görüldüğü gibi 3 tane sürücüm var. c:depo, d:yeni windows'un yüklendiği sürücü ve ismi görünmeyen 19,53 GB'lık bir sürücü. benim asıl windows'um bu ismi görünmeyen sürücüde idi. ubuntu kurmaya çalışırken bir sorun oluştu ve bilgisayarım eksik bir windows dosyasının olduğunu söyledi ve açılmadı. ben de 4 GB'lık D bölümüne yeni bir windows kurdum. bu windows gayet sağlıklı bir şekilde çalışıyor. fakat bilgisayarım ekranında c ve d sürücüsünü görürken 19,53 GB'lık ismi olmayan sürücüyü göremiyor. xp cd'siyle kurtarma konsolunu çalıştırdığımda bu ismi olmayan sürücüyü "f" olarak görüyor. dir komutunu verdiğimde içindeki dosyaları felan görebiliyorum. benim yapacağım iş dos ortamında arızalı sürücümden gerekli dosyaları sağlam windows sürücüme kopyalamak. daha sonra arızalı sürücüyü formatlayacağım (buna dos ortamında izin veriyor) ve 19,53 GB'lık alana tekrar windows kuracağım. böylece hem bozuk diski onaracağım hem de önemli dosyaları kurtaracağım.
konu özetle bu şekilde. soruna gelince; kurtarma konsolu (recovery) ile dos'a girdiğimde direkt f:/windows> ile başlıyorum. "cd /" yazarak f:> dizinine geçiyorum. fakat buradan "cd /klasör_adı" yazdığımda erişim engellendi diye bir hata alıyorum. bu yzden gerekli dosyalarımı klasörlerine girip kopyalayamıyorum. "f:/windows>" dizininde ise istediğim değişikliği yapıp istediğim dizine gidip istediğim dosyayı kopyalayabiliyorum. sorunum böyle. bir şekilde "erişim engellendi" mesajından kurtulmam gerek.
ne yapabilirim? dos altından değil de başka türlü çözümleriniz varsa onlara da açığım ;)
"Bilinmeyen Bölüm" olarak görünen bu sürücüye, sağ tıklayıp "SÜRÜCÜ HARFİ DEĞİŞTİR" şeklinde bir harf atamayı deneyin.
Eğer oluyorsa, CHKDSK /F parametresi ile test edin.
denedim, sağ tıklayınca "yardım" ve "bu mantıksal sürücüyü sil" seçenekleri geliyor.
dos'ta chkdsk de yaptım, sorun yok.
bu bozuk olan 19,53 sürücüm eskiden "d" idi ve içinde ilk windows'um yüklüydü. ben c(depo)'yu ikiye bölünce tekrar "d" diye 4GB'lık bir bölüm oluştu. sanırım asıl windows sürücüm bu arada kaynadı.