Şimdi Ara

Toki ev başvurusu mantıklı mı? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
2
Favori
27.439
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gs_tutkunu kullanıcısına yanıt

20 yılın 15 yılı refah içinde yaşadın az hürmet be. Adam sanki 20 yıldır batırmış gibi konuşuyorsun.

• Ben öğrenciyim bursum var ama babamlar benim ustumden basvuru yapiyolar eger cikarsa bursum kesilir mi acaba? Yani insaat bittikten sonra mi tapuda ustume gececek?

• Heisenbergin asistanı kullanıcısına yanıt

Bakış açına hayran kaldım, ne kadar uğraşsam da aynı açıyı yakalayamıyorum.

Bu arada hatırlatayım, asgari ücret falan artacak ama evin taksitleri de memur maaşı oranında senede iki kez artacak, sabit kalmayacak. Herhangi biri görüp de yanlış hesap yapmasın.

• oklawa kullanıcısına yanıt

Son 15 sene geriye dönük araştırır iseniz hiç bir zaman memur maaşına göre artmamis. Misal son memur zamları sene de %80 artar iken toki 25 arttırmış. Herhangi birisi bu arkadaşın mesajını görüp de yanlış anlamasın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shankssan -- 17 Eylül 2022; 15:24:5 >
  • Bohboh B kullanıcısına yanıt

Burs için birsey diyemem. Ama tapu üstüne olacak o kesin.

• En temel kriter hayat şartlarının ne kadar etkilendiği olacaktır. Ev için ödeyeceğiniz taksit şu anda maaşınızın kaçta kaçıysa sürekli o oranda ödeme yapacağını varsay. Mesela her ay 5'te 1'i diyelim, her ay o kadarlık bir eksiklik hayat şartlarını ne kadar zorlar?

Bu proje yatırım için bence iyi bir seçenek değil. Uzman falan değilim, sıradan bir vatandaş olarak konuşuyorum. Ödeme bitene kadar herhangi bir şekilde satışı mümkün değil (Murat KURUM televizyonda böyle dedi).

Size çıkan konutun tamamlanması 5 yıla kadar uzayabilir. Bu süre zarfında kira verip kiranız da zamlanacağı için yine bir zorluk çıkıyor.

Bir köşede ek para biriktirip borcu hızlıca kapatmak istediğiniz de yine olmuyor. İlla 20 yıl boyunca bunu ödemeye mecbur bırakılıyorsunuz.

Ve benim için en önemli mesele güven. Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ile Toki'nin sitesindeki bilgiler örtüşmüyordu. Sonradan bu bilgiler de değişiklik yaptılar ama yine de benim güvenim yok.

Yatırım amaçlı bu işe girmeyi asla düşünmem. Ama hiç evim yoktur, köşede de peşinat haricinde taksiti ödemeye biraz param vardır (sonuçta ev teslim edilene kadar kirada duracağım), o zaman niyetlenebilirim. Şartları iyi düşünün, 2019'daki projelere katılıp henüz evinin yapılacağı yeri bilmeyen insanlar var.

• Arkadaşlar suanki hukumetin seçim yatırımı kesinlikle başvuru yapmayın

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • shankssan kullanıcısına yanıt

Bu proje kapsamında konut almaya karar veren arkadaşlar en doğrusunu araştırsın tabi ki.

Benim kastım şu sayfadaki;

Toki ev başvurusu mantıklı mı?toki.gov.tr
    Sosyal Konut Hamlesi
    https://toki.gov.tr/sosyal-konut.html

Şu ifadeden kaynaklanıyor;

Hak sahiplerine konutlar;

%10 peşinat ve 240 ay vade ile satılacaktır.

Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda artırılacaktır. İlk dönemsel artış sözleşme tarihine göre İdarece belirlenecektir.

Edit

Yazma sebebim de bu idi;

Toki ev başvurusu mantıklı mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oklawa -- 17 Eylül 2022; 15:51:31 >

• shankssan kullanıcısına yanıt

Hocam kura bana çıktigi zaman mi yoksa insaat bittigi zaman mi ustumde gözükür?

• Arkadaşlar evlerin tam yapılacağı yer bellimi peki konum olarak yoksa buda dahamı sonramı ihaleye çıkacak ?

Mesela İzmir - Urla deniyor ilgilendiğim proje, ama urlada tam olarak dağ başı bile olsa nereye konumu tam bellimi ???

• Bohboh B kullanıcısına yanıt

Kura size çıktığı zaman ipotekli olur. Borcu bittiği zaman tapusunu alırsınız tamamen sizin olur. Toki de de böyle işler sanırım.

• xmxksk kullanıcısına yanıt

Onu araştırıp öğrenebilirsiniz. Emin olun emlakcilar ve arsa sahipleri harakete geçti bile. :)

• Başvuru şartlarında:

Konutta: Aylık hane halkı gelirinin (Kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları), en fazla net 16.000₺ (İstanbul İli için 18.000₺) olması gerekmektedir.

Arsada: Aylık Gelir Durumu 16.000 TL'nin altında olması.

Her ikisinde farklı yazmaktadır. Acaba Arsada da hane halkının geliri mi yoksa bireysel gelir mi kastedilmiş? Bilgisi olan var mı?

• Oturduğun konum iyi ise mantıklı tabi ki ama tam tersi ise başvurmana gerek yok, o fiyatlara ev bulman çok zor.

• İzmirde varmıymış bu toki projesi?

• Bucephalas B kullanıcısına yanıt
    81'de olması lazım eğer gerekli kriterleri karşılıyorsan başvurabilirsin.

• teşekkürler hocam

• valla halkbank uygulamadan uye oldum musterı hızmt en az 10 dk bekletıyor telefonda neyse gırdım baktım tokı hesabını otamatık acılmıs yolladık eft yı o ıbana para otomatık o hesapdan cekılecekmıs kura da cıkmazsa gerı verılcekmıs deneyelım bakalım ya tutarsa

• Arkadaşlar

Biraz kafanız karışık ama yakın zamanda gördüğüm hadiseleri yazayım. Belki kafanız açılır.

Emlak konutta da buna çok benzeyen bir proje için tanıdıklarımız yazıldı. Ama bayağı oluyor. Onlarda yine kura, peşinat, tefe tüfe herşeyi çok benziyor. Tam 4 sene sonra teslim aldılar. Hatta yüklenici 3 kere değiştiğinden artık sözleşmeden dolayı geç teslim etme kaygısıyla ev sahiplerine kira ödememek için öyle yalap şalap iş yaptılar ki bu evlerde 2 sene oturdum onlarca sorunla karşılaştım. Düşünün bu emlak konut, toki çok daha kötü bu konuda. Her neyse..

Daha sonra 240 ay borçlanmaları acı acı çıkmaya başladı. Aradan 24 ay geçmiş adeta ödemeler altında inim inim inliyorlardı. Sonra tayyip efendi pandemi de bir kampanya yaptı ev sahiplerinin çoğu kredi çekip sabite bağladı. İlk başlarda çok zorlandılar ama enflasyon sağolsun 2 yıl sonra maliklerin nefes almasını sağladı. Kredi çekmeyenler ise sövüp duruyor. Ancak şu var artık biraz zor çekerler çünkü tefe tüfe ile borç hayvan gibi oldu. Kısaca durum bu

Şimdi benim gördüğüme göre 4 5 sene bekleyeceksiniz. Proje bittiğinde eğer kampanya çıkarsa sabite bağlayacaksınız. Mesela şu zamandan konuşursak 500 550 bin çektiniz aylık ödeme miktarı yaklaşık 10 bin tl olur. Daha düşük kredi kampanyası beklemeniz şart o da çıkarsa. Yani inanılmaz bir beklenti ve strese gireceksiniz. Bknz her şey doğru ilerlerse durumunu anlattım. En ufak tökezlemede süre uzar stress kat sayınız artar.

Kısaca akp ye ölümüne güveniyorsanız hemen girin. Azcık şüpheniz varsa pişmanlık yaşamayın.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.