Şimdi Ara

TinyCoreLinux ! Arch Linux ten daha iyi :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
2
Favori
1.270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • TinyCoreLinux ! Arch Linux ten daha iyi :)

Tiny Core Linux

nedenine gelince aslında bir nedeni yok !

bir çok nedeni var

1. neden sadece gereken kütüphane dosyalarını indiriyor

diğer linux gibi tüm kütüphaneyi değil

2. direk ram üzerinden çalışıyor.

teknik açıklama ; https://forum.donanimhaber.com/video-sd-card-tan-calisan-419-mb-lik-tclnx-xorg-yuklu-degil-deneysel-calisma-ornegi--139441727

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 6 Ağustos 2019; 8:30:11 >

• o yüzden senden başka kullanan bilen yok...
  • quote:

Orijinalden alıntı: gavanator

o yüzden senden başka kullanan bilen yok...
    herkesin kullanabileceği bir sistem değil !
    ama herkesin kullana bilmesini sağlamak için çabalıyorum

3-4 kişi bu projeyle ilgileniyor.

diğer linux dağıtımları gibi arkasında 10 binler yok !

mantıklı ve iyi olması 1 dk emek harcamazdım
  • Linux günlük kullanıcının kolayca kullanabileceği seviye gelmediği sürece Windows hakimiyetine son veremez. Günlük bir kullanıcı tek tıkla istediği programı kurabiliyorken neden tek tek paketleri indirip derlemekle uğraşsın ? Bir çoğu Ubuntu'yu dahi kullanmakta zorlanırken bu tür dağıtımları kullanmalarını beklemek sadece hayal olur.Zaten bir çoğunun açık-kaynak hakkında en ufak bilgisi yok,gizlilik konusunda en ufak endişeleri yok.Öyle olsaydı Windows 10 kullanmazlardı zaten.Windows 10 İşletim Sistemi değil bildiğiniz Spyware.

Windows 10'da sadece güvenlik duvarı üzerinden yüzlerce engellemiş olduğum telemetry IP'leri:

Virüs olarak nitelendirdiğimiz "keylogger" sisteme dahil olarak geliyor:

Mikrofonunuzu kullanarak sizi kaydediyor:

Kullandığınız uygulamaları,girdiğiniz web sitelerini dahi kaydediyor:

İşte gelecek olarak nitelendirilen "Yapay Zeka" ve onun çalışmasını sağlayan "Big Data" böyle oluşturuluyor. Bu konuda Microsoft'tan aşağı kalır yanı olmayan bir diğer marka da Google'dır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celonfix -- 14 Mayıs 2019; 11:15:45 >

• Celonfix kullanıcısına yanıt
    bu bahsetiğiniz bütün sorunları

TCL yi nasıl kişiselleştirme değilde, kişisel beklentilere göre nasıl genelleştirip iso yapılırı anlattıktan sonra

dünya çapında en çok indirilen lnx dağıtımı olacağını düşünüyorum :)
  • GNU dünyasında dağıtımlar arasında resmi bir rekabet yok.
    Kullanıcılar kendi ihtiyaçlarına göre dağıtım oluşturabiliyorlar.
    TinyCore bilinen en küçük boyutlu dağıtım.
    Ancak işlevselliği çok düşük.

Ki kullanılacak olsa, portatif dağıtım olmanın -amiyane tabirle- kitabını yazmış KNOPPIX, Slax gibi dağıtımlar var.

quote:

Linux günlük kullanıcının kolayca kullanabileceği seviye gelmediği sürece Windows hakimiyetine son veremez. Günlük bir kullanıcı tek tıkla istediği programı kurabiliyorken neden tek tek paketleri indirip derlemekle uğraşsın ?
    @Celonfix

'Derleme'den bahsetmen GNU dünyasına aşırı uzak olduğunu gösteriyor. 10 yılı aşkın süredir GNU/Linux kullanıyorum, açıkçası en son ne zaman derleme yaptığımı hatırlamıyorum. Derleme, ekstrem ve üst seviye dağıtımlarda çok kullanılır ki günlük kullanıcının artık karşılaşmayacağı bir kavram.

Linux Mint, Ubuntu, KDE Neon vs. kullanıcıların çok rahat kullanabileceği seviyede dağıtımlar. Ancak günlük kullanıcıların GNU/Linux kullanması, kolayca kullanılıp kullanılamaması ile değil, pazarlama ile ilgili bir konu. Microsoft'un Windows ürünü, son kullanıcıyı hedefleyen bir işletim sistemi iken, GNU/Linux dünyasında bunu tek üstlenen Cannonical firmasının Ubuntu işletim sistemi. Ancak arkasındaki destek, donanım ve bilgisayar üreticileri ile yapılan anlaşmalar, kullanıcıların geçmişten gelen alışkanlıklardan dolayı Microsoft Windows'u talep etmesi, bilgisayar üzerinde oyunların %99.9'unun Windows için çıkması gibi sebeplerle Microsoft Windows masaüstü, dizüstü ve netbook'larda rakipsiz. Apple'nin macOS'u dahi hikaye.

quote:

bu bahsetiğiniz bütün sorunları

TCL yi nasıl kişiselleştirme değilde, kişisel beklentilere göre nasıl genelleştirip iso yapılırı anlattıktan sonra

dünya çapında en çok indirilen lnx dağıtımı olacağını düşünüyorum :)

Tiny Core, Distrowatch'a göre 2009 yılında Damn Small Linux'tan çatallanmış bir dağıtım. GNU/Linux dağıtımlarını ağırlıklı olarak "Front-End", "Back-End" veya diğer 'Geliştiriciler(Developers)'in kullandığını düşünürsek, GNU işletim sistemleri ile ilgilenenler hariç kimsenin dağıtımın oluşturulup kullanılması için saatlerce uğraşacağını, daha sonra güncelleme için tekrar zaman ayıracağını düşünmüyorum. Tiny Core'yi sadece merak edenler ve çok eski sisteme sahip olanlar kullanır.

• Wolf_263 kullanıcısına yanıt
    TCL yi yazma koruma çeltiği olan SD kart üzerinden kullanıyorum.

bu güvenlik açısından sonsuz güvenlik anlamına geliyor.

öncelikle bir internette yapılabilinecek en riskli işlemlerden biri bankacılık işlemi yapacaksanız

hangi işletim sistemi kullanırsanız, kullanın bilinen veya bilinmeyen
    yapımcının izin verdiği, veya farkında olmadan oluşan bug'lar sebebiyle

ya banka sitesine girmeden önce girdiğiniz veya yönlendirildiğiniz bir X site den kaynaklanan
    bir kuluçka modunda bekleyen veya bir banka sitesine girdikten sonra hafızada kalanların
    daha sonra bir X sitesine girdiğinizde önemli verilerinizin izinsiz kopyalanması riski
    her zaman vardır.

TCL yi HDD kurulumu olarak değilde !
    iso şekliyle anonimleşmiş genel kullanıcı taleplerine göre kişiselleştirmek.
    olası bir bankacılık işlemi öncesi işletim sistemini kapatmak bile değil
    direk reset tuşuna basıp sistemin tekrar en başta açılması ( 1 dk bile sürmüyor :)
    bankacılık işlemi sonrası tekrar sistemi kapatmak değil kasadaki reset tuşuna basarak
    yeniden standart kurulum modunda başlaması ( 1 dk bile sürmüyor )

%100 güvenlik anlamıyla belki linux kernelinde bile hiç kimsenin bilmediği bir açık olsa bile
    bu açıklar sadece X veya Y yada Z şeklinde bir siteden gelebilecek zararlı kod anlamıyla

sistemi resetlemek ve HDD denilen alana geçici temp adıyla bile hiç bir şeyin yazılmaması lazımdır.
    çünkü 1 bit lik veriyi HDD ten sile bilmek için o noktayı 50 kere yaz sil uygulaması yapılmak zorunda

şu an banka bir işlemi için internet girdiğinizde şu ana kadar var olan daha önceki bankacılık işlemci ile ilgili geçici temp örnekleri HDD te öyle veya böyle HDD çalıştığı sürece bir şekliyle erişilebilinir olacaktır.

güvenlik güvenlik deyipte yama üzerine yama ve güvenlik için şifreleme adıyla bir bilgiyi defalarca defa

2+2=4 2x2=4 2^2=4 şeklinde bir şifreyi hdd üzerinde sayısız şekillerde şifrelerken aslında sayısız şekilde
    korunması gereken bilgiyi HDD üzerinde gökkuşağı gibi HDD üzerine yayıldığının farkına kimse varamıyor mu !?

paranoyanın sonu yok ! sadece en güvenilir olan reset e bastığında silindiğini bileceğiniz tek bir şey var ki

onun adı da ! RAM dir ! ram üzerinde anlık oturum dışında hiç bir şey güvenli değildir. olmaz ve olamaz !

diğer linux dağıtımlar erişim şifresi istiyor çünkü içinde bilgi biriktirmek istiyor.
    ama hiç biri %100 güvenlik garantisi veremiyor. çünkü yazılımlar insan emeği insan kusuruyla oluşan yapılar.

TCL tank gibi bir linux dağıtmı istediğiniz kadar RESET atıp her şeye hiç bir şey olmamış gibi
    yeniden başlamayı sağlıyor. basit sadece kernelin sadece kernel gibi çalıştığı bir sistem.
    bir nevi rafine edilmiş bir linux sürümü gibi görüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 9 Haziran 2019; 12:4:41 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bir sürü şey yazmışsın ama sadece tek bir amaca yönelik kullanımdan dolayı dağıtımın SD kart üzerinde 'salt okunur' kullanılması sana mantıklı geliyor.
    Ama güncelleme yaparken, program yüklerken o sistem canını çıkartır.

Diğer konuda Xorg geçişlerinden bahsetmişsin ki, o sadece bir sorun.
    Farklı programlar kurmaya başladığında çok farklı sorunlar ile karşılaşacaksın.
    güncelleme yaması yapmak çok basit
    kendi programı 10dk içinde otomatik olarak yeni bir iso oluşturuyor.

SD'yi fiziksel anlamda salt okunur yapabilmekten anlatılmak istenilen şu ki ;
    hiç bir script vs sistemin açığını bulsa bile kalıca alana fiziksel olarak geçemiyor.
    reseti atınca bitti gitti.
    bu güvenceyi hiç bir yazılım veremez !

drv konusunda bir yerde takıldım
    ama onuda çözeriz elbet :)
  • TCL DSL slax bunlar en minik linux dağıtımları. En düşük sistemlerde bile canavar gibi çalışır. Gündelik iş için idealdir. 15 yıllık laptopu toparlar adam eder. Doom Quake vs yüzlerce oyun oynarsiniz.Bu üçlüyü çok severim ama ve lakin bu dağıtımlar herkese hitap etmemekte kullanımı biraz zor. Bir mint lubuntu veya Ubuntu değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt
    Arkadaş herhangi bir distroyu sd karta atabileceğinden habersiz sanırım. Diğer uygulamalar bitti kernel in 50 mb fazlası gözüne batmış sanırsam

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • loradona kullanıcısına yanıt
    öncelikle RAM üzerinde çalıştırma olayına RDD desek daha havalı olur sanırım !

sistem öyle basit bir sistem değil !

çünkü uygulamalar önce sıkıştırılmış halde ortalama 3te1 oranında paket geliyor.
    ramde bu şekilde duruyor. sonra çalıştır dediğinde 1 saniyeden daha kısa bir sürede açılıyor.
    tabi bunları sıkıştırmadan koyarsanız RAM alanı daha az program koymanıza sebep oluyor.

dahası var olan RAM i ram olarak ta kullanması gerekiyor.

örneğin bir JPEG dosyası sistemde BMP karşılığı kadar alan kaplar

biraz abartı örnek olacak ama insanlar bunu iyi anlasın diye yazıyorum
    1MB JPEG = 1GB BMP adreslemesi yapabilmektedir.

RAM Disk derken öyle ramin hepsini RAM disk yapamıyorsunuz.
    dahası daha önceden sıkıştırılmış özel paketleme olması gerekli

yani öyle pastayı böler gibi ortadan kesip
    istediğin uygulamayı RAM diske sadece denemelik numune anlamıyla yaparsınız.
    sistem programları kendi paketleme sisteminde sıkıştırılmış olmalı.

SD kart örneğinde fazla durmamın sebebiyse kesinlikle veri yazılmasını engelliyor.
    e o zaman CD ye yaz diyenler olabilir CD hız açısından tarihi eser olduğunu hatırlatmakta yarar var sanırım.

SSD SD den daha hızlı diyenler olacaktır. evet hızlı ama onda da yazma koruması anlamıyla fiziksel bir koruma yok

burada yazdıklarım fazla ütopik veya paranoyaklık seviyesinde bir yorum diyenler olabilir.

ama şu an interneti ip ip port port açık arayan internette tarama yapmıyor diyecek kadarda polyana olmayınız.

Arch linux u deneme fırsatım olmadı ama internet videolarına bakınca isteğe göre yükleme yapıldığı görülüyor.
    ama RAM üzerinde çalışabilen bir sistem oluşturmak için tamamen dosya paketleme sistemi farklı olması gerekiyor.
    yani sadece ram disk oluştur anlamıyla 2 satır kod ekleyip ram disk yaptım demekle olmuyor bu iş !

bilinen ve sıkça kullanılan yazılımlarında RAM sistemine uygun sıkıştırılmış paketler şeklinde olması gerekmekte,
    yoksa %100 verimli bir sistem yok ortada !

birde son söz TCL 10 küsür MB gibi ama çalışınca kafadan 200 MB kadar alan tüketiyor.
    bu da yükleme hızı anlamıyla sıkıştırılmış bir dosya 20x kat fark olabileceği anlamında.

• Diğer sistemleri de RAM'de çalıştırabiliyorsun.
    Herhangi bir dağıtımın BOOTLOADER'ini 'EDIT' yapıp kernel parametrelerine toram seçeneğini eklersen zaten yukarıda senin bahsettiğin Tiny Core ekibinin yaptığı oluyor.

Tiny Core aslında çok çok eski bilgisayarlar için hazırlanan bir GNU/Linux dağıtımı.
    bir çarşaf yazı yazdık adam anlamam diyor okumam diyor !

yaw ram disk oluşturmak değil sorun !

ram disk sistemi farklı paketleme sistemi istiyor.

lütfen bir üstteki yazdığım yazıyı anlayarak okuyun !
  • Celonfix kullanıcısına yanıt
    MS DOS ta *.bat dosyası vardı.

bununla tekrar tekrar benzer komut serilerini girmekten insan kurtuluyordu.

unix türevlerinde ise bildiğim kadarıyla bunun diğer ikiz kardeşi *.sh oluşturabiliyoruz !

bu da aynı şekilde işlevi var ama nedense ; kullanıcıları ille zor zar öğrenmesi için birileri niyet etmiş sanki !

unix türevlerinde windows gibi kolay kurulum yok ama paketlerin yanına insan bir *.sh dosyası atmaz mı !?
  • Öncelikle linuxda kurulum yapmazsınız tar paketlerinde "derleme" işlemi yaparsınız. Derleme kişiden kişiye sistemden sisteme değişeceği için sh dosyası koymak yerine make dosyası koyulur. Aynı mantık aslında genellikle" make && sudo make install "yazmak yetiyor ama makefile nin içini açarsanız ne kadar komplike olduğunu anlarsınız. basit bir bat dosyasından ibaret değil düşündüğünüz gibi :)

Ekstra olarak linux dünyasında dosya uzentilarının hiç bir anlamı yoktur. Siz o dosyaya .sh uzantısı yazsanızda yazmasanızda işerihi bash script ise sistem onu bilecektir zaten. sh ./dosyaadı ile sh ./dosyaadı.sh arasında hiç bir fark olamayacaktır. Aynı şey düz tıkla şalıştır için de geçerli. Birde run dosyaları var nvidia sürücü onu kullanıyor ama içeriğinden bir bilgim yok
  • loradona kullanıcısına yanıt
    RAM disk kullanan (RDD) linux sistem gereği !
    dosya sıkıştırılmış hali 100mb açılmış hali 1 gb diyelim
    bu şekilde 10 farklı uygulama var !
    ve ram 4gb olduğunu düşünün
    özetle bunlar ramde açık ham halde bulunsa 10 tane yükleyemezsiniz.
    1 saniye gecikmeli bir şekilde 10da1 ebatında durması daha mantıklı
    ( 10 da 1 derken misalden örnekle kesin bir orantı yok !!! )
    sonuç olarak bazı arkadaşlar 10 veya 20 yıl linux kullanıpta
    2 satır kod yazıp ram disk oluşturuluyor zaten neden TCL kullanıyorsun ki diye mantık kurmaya çalışmışlar
    RDD için sıkıştırılmış paketleme olmadan RDD verimli bir şekilde kullanılamaz !
    TCL nin sevdiğim tek şeyi kullanılmayacak hiç bir şey ama hiç bir şeyi sisteme dahil etmiyor.

öyle ki ! X kütüphanesindeki sadece tek bir dosya ihtiyaç olunursa
    sadece o tek dosyayı siteme dahil ediyor
    yani eski kütüphaneyi full paket sisteme eklemiyor !

• Ne uzmanı o?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.