Şimdi Ara

SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey! (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7.546
Cevap
73
Favori
551.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ya agility 2 ya da vertex 2 diğerlerini satan bir internet sitesi bulmadım.
    bu ssdyı asus n61jq model bilgisayara takacağım herhangi bir uyumsuzluk olur mu bu ssdlerden herhangi birinde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: frostburn

Arkadaşlar konuyu hızlıca okudum ve kısmen bilgi sahibi oldum , teşekkür ederim.
    Ben şu an bir oyun bilgisayarı topluyorum.
    sistem aşağı yukarı :
    Gigabyte ga-Ma790xt-UD4P anakart
    Cpu >> AMD Phenom II X6 1090T 3.6 GHz, 9 MB, AM3 BOX İşlemci, Black Edition
    Ekran kartı >> Zotax amp edition gtx 480
    Psu >> 1000 watt High Power Moduler psu
    HDD >> Elimde 2x500gb Samsung 7200 rpm raid0 ve 1tb samsung 7200 rpm var.

Sizce bu sisteme işletim sistemi win7 64bit ve oyunların kuruluacağı 250 dolar civarında fiyatı olan bir SSD almak mantıklı mı?
    MMORPG çok oynuyorum ve hem ara yüklemeler hem de data transferine bağlı laglar bile sorun olabiliyor (bkz çok popüler bir oyun haritasına port etmeniz)

Sizlerin yazdıklarına göre şu ürün ön plana çıkıyor :
    INTEL 80GB SATA II Internal Solid State Disk (SSD) SSDSA2MH080G2R5 259$
    (http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=5591 )

Eğer SSD almamı öneriyorsanız sizce yukardaki ürün nasıl ?
    Bahsedilen intel x-25 M-G2 değil mi?
    Trim destekliyor mu?
    SANDFORCE bellek kontrolcüsü kullanıyor mu?

Peki yakın bir fiyata başka bir ürün önerir misiniz ? ( yurtdışı alım şansım yoktur)

Güçlü bir sistem topladığınızda ne olursa olsun darboğazı yaratan mekanik HDD'ler olucaktır. SSD alarak işlemciden ekran kartına kadar tüm parçaların reel güçlerini kısıtlayan barajı kaldırmış olursunuz. Kesinlikle tavsiye ederim. Gelelim sorularınıza;

SSD almak tabikide mantıklı, yukarıdaki paragrafta açıkladığım üzre. Ama şunu belirtmekte çok büyük fayda var. SSD oyunlarda performans artışı sağlamaz. Yaptığım araştırmalarda ve yabancı forumlardaki paylaşımlarda; Batman'den Crysis'e kadar bir çok oyun testinde HDD ile SSD nin aynı FPS değerleri verdiği test edilmiş. Loading kısımlarındaki beklemeler büyük ölçüde kısalıyor ama FPS artışı sağlamak için SSD alınmaz çünkü alakası yok.

İntel X25-M gerçekten forumda epey kullanıcısı olan bir ürün. Herkes memnun hiç bir sıkıntı yaşayana rastlamadım. Bizzat başlığı da var. Dilerseniz o konuyuda inceleyin.

http://forum.donanimhaber.com/m_40066525/mpage_1/key_/tm.htm

TRIM desteği mevcut.

İntel kendi bellek denetleyicisini üretiyor. Yani sandforce değil. Farklı metodolojilerle yapılan testler bu başlıkta önceki sayfalarda mevcut. Küçük dosya yazmalardaki başarısı tüm İNDİLİNX kontrolcülü modelleri eziyor. Herşeyiyle gayet yeterli. Büyük dosya yazmalarda biraz sıkıntısı var ama o da kağıt üzerindeki rakamsal bir değer. Reel kullanımda herkes memnun.

--

İntel almak istiyor iseniz başka bir ürünü tavsiye etmeme lüzum yok. Model zaten kendini ispatlamış. Siparişi verirken G2 olmasına dikkat edin. Gri renkteki olanlar G2'dir. İlk nesil (G1) kahverengi tonlarda dış yüzeye sahip.

g2
     SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!

--------------------------------------

g1

Öneri

Bir de ben farklı bir öneride bulunmak istiyorum size. Bilgisayar topladığınızı söylemişsiniz ve belirtmişsiniz hangi parçalar olduğunu. Nacizane fikrimi söylemek istiyorum belki aklına yatar. Bence mükemmel bir seçim olur.

Testleri inceledim. Zaten sadece SSD'ler değil, tüm bileşenlerle ilgili araştırma yapmaktayım. Şimdi diyorum ki;

İşlemci olarak 1090T seçmişsiniz . AMD. gayet güzel. Ama 1055T ile arasında bir uçurum varmı? Bence yok. 1000puana yakın bir fark var ama "OYUN BİLGİSAYARI" topluyorum dediğinize göre 1090T olsada çok fark etmez 1035T olsada. Ha ben yinede 1055T diyorum. Fiyatları "vatanbilgisayar"dan baktım bu arada.

1090T 312$
    1055T 215$
    Fark 97$

Gelelim ekran kartına. ZOTAC GTX480 AMP!

ATI 5850 diyorum..
    Çok küçük bir OC ile (ki buna OC dahi denemez) 5870 ayarına gelebiliyor. Performans olarak ikiside tatmin edebilir. DX11 destekli üstelik ATI kartlar. Böyle güçlü bir sistem DX11 olarakta çalıştırabilir oyunları. Notebooklardaki gibi takılma söz konusu olmaz.

ZOTAC GTX 480 AMP! 585$
    ATI 5850 VAPOR-X 395$
    fark 190$

----

Toplayalım farkları 97+190 = 287$

Bu 287$'ı 1 adet daha intel x25-m alarak RAID 0 yaptığınızda performansı direk olarak 2 katına çıkıyor. yani 80mb yazma hızı var ise 160mb. 128mb okuma , direk 256'ya.

bakınız burda vertex raid yapılmış. ATTO'da performans artışı %161. yani 2.6 katı.

VERTEX

VERTEX RAID-0

(( KAYNAK ))

SSD'lerdeki RAID'lerde performans artışı x2 .
    Fakat HDD'lerde durum böyle değil. 1.3 civarında ve git gide azalan marjinal fayda gibi performans eğrisi yataya geçiyor.

Hem benim dediğim şekilde 80 X 2 = 160GB depolama alanınız olmuş olur. Bi düşünün derim

#######################################

quote:

Orijinalden alıntı: revoltck

cevaplar için sağolun.
    Ya agility 2 ya da vertex 2 diğerlerini satan bir internet sitesi bulmadım.
    bu ssdyı asus n61jq model bilgisayara takacağım herhangi bir uyumsuzluk olur mu bu ssdlerden herhangi birinde.

Herhangi bir uyumsuzluk olmaz. SATA arabirimiyle bağlantısı yapılıyor. Yani içindeki HDD'yi çıkarıp aynen SSD'yi takıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 14 Temmuz 2010; 20:06:35 >

• tamam.ilgililendiğiniz için teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vapor.Experience

quote:

Orijinalden alıntı: frostburn

Arkadaşlar konuyu hızlıca okudum ve kısmen bilgi sahibi oldum , teşekkür ederim.
    Ben şu an bir oyun bilgisayarı topluyorum.
    sistem aşağı yukarı :
    Gigabyte ga-Ma790xt-UD4P anakart
    Cpu >> AMD Phenom II X6 1090T 3.6 GHz, 9 MB, AM3 BOX İşlemci, Black Edition
    Ekran kartı >> Zotax amp edition gtx 480
    Psu >> 1000 watt High Power Moduler psu
    HDD >> Elimde 2x500gb Samsung 7200 rpm raid0 ve 1tb samsung 7200 rpm var.

Sizce bu sisteme işletim sistemi win7 64bit ve oyunların kuruluacağı 250 dolar civarında fiyatı olan bir SSD almak mantıklı mı?
    MMORPG çok oynuyorum ve hem ara yüklemeler hem de data transferine bağlı laglar bile sorun olabiliyor (bkz çok popüler bir oyun haritasına port etmeniz)

Sizlerin yazdıklarına göre şu ürün ön plana çıkıyor :
    INTEL 80GB SATA II Internal Solid State Disk (SSD) SSDSA2MH080G2R5 259$
    (http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=5591 )

Eğer SSD almamı öneriyorsanız sizce yukardaki ürün nasıl ?
    Bahsedilen intel x-25 M-G2 değil mi?
    Trim destekliyor mu?
    SANDFORCE bellek kontrolcüsü kullanıyor mu?

Peki yakın bir fiyata başka bir ürün önerir misiniz ? ( yurtdışı alım şansım yoktur)

Güçlü bir sistem topladığınızda ne olursa olsun darboğazı yaratan mekanik HDD'ler olucaktır. SSD alarak işlemciden ekran kartına kadar tüm parçaların reel güçlerini kısıtlayan barajı kaldırmış olursunuz. Kesinlikle tavsiye ederim. Gelelim sorularınıza;

SSD almak tabikide mantıklı, yukarıdaki paragrafta açıkladığım üzre. Ama şunu belirtmekte çok büyük fayda var. SSD oyunlarda performans artışı sağlamaz. Yaptığım araştırmalarda ve yabancı forumlardaki paylaşımlarda; Batman'den Crysis'e kadar bir çok oyun testinde HDD ile SSD nin aynı FPS değerleri verdiği test edilmiş. Loading kısımlarındaki beklemeler büyük ölçüde kısalıyor ama FPS artışı sağlamak için SSD alınmaz çünkü alakası yok.

İntel X25-M gerçekten forumda epey kullanıcısı olan bir ürün. Herkes memnun hiç bir sıkıntı yaşayana rastlamadım. Bizzat başlığı da var. Dilerseniz o konuyuda inceleyin.

http://forum.donanimhaber.com/m_40066525/mpage_1/key_/tm.htm

TRIM desteği mevcut.

İntel kendi bellek denetleyicisini üretiyor. Yani sandforce değil. Farklı metodolojilerle yapılan testler bu başlıkta önceki sayfalarda mevcut. Küçük dosya yazmalardaki başarısı tüm İNDİLİNX kontrolcülü modelleri eziyor. Herşeyiyle gayet yeterli. Büyük dosya yazmalarda biraz sıkıntısı var ama o da kağıt üzerindeki rakamsal bir değer. Reel kullanımda herkes memnun.

--

İntel almak istiyor iseniz başka bir ürünü tavsiye etmeme lüzum yok. Model zaten kendini ispatlamış. Siparişi verirken G2 olmasına dikkat edin. Gri renkteki olanlar G2'dir. İlk nesil (G1) kahverengi tonlarda dış yüzeye sahip.

g2

g1

Öneri

Bir de ben farklı bir öneride bulunmak istiyorum size. Bilgisayar topladığınızı söylemişsiniz ve belirtmişsiniz hangi parçalar olduğunu. Nacizane fikrimi söylemek istiyorum belki aklına yatar. Bence mükemmel bir seçim olur.

Testleri inceledim. Zaten sadece SSD'ler değil, tüm bileşenlerle ilgili araştırma yapmaktayım. Şimdi diyorum ki;

İşlemci olarak 1090T seçmişsiniz . AMD. gayet güzel. Ama 1055T ile arasında bir uçurum varmı? Bence yok. 1000puana yakın bir fark var ama "OYUN BİLGİSAYARI" topluyorum dediğinize göre 1090T olsada çok fark etmez 1035T olsada. Ha ben yinede 1055T diyorum. Fiyatları "vatanbilgisayar"dan baktım bu arada.

1090T 312$
    1055T 215$
    Fark 97$

Gelelim ekran kartına. ZOTAC GTX480 AMP!

ATI 5850 diyorum..
    Çok küçük bir OC ile (ki buna OC dahi denemez) 5870 ayarına gelebiliyor. Performans olarak ikiside tatmin edebilir. DX11 destekli üstelik ATI kartlar. Böyle güçlü bir sistem DX11 olarakta çalıştırabilir oyunları. Notebooklardaki gibi takılma söz konusu olmaz.

ZOTAC GTX 480 AMP! 585$
    ATI 5850 VAPOR-X 395$
    fark 190$

----

Toplayalım farkları 97+190 = 287$

Bu 287$'ı 1 adet daha intel x25-m alarak RAID 0 yaptığınızda performansı direk olarak 2 katına çıkıyor. yani 80mb yazma hızı var ise 160mb. 128mb okuma , direk 256'ya.

bakınız burda vertex raid yapılmış. ATTO'da performans artışı %161. yani 2.6 katı.

VERTEX

VERTEX RAID-0

(( KAYNAK ))

SSD'lerdeki RAID'lerde performans artışı x2 .
    Fakat HDD'lerde durum böyle değil. 1.3 civarında ve git gide azalan marjinal fayda gibi performans eğrisi yataya geçiyor.

Hem benim dediğim şekilde 80 X 2 = 160GB depolama alanınız olmuş olur. Bi düşünün derim

#######################################

Çok teşekkür ederim.
    DH'de ilgili ve bilgili arkadaşları görmek çok güzel.
    SSD'ler ve sistem konusundaki önerilerinizi dikkate alacağım.
    Başlığı tekrar okumam da fayda var , zira oldukça zayıf ama meraklı olduğum bir konu.

• Rica ederim ne demek. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Konuyu Gün Bey'de takip edenler arasında. Bizzat tebriğini iletti, ilgi ve alakam için. Maksadım önce en azından Türkiye'nin teknoloji forumlarında gölgede kalmış bir konu olan SSD'leri canlı tutmak, dağınık halde bulunabilen bilgileri bir araya toplamak, kullanıcı yorumlarıyla gerçeklik kazandırmak ve insanların ilgisini çekmekti. Takip edenlerin sayısı arttıkça bende memnun oldum. Kimsenin emeğine hazırdan konma gibi saygısızlığa düşmemek için, konuya aldığım makaleleri özellikle kaynak belirterek yayınladım.

Konuya alakasını esirgemeyen herkese teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 15 Temmuz 2010; 0:42:45 >
  • Vapor.Experience raid 0 yapıldığında okuma ve yazma hızları ikiye katlanıyor diyorsunuz peki sata 2 nin hız sınırı buna izin verirmi? sata 2 nin hız sınırı 300 mb/sn değilmidir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: khaos
    Vapor.Experience raid 0 yapıldığında okuma ve yazma hızları ikiye katlanıyor diyorsunuz peki sata 2 nin hız sınırı buna izin verirmi? sata 2 nin hız sınırı 300 mb/sn değilmidir?

Sata 3 lu bir anakart lazım. Belirttiğiniz gibi Sata 2 nin üst sınırı 300mb...
  • benim anakartımda sata3 destegi var o rakamları yakalayabilecek miyim, bunun için ssd nin de ayrıca sata3ü desteklemesi gerekmez mi?
  • quote:

Vapor.Experience raid 0 yapıldığında okuma ve yazma hızları ikiye katlanıyor diyorsunuz peki sata 2 nin hız sınırı buna izin verirmi? sata 2 nin hız sınırı 300 mb/sn değilmidir?

----------

quote:

Orijinalden alıntı: Ruhsuz__

quote:

Sata 3 lu bir anakart lazım. Belirttiğiniz gibi Sata 2 nin üst sınırı 300mb...

----

quote:

Orijinalden alıntı: peace_346

benim anakartımda sata3 destegi var o rakamları yakalayabilecek miyim, bunun için ssd nin de ayrıca sata3ü desteklemesi gerekmez mi?

----

Forumlarda görüyorum ssd raid 0 konularını. çoğuda crystal testinden 500küsur mb'ları görmüş ve " şuanda performansından çok memnunum" gibi sözler söylüyor. tuhaf.

Öneride bulunurken en azından ekran kartı ve işlemcinin performansından çok fazla ödün vermeden 2 adet SSD alınabiliceğini anlatmak istedim.
    Ayrıca sanıyorum sata 2 sınırı tek bir SSD için geçerli. Araştırmaya devam edicem. Yapılan RAİD'lerin hepsi sata 2 SSD'lerle yapılmış. Bunu yapan kullanıcılar elbette biliyorlardır sata 2 sınırını.

Dediğim gibi tek bir SSD için sınır 300'dür diye tahmin ediyorum. Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşımını bekliyoruz tabiki mutlaka kaynak belirterek

• Newegg de ssd lere bakarken 300mb den yukarı okuma yazma hızları olanların sata 3 destegi olduğunu gördüm. Rastladigim bazı sitelerde de Raid ssd testlerinde sata 3 destekli anakartlar kullanılıyordu. Elimde 3 adet ocz vertex ssd vardı sattım ikisini birini kullanıyorum hiç aklıma gelmedi raid yapmak :)
  • Anakartın sata 3 desteklemesi yeterli gelir mi ki?

Öyle olsaydı ya sata3 diskler üretilirdi. Yada sata3 anakartlar. Neden çift taraf içinde yeniliğe gidilsin ? Demekki bi uyum söz konusu.

Bakın bir arkadaş konu açmış.

Takip edelim.

http://forum.donanimhaber.com/m_41227562/mpage_1/f_/key_//tm.htm#41320624
  • Etrafımda bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşların iddiası şu şekilde "her bir sata 2 yuvası tekbaşına 300 mb/sn limit verir 2 veya 3 ayrı sata 2 kanalı kullanıldığında her biri sadece kendi limitini kullandığı için toplam hız önemlidir bununda 300 mb/sn yi geçmesine engel yoktur"
  • http://www.hardwaresecrets.com/article/Everything-You-Need-to-Know-About-Serial-ATA/27/4 buradaki yazı konuyla ilgisiz ama sata 2 hakkında bilgi veriyor...

Buradan çıkan sonuç her port 300 MB/sn data göndermeye uygun.....Dolayısıyla 2 port için 600 MB ve böyle katlanarak gidiyor...'(]
  • evet çözüme kavuştuk.

bakınız ssd kullanan bir üyeden gelen cevap.

--

Bu durumda 2 adet intel x25-m almak çok mantıklı. İnanılmaz bir performansa kavuşursunuz.
  • Bir de şöyle bir yan etkisi vardır sanırım. Örneğin benim masaüstü bilgisayarım dizüstümden çok hızlı. Şimdi masüstüme SSD eklemek üzereyim, aradaki fark yüzünden dizüstü hepten çekilmez gelecek sanırım Ona da SSD şart olacak; bu böyle gider artık.
  • Sandforce için bütçesi yeterli gelmeyen kullanıcılara alternatif. Tabi Kingston'ın hacminin rakibinin 2 katı olduğunu hatırlatalım.

Kingston 128gb V+ (Toshiba)

ve

Bigboy 64gb (Samsung NAND)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 17 Temmuz 2010; 17:13:20 >

• Ben kısıtlı bütçe ile intel x25m g2 tavsiye ederim...
  • arkadaslar şu iki ürünü kıyasladığımız da mantıklı olarak hangisini seçersiniz acaba;
    KINGSTON 64GB SNV425-S2BN/64GB SSDNow V Notebook upgrade kit ------arkadaşdan 120 tl ye 0 açılmamıs alacağım.
    INTEL 40GB SATA II Internal Solid State Disk (SSD) SSDSA2MP040G2R5------yada internet üzerinden 230 lira civarında fiyatla bunu satın alacağım.

şimdiden çok teşekkür ederim.
  • kingston V+ 128gb kullanıyorum, eski versiyon olan V yi almanızı tavsiye etmem, TRIM desteği bile yok.
  • 2 X 60GB Vertex Raid:

• 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.