dedi...
    Duyrulur...
  • evet yanlıs anlıyorsun :)
  • Arkadaşım adam bana istediği 13 aralık olan son kayıt tarihi uzatılır demek istedi o kadar yoksa kanunda değişen bir şey yok...bence siz oradan kendi adınıza faturalı bir telefon alırsanız problem yaşamazsınız...
  • 18 milyon abonenin 'cep' kabusu başlıyor
    Altyapısı hazırlanmadığı için bir ay sonra tam bir kaos yaşanacak. 18 milyon abone kuyruklarda perişan olurken, l milyon cihaz kapatılacak. 600 bin abone ise 5 milyon ödeyerek kurtulacak

10.11.2005

Hükümet duruma el koymazsa, çok değil bir ay sonra milyonlarca kişinin cep telefonu kullanılamaz hale gelecek. Telekomünikasyon Kurumu (TK) gerekli altyapı hazırlıklarını tamamlayamadığı için yaklaşık 18 milyon abone, kayıtdışı telefonlarını kayıt altına almak için kuyruklarda perişan olacak. 600 bine yakın abone ise, cihazlarını, yeni kimlik numarası verilsin diye yetkili servislere teslim edecek ve günlerce telefonsuz kalacak Ve daha da önemlisi, Türkiye'de sıradışı bir cep telefonu talebi gerçekleşecek, milyonlarca yeni cep telefonu ithal edilecek.

2 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen, 5392 sayılı Telsiz Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun'un resmen devreye girmesine bir ay kaldı. Ancak gerekli teknik altyapı oluşturulamadığı için cep telefonu operatörlerini endişelendiren ve milyonlarca aboneyi doğrudan etkileyecek kaos tehlikesi belirdi.

Kanun Türkiye'de satılan tüm cep telefon cihazlarının merkezi kayıt alüna alınmasını öngörüyor. Kanuna göre, 6 ay içinde kayıtdışı telefon kullananlara bir mesajla durum bildirilecek, 13 Aralık 2005 tarihinden itibaren de kayıtdışı telefonlar kilitlenecek, isterseniz, soru-yanıt şeklinde devam edelim:

Elektronik kimlik bilgisi, ingilizce IMEI (International Mobile Equipment Identity) nedir?
    Telsiz cihazlarına üretim aşamasında tek ve benzersiz olarak tahsis edilmiş kimlik bilgisine DVIEI adı veriliyor. Kanuna göre bundan böyle
    Türkiye'de satılan her cihazın kimlik bilgisi Telekomünikasyon Kurumu'na bildirilmek zorunda. Böylece TK'ran elinde bir 'beyaz liste' oluşacak. Başka bir anlatımla TK'ran yasal telefon cihazlarını gösteren bir veri tabam olacak. Ve 13 Aralık 2005 tarihinden itibaren bu veri tabanında yer almayan cihazlar, operatörler tarafından görüşmeye kapatılacak ve bu cihazları kullananlar, yasal işlem yapılması için TK'ya bildirilecek.

Operatörler, 'elektronik kimlik bilgisi'ne nasıl ulaşıyor?
    Herhangi bir telefon cihazını, SİM kartınızı takarak aktif hale getirdiğinizde, bağlı bulunduğunuz operatörün veri tabanında, cihazınızın kimlik bilgisi de görülüyor. Dolayısıyla operatörlerin kendilerine ait bir veri tabanı var. Bu veri tabanına şu an için " gri liste " deniliyor. Operatörler, TK'ran kendilerine verdiği beyaz liste ile kendi gri listesini karşılaştıracak ve 'beyaz liste'de olmayan cihazları abonelerine bildirecek. Aboneler de 5 milyon lira ödeyerek, başvuru noktalarına giderek telefonlarını 13 Aralık'a kadar 'beyaz liste'ye aldıracak.

Telefonunun kayıtlı olup olmadığını başka nasıl anlarız?
    Telefonumuzda *#06# tuşladığımızda 15 karakterli IMEI numarası çıkacak. Bunuhttp://imei.tk.gov.tr adresine girip, kontrol edebilirsiniz.
    Ne kadar kayıtdışı telefon var?

TK tarafından hazırlanan ve bayramdan bir gün önce operatörlere gönderilen 'beyaz liste'de 31 milyon cihazın kimlik numarası yer alıyor. GSM operatörlerinin kayıtlarına göre, bu listeye girmemiş (dolayısıyla kayıtdışı kabul edilen) 18 milyon adet telefon cihazı aktif durumda ve bunların bir ay içinde kayıt altina alınması gerekiyor. Dün 3 GSM şirketiyle de konuştum. Bir ay içinde bu işlemi gerçekleştirmelerinin imkansız olduğunu ve TK'ran da gerekli altyapı hazırlığım henüz tamamlamadığını söylediler.

Konu önemli. Pek çok detay var. Yarın kaldığımız yerden devam ederiz. İşin özetinde GSM operatörlerini korkutan ve ciddi bir abone kaybına yol açacak bir süreç yaşanıyor. Eminim, cep telefon satıcıları da ellerini ovuşturarak,
    yeni sisteme geçilmesini bekliyor. Cep telefonlarının merkezi bir kayıt altına alınması doğru olmakla birlikte, altyapısı oluşturulmadan yeni sisteme geçişin kaos yaratacağı anlaşılıyor. Doğrusu hükümetin kanun hükmünde kararname çıkararak, geçiş süresini (belki bir yıl) uzatması ve 13 Temmuz 2005 sonrasında (bilinmeden) satın alınan kayıtdışı cihazları da (2006 başı milat yapılarak) 'beyaz liste'ye aldırması gerekiyor.

1 milyon cihaz 1 ay sonra haberleşmeye kapatılacak

Bir de kara liste olacakmış?
    Evet. Kanunun yürürlüğe girdiği 13 Temmuz 2005 tarihinden sonra satin alman ve TK'ya bildirilmemiş kimlik bilgisi içeren cihazlar otomatik olarak 'kara liste'ye alınacak ve listeye giren cihazlara da hizmet verilmeyecek
    13 Temmuz bir milat ise, telefonun bu tarihten önce alınıp alınmadığı nasıl tespit ediliyor?
    Bir muamma. Operatörler, 13 Temmuz sonrası ilk kez kendi kayıtlarında gözüken 'elektronik kimlik bilgisi'ni TK'ran 'beyaz liste'si ile karşılaştıracak ve o listede yer almıyorsa, o cihazı 'kara liste'ye alacak Ancak bunun ciddi yazılım gerektirdiğini ve hazırlığın olmadığını öğrendim.

Tahminlere göre 'kara liste'ye kaç adet telefon girecek?
    Verilere göre, her ay 500 bin yeni telefon satılıyor. Türkiye'de satilan telefonların yüzde 50'si kaçak, kayıtdışı veya klonlanmış. En iyimser tahminle, son alti ayda, yaklaşık l milyon abonenin elinde l ay sonra haberleşmeye kapatılacak cihaz var. Kanuna göre para ödeseler bile, hiçbiri kayıtlı hale getirilemeyecek

600 bin cihaz sahibi 5 milyon lira ve servis ücreti ödemek zorunda

Klonlanmış telefon ne demek?
    Pek çok kaçak telefon, kendisine ait 15 haneden oluşan kimlik bilgisi silinerek, yeni bir numara verilerek piyasaya sürülüyor. Yani nüfus kağıdı değiştiriliyor. Bu ise ciddi bir güvenlik boşluğu yaratıyor. işin ilginç tarafı, şu anda aynı kimlik numarasını kullanan (klonlanan) binlerce cihaz kullanılıyor. Bu cihazların sayısının 600 bin adedi aştığı biliniyor.

Klonlanmış cihazlar da kayıt altina alınacak mı?
    Evet. TK'nın 'beyaz listesi'nde klonlanmış cihazların da listesi var. Bu listede yer alan cihaz kullanıcıları, cihazlarını (kayıt altına alınabilmesi için) operatörlere veya TK'nın bildirdiği yerlere fiziken teslim edecek Operatörler de bu cihazlara, (üretici firmaların desteğini alarak) yeni kimlik numarası oluşturacak Bunun kaç gün süreceği ise tam bir bilmece. Klonlanmış 600 bin telefonun sahipleri 5 milyon liranın yara sıra bir de servis ücreti ödeyecek.

Haber: Yavuz SEMERCİ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cinman -- 10 Kasım 2005, 13:56:07 >

• Dostum bu imei sorgulama linki açılmıyor.
  • tekrar düzenledim...dene.... nokta koymayı unutmuşum
  • teşekkürler malesef benim telefonda kaçak nereye 5ytl ödeyeceğimiz belli olursa yani kayıtlar filan başlarsa yaptıracağım olmazsa da zaten sömestra kadar 6600 alacağım.
  • Herkesin telefon cihazı beyaz listeye girsin!

Kanun (2 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen, 5392 sayılı Telsiz Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun) ve Telekomünikasyon Kurumu'nün kanunu uygulamak için çıkardığı yönetmeliğe bakarsanız, çok değil, 13 Aralık 2005 tarihinde milyonlarca kişinin kullandığı cep telefon cihazı devre dışı kalacak ve bir daha Türkiye'de kullanılamayacak!

Tebliğin 8. maddesi aynen şöyle:

"12.07.2005 tarihinden sonra yurda kaçak, izinsiz ve benzeri kanuni olmayan şekilde ithal edilen ve bu sebeple kurum kayıtlarında yer almadığı veya elektronik kimlik bilgisinin değiştirildiği (klonlandığı) tespit edilen veya Kurum tarafından onaylanmamış marka ve modeldeki cihazlar bir daha kullanıma sokulmamak üzere başvuru süresi sonu itibarıyla elektronik haberleşme şebekeleri bağlantıları kesilerek devre dışı bırakılır ve ilgililer hakkında Kurum tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulur."

Dün hesabını yapmıştım. Yaklaşık l milyonun üzerinde telefon cihazı bu tanımın içinde yer alıyor. Abonelerin kullandığı bu tip cihazların büyük kısmının iç piyasada satın alındığı biliniyor.

Yine kanun ve tebliğe göre, 12.07.2005 tarihinden önce alınmış tüm bu tip telefonlar 5 milyon lira ödenmek kaydıyla aklanacak... Yaklaşık 12 milyon da bu konumda olan cihaz var.

Tüm telefon cihazlarının kayıt altına alınması kayıtdışı telefon satışlarını engelleyecek ve devletin vergi kaybı azalacak. (Düşünün, 12 milyon telefon cihazının büyük bölümü bu ülkeye kaçak yolla girmiş.) Ayrıca çalınan veya gasp edilen telefon cihazı (kimlik numarası değiştirilse, klonlansa bile) bir daha kullanılamaz olacak ve ticari meta halinden çıkacak.

Özetle, cihazların merkezi bir kayıt altına alınması olumlu karşılanabilir.

Ama, bu amacın gerçekleşmesi için, cep telefon üreticilerine, ithalatçılarına, satıcılarına "kıyak" yapmanın alemi yok ki...

Aklın yolu bir:
    13 Aralık 2005 tarihi itibarıyla aktif olan tüm cihazların kimlik bilgileri (IMEI) Telekomünikasyon Kurumu tarafından 'beyaz listeye' eklenir ve operatörlere bildirilir ve denir ki, "Beyaz listede yer almayan ve 13 Aralık
    2005 tarihinden sonra aktif hale gelmiş tüm cihazların haberleşme bağlantılarını kes ve bana bildir."

Eğer bu öneri gerçekleşmezse, vatandaşa "1 milyar dolara satin aldığın cihazları çöpe at, ardından da yeniden l milyar dolar ödeyerek, yeni telefon al" denmiş olacak. Bu işten kimin kârlı çıkacağını hesaplamak zor değil!

Ancak hükümetin bu yönde bir yaklaşım sergileyeceğine dair olumlu sinyaller alıyorum. Dün 3 GSM şirketinin (Turkcell, Telsim, Avea) yöneticilerinin Ankara'da olması bunun işareti sayılabilir...

Bu arada konuyu anlamak adına bazı noktaların altını çizeyim:

Beyaz liste: Piyasaya arzına izin verilen cihazların elektronik kimlik bilgilerine (IMEI) ait Telekomünikasyon Kurumu tarafından oluşturulan
    güncel liste. (Bu listede 31 milyon cihaz yer alıyor.)

Gri liste: Beyaz ve kara liste dışında kalan cihazların elektronik kimlik bilgilerine ait işletmeciler tarafından oluşturulan güncel liste. (Her operatör kendine ait bir gri liste hazırlayacak ve her haftanın birinci günü listeyi TK'ya bildirecek. Şu anki gri listeler incelendiğinde beyaz listenin dışında 12 ile 18 milyon adet cihazın var olduğu ortaya çıktı.)

Kara liste: Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş, kayıp, çalıntı veya kaçak cihazların elektronik kimlik bilgilerine ait Kurum tarafından oluşturulan güncel liste. (TK, operatörlerden gelen gri liste ile kendi beyaz listesini karşılaştıracak ve bazı telefon cihazları çalıntı, kaçak, kayıt dışı olduğu gerekçesiyle kara listeye alınacak. Bu liste, operatörlere yollanacak ve listede yer alan telefon cihazların haberleşme bağlantıları kesilecek.)

IMEI: Uluslararası mobil cihaz kimliği. Başka bir deyişle, telsiz cihazlarına tek ve benzersiz olarak tahsis edilmiş kimlik tanımı. Telefonumuzda *#06# tuşlarını haşladığımızda 15 karakterli numaraya verilen ad. Cihazınızın IMEI numarasınının beyaz listede yer alıp almadığını
    http://imei.tk.gov.tr adresinden kontrol edebilirsiniz.

Operatörler, kara listede yer alan cihazları hizmet dışı bırakmak, bu cihazları kullananların isimlerini, adreslerini iletişim bilgileri, Telekomünikasyon Kurumu'nun elindeki (MCKS) Merkezi Mobil Kimlik Tanımı Veri Tabanı'na iletmek zorunda.

• beniim imei numaram 17 karakterli ve içerisinde 3 tane ''_'' var. yurtdışındanmı gelmiş acaba. naapıcaam???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fthavc -- 11 Kasım 2005, 21:58:06 >

• ya ben sunu merak ediyorum arkadaslar yardımcı olursanız sevinirim= simdi ben telefonumu 27 temmuz da almıstım kendileri spot dur . anladıgım kadarıyla benim aldıgım tarih degil telefonun ilk acıldıgı yani ilk sinyal verdigi zamana göre degerlendirme yapılcak . benim telefonun benden önce kontrol amaclı acıldıgına eminim ( aldıgımda satıcının fotoları vardı ) . ben simdi nerden anlıcam benim telefon 12 temmuzdan önce mi açılmıs sonra mı açılmış . bunu öğrenmenin yolu var mı???
  • ıcestar anneminkini de kontrol ettim ondada /// vb karakterler çıktı.Sanırım yurt dışından gelenlerde böyle oluyor.Benimki has mı has türk telefon

110c 2 kere mesaj atma arkadaş orda yapamazsın demişti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 12 Kasım 2005, 6:56:01 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: DEJ@WU

ıcestar anneminkini de kontrol ettim ondada /// vb karakterler çıktı.Sanırım yurt dışından gelenlerde böyle oluyor.Benimki has mı has türk telefon

110c 2 kere mesaj atma arkadaş orda yapamazsın demişti.

bi kere 110c diil 110 a

• Arkadaşlar görüyorum ki herkes bu 12 Temmuz olayına takılmış. Şöyle bi açıklama yapmak istiyorum: 12 Temmuz dan sonra ÜRETİLMİŞ olan spot telefonlar kayıt altına alınamıyor. Yani yurt dışından getirmeden önce üretim tarihine bakın öyle getirtin. Zaten kaçak geçiriyorsunuz sizin 12 Temmuz'dan sonra veya önce geçiridiğinizi anlayamazlar ki. Yanlız benim de sormak istediğim bişey var gümrükten geçirirken ne kadar ücret ödeyeceğimizi bilen var mı? Bilen varsa lütfen ACİL OLARAK cevap yazsın.
  • Üretim tarihi esas alınacak diye bir bilgi yok yasada, sen nereden duydun bunu veya neye göre söylüyorsun?
  • Ben Telsim bayisine sordum oradaki eleman dedi. Eğer öyle olmasa nasıl anlıcaklar peki söler misin bana?
  • 
Sayfa: önceki 4445464748
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.