Şimdi Ara

Staj yapacak yer bile bulamamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
790
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sadece sizlere içimi dökmek için konu açmak istedim.

Dandik bir üniversitede İngilizce Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. 3.Sınıfa geçtim ve okuldan 2 yıl boyunca adam akıllı hiçbir şey öğrenemedim. Elbette belli başlı kalıpları kafamda oturttu fakat ne öğrendiysem internetten öğrendim. Yabancı değilim çünkü lisede de aynı sistem ile öğrendim. Tüm gün okula yok yazılmamak için gidip konuları internetten çalışıyordum. Çünkü okul çok yorucu ve bunaltıcı geliyordu.

Bilen bilir, zaten bilgisayar donanımları ya da yazılım alanında ilgiliysen okul çevre dışında pekte bir şey katmıyor insana. Dolayısıyla bilginin büyük bir payı İngilizce kaynaklardan, dökümanlardan ya da videolardan elde ediliyor. Bir kütüphanenin ya da modülün en doğru şekilde öğrenilmesi resmi dökümantasyonunu anlayabilmekten geçiyor. Dolayısıyla İngilizce'nin önemini anlatmama gerek bile yok.

Neler yaptığımdan bahsetmek istiyorum biraz...

Ben Javascript ve Python dilleri üzerinde ilerliyoru ve genellikle MongoDB ya da PostgreSQL kullanıyorum. Çünkü mezun olmaktan sonra fullstack developer olarak çalışma hayalim var(!), elbette iş bulabilirsen...

Vue.js ile frontend, duruma göre REST API yazmak için Django ya da Node.js, normal backend işlerim için ise Node.js kullanıyorum. Yaklaşık 1-1.5 yıldır bu teknolojileri öğreniyorum. Elbette profesyonel değilim, belki junior bile değilim henüz.

Fakat bilgisayarına SQL bile kurmayı beceremeyen, Github nedir bilmeyen, ömründe bir kere stackoverflow a girmemiş, İngilizce döküman okumamış, okulda programlama temellerinde öğrendiği az biraz C ile CV sinde C bildiğini yazan sınıf arkadaşlarımın çoğusu staj yeri buldu. Çünkü tanıdıkları aracılığıyla okul umurlarında olmadan hayatlarını yaşayabiliyorlar.

Allah biliyor, kaç gece projelerimde çıkan sorunları çözmek için uykusuz kaldım, çözümü çok basit olmasına rağmen saatlerce stackoverflow üzerinde soru sordum, cevap aradım... Okul hayatımda dışarı bile çıkmadım doğru düzgün çünkü masraf yapabilme gibi bir lüksüm yok. Sırf ileride boş bir üniversiteden boş bir şekilde mezun olmamak için boş vaktimin büyük bir kısmını bir şeyler öğrenmek için geçirdim ve geçiriyorum.

Fakat siz bir amaç için çalışıp didinirken, bir sürü şeyden vazgeçerken, bilgisiz insanların sırf birilerini tanıdığı için sizin yerinizi alması koyuyor. Staj için başvurmadığım firma kalmadı linkedin üzerinden, fakat hiçbirisi görüntülemiyor bile çünkü Türkiye ilanlarının çoğusu "senior" eleman arıyor.

Kimseyi üzmek istemem fakat yazılım çağında bile yazılım alanında bu ülkede iş yok.

82 Milyonluk ülke de ki iş ilanı sayısı (%80 - %90 ı senior arıyor zaten...):

10 Milyon nüfusa sahip İsveç :

17 milyon nüfusa sahip Hollanda :

İşin diğer bir yanı ise, Türkiye de her ilanda en az 30-40 başvuru varken, Avrupa ülkelerinde çoğu ilanda 5-10 başvuru var.

Bunaldım artık... Saçma sapan, öğrendiğim bilgiler ile alakasız yerlerde staj yapmak istemiyorum... Staj yapacak yer bile bulamamak 

• Pandemiden ötürü çoğu yer staj programını durdurdu. Onun etkisi vardır diye düşünüyorum. Istanbul Coders grubuna yazdın mı? Discord grupları var. Sektörden baya kişi var orada. Kendini geliştirmiş gibisin. Hemen pes etme. Mezun olunca güzel yerde iş bulacağına eminim.

• quote:

Orijinalden alıntı: scientia

Pandemiden ötürü çoğu yer staj programını durdurdu. Onun etkisi vardır diye düşünüyorum. Istanbul Coders grubuna yazdın mı? Discord grupları var. Sektörden baya kişi var orada. Kendini geliştirmiş gibisin. Hemen pes etme. Mezun olunca güzel yerde iş bulacağına eminim.

Teşekkür ederim hocam iyi niyetinizden ötürü.

Daha önce böyle bir topluluk duymamıştım. Staj yapacak yer bile bulamamak 

• Bu ülkeden gitmek lazım her şey torpille olur olmuş

• oxibital kullanıcısına yanıt
    Yazını okumadım çok uzun yazmışsın . Ama stajla ilgili bilgi vereyim okullara bilgi verildi diye biliyorum stajlar teorik olacak artık . Yani bildiğin bir ödev , bitirme projesi gibi . Gidip bir yerde çalışmana gerek yok .

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bakanlıklara bir dilekçe yaz bakanlıklar dışında stajyer alan firma kalmadı. Onlarda prosedürden alıyor ama en azından imzalıyorlar zamanları olursa ilgileniyorlar vs. Bu ülkede sağlık dışında her meslek dalı bu şekilde. Kendi işini kurmazsan kimse sana gelip iş vereyim demez. Ben inşaat müh okuyorum. Yazılımdan pek anlamam ama devir mobil uygulama devri. Çalışmanı ve azmini takdir ettim ama mantıksız çalışmak seni bir yere getirmeyeceği gibi feci şekilde hayattan soğutur. Bu yüzden hedefin ne ise önce yaptığına deyip deymeyeceğinin analizini yap. Daha sonra çok komik maaşlar verirlerse ya da işsiz kalırsan çok pişman olursun. Bunun yerine mobil bir uygulama yazsan geleceğe yönelik daha iyi gibi duruyor. Zamanında flappy bird diye oyun vardı temeli çok basit bir oyundu ama aşırı derecede tuttu ve sahibi dudak uçuklatacak derecede kazandı. Bu tür projeleri örnek al bence. Başkasına çalışma, kendi işinin patronu ol.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.