Şimdi Ara

Superb 1.4TSI motor devri-vites değişimi konusu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
3.270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kullanma klavuzunda 2.000-2.500 devir arasında vites değiştirin diyor; araç maksimum torkunu 1.500 devirden sonra veriyor bilindiği üzere. Zaten 1.900-2.000 devir civarında vites değiğim göstergesinde bir sonraki vitesi öneriyor. Ankara'da malum Eskişehir yolunda hız sınırı 70km/sa; bu durumda 5. viteste 1.900-2.000 devir civarında oluyor araç ve vites değişim göstergesi vitesi büyütmeyi öneriyor; 6.viteste 70 km./sa civarında ise araç 1.500-1.600 devir bandında oluyor. Hızlanma ihtiyacı olmadığı için ve sabit 70km/sa civarında seyrettiğim için ben 6. vites 1.600 devir civarında gitmeyi tercih ediyorum; bu devir sıkıntı yaratır mı motor ve turbo için?

• genelde 2000 devir altında uzun vadede motorda yıpranma olabilir
  • 1.6 tdi superb imi 3 gün önce teslim aldım aa aracın vites değişimleri çok kısa 70 km de 5.vites diye tutturuyor.ben 99 model 1.8 t passatımla 3.viteste 150 yı görüyordum,bunun viteslerine nasıl alışacağım
  • 1300-1400 devrin altında olmadıkça problem yok
    2000 devir diyenlere aldırma
  • biz millet olarak çok biliriz zaten herşeyi
  • rodaj dönemi içinmi bu şekilde kullanın diyo ?
  • Kullanım kitapçığında hangi sayfa olduğunu unuttum ama genel olarak 2000-2500 devir arasında vites değiştirin diyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ilk 2000 km rodaj mesafesi kabul edildiğinden 3000rpm'i geçmemeyi öneriyor servis. 2000 km'de araç serviste kontrolden geçiyor. Vites değiştirme yardımcısı siz nasıl kullanıyorsanız aracı öyle verir. Örneğin tempolu ve yüksek hızlanmayla başlarsanız vites değiştirme tavsiye aralıkları ona göre açılır. Ancak sakin kullanıyorsanız 75'den sonra 6yı önermesi doğaldır, yakıt tüketimini sakin kullanımda min. indirebilmek için. Sakin kullanımda yardımcıya uyarsanız 6.5lt/100 km şehir içinde tutturulabiliyor. 25kr civarı tüketim değeriyle. Ankarada ben 25,28 kr arasında ortalama tutturabiliyorum 1.4 TSI ile. Bu tür hem Turbocharger hem Supercharger'lı araçlarda esas olan motor ısınmadan Turboyu zorlayacak devirlere çıkmamaktır aslında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PohPohPerisi -- 9 Ocak 2011; 18:26:26 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: PohPohPerisi

ilk 2000 km rodaj mesafesi kabul edildiğinden 3000rpm'i geçmemeyi öneriyor servis. 2000 km'de araç serviste kontrolden geçiyor. Vites değiştirme yardımcısı siz nasıl kullanıyorsanız aracı öyle verir. Örneğin tempolu ve yüksek hızlanmayla başlarsanız vites değiştirme tavsiye aralıkları ona göre açılır. Ancak sakin kullanıyorsanız 75'den sonra 6yı önermesi doğaldır, yakıt tüketimini sakin kullanımda min. indirebilmek için. Sakin kullanımda yardımcıya uyarsanız 6.5lt/100 km şehir içinde tutturulabiliyor. 25kr civarı tüketim değeriyle. Ankarada ben 25,28 kr arasında ortalama tutturabiliyorum 1.4 TSI ile. Bu tür hem Turbocharger hem Supercharger'lı araçlarda esas olan motor ısınmadan Turboyu zorlayacak devirlere çıkmamaktır aslında.

Dediğiniz gibi; sakin kullanırsam; yani 2.500 devirde vites değiştirip hız limitlerinden dolayı 70km/saatte 6.viteste sabit hızda 1.600 devir civarında seyrettiğimde ortalama tüketimimi aşağı yukarı sizin gibi oluyor. Dur-kalk işine düşmezsem 4,9lt görmüşlüğüm de var; ancak dediğim gibi sabit hızda 1.500-1.600 devirde sürmek orta/uzun vadede sıkıntı yaratır mı gibi bir endişem var. Bu biraz da "2.000 devirde kullanmak lazım" şeklindeki genelgeçer yorumlardan kaynaklı...

• beyler peki mesela kulanım kılavuzunda 1750 ile 400 devir arası maksimum tork veriyor diyor yani b udevirler arasında vites atabiliyoruz değil mi? ben en azından 2000 devirde vites geçirmeye çalışıyorum bi sorun olmasın ilerde diye.
  • ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ccüneyt -- 2 Mart 2011; 12:01:05 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: çok bilinmeyenli denklem

2000 devrin altında araç kullanmak yakıt tüketimini düşürür, azaltır.

Ancak uzun vadede motora zarar verir.

Bu yüzden pek tavsiye edilmez.

Arkadaşlara tavsiyem araçlarını 2000 devirin altında kullanmamaya çalışsınlar,

İdeali 2000 devirin hemen biraz üstüdür.

2000- 2500 devir aralığında vites değiştirip 2200 gibi bir devir aralığında gitmek idealdir.

Bu şekilde sabit hızla kullanımda da yakıt tüketimi düşük olur.

Sadece ara hızlanmaları 1600- 1700 devire göre geç yaptığınız için yakıt tüketiminiz biraz daha yüksek olur.

Bence biraz daha az yakıt tüketmek için uzun vadede motora zarar vermek doğru değil,

Varsın biraz daha fazla yaksın araç, hiç önemli değil.

Cüneyt Bey normalde bu zamana kadar kullandığım araçlarda ben de sizin dediğiniz gibi yapıyordum, ancak klavuzda bahsettiğim ibareyi görünce kafama takıldı...
    Konuyla ilgili olarak Yüce Oto ile bile görüştüm, sordum yani 1.500-1600 devirde hızlanma ihtiyacı olmadan ve düz bir yolda sabit hızla seyretmenin ararı olur mu diye, özellikle orta ve uzun vadede, kurumlanma vs. de düşünerek, bana söyledikleri hiçbir sıkıntı olmayacağı idi..
    Uzun süredir nasıl kullanıyorum diye sorarsanız, ne olur ne olmaz diyerek, 5.vites 1.900-2.000 devir bandında gidiyorum Eskişehir yolunda.. Geçen hafta deneme amaçlı bir şey yapmıştım... Eşimi Söğütözü Ulusoy'dan almaya giderken 6.viteste gittim, tüketim 5.3lt idi, dönüşte ise 5.viteste döndüm, tüketim 6.5 litreye yakındı. 5. vitesle kullanmam kümülatif bir artışa da sebep olmuştu. Ancak giderken zaman zaman çok hafif bir eğimle inilen yerler var, aynı şekilde dönerken bunlar çok hafif eğim çıkma anlamına geliyor.
    Kafamda hep aynı güzergahı bir kez 6.vites, bir kez de 5.viteste gitmek ve karşılaştırmak var ancak şartlar çok değişken oluyor her gün. Bir gün öyle bir gün böyle çok mantıklı değil, dediğim gibi trafik ya da ışıklara takılma vs. değişiyor.. Diğer türlü sadece bu iş için trafiğe çıkmak gerekiyor, misal şu an gibi görece sakin bir trafikte ancak onunla da uğraşmayı gözüm almıyor...

• ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ccüneyt -- 2 Mart 2011; 12:01:45 >
  • peki mesela dönemeçten döndük arabanın hızı 10 km de . vitesteyiz 1 e atmak mı mantıklı olur yoksa gaza biraz fazla dokanıp aracın devrine mi getirmemiz gerekir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: sasa_iliç

peki mesela dönemeçten döndük arabanın hızı 10 km de . vitesteyiz 1 e atmak mı mantıklı olur yoksa gaza biraz fazla dokanıp aracın devrine mi getirmemiz gerekir?

Ana göre karar vermek en doğrusu aslında.
    Anck şunu fark ettim ki 18-20km/sa altında 2.viteste gitmeye çalışmak aracı kasıyor, araç titriyor, gitmek istemiyor, bu nedenle bu hızların altında 1'e alıyorum aracı. Yumuşak bir geçiş olmuyor ancak, silkeliyor araç biraz..
    Görece yüksek vites/düşük devir kullanırsanız ve aracı zorlarsanız bu motor için iyi olmaz, özellikle de turbo için...
  • quote:

Orijinalden alıntı: enoktakenokta

quote:

peki mesela dönemeçten döndük arabanın hızı 10 km de . vitesteyiz 1 e atmak mı mantıklı olur yoksa gaza biraz fazla dokanıp aracın devrine mi getirmemiz gerekir?

Anck şunu fark ettim ki 18-20km/sa altında 2.viteste gitmeye çalışmak aracı kasıyor, araç titriyor, gitmek istemiyor, bu nedenle bu hızların altında 1'e alıyorum aracı. Yumuşak bir geçiş olmuyor ancak, silkeliyor araç biraz..
    Görece yüksek vites/düşük devir kullanırsanız ve aracı zorlarsanız bu motor için iyi olmaz, özellikle de turbo için...

Evet silkelemesi iyi olmuyor ama 2 viteste 20 ile giderken fln pek titreme hissedemedim ama ben gaza dokanınca hemen düzeliyor maşallah . Herhalde 2000 devirin altında vites değiştirmeyince turboya da bi sorun olmaz diye düşünüyorum ama haksız mıyım :)

• quote:

quote:

quote:

Evet silkelemesi iyi olmuyor ama 2 viteste 20 ile giderken fln pek titreme hissedemedim ama ben gaza dokanınca hemen düzeliyor maşallah . Herhalde 2000 devirin altında vites değiştirmeyince turboya da bi sorun olmaz diye düşünüyorum ama haksız mıyım :)

Kişisel tavsiyem, hangi viteste olursanız olun 1.500devrin altında gaza birden yüklenmemek; 2.000-2.500 devir aralığında da vites değişimini yapmanızdır.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Kişisel tavsiyem, hangi viteste olursanız olun 1.500devrin altında gaza birden yüklenmemek; 2.000-2.500 devir aralığında da vites değişimini yapmanızdır.

peki bilgiler için çok teşekkürler :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.