Şimdi Ara

tarih bolumu ne ise yariyor dusunmekten cildiricam

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
102
Cevap
0
Favori
22.950
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • universitedeyim ve kendi kendime bazi sorular sormaya basladim bunca senedir tarih okuyorum ve suana kadar okumus oldugum tarihten elime maddi olarak hic bir sey gecmedi ustelik iyice kafayi siyirmaya basladim ayni konuyu farkli baska fikirlerden okumaktan

arkadasim mimarlik okuyor ve daha okulu bitirmeden proje yapip satmaya basladi, hukuk okuyan arkadasim ogrendigi kanunlarla insanlara yardim ediyo, doktorluk okuyan arkadasim okulu bitirmeden milletin agrisini sizisini nasil dindirecegini biliyor vs ... her bolumun gunluk hayatta bir faydasi var fakat tarih bolumunun ne faydasi onu anlamis degilim

cocukken universiteye girde ne bolumu okursan oku demislerdi fakat mantikli bir tercih yap dememislerdi bunun sikintisini cekiyorum ustelik elime ilk tarih kitabini aldigim zaman zevkle okumustum hic yorulmadan simdi ise faydasi oldugunu dusunmekten cildirmis durumdayim

duz yolda gidiyorum kafamda 16. luis ile tartisiyorum, fatih sultan mehmete niye italyayi feth etmedin diye hesap soruyorum yanimda benimle yuruyen arkadaslarim ikidebir anlattiklari seyi dinlemedigimi anlayinca sohbetlerini begenmedigimi falan zannediyorlar ve kisa yoldan benimle gorusmeyi kesmeye calisiyorlar

artik iyice biktim millet para kazanmaya basladi parayida gectim okuduklari bolumle ogrendikleri bilgileri pratik hayatta kullanmaya basladilar benimse hala cebimde fotokopi parasi bile yok ustune ustun ogrendiklerimi kimse ile konusamiyorum kimsenin isine yaramiyor cunki millet nasil para kanacagini dusunup duruyor bense neyden bahsedicem

acaba baska bolum mu okumam lazim ? cunki faydali olmadigimi dusunuyorum ve bunca sene okdugumla urettigim somut bir sey goremiyorum diyelim ki somut bir sey urettim bunun insanlara ne faydasi olucak onu bir turlu cozemiyorum

• arkadaslar yardiminiza ihtiyacim var acaba baska bir bolum mu okumaliyim ?
  • Yukarı
  • Tarihi kimse okumakla bitiremez bunu bil. Ben de bu bölümden mezun olmak üzereyim. Şuan öğretim üyeleri dahi genel olarak tarihe hakim değiller. Tarihten mezun olduktan sonra bir anabilim dalına yönelirsin ve kendine bir tarih bölümü seçersin. İstersen yüksek lisans yapmayabilirsin de. Ama şunu bil ki; kafayı kullandıktan sonra tarihçi hiçbir zaman aç kalmaz, işsiz kalmaz.
    Tarih bölümünden çıktığında da şunu söyleyeceksin, "ben hiçbirşey öğrenmemişim ya da bana hiçbir şey öğretmemişler." sen bölümden aldığın temelle kendi kendini geliştirmeye bakacaksın. Mezun olduktan sonra yol ayrımında doğru kararları kendin vereceksin. Mimarlık ya da farklı bir bölümle karşılaştırılmaz birşey bu. İnsanların bilmediklerini bileceksin, insanların göremediklerini göreceksin. Eğer kaliteli ve akıllı insan olursan paradan yana sıkıntın olmaz.

• Arkadaşım açık konuşayım bi moka yaramıyor.Eskiden öğretmen açığının bulunduğu dönemde Fen-Edb fakülteleri eğitim fakültesine alternatif olarak öğretmen yetiştirme vazifesini de görüyormuş.Taaki 1996 yılına kadar.Bir akrabam var o yılda mezun olmuş(fizik) ve hemen atanmış bir okula.Şuanda piyasada tonla adam var ve bu bölümleri bitirmenin hiçbir esprisi kalmadı açıkcası.Zaten Fen-edb fakültelerine giren öğrenci profili bellidir.Adam mühendislik istiyordur 2-3 yıl şansını dener olmaz bari fen edebiyata gireyim der.Yani Fen-Edb diye kastettiğim bölümler fizik,mat tarih vs.Psikoloji bölümüde fen-edb fakültesinde eğitim veriyor ama önü açık bir bölüm.

Sana tavsiyem git aöf işletmeye yazıl bırak bölümünü adam gibi bir bölüme gir oku veya işletmeyi bitirip kpssye gir.Tarih okumaktan bin kat iyidir bunu samimi söylüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adalet -- 29 Mayıs 2010; 14:14:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: jokerwill

universitedeyim ve kendi kendime bazi sorular sormaya basladim bunca senedir tarih okuyorum ve suana kadar okumus oldugum tarihten elime maddi olarak hic bir sey gecmedi ustelik iyice kafayi siyirmaya basladim ayni konuyu farkli baska fikirlerden okumaktan

arkadasim mimarlik okuyor ve daha okulu bitirmeden proje yapip satmaya basladi, hukuk okuyan arkadasim ogrendigi kanunlarla insanlara yardim ediyo, doktorluk okuyan arkadasim okulu bitirmeden milletin agrisini sizisini nasil dindirecegini biliyor vs ... her bolumun gunluk hayatta bir faydasi var fakat tarih bolumunun ne faydasi onu anlamis degilim

cocukken universiteye girde ne bolumu okursan oku demislerdi fakat mantikli bir tercih yap dememislerdi bunun sikintisini cekiyorum ustelik elime ilk tarih kitabini aldigim zaman zevkle okumustum hic yorulmadan simdi ise faydasi oldugunu dusunmekten cildirmis durumdayim

duz yolda gidiyorum kafamda 16. luis ile tartisiyorum, fatih sultan mehmete niye italyayi feth etmedin diye hesap soruyorum yanimda benimle yuruyen arkadaslarim ikidebir anlattiklari seyi dinlemedigimi anlayinca sohbetlerini begenmedigimi falan zannediyorlar ve kisa yoldan benimle gorusmeyi kesmeye calisiyorlar

artik iyice biktim millet para kazanmaya basladi parayida gectim okuduklari bolumle ogrendikleri bilgileri pratik hayatta kullanmaya basladilar benimse hala cebimde fotokopi parasi bile yok ustune ustun ogrendiklerimi kimse ile konusamiyorum kimsenin isine yaramiyor cunki millet nasil para kanacagini dusunup duruyor bense neyden bahsedicem

acaba baska bolum mu okumam lazim ? cunki faydali olmadigimi dusunuyorum ve bunca sene okdugumla urettigim somut bir sey goremiyorum diyelim ki somut bir sey urettim bunun insanlara ne faydasi olucak onu bir turlu cozemiyorum

Dostum kendi bölümünü başka bölümlerle kıyaslamamalısın öncvelikle. Sana şöyle söyleyim, evet bugün bir hekim olan kişi, mimar olan kişi yüksek gelirler elde eedbiliyorlar ama bu senin iyi gelir elde edemeyeceğin anlamına gelmiyor.

Sana ilk önce tavsiyem, kendine şunu sor: Gerçekten okuduğun bölümü seviyor musun ?

Cevabın evet ise bence kendini bir an önce ve olabildiğince geliştirmeye bak. Türkiye'de malesef bazı bölümlerde istihdam olanakları çok olmayabiliyor. Bu günümüzün bir gerçeği ancak kendini geliştirip, idealist olman neticesinde hiç beklemediğin yerlere gelebilirsin. Tarih zevkli bir konu, en azından benim ilgimi çeker. Atıyorum bugün akademik olarak bir şeyler yapabilirsin, tarihi olarak ilgi duyduğun yurtdışı çalışmalarına katılmak için uğraşabilirsin, yurtdışı Üniversitelerde görev alıp bir birikim yapabilirsin kendine. Yani benim bölümümün geleceği yok diye baştan vazgeçmek hiç iyi değil. Ama bölümünü sevmiyorsan, ilgin yoksa ve ben kendimi geliştirmek istemiyorum diyorsan, eğer yolun başındaysan başka bir bölüme geçiş düşünebilirsin.

• arkadasim demek istedigimi anlatamadim galiba hadi para kazanmak konusunu bir kenara biraktim tamircilik insaat bana gore daha faydali bir meslek olarak geliyor gunluk hayatta karsilastigin problemleri tarih bilerek ne kadar cozebilirsin ki ? araban bozuldugu zaman, bir haksizliga ugradigin zaman, yada insanlarin sorunlarina tarih bilerek ne kadar yardim edebilirsin ki ?

bana altinda 100.000.000.000 liralik arabasi olan bir tarihci gostersene veya ayni paraya ev sahibi olan birini gostersene ?

okuyor okuyorsun okuyorsun kafan patliyo ve ortada bir sey yok eline bir sey gecmemis

gecenlerde bir kitapla karsilastim adam bu kitabi yazmak icin ulkesinden kalkmis kendi parasiyla dunyayi gezmis ve ortaya cok guzel bir kitap cikarmis kitabi alirken kutuphanede calisan adama sordum bu kitabi sizden kac kisi odun aldi ? 5 sene icerisinde 4. kisisiniz dedi

ben bu tarih bolumunde gelecek goremiyorum

• eğer istersen akademik kariyer yapıp çok iyi bir tarihçi olabilirsin özellikle de yakın dönemle ilgili kitaplar bu aralar çok revaçta bir kitap gördüm adam itüsözlük'ü bile kaynak olarak kullanmış ama çok iyi satıyor
  • biz bu tarihcilerin yuzunden yok fotokopiydi, cizgisiz kagitti, printerdan ciktiydi, kitapti bilem neydi bir suru agac kesiliyo

kendimi cok suclu hissediyorum

hayir tarihi seviyorum elime ilk aldigim zaman zevkle okumustum fakat iyi para getiren bir meslek veya pratik hayatta sorunlara care bulan bir meslek olarak goremiyorum demek istedigim bu
  • quote:

biz bu tarihcilerin yuzunden yok fotokopiydi, cizgisiz kagitti, printerdan ciktiydi, kitapti bilem neydi bir suru agac kesiliyo

kendimi cok suclu hissediyorum

hayir tarihi seviyorum elime ilk aldigim zaman zevkle okumustum fakat iyi para getiren bir meslek veya pratik hayatta sorunlara care bulan bir meslek olarak goremiyorum demek istedigim bu

Dostum, çok yanlış düşünüyorsun. Okuduğun bölüme haksızlık etme. Hepimiz biliriz, Geçmişini bilmeyen bir milletin geleceği de meçhuldür. O yüzden tarih konusunda Cumhuriyetin ilanından itibaren yatırım yapılıyor. Bugün bilirsin bir Göktürk kitabelerini çevirenler Alman mıydı tam hatırlamıyorum. Türk milleti dünyanın en eski uygarlıklarından. Sen bir şeyler yapmak istiyorsan okuduğun bölüm kesinlikle işe yaramaz bir bölüm değil, bunu bil.

• Tarihçiye değer verilmiyor arkadaşım. Siyasetçilerin bir lafı vardır: " Tarih, tarihçilere bırakılmayacak kadar değerli..". İşte bu mantıktan hareketle kendilerini bir yerlere adayıp, birilerinin dediklerini konuşanlar yolunu buluyor. İlmi açıdan birşeyler verenler de aç değil tabi. Fakat tanınmak ve ilim dünyasında kabul edilmek önemli. Türkiye, tarihe hakettiği değeri verseydi eğer senin böyle bir sıkıntın olmazdı. (Tüm ilimler için geçerli bu dediğim)Osmanlı'da bile İlmiye sınıfı maddi olarak diğer sınıflardan ayrıcalıklı olmuştur.

Yalanını söyleyen yolunu buluyor. Zaten akademi dediğimiz olay çok çekişmelerin yaşandığı bir ortam. Herkes birbirinin ayağını kaydırma çabası içerisinde. Fırıldak olursan eğer alemin kralı olursun bunu unutma.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sæm -- 29 Mayıs 2010; 14:33:36 >
  • tamam gecmis bilinmeli ben bir sey demiyorum fakat belli bir seviyede bilinmeli meslek yapilmamali ona ayrilacak zamani baska seylerde ayirabiliriz gokturk kitabelerini tercume ettide ne oldu basi goge mi erdi ? yada hasta olan bir insani hayata mi dondurdu ? butun bunlar bosuna zaman kaybindan baska bir sey degil cizgi romandan da pek bir farki yok

hayir doktor olursunuz gider yeni bir hastaliga care bulursunuz, avukat olursunuz haksizlikla savasirsiniz, mimar olursunuz hic bir sey olmazsa kendi oturacaginiz evi baskalarinin evine gore daha rahat dosersiniz en azindan ogrendiklerinizin bir faydasi olur

ben bu tarih bolumunun hic bir faydasini gormedim ve ben hic bir tip ogrencisinin veya hukuk fakultesi ogrencisinin bir tarih ogrencisi kadar calistigini zannetmiyorum ve sonuc ortada dunya kadar bilgim var ve hic bir ise yaramiyor

arastirma yapmak icin bilmem hangi kutuphanelere gittim cebimden cikan parada cabasi ustelik kutuphanede fotokopi baska yerlere gore en az 5 kat daha pahaliymis akilli adam gidermi oraya anca benim gibiler uyaniklar acisini bizden cikartir artik gerisini siz dusunun

eger universiteye hazirlaniyorsaniz veya kardesiniz, kuzenleriniz varsa sakin bu bolume yazilmasinlar sonra ileride arkadaslari araba ile gezerken kendileri otobusu yakalamak icin diger insanlara gore hizli kosup stres icinde olurlar

• Bu fakültelerin sözde amacı bilimadamı yetiştirmek ama şuanda mezunların çoğunluğu meb de ücretli öğretmenlik veya dersanelerde karın tokluğuna öğretmenlik yapıyor.Yukarda bazıları demiş akamedisyen falan filan ama onlar boş lakırdı.Şuanda ortalama olarak bölümlere 80 kişi alınıyor ve akademisyen olarak yetişmek üzere senede en fazla 1 kadro(araştırma görevlisi kadrosu) açılıyor.Yani 79 kişi avucunu yalamış oluyor bu durumda.İşte böyle içler acısı bir hali var bu bölümlerin.
  • yok arkadas yok tarih bilmekle ne insanlarin sorununu cozersin nede devlet senin yaptiklarini ciddiye alip sana bir odul verir

anca bir yerlerde konustugun zaman arkadandan kimse bos ver su cahili demez onun disinda da maddi olarak tek bir kazanc cagliyamazsin

biz bu kadar okuyoruz cebimizde fotokopi parasi yok hammalin, insaatcinin teki onumuzden mercedesle geciyor is midir bu ?

hukuk, mimar, doktorluk okuyan arkadaslarimin hepsi yaz aylarinda ogrendikleriyle ya para kazaniyorlar yada ogrendiklerinden faydalaniyor ben okuduklarimdan faydalanmadigim gibi birde insaatlarda calisiyorum

sakin arkadaslar bu tarihti, cografyaydi, edebiyatti bilmem neydi sakin bu bolumlere bulasmayin

sonra millet onunuzden araba ile gecer sizde otobusun dolmusun pesinden kosarsiniz

• Gömü işine girsene sende
  • birader surda kaybettimiz yillari nasil geri yakaliyabiliriz bunun caresini ariyoruz sen gelmis burda gelmis dalga geciyorsun sirasi degil lutfen
  • quote:

birader surda kaybettimiz yillari nasil geri yakaliyabiliriz bunun caresini ariyoruz sen gelmis burda gelmis dalga geciyorsun sirasi degil lutfen

sen boşver arkadaşım bırak bölümü keyfine bak dediğim gibi en mantıklısı bu.Millet şimdi böyle gülsün bakalım yarın öbürgün tercih zamanı gelince doldururlar yine şu dandik bölümleri
  • Tarih bölümünü bitiren, en fazla Erhan afyoncu, Murat bardakçı ( ki o tarih mezunu değildi galiba) gibi olur.

eğer Güzelse Pelin batu da olabilir.
  • öğretmen ol veya akademik kariyer yap ünide. veya ilginç şeyler bul kitap yaz sat. veya tvde sallama şeyler anlatıp ünlü ol.
  • varya samimi soyluyorum benimle ayni sene liseyi bitirip insaata basliyan arkadasimin suanda evli bir cocugu var altinda evi ve arabasi var

benimse cebimde 3-5 kurus sukur diyerek yasiyoruz

herhalde hukuk yada baska bir sey okuyacaz cunki bu yolun sonunu goremiyorum
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.