Şimdi Ara

TOGG yerli mi değil mi !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
608
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

“TOGG yerli otomobil falan değil” diye.

Özellikle internet ortamlarında ve sosyal medyada Türkiye’de üretilen çeşitli markalara ait otomobillerdeki Türk malı parça oranı TOGG’un Türk malı parça oranı ile karşılaştırılıp “Bu mu yerli” diyenler var.

Hatta işi abartıp “Dizaynı bile bize ait değil” diyorlar.

Otomotiv endüstrisinin geldiği noktada bundan daha anlamsız bir tartışma, bundan daha boş bir iddia duymadım, duyamam da.

Zannederim bugün dünyada milliyetten en uzak sanayi ürünü her türlü otomotiv ve otomobil olsa gerek.

Türkiye’de üretilen Ford, Fiat, Renault, Toyota, Hyundai gibi otomobillerdeki ya da Mercedes gibi kamyon ve otobüslerdeki Türk malı parça oranı bu otomobilleri Türk otomobili mi yapıyor!

Yok öyle bir şey.

Ford bir Amerikan, Fiat bir İtalyan, Renault bir Fransız, Toyota bir Japon, Hyundai bir Güney Kore otomobili. Daha doğrusu markası.

Mercedes kamyon ya da Mercedes otobüs de nerede üretilirse üretilsin ve içindeki parçaların menşei neresi olursa olsun bir Alman otomotiv markası.

Yıllar boyu aldığınız küçük motorlu Mercedeslerin motoru Fransız Renault’ya aitti.

Renault bu küçük motorların bir bölümünü Japonya’da Nissan’da üretiyordu.

Almanya’da üretilen Audilerin kaporta parçalarının büyük bölümü Türkiye’de, Gebze’de üretiliyor. Kullanılan alüminyum ise bambaşka bir ülkeden geliyor.

Bu durumda Audi Alman otomobili olmuyor mu!

Avrupa’da üretilen Fiat’ın, VW’nin, Skoda’nın, Seat’ın, Dacia’nın, Ford’un ve daha pek çoğunun koltuklarını ve iç donanımını bazen orada, bazen Türkiye’deki fabrikasında bir Türk yan sanayi firması üretiyor.

Bu o markaların hangi ülkeye ait olduğu gerçeğini değiştiriyor mu!

Hele dizayn.

Pininfarina, Bertone, İtaldesign herkese otomobil çiziyor.

Mesela Peugeot’nun bazı spor modellerini Pininfarina’nın çizmiş olması Peugeot’yu İtalyan, Pininfarina çizimi Bentleylerin olması Pininfarina’yı İngiliz veya Bentley’i İtalyan mı yapıyor!

Neredeyse tüm altyapısı Volkswagen olan Bentley bir Alman otomobili mi!

BMW tarafından geliştirilen Rolls Royce Münihli mi!

Ya da meşhur TESLA. Belki de en net örnek…

Bataryalarını uzun süreli anlaşması olduğu Japon Panasonic ve Güney Koreli LG’den temin ediyor.

Bataryalar için gerekli lithiumu Çinli Ganfeng firmasından alıyor.

TESLA’daki sensörlerin üreticisi G. Koreli Samsung.

Aracın içindeki ekranları da yine G. Koreli LG üretiyor.

3 ayrı kıtada üretilen elektrik motoru ve aktarma parçalarını kullanıyor.

Prensip şu.

“Ne nerede daha ucuz ve daha iyiyse oradan al.”

Peki bu durumda TESLA bir Amerikan otomobili ve bir Amerikan markası olmaktan çıkıyor mu!

Bir otomobilin milliyetini parçalarının nerede üretildiği değil, otomobilin fikri haklarının hangi firmaya ve bu firmanın hangi ülkeye ait olduğu belirliyor.

Bu nedenle de TOGG’u tartışırken parça oranına bakmayın.

Mesele o değil.

TOGG tartışmasız bir Türk otomobilidir.

Mesele bu otomobil ne kadar çağa uyumlu?

Üretici firmanın yeni model üretme kapasitesi ve hızı ne olacak?

Türkiye’de ve dünyada ne kadar pazar payı elde edecek?

Yatırımını ne kadar sürece geri döndürecek, döndürebilecek mi?

Firmanın gelecek projeksiyonu ne?

Yoksa biraz özel sektör, bolca da kamu kaynağı bir süre önce yabancıların eline geçmesi muhtemel bir proje için heba mı ediliyor.

Sorulması gereken soru parça oranı değil, bu markanın ne kadar süre ayakta kalabileceğidir.

Üretilen her bir otomobil için ettiğini zararın ne zaman artıyı geçeceğidir sorulması gereken soru.

O dev fabrikanın üretiminin satılıp satılamayacağıdır.

Ve bir özel sektör ortaklığı olan TOGG’un sözcülüğünü de nedense siyasetçiler yapıyor, sormak lazımdır.

Belki de asıl garabet budur.

• ben aracın parçalarının nerede üretildiğiyle , tasarımını kimin yaptığıyla ilğilenmiyorum

araç burada üretiliyorsa, markanın sahipleri bu ülkeye ait ise geri kalanının bir önemi yok

araçta sallıyorum 1000 parça varsa sen bunun büğün 50 parçasını bu ülkede üretiyorsan 5 sene sonra 250 parçasını üretirsin üstüne koya koya ilerlersin

beni ilğilendiren tarafı fiyatı

söylenen rakamlar 800-1 milyon civarı

halkın zaten %95 veremez bu paraları geri kalan mutlu azınlık zaten istediği aracı alabiliyor

bu aracıda alır bakar keyfine

sonuç olarak ben halk için ortaya koyulmuş bir ürün göremiyorum

halkın istediği clio egea ayarında fiyat olarak onlara yakın sevidede bir araç yapılması yönündeydi bunu dikkate almadılar

almanlar vosvosu yaparken ilk önem verdikleri aracın fiyatının ulaşılabilir olmasaydı ve bunu başardılar dünyanın en çok üretilen modeli oldu
    Yapay Zekanın Yanıtı

TOGG Yerli mi Değil mi?

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) yerli otomobiliyle ilgili tartışmalar devam ediyor. TOGG, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen bir otomobil olarak lanse ediliyor. Ancak bazı kişiler, yabancı işbirlikleri ve bileşenlerin kullanımı nedeniyle TOGG'un tam anlamıyla yerli bir otomobil olmadığını savunuyor.

TOGG'un yerli otomobil olarak kabul edilip edilmediği konusunda henüz net bir fikir birliği yok. Bazı kaynaklar, TOGG'un yüzde 51 yerli bileşen kullanması nedeniyle yerli otomobil olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Diğer kaynaklar ise TOGG'un tasarımının yabancı bir firma tarafından yapılması ve önemli bileşenlerinin yurt dışından tedarik edilmesi nedeniyle tam anlamıyla yerli bir otomobil olmadığını savunuyor.

TOGG'un yerli otomobil olarak kabul edilip edilmediği konusunun nihai olarak nasıl çözüleceği henüz bilinmiyor. Ancak bu tartışmanın, Türkiye'de yerli üretim ve teknolojik bağımsızlık konularını gündeme getirdiği kesin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • ben aracın parçalarının nerede üretildiğiyle , tasarımını kimin yaptığıyla ilğilenmiyorum

araç burada üretiliyorsa, markanın sahipleri bu ülkeye ait ise geri kalanının bir önemi yok

araçta sallıyorum 1000 parça varsa sen bunun büğün 50 parçasını bu ülkede üretiyorsan 5 sene sonra 250 parçasını üretirsin üstüne koya koya ilerlersin

beni ilğilendiren tarafı fiyatı

söylenen rakamlar 800-1 milyon civarı

halkın zaten %95 veremez bu paraları geri kalan mutlu azınlık zaten istediği aracı alabiliyor

bu aracıda alır bakar keyfine

sonuç olarak ben halk için ortaya koyulmuş bir ürün göremiyorum

halkın istediği clio egea ayarında fiyat olarak onlara yakın sevidede bir araç yapılması yönündeydi bunu dikkate almadılar

almanlar vosvosu yaparken ilk önem verdikleri aracın fiyatının ulaşılabilir olmasaydı ve bunu başardılar dünyanın en çok üretilen modeli oldu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Fiyatı vergili araçlarla aynı değerde, gönül isterdi ki daha uygun olsun o zaman yerli ve milli olduğunu hissederdik. Alabilirsem alırım aklımda olan bir araç, o da sırf alınabilecek en uygun elektriklilerden biri diye. Fazlasına uzanamıyorum ne yazık ki.

• Lastikleri ne marka olduğunu bilen varmı acaba? Herhangi bir art niyetim yok sadece merak ediyorum.

• Picasso11 kullanıcısına yanıt
    Üzeri kazınmış Lassa olabilir

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Togg Türk malıdır
    Burası tamam

Ama birileri kalkıp sürekli yerli / milli vs vurgusu yapıp oradan siyasi rant devşirmeye çalışırsa ( tv kanalları ortada isteyen açıp bakabilir ) , o siyasi görüşe mensup olmayan birinden ne bekleyebilirsin ?

Tersi olup chp yapsa ve yerli milli olayını çok ileri götürse bu sefer akpli kalkıp bırak ne yerlisi der

2 tarafta kendine göre haklı olur
    Zaten 2 tarafta sıkıntılı birbirlerine karşı

Şimdi boş yapmaya gerek yok
    Bir tarafın Atatürk deyince muncurları asılıyor
    Diğer tarafa Fatih desen muncurları asılıyor
    ( Muncur bizim orada surat asmak manasında kullanılır )

İstisnalarda kaideyi bozmaz
    Bu 2 parti için de genel geçer bir şey olmuş
    İbb ortada işte

Adam yapsın yapmasın bir takım medyayı takip edin , otobüs yolda kalsa zil takıp oynayacaklar
    Hususi adam salmışlar sanki piyasaya belediye hata yapsa da zıplasak diye

Eeee ?
    Şimdi bu togg olayını bundan bağımsız nasıl düşüneceğiz ?
    Bu 2 gurubun birbirine mantıklı davrandığı görülmüşmü

Akpliye de kızmam chpliye de
    Ben ikisine de kızarım

Belediyenin otobüsü yolda kalsa sırıt , sonra togg a nasıl böyle dersin
    Öbürü de togg u küçümse , otobüs yolda kalınca onlar yapınca onlara çemkir
    Hepsi aynı

İbb seçimlerinden sonra cami çıkışı söylenen “topal ördek” ne demek ?

Bu bile unutulmuş gitmiş
    Unutursunuz hiç bir şey olmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi werneke -- 31 Ekim 2022; 18:46:20 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• fiat egea/palio/linea ne kadar italyan ise, togg da o kadar yerli.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yabancılar benim ülkemin ürettiği arabayı 45 birim fiyata alabiliyorken ben 900 birim fiyata alabiliyorsam ortada yerli bir araç göremiyorum. Kendinizi kandırmayın

• Son derece saçma bir tartışma isterse yüzde sıfır yerli olsun önemli olan katma değer üretebilmek.

nutella senden aldığı fındığı sana 5 katı fiyata çakıyor bizim fındık sahipleri de akşama kadar birbiriyle kavga dövüş edip birbirini çekiştirip duruyor.

• Togg yerli değil diyenler soda içsin bence hazımsızlığa iyi gelir.

Ayrıca herkes ağlıyor pahalı diye ama nüfusun çoğunluğu mevcuttaki arabasını satıp rahatlıkla Togg alabilir.

• TOGG ne kadar siyasileşirse o kadar itibar kaybeder. Güzel bir oluşum var, kadroları iyi. En azından 2009'daki Cadillac faciası yok bu sefer. Fakat bu otomobilin çoğu komponenti ithal, burada bir problem yok dünyada motor pil üreten firma sayısı sınırlı zaten. Fakat sürekli yerli milli derse siyasetçiler iş cıvıklaşır. Fakat ben Martta banttan inebileceğini düşünmüyorum fabrikanın bu haliyle umarım yanılırım. Güzel bir araç belli ki, üretimde ekstra bir kalitesizlik problemi çıkmazsa kullananı üzmez orası net.

• Güzel yazı da
    % 51’i yerli diye bangır bangır bağıran onlar
    Öyle rakam verilirse tabi ki sorgulanır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erosmarcos -- 2 Kasım 2022; 6:50:7 >
  • Fiyatının 1,5 milyondan aşağı olması mümkün değil. bugün herhangi bir SUV alın 1 milyondan başlıyor zaten.

eğer daha aşağı satarlarsa bilin ki saray subvanse ediyor yine bizim vergilerimizle tabi.

• Yerlilik oranı umrumda bile değil. Marka yerli ise günün sonunda karı Türkiye'ye dönecek demektir.

Lakin Elektrikli araç üretip gerçek kar edebilen tek şirket Tesla.

Mesela Ford Mustang Mach-E 48.000 dolardan başlıyor ve alt seviyeleri zarar ediyor.

Bizimkinin fiyatı da buna yakın. üstünde bir de %60 vergi olacak.

Benim görüşüm toplum olarak, şirketin kar zarar durumunu şeffaf olarak paylaşılsın diye baskı yapmamız. Diğer türlü bunun zararınıda bizim vergilerden çıkarırlar.

• Picasso11 kullanıcısına yanıt

Lassa Competus

• Yerlilik oranı hiç önemli değil.. marka hakları bizim, fikri haklar bizde, üretim fabrika bizde. bitmiştir.

sadece araç çıktığı gibi bir çok kalite problemi olacak çok olağan bir şekilde.. bunlar da zamanla düzeltilir.

amaa en büyük sorun karlılık. inşallah yanılırım ama burada patlayacağız gibime geliyor. sıfırdan acayip bir yatırım yapıldı, Astra Golf parasına full elektrikli C Suv satıp nasıl çıkaracaklar bunu pek anlayamıyorum (aynı ötv diliminde olmadıklarını biliyorum ama yine de  ). neyse umarım herşey iyi gider.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.