Şimdi Ara

Tanrının ve Dinin Kanıtı (35. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
885
Cevap
4
Favori
21.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Sonsuz ve mutlu bir hayat olması neden size garip geliyor? Bizi yoktan var eden, sonsuza kadar var etmeye de güç yetiremez mi? Bize şu an ki nimetleri karşılıksız veren bunlardan daha fazlasını vermeye güç yetiremez mi?

Ayrıca bu önden çalışılacak bir sınav değil. Şu an sınavın içindesin zaten:) Sen bir şeyler yapmak yerine kalem bile oynatmayıp "sınav sonunda hoca 100 verecekmiş, o yüz ile takdir alabilirmişim, falanmış filanmış" dşüncelerine dalmışsın. Saat ilerliyor haberinde değil;)
  • quote:

Orijinalden alıntı: furkangunes04

Allah tanrının belasını versin.
    Oooo çok zekice. Hepimiz donduk kaldık.
  • ulpi kullanıcısına yanıt
    Yaptıgı gösterileri belirli bir izleyici kitlesine değil de gösteriden farksız kişilerin yorumlamasi ve izleyen ile izlemeyene aynı şeyleri gösterme yeteneği olsaydı onada ilahi bir güç atfedilirdi.

Ancak böyle birşeyi yapamamıştır. Ki verdiğim örnekler ilizyon ile yapilacak şeyler değil.

Sanırım bütün ilizyonistler bir araya gelse nili ikiye bölemez. Belki gösteri amacıyla yapabilir ama kimseyi o sudan geçiremez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Toriko kullanıcısına yanıt
    varlıktan kasıt şeytan galiba
    kibir hangi varlığı yakalrsa tüm bilgisini alır. bu durumda yaptıklarının sonucunu hesap edemez. orada önemli olan kibri ve hatayı kabul etmeden isyanda ısrar etmesi sonucu ebedi cehenneme gidiyor
    adem (as) cennetten kovulunca hatasını kabul ediyor ve affediliyor
    tanrının izin vermesi niye bu kadar zoruna gitti mülk onun istediği şekilde tasarruf eder

ihtiyaç duyan insan
    şimdi otomobili yapan fabrika benzinle çalışan arabaya mazot koymayın diye kullanım klavuzuna bir not düşse bu fabrikanın ihtiyaç duymasından mı diyorsun yani

insanın maddi yönünün yanında manevi yönü var manevi yönü besleyen ibadettir bunu isteyen tanrı insan kalabilmenin şartı hakkıyla ibadet etmek dedi diye insanın ibadetine muhtaç mı sayıldı

hem her şeye gücü yetecek hem de bir şey tarafından yaratılacak
    git önce inkar etmeye çalıştığın şeyi öğren de gel

yazının geri kalanını okumayacağım kuranın bir kısmını doğru gibi gösterip saçmalık aramış ve bulmuşsun
    kuran da bunu söylüyor ve her yaptığınızla bana kuranın ne kadar yüce bir kattan gönderildiğini tekrar ispat ediyorsunuz

• mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Yazdığım şey ile verdiğiniz cevabın en ufak ilişiği yok.
  • gozcelik kullanıcısına yanıt
    O zaman onun yerine baskasi cikacakti.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: aydnksvl

Yaptıgı gösterileri belirli bir izleyici kitlesine değil de gösteriden farksız kişilerin yorumlamasi ve izleyen ile izlemeyene aynı şeyleri gösterme yeteneği olsaydı onada ilahi bir güç atfedilirdi.

Ancak böyle birşeyi yapamamıştır. Ki verdiğim örnekler ilizyon ile yapilacak şeyler değil.

Sanırım bütün ilizyonistler bir araya gelse nili ikiye bölemez. Belki gösteri amacıyla yapabilir ama kimseyi o sudan geçiremez.
    Hocam günümüzde gösteri yapılsa birbirinden bağımsız daha fazla insan tanık olabilir, internet var. Geçmişte sadece orada yaşayanlar tanık olmuyor mu?

Günümüzün imkanları ile bazı şeyler yapılamayabilir. Geçmişteki anlatımlar bazı şeyleri görüp abartan anlatımlardır belki de. Kulaktan kulağa aşırı abartarak anlatılabilir. Ya da tanık olunmasa bile kulaktan kulağa aktarılarak insanlar kabul edebilir.

• Uzun süredir okudugum,arkadaşlar ile tartistigim vede sonuç olarak dinin ve tanrının varlığına ilişkin hiçbir somut delil bulamadığım bir durum bu.

biz günde 3 sınav sistemiyle büyüdük koçum,sınavlarda piştik sınavda zaman olayını bize mi anlatıyorsun.Diğer dedklerine gelince bir erkek olarak bu vaatlerle sonsuza kadar huri,şarap,zevk sefa inanmamak enayiliktir,kadınların işi zor öteki tarafta ama bizim demek istediğimiz şudur dinciler,yobazlar insanları kendi menfatleri için kullanıyorlar ve biz de birinin elinde kukla olmak istemiyoruz ha sen istersin karişmam ama ben istemem işin özü budur
  • Toriko kullanıcısına yanıt
    Çok arka arkaya yazmışsın dostum ama vaktim yettiğince hızla cevaplayayım. Detay istersen elimden geldiği ve bilgim yettiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bu sorularınızın çoğunawww.sorularlaislamiyet.com adresinden mantıklı cevaplar bulabilirsiniz.

Hocam Allah aşkına bir düşün ya, hikaye ne kadar saçma. Allah'ın kendine itaat etsin diye yarattığı varlık sonunda yanacağını bile bile isyan ediyor ve ben ve benim soyum kıyamete kadar sana inananları yoldan çevireceğiz diyor. Böyle bir şey var mı ya? Karşında tanrı var tanrı,
    Bu olaydaki detaylar maalesef çoğunlukla hadislerden geliyor. Ama siz olayın özü ile ilgili bir noktaya değindiğiniz için detaya girmeye gerek yok. Şeytan o zamana kadar en üstün varlık olarak mevcut. Bir gün insan yaratılınca ve onun üstünlüğün kabulu istenince reddediyor. (Bu durum gayet normal ve örneklerini tarihteki büyük imparatorlarda da görebilirsiniz. Günümüzde bile siyasi koltuğunu bırakmak istemeyenlerde de aynı davranışı görebilirsiniz.) Ve insanoğlunun aslında o kadar da mükmmel olmadığını göstermek için onları doğru yoldan şaşırtmak için izin istiyor. Kaldı ki şeytanın kıyamet öncesinde tövbe etmeyi umut ettiğini bildirenlerde var. Tabii ki bu durumun net delilleri yok. Ama işin özüne baktığında hikaye mantıksız değil, gayette olabilir bir şey.
    bu tanrı Kur'andaki her surede ne kadar bağışlayıcı olduğundan kullarını ne kadar çok sevdiğinden bahsediyor ama müslüman olmayan herkesi yakacak.

Bu konuda söylenebilecek o kadar çok şey var ki buraya sığdıramam sanırım. Çok çok özetle, Allah açıkça çok bağışlayıcı olduğunu belirtiyor ancak net bir şekilde kendisine inanaları bağışlayacağını belirtiyor. Kendisine inanmayan bir kimseyi neden bağışlasın ki? Dediğim gibi bu mevzu çok uzun ama benim için en ikna edici cümle şu olmuştu: "Ahirette, 'siz beni ilah olarak tanımadınız bende şimdi sizi kul olarak tanımıyorum' diyerek onların bağışlanma taleplerini reddedecektir". Bence mantıklı

Hem bir tanrı neden kendine tapacak kullara ihtiyaç duysun ki? Bu egoistlik değil de nedir?
    Tanrı "ihtiyaç" duymaz. Ama bir şey isteyebilir. İstemesi ihtiyacı olduğunu göstermez. Allah bilinmek istedi derler. Allah bilinmeğe ihtiyaç duyduğu için yaratıldı denmez hiç bir yerde. Bu biraz hollywood etkisi. Tanrıların tapınılmaya ihtiyacı vardır algısı bir çok yerde işlendiği için.

Ayrıca her şeye gücü yeten tanrıyı kim yarattı?
    Yapma gözünü seveyim Tanrıyı kim yarattı diye soramazsın çünkü yaratıldıysa zaten Tanrı olamaz. Yani sorduğun soru zaten bozuk anlamsız bir soru.

Tanrını ezeli olduğuna inanıyorsunda evrenin ezeli olmasıyla ne zorun var? (Evren ezeli değil ama kaldı ki nasıl oluştuğunu açıklayamadık ve öyle kabul ettik. (Tabi ki ben böyle bir kabule karşı çıkardım bunun sizin tanrının ezeli olması kabulunuzden farkı yok.)). Yaratıcı konseptiyle bir sıkıntım yok. Tüm evreni yaratan bir yaratıcının varlığın kabul edilebilir. Kaldı ki bu yaratıcılar ömürleri trilyonlarca yılı bulan biyolojik canlılarda olabilir tıpkı bizim karınca çiftlikleri kurmamız gibi bir tanesinin okul ödeviyizdir ve bizim kine benzer binlerce okul ödevi evren vardır buna kim anti-argüman sunabilir ki? Bu yaratıcı her şeye gücü yeten bir tanrıda olabilir pekala ancak dinlerin bahsettiği tanrı biraz kendiyle çelişmiyor mu dinler biraz saçma değil mi sence?

Tanrının tanrı olması için yaratılmamış olması gerek demiştim yukarıda. Yaratılmamış olan bir şey ise doğal olarak ezelidir.
    Evrenin bigbang ile ortaya çıktığını görebiliyoruz. Ha öncesi var mıdır bilemeyiz tabii ki. Ama bu üç boyutlu evrenin bir noktada yaratılmış olması mantığada bilime de aykırı bir görüş değil. Buna neden takıldığınızı anlayamadım.
    Hepimiz bir bilgisayar oyunu içerisindemyiz argümanları özellikle matrix sonrası çok tartışıldı. Bunun için bir anti-argüman üretmeye gerek yok çünkü bu şekilde bir argüman da yok. Bir gün biz tirilyon yıllık canlıları sizi biz yarattık diyen olursa o zaman üzerine düşünürüz. Olmayan bir argüman üzerine neden gidelim. Kaldı ki bunu yaparsak bu işin sonu olmaz. Sürekli uydurma argümanlar ortaya koyabiliriz. Sen yıllarca bir kadına anne demişsin, bebeklik resimlerin o kadınla var, hatta doğun anı resmin bile var. Şu durumdaki arguman "bu kadın senin annen"dir. Tutup da acaba bizim hikmet abi benim annem olabilir mi dye argüman üretmezsin değil mi?

Tanrı kendiyle neden çekişiyor olsun? Hangi konudan bahsediyorsunuz? Bir tanrı varsa ve evreni bilinmek için yarattıysa, yarattıklarına kendini bir din ile bildirmiş olması normal değil mi? Neden dinler saçma olsun?

Sağlıcakla kalın.

• quote:

Orijinalden alıntı: haliTR3

Uzun süredir okudugum,arkadaşlar ile tartistigim vede sonuç olarak dinin ve tanrının varlığına ilişkin hiçbir somut delil bulamadığım bir durum bu.
    sanat varsa sanatkar vardır tarzı argümanlara ne cevap verdiniz tartışmalarda?
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Elbette birisi çıkacaktı. Esas noktayı kaçırıyorsunuz. O kişi çıktığında o ana kadar bilinenlerin değişmesinden bahsediyorum. Neyse bu başlıktaki esas konu bu değil. Bir şekilde de birbirimizi anlamadık. Uzatmayalım derim:)
  • haliTR3 H kullanıcısına yanıt
    Somut delil bulamazsınız. Bulsaydınız, mesela Tanrı ortaya çıkıp kendini gösterseydi veya herkese sesini duyursaydı o zaman içinde bulunduğumuz sınavın bir anlamı kalmazdı. Doalylı delillere bakmanız gerekmektedir.
    Bir de bu işte ciddiyseniz öyle arkadaşlarla tartışmak veya böyle forumlarda gezinmekle olmaz. Gidin müftüden randevu alın. Aklınızdaki soruları yazın bir kağıda tek tek cevaplarını sorun. Bizler hiç birimiz bu işi meslek anlamında derinlemesine incelemedik. Doğru bildiğimiz yanlışlar, yanlış bildiğimiz doğrular olabilir. Bunlarla sizi istemeden yanlış yönlendirebiliriz. O yüzden detay bilgi sahibi bir kişi (ve hatta birden falza kişi) ile görüşmelisiniz. Bu öyle geçiştirilecek bir konu değil. Çünkü eğer yanılıyorsanız kaybedeceğiniz şey çoz fazla.
    (Bu arada en yakın Caminin hocasına gidip de sormayın lütfen. Adam oradan cenazeye gidecektir, bebek görmeye gidecektir, şudur budur derken yeterli vakit ayıramayabilir size. Bu işin yeri müftülüktür).

• quote:

Orijinalden alıntı: gozcelik

Somut delil bulamazsınız. Bulsaydınız, mesela Tanrı ortaya çıkıp kendini gösterseydi veya herkese sesini duyursaydı o zaman içinde bulunduğumuz sınavın bir anlamı kalmazdı. Doalylı delillere bakmanız gerekmektedir.
    Bir de bu işte ciddiyseniz öyle arkadaşlarla tartışmak veya böyle forumlarda gezinmekle olmaz. Gidin müftüden randevu alın. Aklınızdaki soruları yazın bir kağıda tek tek cevaplarını sorun. Bizler hiç birimiz bu işi meslek anlamında derinlemesine incelemedik. Doğru bildiğimiz yanlışlar, yanlış bildiğimiz doğrular olabilir. Bunlarla sizi istemeden yanlış yönlendirebiliriz. O yüzden detay bilgi sahibi bir kişi (ve hatta birden falza kişi) ile görüşmelisiniz. Bu öyle geçiştirilecek bir konu değil. Çünkü eğer yanılıyorsanız kaybedeceğiniz şey çoz fazla.
    (Bu arada en yakın Caminin hocasına gidip de sormayın lütfen. Adam oradan cenazeye gidecektir, bebek görmeye gidecektir, şudur budur derken yeterli vakit ayıramayabilir size. Bu işin yeri müftülüktür).
    Tam bu konuda bir şey diyeyim hocam. Din adamı olarak gözüken kimselerin sokaktaki vatandaştan bir farkı var mı bilgi olarak? Bence bir üstünlükleri yok bilgi manasında. Akademisyenlere bile baksak sıradan birinden farklı olmayan çok fazla görürüz.

Hayır çoğu kaynaklarda sadece o bölge insanları değil. Farklı bölge insanlarının da şahit olduğu söylenir.

Örneğin ayın ikiye ayrılması hadisesini sadece mekke veya medinede olanlar ya da o an peygamberin çevresindekiler değil. Çok alakasız yemenden gelen kervanlar bile bahsetmiştir.

• Fatih KARAHAN kullanıcısına yanıt
    Güzel koç kardeşim,
    Senin günde 3 defa girdiğin sınavdan bahsetmiyoruz. Daha bunu anlayamadıysan ne yapalım? Sınavsız bir okuda okusaydın tamam mı diyecektin yani? Lütfen saçma cümlelerle gelme.
    Cenneteki güzelliklerin adece erkeklere yönelik olduğunu nereden çıkarttın? Her şey tamam da bir huri olayına mı takıldın yani?
    Dincilerin (dindarların değil), yobazların kendi menfaatleri için insanları kullanıyor olduğuna hem fikiriz zaten kimse bunu inkar etmiyor. Esas bu sebeple dinini doğru öğrenmelisin ki kandırılmayasın. Senin yaptığın insanlar para için binbir türlü kötülük yapıyor diye parayı tümüyle yok saymak. İnsanları özellikle cahil insanları kandırmanın en kolay yolunun din olması, dinin gerçek olmadığını göstermez. Senin gözden kaçırdığın işin özü budur.
    Hocam en azından öteki arkadaşın aksine elinizden geldiğince cevap vermeye çalışmışsınız teşekkür ederim.

Tanrı neden kendine tapacak kullara ihtiyaç duysun derken tanrı kavramının hiçbir şeye ihtiyacı olmadığını pek tabii biliyorum orada demek istediğim tanrısal bir varlık tüm insanı duygulardan yoksun bir varlık neden kendine tapacak kullar yaratsın demek istedim. Ne yazık ki cevabınız hiç tatmin edici değil. Bilinmek istemek tamamen insana özgü bir durumdur. Yani cevabınız çok "insani" doğal olarak. Sadece bir insan başardığı şeye bir övgü takdir ister, ego tatmin edilsin ister. Bir tanrının böyle bir şeye ihtiyacı yoktur. Pardon böyle bir şey "istemez.", istemesine gerek yoktur.

Bağışlayıcı affedici tanrı kendine inanmayanları yakıyor kısmıda bana mantıklı değil çünkü hayatında müslümanlığı duymamış milyarlarca insan var, Müslümanlıktan öncesini saymayalım 1400 yıl içinde bile onlarca milyon insan müslümanlığı m'sini duymadan göçüp gitti. Tüm yaratılışımız tanrıya bağlı bize çakma bir irade verilmiş olsa bile tanrı en sonunda yanıp yanmayacağımızı bizi daha yaratmadan biliyordu. Yani bile bile yanacak kullarda yarattı. Ayrıca tanrı bilinmek istedi diye kabul etmiş olalım, kendi varlığı bildirdi tamam ama neden inanmayanla inanı ayırıp bir oyun haline getirdi bunu?

Her şeye gücü yeten tanrıyı kim yarattı kısmı ufak bir göndermeydi. Her nesnenin, arabanın, saatin, kalemin yaratıcısı var insanında var tabiki diye dolaşanlara. Demek istediğim ezeli tanrı kavramını kabul eden biri neden ezeli evren kavramını kabul etmekte bu kadar sıkıntı yaşıyor?

"Bunun için bir anti-argüman üretmeye gerek yok çünkü bu şekilde bir argüman da yok. Bir gün biz tirilyon yıllık canlıları sizi biz yarattık diyen olursa o zaman üzerine düşünürüz". Maalesef bizim için, sizi biz yarattık diyen bir tanrı argümanıda yok ortada, siz koşulsuz inandığınız için kur'an size bir argüman ama ne yazık ki tanrının elinden çıktığı kesin olmadığı için böyle bir argüman söz konusu değil verdiğim örnekte bir sıkıntı yok o yüzden.

"Din adamı" derken neye kime dediğinize göre değişir.
    Köyde en güzel sesli olarak hoca olarak seçip görevlendirebilirler. Bu din adamı(!)nın bilgili bir vatandaşa göre daha az bilgisi olabilir.
    Ama bir kişi müftü olduysa illa ki bu işin okulunu okumuştur. Bir çok farklı eseri ve özellikle Kuran'ı iyi anlamıştır.

Şimdi bazen din adamı olan birisi çıkıp diyor ki santranç oynamak haramdır. Haydaaa. Nerden çıkarttın diyorsun. Ben kanıtsız konuşmam diyor. Nerede kanıt diyorsun. İşte bilmem kimin kitabının bilmem kaçıncı sayfasında bilmem kimden bildirilen hadisde öyle diyor. Be mübarek peki sen bu hadisi keni mantık süzgecinden geçirdin mi? (Hayır). O hadisin %100 doğruluğundan emin misin? (emin olamazsın).

Böyleleri de din adamı olarak çıkıyor meydana. Bunları da dikkate almamak ya da kendi mantık süzgecimizden geçirerek dinlemek lazım. Bu işin en güzeli belli bir kurulun kabul ettiği sözlere kulak vermektir. Türk Diyanet işlerinin açıklamaları bu sebeple önemlidir. Orada bir kişinin değil, bir çok kişinin değerlendirmesi işin içine giriyor. Peki 1000 kişi de olsalar hata yapamazlar mı? Elbette yapabilirler. Ama bunun hesabını verebilirsin hiç değilse.

sınavda zaman bitiyor dedin ben de sınavda zamanı kullanmasını bana mı öğretiyorsun dedim sana batan ne burda?Sınavlarda piştik biz senin kopyalarla geçip öteki taraftaki sınavda napıcaz demedik.Bayanlara da var demek peki nasıl oluyor onlara da yedi nuri mi var?Düşünsene senin eşine yedi nuri veriyorlar,kan çıkartırsın cennette yeniden dünyaya şutlarlar seni.Bayan olayına takmamın sebebi de dünyadaki insanların yarısının bayan olmasıdır sence önemsiz mi bu ve en çok ezilenler hep kadınlar ama peygmaberler hep erkek,sözde en çok ezilene yollanır mucizeler yaratan peygamberler sonra hep de cahil millete yollanır kandırılması kolay diye.Şimdiki zamana yollansa hemen alırlar deli hastanesine yatırırlar şizofren mi paranoyak mı diye bakarlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: aydnksvl

Hayır çoğu kaynaklarda sadece o bölge insanları değil. Farklı bölge insanlarının da şahit olduğu söylenir.

Örneğin ayın ikiye ayrılması hadisesini sadece mekke veya medinede olanlar ya da o an peygamberin çevresindekiler değil. Çok alakasız yemenden gelen kervanlar bile bahsetmiştir.
    Hocam yanılma ya da abartma gibi durumlar olabilir mi sizce? Bundan ayrı olarak bir mesele daha var. Mesela ayın yarılma mucizesi hadis kaynaklarında geçiyor yanılmıyorsam. Ama çoğu inanan kişi hadislerin hiçbirini kabul etmiyor, sadece Kur'an diyor. Yani tartışmalı bir durum var. Tarihsel belge kadar net bir kanıt var mı? Tarihsel belgeden farklı değil mi o anlatımlar? Ben tarih bilmem ama merak ediyorum arada fark var mı tarihle mucize anlatımlarının kanıt olarak?
  • 
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.