Şimdi Ara

SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey! (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7.546
Cevap
73
Favori
551.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Vapor.Experience

quote:

Orijinalden alıntı: nirvana34

Şu intelin 80 lık ssd sini bende ciddi almayı düşünüyorum imzamdaki sistemde tek darboğaz wd hardiskten kaynaklanıyor resmen sistemin el freni.Beni düşündüren arkadaşlar ssdnin ömrü ne kadardır ben öyle sürekli oyun yükle sil yapan biri değilim oyun falanda oynamam işim tamamen tasarım animasyon kullandığım programlarda 3ds max, photoshop, after effects bu programları kullanıyorum.Yapacağım sudur programları kurduktan sonra ne sil yükle ne format atan biriyim yılda 1 format atarım çokda nadir program yükler silerim.Aslında tam bana göre yalnız beni 2 yıl tam performanslı götürür mü? İntel düşünüyorum yazma hızı diğerlerinden biraz düşük kalıyor 70 mb zamanla bunda da düşme olur mu? Yoksa diğer markalara mı yönelmeliyim maddi imkanlarım kısıtlı özel nedenlerden dolayı yoksa 3-4 tane bile alırdım şimdi sadece 300-400 lira verebilirim.Vapor arkadaşım önerin için bekliyorum şimdiden teşekkürler...

Doğru. Sisteme darboğaz yaratan tek parça HDD. Bakıyorum inceliyorum başlıkları; İşlemci, Anakart, Ram, Ekran Kartı vs..
    i7 işlemcili, minimum 5850li yada gtx 460-480li sistemler toplanmış. Konuyu açan genelde bi limit belirliyor. Diyor ki 2000TL'ye sistem. Yada 2500.
    Fizik kartı olarak gtx460m aldım diyen mi ararsın, ram seviyorum 8GB takıcam diyen mi

Biraz araştırmayla öğrenilebilir aslında sistemin gerçek gücünü görmek için SSD'ye terfi edilmesi gerektiği. Binlerce liralık sistemlere halen RAID kur kafan rahat olsun gibi yorumlar geliyo. Hoş...

Neyse:
    İntel düşünülebilir güzel tercih. Yurtdışı getirme imkanın varsa OCZ Agility 2 öneririm yada GSkill Phoenix Pro 120GB. tabi biraz daha tuzlu olur

Ömrü ne kadardır diye sormuşsun. Firmalar katalog bilgilerinde 2,000,000 saat olarak yazmışlar yazma ömürlerine. yani 220 yıl ortalama. tabi bana pek inandırıcı gelmiyor. ama mantıklı düşünmek gerekirse; TRIM desteğide artık yaygınken ömürlerinin normal RAM'ler kadar uzun ve sağlıklı olucağını düşünüyorum. Çünkü bildiğimiz Ram bellekleri gibi ünitelere yazılıyor bilgiler. ve siliniyor. HDD'deki gibi bir diskin üzerine iğne ile yazma çizme yok. Temas yok , Isı yok, gürültü yok..

Şuana kadar , "aldım patladı, 2ay sonra çöp oldu vs" gibi hiç bi olumsuz yorum okumadım. Doluluk durumunda çok az bi performans düşüklüğü oluyor. O da bi kaç mb civarında. İçiniz rahat olsun

Hardisklerin zaten sistemi yavaşlattığı bilinen birşeydi bilmeyen arkadaşlar bilgisayar düzeyi yeni olan arkadaşlar.Bakalım takipteyim intel ve ocz bu ikiliden birini yakın zamanda almayı düşünüyorum umarım fiyatlar yakın zamanda bir nebze olsun düşer.Samsunglarda aklımı çelmiyor değil.Artık iş takibe kaldı hadi hayırlısı.Önerim içinde teşekkür edrim.

• Arkadaşlar ben de iş yerime alacağım bilgisayarlara ssd almaya karar verdim. Gerçekten yavaş çalışan stok programlarından bıktım. Bu programlarda arama yaptığımda yeni bir bilgisayarla 5 senelik bir bilgisayar arasındaki farkı göremiyorum. Sanırım bu programlarda hızı belirleyen faktör sabit disk. Benim alacağım bilgisayarlarda 2 stok programı internet explorer acrobat reader felan açık olacak. Birinde bunlara ilaveten güvenlik kamerası programı kurulacak ve sürekli kayıt yapacak. Bu ikinci bilgisayarın güvenlik kamerası kayıtlarını slave olarak bağlayacağım 500gblık bir hdd'ye yaptırmayı planlıyorum ve bu bilgisayar 24 saat kapanmadan sürekli açık olacak. Bunlar ve Ms office dışında program yüklemeyeceğim. Genelde küçük boyutlu dosyaları hızlı okuyan bir ssd'ye ihtiyacım var. Sizce Win7 kurulu bilgisayar için ne boyutta ve ne tür bir ssd almalıyım ki karlı çıkayım? Söylemeye çalıştığım; saydığım programlarla sanırım minumum 30gblık bir ssd alanına ihtiyacım var. 40gblık bir ssd alırsam ilerde güncellemeler felan derken sorun yaşar mıyım? Siz ne dersiniz hangi ssd benim için uygun. Bu arada Ebay ya da Amazon'dan almayı düşünüyorum. Ya da giden bir arkadaşıma getirttireceğim. Teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: -spawn-

Arkadaşlar ben de iş yerime alacağım bilgisayarlara ssd almaya karar verdim. Gerçekten yavaş çalışan stok programlarından bıktım. Bu programlarda arama yaptığımda yeni bir bilgisayarla 5 senelik bir bilgisayar arasındaki farkı göremiyorum. Sanırım bu programlarda hızı belirleyen faktör sabit disk. Benim alacağım bilgisayarlarda 2 stok programı internet explorer acrobat reader felan açık olacak. Birinde bunlara ilaveten güvenlik kamerası programı kurulacak ve sürekli kayıt yapacak. Bu ikinci bilgisayarın güvenlik kamerası kayıtlarını slave olarak bağlayacağım 500gblık bir hdd'ye yaptırmayı planlıyorum ve bu bilgisayar 24 saat kapanmadan sürekli açık olacak. Bunlar ve Ms office dışında program yüklemeyeceğim. Genelde küçük boyutlu dosyaları hızlı okuyan bir ssd'ye ihtiyacım var. Sizce Win7 kurulu bilgisayar için ne boyutta ve ne tür bir ssd almalıyım ki karlı çıkayım? Söylemeye çalıştığım; saydığım programlarla sanırım minumum 30gblık bir ssd alanına ihtiyacım var. 40gblık bir ssd alırsam ilerde güncellemeler felan derken sorun yaşar mıyım? Siz ne dersiniz hangi ssd benim için uygun. Bu arada Ebay ya da Amazon'dan almayı düşünüyorum. Ya da giden bir arkadaşıma getirttireceğim. Teşekkürler.

İşletim sistemi için 40 gb bir ssd, intel x25 g2 serisi olabilir zaten sadece işletim sistemi için gayet yeterli. Kamera kayıtları içinde önerim 2 hdd ile raid 0 yapmanız. Yada tam performans yerine güvenliği ön plana çıkartıp raid 1 yapın ve diskler mirror olarak çalışsın bir disk yansa bile diğeri kaldığı yerden devam eder böylece kaybınız olmaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: -spawn-

Arkadaşlar ben de iş yerime alacağım bilgisayarlara ssd almaya karar verdim. Gerçekten yavaş çalışan stok programlarından bıktım. Bu programlarda arama yaptığımda yeni bir bilgisayarla 5 senelik bir bilgisayar arasındaki farkı göremiyorum. Sanırım bu programlarda hızı belirleyen faktör sabit disk. Benim alacağım bilgisayarlarda 2 stok programı internet explorer acrobat reader felan açık olacak. Birinde bunlara ilaveten güvenlik kamerası programı kurulacak ve sürekli kayıt yapacak. Bu ikinci bilgisayarın güvenlik kamerası kayıtlarını slave olarak bağlayacağım 500gblık bir hdd'ye yaptırmayı planlıyorum ve bu bilgisayar 24 saat kapanmadan sürekli açık olacak. Bunlar ve Ms office dışında program yüklemeyeceğim. Genelde küçük boyutlu dosyaları hızlı okuyan bir ssd'ye ihtiyacım var. Sizce Win7 kurulu bilgisayar için ne boyutta ve ne tür bir ssd almalıyım ki karlı çıkayım? Söylemeye çalıştığım; saydığım programlarla sanırım minumum 30gblık bir ssd alanına ihtiyacım var. 40gblık bir ssd alırsam ilerde güncellemeler felan derken sorun yaşar mıyım? Siz ne dersiniz hangi ssd benim için uygun. Bu arada Ebay ya da Amazon'dan almayı düşünüyorum. Ya da giden bir arkadaşıma getirttireceğim. Teşekkürler.

Yurtdışından getirme imkanınız olması çok iyi. İki ürün öneririm.

OCZ AGİLİTY 2 100GB : Sandforce 1200 kontrolcülü. 285mb okuma / ve 275mb yazma hızı sıralı dosyalarda. sata II barajına dayanmış. Fiyatıda uygun. (Fiyat araştırmasını yaptığınızda OCZ VERTEX 2 100GB ile çok fazla fark yok ise Vertex'i seçmeniz daha sağlam olur. )

alternatif olarak;

G.Skill Phoenix Pro 120GB: Bu üründe aynı bellek yongasını kullanıyor. Fakat içinde barındırdığı özel yazılım sayesinde 50.000 iops değerine ulaşabiliyomuş. Testlerini incelediğimde OCZ VERTEX 2 ile başa baş sonuçlar vermiş.

Bu iki ürün testlerde firmaların gözbebeği olan ürünler. Tabi sayılabilicek daha çok SSD var. Önemli olan Sandforce 1200 yada 1500 bellek yongası kullanması. Bakıcağınız en önemli kriter bu. İndilinx yada samsung kontrolcüler küçük dosya yazmada çok kötü sonuç veriyolar. Çok pişman olabilirsiniz. Ayrıca minimum 60gb sığası olan SSD almaya çalışın.

---------------------------------------

Bunlarda daha başka alternatifler..:

A DATA S599 100GB
    Muskin Callisto Deluxe 100GB
    Patriot Inferno 100GB
    Corsair Force F100

yada herşeyini kendi ürettiği;
    İntel X25-M G2 80GB / 160GB

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 6 Temmuz 2010; 14:43:06 >

• Bende bir süre sonra SSD almak istiyorum, yanlız kafamı kurcalayan bir konu var. SSD'ler için uzun bir ömür biçiliyor ve zaten depolama amaçlı kullanılmayacak ama bir taraftanda fazla veri yazdırmakdan hücre yıpraması olur deniyor bu işin aslı nedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 6 Temmuz 2010; 15:31:54 >
  • Arkadaşlar cevaplar için teşekkürler. Benim alabileceklerim fiyat olarak
    Intel x25-v 40gb
    OCZ Vertex Le 60gb
    Ocz Agility 2 60gb.
    Curicial c300 64gb.
    Benim için en önemlisi küçük boyutlu dosyaların rastgele okunması. Bunda da galiba Intel ile Crucial önde gibi. Tabii Intel fiyat olarak ucuz ama kapasite de yetmez belki diye tırsıyorum. Gerçi 64gb alıp 40gb'ını kullanmamak da var.
    Bu windows 7 geri yükleme açık ne kadar yer kaplıyor. Geri yükleme önemli. İş bilgisayarı olacak ya sorun olursa felan format atamam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -spawn- -- 6 Temmuz 2010; 18:58:17 >
  • Vapor.Experience, bu konudaki katkıların için teşekkür ederim. Yurt dışından ürün getirip satan tworule arkadaşımıza OCZ Vertex Le 60gb siparişi verdim. Bu kararı vermemde kesinlikle bir etkin var.

Yazılım amacıyla kullandığım masaüstüde kullanacak, deneyimlerimi burada paylaşacağım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MoNZaREs

Bende bir süre sonra SSD almak istiyorum, yanlız kafamı kurcalayan bir konu var. SSD'ler için uzun bir ömür biçiliyor ve zaten depolama amaçlı kullanılmayacak ama bir taraftanda fazla veri yazdırmakdan hücre yıpraması olur deniyor bu işin aslı nedir.

Kusura bakmayın ama sıkıldım bu konuyu tekrar tekrar açıklamaktan. Konuda 2 sefer bununla ilgili açıklama yapmıştım. Diğer topiclerde de yazdıklarımı eklersek...
    Konunun ilk sayfasında da TRIM Desteğinin ne olduğu hakkında bilgi mevcut..

---

quote:

Orijinalden alıntı: pillout

Vapor.Experience, bu konudaki katkıların için teşekkür ederim. Yurt dışından ürün getirip satan tworule arkadaşımıza OCZ Vertex Le 60gb siparişi verdim. Bu kararı vermemde kesinlikle bir etkin var.

Yazılım amacıyla kullandığım masaüstüde kullanacak, deneyimlerimi burada paylaşacağım.

Rica ederim güle güle kullanın. Bilgi paylaşıldıkça değer kazanıyor. Memnun kalmanıza vesile olursam ne mutlu bana.

• İlk sayfada TRIM desteği şu şekilde açıklanmış:

quote:

Windows 7'den önceki işletim sistemlerinde SSD ve sabit diskler üzerindeki dosyayı sadece sanal olarak silebilirsiniz. Gerçekte ise üzerine başka bir veri yazılıncaya kadar o dosyanın veri blokları diskte sürekli kalır. Geleneksel sabit disklerde silinmiş gibi görünen blokların üzerine rahatlıkla tekrardan veri yazılabilirken, SSD'lerde tekrar veri yazılabilmesi için 4KB'lık hücre bloklarının mutlaka boş olması gerekir. TRIM desteği olmadan yeniden yazma işlemi için öncelikle hücre bloklarındaki veriler okunmalı, sonra silinmeli ve en sonunda ise boşalmış olan hücrelere veri depolanmalıdır. Windows 7 ile beraber gelen TRIM komutu sayesinde diskteki dosyalar flaş yonga hücrelerinden tam anlamıyla silinir ve diskiniz bu işlemlerle uğraşarak zaman kaybetmez

Doğrudur, daha iyi özetlenemezdi ancak burada son zamanlarda sıkça yapıldığını gördüğüm bir hatayı düzeltmek isterim. TRIM desteği yazma hızının düşmesini önlemek amacıyla alınmış bir önlemdir, hiçbir şekilde hücre yıpranmasını engelleyici özelliği yoktur. SSD üreticileri hücre yıpranmasına (verilerin hep aynı bloklara yazılmasına) engel olmak için çeşitli algoritmalar hazırlamıştır. Örneğin SSD'ler hangi hücrelere kaç kez veri depolandığının kaydını tutar ve belli bir eşik aşılınca o verileri daha az kullanılmış (yıpranmış) hücrelere taşır. Hatta bu algoritmalar o kadar gelişmiştir ki disk üzerinde çok az boş yeriniz olsa bile disk üzerinde GB'larca verinin yeri siz farkına bile varmadan değiştirilebilir. Tabi burada SSD'lerin hücre yıpranmasına karşı direnci de modeline göre değişiyor. Genellikle 32-64gb gibi giriş seviyesi modeller örnek veriyorum hata öncesi 100.000 kez yazım imkanı sunarken 128gb ve üzeri modellerde bu dayanım yine örnek veriyorum hata öncesi 300.000 kez yazma imkanı sunabiliyor. Özet olarak normal kullanımda giriş seviyesi bir SSD'nin sizi en az 2 sene hatasız idare edeceğini tahmin edebiliriz ki henüz tam oturmamış yeni bir teknoloji için fazla kötü bir değer sayılmaz, zaten bilişim dünyasının hızında 2 sene modelleri eskitmeye fazlasıya yeterli.

• ssd ler iyi de çok pahalı bee ...sata 3 harddsikler nasıldır acaaba kullanan varmı eğer ssd ye yakın performans varsa sata 3 alırım daha ucuz ve daha fazla bellek:))
  • quote:

Orijinalden alıntı: vidoko

ssd ler iyi de çok pahalı bee ...sata 3 harddsikler nasıldır acaaba kullanan varmı eğer ssd ye yakın performans varsa sata 3 alırım daha ucuz ve daha fazla bellek:))

Sata 3 disklerin herhalde sata 2 disk seviyesinde olacağını beklemiyorsunuzdur.
  • merhaba arkadaşlar bende ssd bakıyordum da Ocz 60GB Vertex Ssd (OCZSDD2-1VTX60G) dikkatimi çekti.Kullanan arkadaşlar var mı bi kullanıcı görüşü daha güvenilir olur testlerden aşağıda linki var bi bakın isterseniz.

http://www.hepsiburada.com/Liste/ocz-60gb-vertex-ssd-oczsdd2-1vtx60g/ProductDetails.aspx?productId=bd84181&categoryId=114814
  • quote:

Orijinalden alıntı: revoltck

merhaba arkadaşlar bende ssd bakıyordum da Ocz 60GB Vertex Ssd (OCZSDD2-1VTX60G) dikkatimi çekti.Kullanan arkadaşlar var mı bi kullanıcı görüşü daha güvenilir olur testlerden aşağıda linki var bi bakın isterseniz.

http://www.hepsiburada.com/Liste/ocz-60gb-vertex-ssd-oczsdd2-1vtx60g/ProductDetails.aspx?productId=bd84181&categoryId=114814

Merhaba.

Öncelikle ne kadar bütçe ayırdığınızı ve yurtdışından getirme imkanınız olup olmadığını sormak istiyorum. Zira telaffuz ettiğiniz ürün İndilinx kontrolcülü. Sıralı okuma yazmalarda sorun yok ama genelde günlük kullanımda çok fazla etkiye sahip küçük dosya yazma okumalarda çok düşük performans vermekte. Sıradan bir HDD ile tabiki mukayese edilemez.

Yurtdışından getirme imkanınız var ise SANDFORCE kontrolcülü ürünler önerebilrim. TR'için öneri bekliyor iseniz vertex kategorisinde 1 numara.

• agility 2 everest test samsung 320 gb vs agility 2
  • arkadaslar şu urunden gelecek ay 4 adet alip raid 10 yapmayi planliyorum

yorumunuz nedir

http://www.ereyon.com.tr/store/ProductDetails.aspx?productid=443493
  • Arkadaşlar notebookuma bir ssd almayı düşünüyorum ama alacağım ssd sata değil mini pci express arabirimli olmalı. İşletim sistemimi bu diske kurmayı düşünüyorum bu yüzden hızlı olması önemli mevcut hddmi de veri depolama amaçlı kullanacağım boyutu da 64-128 gb civarı olabilir ücret önemli değil. Ne tavsiye edebilirsiniz
  • quote:

quote:

merhaba arkadaşlar bende ssd bakıyordum da Ocz 60GB Vertex Ssd (OCZSDD2-1VTX60G) dikkatimi çekti.Kullanan arkadaşlar var mı bi kullanıcı görüşü daha güvenilir olur testlerden aşağıda linki var bi bakın isterseniz.

Merhaba.

Öncelikle ne kadar bütçe ayırdığınızı ve yurtdışından getirme imkanınız olup olmadığını sormak istiyorum. Zira telaffuz ettiğiniz ürün İndilinx kontrolcülü. Sıralı okuma yazmalarda sorun yok ama genelde günlük kullanımda çok fazla etkiye sahip küçük dosya yazma okumalarda çok düşük performans vermekte. Sıradan bir HDD ile tabiki mukayese edilemez.

Yurtdışından getirme imkanınız var ise SANDFORCE kontrolcülü ürünler önerebilrim. TR'için öneri bekliyor iseniz vertex kategorisinde 1 numara.

Yurtdışından getırtme gıbı bı durumum yok şimdilik.bütçem ie 600e kadar cıkabılırım 550 kesın ama.
    sandforce kontrolcü galiba agility 2 de var ocznin bunu mu önerirsiniz veya başka bunun yerine önerebilceğiniz bi ssd var mı?
    verdiğim parayı haketmesini istiyorum da :D

• quote:

quote:

quote:

Merhaba.

Yurtdışından getırtme gıbı bı durumum yok şimdilik.bütçem ie 600e kadar cıkabılırım 550 kesın ama.
    sandforce kontrolcü galiba agility 2 de var ocznin bunu mu önerirsiniz veya başka bunun yerine önerebilceğiniz bi ssd var mı?
    verdiğim parayı haketmesini istiyorum da :D

1. OCZ Vertex 2 100GB
    2. OCZ Agility 2 100GB
    3. GSkill Phoenix Pro 120GB
    4. Patriot Inferno 100GB
    5. A-DATA S599

OCZ'leri TR'de bulabilirsiniz. Diğerleri için bişey söyleyemiyorum çünkü tedarikçi firma varmı diye araştırma yapmadım. Vertex 2 performans olarak en iyisi. Diğer 4lü eşit denebilir. Ama sivrilen Phoenix Pro

Yukarıdaki SSD'lerin tamamı SANDFORCE bellek kontrolcüsü kullanmakta. Sandforce'un ne kadar harika sonuçlar verdiğini daha önceki sayfalarda testlerle yayınlamıştım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 14 Temmuz 2010; 15:48:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: sfr+10

Arkadaşlar notebookuma bir ssd almayı düşünüyorum ama alacağım ssd sata değil mini pci express arabirimli olmalı. İşletim sistemimi bu diske kurmayı düşünüyorum bu yüzden hızlı olması önemli mevcut hddmi de veri depolama amaçlı kullanacağım boyutu da 64-128 gb civarı olabilir ücret önemli değil. Ne tavsiye edebilirsiniz

Laptop'lar için 2.5inch SATA arabirimli SSD'ler var. pci express düzeneğinde faaliyet gösteren SSD'leri açıkçası hiç araştırmadım. SATA için öneri isterseniz üst mesajdakileri dikkate alın. Bütçe biraz daha kısıtlıysa Vertex yada Bigboy tavsiye edilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vapor.Experience -- 14 Temmuz 2010; 15:53:39 >
  • Arkadaşlar konuyu hızlıca okudum ve kısmen bilgi sahibi oldum , teşekkür ederim.
    Ben şu an bir oyun bilgisayarı topluyorum.
    sistem aşağı yukarı :
    Gigabyte ga-Ma790xt-UD4P anakart
    Cpu >> AMD Phenom II X6 1090T 3.6 GHz, 9 MB, AM3 BOX İşlemci, Black Edition
    Ekran kartı >> Zotax amp edition gtx 480
    Psu >> 1000 watt High Power Moduler psu
    HDD >> Elimde 2x500gb Samsung 7200 rpm raid0 ve 1tb samsung 7200 rpm var.

Sizce bu sisteme işletim sistemi win7 64bit ve oyunların kuruluacağı 250 dolar civarında fiyatı olan bir SSD almak mantıklı mı?
    MMORPG çok oynuyorum ve hem ara yüklemeler hem de data transferine bağlı laglar bile sorun olabiliyor (bkz çok popüler bir oyun haritasına port etmeniz)

Sizlerin yazdıklarına göre şu ürün ön plana çıkıyor :
    INTEL 80GB SATA II Internal Solid State Disk (SSD) SSDSA2MH080G2R5 259$
    (http://www.novabilgisayar.com/bilgi.asp?ID=5591 )

Eğer SSD almamı öneriyorsanız sizce yukardaki ürün nasıl ?
    Bahsedilen intel x-25 M-G2 değil mi?
    Trim destekliyor mu?
    SANDFORCE bellek kontrolcüsü kullanıyor mu?

Peki yakın bir fiyata başka bir ürün önerir misiniz ? ( yurtdışı alım şansım yoktur)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi frostburn -- 14 Temmuz 2010; 16:42:12 >

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.