Şimdi Ara

TEKNOLOJİYE HÜKMETMEK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
123
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Şimdi size anlatacağım ve soracağım şeyler gerçekte ne kadar mümkün ve ne kadar doğruluk payı var bilmiyorum. Ancak bu konuda cidden belirleyici cevaplara ihtiyacım olduğu için detaylı bir açıklamadan sonra sizlere soracağım önemli sorularım olacak.

Kısaca giriş yapmak gerekirse, bildiğiniz gibi bilişim ve sanal teknolojinin günümüzde Dünya'da yadsınamaz bir yeri var. Bu konuda yeterli kapasiteye sahip yetenekli insanlar çevrelerindeki elektronik cihazları çok daha fonksiyonlu şekilde kullanabilmekteler. Asıl soru, ne kadar ileri gidilebilir? Çevrenizdeki cihazları kontrol etmek yani örneğin bir telefona erişmek için kullanıcıya dosya indirtip telefondaki bilgilere sızmak, aynı sistemi bir başkasının bilgisayarı için yapmak, ileri programclılık ve deep web üzerinde alt katmanlara erişip kullanmak, bunların hepsi yetenekli ve bilgili insanların elinden gelebilecek şeyler.

Peki ya daha fazlası? Bir hayal kurarsanız beni daha iyi anlarsınız. Düşünün, hack ve kontrol konusunda o kadar ilerlemişsiniz ki artık elektirkle çalışan herşey üzerinde rahatça komuta kurabiliyorsunuz, o kadar ileri gitmişsiniz ki, ufak bir şehrin elektiriğini kesip karanlıklar içinde bırakacak kadar güçlüsünüz. Trafik ışıkları, elektronik park bariyerleri, araç sistemleri, trafolar ve aklınıza gelebilecek olan her şeyi bilginiz ve yeteneğiniz ile kontrol altında tutuyorsunuz. Tabii bunların hepsini bir tıklamanız ile yapacaksınız demiyorum, elbette bunun bir süresi ve uğraşı olacaktır. Bir telefona sızmak için bile karşı tarafa indirteceğiniz dosya konusunda çalışmanız gerekirken, şehir elektriğini kontrol etmek tek tıkla veya aç kapat şeklinde olacak değil.

Şimdi soruyorum, önceki paragrafta yazdıklarımın hepsi veya bir kısmı, programlama dili veya programcılık öğrenilerek, emek verilerek, uzun zamanlar ve enerji harcanarak gerçeğe dönüştürülebilecek olaylar mıdır?

Bu sorunun beş temel cevabı olabilir;

1) Söylediklerin imkansız değil, yeterince çalışırsan bunların hepsini başarabilirsin.
    2) Ne kadar çalışırsan veya öğrenirsen, yine de belirli bir kısmından fazlası mümkün olmaz.
    3) Bunların hepsini yapmak mümkündür ancak bunu tek başına yapamazsın, bir grup veya topluluk büyüklüğündeki bir kitleye ihtiyacın var.
    4) Bir grup veya topluluk gibi bir kitle ile bile hareket etsen, yine de belirli bir kısmından fazlasını başaramazsın.
    5) Söylediklerinin tamamı sadece hayal ürünü ve hikayeler kadar gerçek dışı. Yapılması hiçbir şekilde mümkün olamaz.

[Uzun cevaplar vermek istemeyenler neden seçtikleri dahilinde bu temel cevaplardan birini seçip numaralarını yorum olarak yazabilirler - Opsiyonel]

• 4) Bir grup veya topluluk gibi bir kitle ile bile hareket etsen, yine de belirli bir kısmından fazlasını başaramazsın.
    Haberleşme yeteneği olmayan cihazları yazılımla istesen de kontrol edemezsin.
    Örneğin ne yaparsan yap, standart bir ev ekipmanını uzaktan kontrol edemezsin.
    Ancak, gerekli donanım ve yazılım bilgi ve ekiple, yazılımla hükmedilebilen herşeye o ya da bu şekilde ulaşmak teorik olarak mümkün.
    Tabi intranet ise bu da mümkün değil, ya bu intranete fiziksel olarak sızmalısın, ya da intarentin extranete açık bir yolu olmalı.
    Örneğin, benim evimde kontrol ettiğim kombiyi, sen dışardan kontrol edemezsin, çünkü fiziksel bir bağ yok dış dünya ile.
    Ama evimde wireless ile kontrol ettiğim lambaya, bir şekilde sızılabilir.
  • suphion kullanıcısına yanıt
    Öncelikle detaylı açıklama ve yardımınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Ardından şunları sormak ve açıklamak isterim, ilk olarak, temel cevap olarak kitle ile bile hareket etsen yine de belirli bir kısımdan fazlasını başaramazsın seçeneğini tercih ettiniz, benim buna karşılık olarak sormak istediğim şu, peki ya tek başıma herhangi birisi benimle birlikte çalışmadan, özelliklerini imzamda yazdığım tek bir bilgisayar ile azami olarak nereye kadar gidebilirim?

Ardından şunları söyleyebilirim, anlattıklarınızı anladım, ancak benim zaten kombi gibi tipik ev aletlerine ulaşmaktan herhangi bir avantaj sağlama şansım yok, bu yüzden bu tip durumlarla değilde, daha genel ve daha muazzam ölçütler üzerinde yoğunlaşmayı denersem şansım ne olur? Anlattıklarınız aynen geçerliyse, demek ki dijital sistemler kullanan elektrik santrallerine erişim mümkün olabilir. Yani mesela basitçe sokaktaki herhangi bir trafoya bağlanmak, analog sistem kullanıldığı için mümkün olmayabilir, ama daha geniş santrallerde mutlaka daha teknolojiyle bağdaşmış arayüzler kullanılmaktadır. Bunu başarmak için bir şans var anlamına gelir.

Sonuç olarak en önemli sorum şu, bunu yapmak için nasıl bir yol izlemek gerekir? Yani C++ gibi programlama dilleriyle mi program yazarak yapılabilinecek bir eylemdir, yoksa farklı metodlar mı kullanılması gerekir?

• Sadece programlama ile olacak iş değil.
    Ya bu sistemlere sızacak bir böcek dosya gerekir, ya da bu sisteme ulaşan admin haklarını elde etmen gerekir.

Eğer dış dünyaya açık bir kapıları varsa, önce bunun detaylarını bilmek de gerekebilir.

Sistem nedir, hangi altyapıda çalışıyor. Access hakları nasıldır, kullandıkları protokoller nelerdir, ne gibi şifrelemeler kullanıyorlar, fiziksel olarak nasıl bağlılar, hangi traceler üzerinden veri erişimi mümkün, uzak server ne üzerinde çalışıyor vb gibi bir sürü deytay bilgi gerekir.

Tabi bunların hepsi teorik.
    Pratikte, çok daha zor sistemlerin yanında, koruması zayıf sistemlerde olabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Devasa ellere sahip olmak
    3 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.