Şimdi Ara

----SSD DİSK 'SECURE ERASE SSD' İLE NASIL TAMAMEN SİLİNİR(REHBER)----

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
4
Favori
3.225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • SSD ler genellikle telefon, fotoğraf makinesi, video kameralarda kullanılan veri depolama aygıtıdır.Üzerine işlenen bilgiyi silip, tekrar yazma özelliğine sahip gibi gözükürler ama bu bilgiler geri getirilebilir.Birkaç program kullanarak sildiğimiz verilere tekrar ulaşabiliriz.Bu yüzden gizlilik ve performans açısından sürücülerden bilgileri geri getirilmemek üzere silmemiz gerekir.Bunun içinde "SECURE ERASE" adlı yazılım işinize yarayabilir.

SSD kartlar üzerlerinde bulunan hücrelere silme ve yazma işleyişinin sayısını kaybederler ve eşit bir şekilde o hücrelere dağıtırlar. Yeni aldığımız bir SSD kartta bu işlem çok hızlı bir şekilde yapılır çünkü hücrelerin hepsi boştur fakat zamanla dolan hücreler yazılan bilginin dağılmasında seçim zorluluğu yaşandığı için performansını kaybederler ve yavaşlarlar. Bu yavaşlamayı ortadan kaldırmak için ise bu kartları fabrika imajına almamız gerekir. Bunun için "SECURE ERASE" komutunu kullanıyoruz yararlı olmasının yanı sıra aslında bir zararları da mevcuttur.Bulunan hücrelerin 1 silme ve yazma işleyişini iptal eder ve sürekli yapıldığı zaman ise SSD kartların ömrünü azaltır o yüzden ne kadar az yaparsak bizim için o kadar iyi olacaktır. Olası bir kötü durum ile karşılaşmamak için bulunan imajı yedekleyin ve uygulamak için kurtarma dosyalarınızı bir kenarda hazır tutun.

"SECURE ERASE SSD" NASIL KULLANILIR SIRALAYALIM;

1. Aşama:

Secure Erase yazılımını bilgisayarımıza indiriyoruz ve bu yazılımı daha sonra sürücülerden okutmak için USB veya CD'mize atıyoruz.Bu sayede bilgisayarı başlatır başlatmaz, BİOS tan yapacağımız ayarlar ile birlikte direk yazılımı çalıştırıp sürücümüzü sıfırlamaya başlayabiliriz.

2. Aşama:

Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BİOS unuzu açıp sata denetleyicilerinizi; CD,USB gibi veri depolama aygıtlarından birini seçin ve önünüze gelen ekranda bilgisayarınızı o sürücüden çalıştırmaya başlayın.Karşınıza bir DOS ekranı gelecektir.O ekrana "hdderase" yazın ve enter tuşuna bastıktan sonra karşınıza "Do you want to procced?" diye bir soru çıkacak ona "Y" yazarak onay verin.Diğer ekrana geldiğinde ise program hakkında bilgiler verilecek bunu atlamak için istediğiniz bir tuşa basıp geçmeniz yeterli. Karşınıza çıkan ekranda lisansı kabul ettiğinizi "Y" tuşuna basarak onaylayın.Bu işlemi bir kaç kez daha tekrarlayacaksınız.

3. Aşama:

Sürücünüzü seçmeniz gereken kısma geldik.Ekranızda göreceğiniz kısım sizin birincil ve ikincil dahil olmak üzere bilgisayarınıza bağlı tüm sürücüleri sıralayacaktır.Siz sıfırlamak istediğiniz sürücünün "p1, p0, s0, s1" gibi seçeneklerinin hangisinin yanında yazılı ise komut bölümüne bunlardan birini yazarak silme işlemine devam edebilirsiniz.Diğer aşamada sürücünüz engellenmiş ise yani "This drive is frozen status" yasını görmüş iseniz, bu işlemi bu sürücü üzerinden yapamayacağınız manasına gelir.Frozen durumundan kurtarmak için yapacaklarınız, sürücünüzün bağlı olduğu portu değiştirmek, sürücünüzü başka bir bilgisayara takıp orada silme işlemini gerçekleştirmek, BİOS u fabrika imajına almak olmalıdır.Bu frozen durumundan kurtulduktan sonra işleme "Y" butonuna basarak devam ediyoruz.

4. Aşama:

Karşınıza gelen ekranda 3 adet seçenek göreceksiniz.Birinci seçenek "executing secure erase" yani silme işlemini gerçekleştirmemiz için gerekli olan işlem, ikinci seçenek geri dönüp sıfırlayacağımız diski değiştirmek için verilmiş olan bir işlem, üçüncü ise programdan çıkmak için verilmiş bir komut dizinidir.Biz "1" yazarak silme işlemine devam etmeyi seçiyoruz.Programımız biraz kendinden emin adımlarla ilerleyen bir program olduğundan SSD mize "idrive" adında bir şifre koyuyor.İşlemin yarım kalması durumunda bu şifreyi kullanarak tekrar devam edebiliyoruz.Ve işleme devam etmek için tekrar "y" tuşuna basıyoruz.

5. Aşama:

Bu son aşamamız çünkü şu anda SSD kartımızdan bilgiler siliniyor ve işlem bittiğinde karşımıza çıkan ekranda işlemin başarılı olup olmadığı yazılı ve tekrar bir işlem yapmak isteyip istemediğimizi soruyor o ekrana "N" komutu ile son veriyoruz ve tekrar karşımıza 4. aşamada çıkan sayfa çıkıyor.İşlemimiz bittiği için programdan çıkmamız gerek o yüzden "E" tuşuna basıp programdan çıkıyoruz.Oynadığımız BİOS ayarlarını eski haline getirmeyi unutmuyoruz.

Kısa bir işlem ve sadece "Secure Erase" kullanarak yaptığımız bir işlem gerçekten başarılı ve iyi sonuçlar alınıyor.Fakat sıklıkla tekrar edilmemesi gerekli.6 ayda veya 1 yılda bir yapmak performans artırmak açısından iyi olacaktır.

EKLEME:Sadece birkaç ekleme yapmak istiyorum.Öncelikle ssd üreticisinin kendi toolu varsa onun kullanılarak bu işlemleri yapmak daha kolaylaşır ve güvenilirdir.Mesela oczinin "Ocz ToolBox" programı hem windowsda kullanılabilirken hemde usb bellekten boot edilebilir ısoya sahip.Bu şekilde ister ssdyi sistem diski olarak kullanmıyorken yani windows başka bir diskte kuruluyken secure erase istersede usbden boot ederek yaklaşık 2 adımda(iki tane yes komutu ile) secure erase işlemi tamamlanıyor.

Diğer üretici firmalarında buna benzer çözümleri var.(Samsung Magıcıan,Corsaır ToolBox,Intel ToolBox gibi)Sonuç olarak üreticinin kendi toolu varsa daha kısa yoldan bu işlemleri yapabilirken yoksada konuda verilen rehberin uygulanması secure erase işleminin sağlıklı şekilde yapılmasını sağlar.

Ekleme için Murat Hocama(Detonator-58) Teşekkür ederim..

Lütfen bu işlemi yaparken dikkatli olun ve verilerinizin güvenliği için yedekleyin.

NOT:Bilgi gereklidir.Eski bir bilgi fakat günümüzde yapacağımız işlemler.Araştırdım.Bu rehberi buldum.Kopyalayamadım.Bu kadar yazıyı kendim yazdım.Olumsuz sonuçlardan mesul değilimdir.

Herkese İyi Forumlar....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trktlh -- 14 Nisan 2014; 18:32:54 >

• Bilgi için teşekkürler hocam.
    Daha alalı 2 ay bile olmadı
  • Merak edenler için oldukça faydalı bir rehber olacaktır görsel anlatımlı olsa birçok kişi için daha kolay anlaşılır olurdu. Emeğe saygı.
  • Saol dostum.SSD den memnunmusun?
    @SwordMachine

Saolun hocam.Resimli bir rehber buldum fakat rehbere pek güvenemedim.İstenildiği takdirde ek olarak onuda paylaşabilirim.Resimle desteklenmiş.
    @WarSaw
  • trktlh kullanıcısına yanıt
    Memnunum iyiki aldırmışsın 160gb 7 yıllık eski harddiskimden 120gb ssd ye geçince bilgisayarım kanatlandı
  • quote:

Orijinalden alıntı: SwordMachine

Memnunum iyiki aldırmışsın 160gb 7 yıllık eski harddiskimden 120gb ssd ye geçince bilgisayarım kanatlandı

• trktlh kullanıcısına yanıt
    Paylaşım için teşekkürler.

Sadece birkaç ekleme yapmak istiyorum.Öncelikle ssd üreticisinin kendi toolu varsa onun kullanılarak bu işlemleri yapmak daha kolaylaşır ve güvenilirdir.Mesela oczinin "Ocz ToolBox" programı hem windowsda kullanılabilirken hemde usb bellekten boot edilebilir ısoya sahip.Bu şekilde ister ssdyi sistem diski olarak kullanmıyorken yani windows başka bir diskte kuruluyken secure erase istersede usbden boot ederek yaklaşık 2 adımda(iki tane yes komutu ile) secure erase işlemi tamamlanıyor.

Diğer üretici firmalarında buna benzer çözümleri var.(Samsung Magıcıan,Corsaır ToolBox,Intel ToolBox gibi)Sonuç olarak üreticinin kendi toolu varsa daha kısa yoldan bu işlemleri yapabilirken yoksada konuda verilen rehberin uygulanması secure erase işleminin sağlıklı şekilde yapılmasını sağlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Muhteşem bir rehber favorilere ekledim.
  • Aynen hocam ben birtek ocz Samsung ve Intel de olduğunu biliyordum.Ekleme için teşekkürler bu eklemeyi yarın ilk mesaja ekleyeceğim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Saolasın dostum
  • quote:

Orijinalden alıntı: trktlh

Saolasın dostum

• hocam emeğine saglık.

Bu başlatılabilir usb yada cd nasıl oluşturuyoruz, programın tam adını vb eksiklikleri tam olarak açıklasaydın iyi olurdu. Bunlar hakkında benim bi sıkıntım yok. Bilmeyen arkadaşlar için kolaylık olurdu.

Ben samsun 840 için kendi programı olan samsun magicianı, orico içinse parted magic i kullanmaktayım. parted magic bu iş için tam bir profesyonel araç kesinlikle tavsiye ederim.
  • Güzel bilgiler.
  • Saolun Teşekkür ederim.
    Secure Erase indir diye google dan arattığımızda yazılımı bulabiliriz.
    @nmm1716

Saolun Teşekkür ederim.
    @İmportant
  • Güncelleyelim.İşine yarayacak biri çıkar belki
  • Rehber çok yararlı teşekkürler.

Bir kaç gün önce Corsair SSD Toolbox ile Corsair Neutron 120 GB SSD'ye secure Erease yaptım ve sistemi tekrar kursum. Ancak bu işlemden sonra bilgisayar SSD'nin ilk zamanına göre neredeyse iki kat daha yavaş açılıyor.

Birlgisayarı kullanırken gayet hızlı oyunlar da da sıkıntı yok ancak bilgisayar açılışı çok yavaş geliyor.

SSD'yi test ettim sonuçlar iyi gibi ancak yavaş açılma nedeni ne olabilir lütfen yardım.

Sistem;
    İşlemci : AMD FX 4100
    Anakart: Gigabyte GA 970 D3
    Ram: Corsair Vengeance 1600 Mhz 4Gb+4Gb

----SSD DİSK 'SECURE ERASE SSD' İLE NASIL TAMAMEN SİLİNİR(REHBER)----

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aseuz -- 1 Mayıs 2014; 11:16:53 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.