Şimdi Ara

Tolkien gibi kendi dilimi yarattım ve bir sorum var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
768
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Forumda daha önceki konularımı okuyanlar bilir, ben büyük bir kitap serisi yazmayı hedefleyen amatör bir yazarım, henüz hiç bir kitabım tamamlanmadı ama bir başlasam devamı gelecek. Sorum şu, sizce sadece yarattığım dil ve alfabede yazılmış bir kitap tutar mı? Henüz bunu sormak için erken ama bunu sormamın sebebi, verilen cevaplara göre dili iyice geliştirecek olmam.

Edit:Bir noktayı belirtmediğim için çok yanlış anlaşılmalar olmuş, benim kafamdaki kitap, ilk bir kaç kitaptan sonra çıkacak, özellikle kahraman bakış açısı ile yazılacak (ki bu sayede tek bir dile yoğunluk sağlanabilecek) küçük, 100 sayfa kadar bir günlük benzeri kitap. Sanki o dönemde yaşamış birinin günlüğü gibi. Yoksa ilk kitaplarda bu dili sadece isimler ve belirli konuşmalarda kullanacam. Zaten kitapta 1 uluslararası dil ve bir kaç kabile dili var, tüm Dünya'ya yayılmış bir dili kullanıyor tüm büyük krallıklar (Bu dil Tanrı dili olarak kabul edildiği için, çünkü Tanrılar Üst düzey rahiplerle bu dil aracılığı ile konuşuyor)
    Ek olarak, Tolkien'i kopya edecek olmamdan bahsedenlere küfür etmek istiyorum, kendi dilini yaratan bir tek Tolkien mi var?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Joseph Nightingale -- 1 Ağustos 2012; 16:32:35 >

• Tam anlamadim simdi sen kitabin tamamini turkce kullanmadan kendi yarattigin dilde mi yazacaksin yoksa belli irklarin kendi aralarinda olan konusmalarinimi kendi dilinle yazacaksin.Bu bolumleri ikuyucu nasil anlayacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Joseph Nightingale

Forumda daha önceki konularımı okuyanlar bilir, ben büyük bir kitap serisi yazmayı hedefleyen amatör bir yazarım, henüz hiç bir kitabım tamamlanmadı ama bir başlasam devamı gelecek. Sorum şu, sizce sadece yarattığım dil ve alfabede yazılmış bir kitap tutar mı? Henüz bunu sormak için erken ama bunu sormamın sebebi, verilen cevaplara göre dili iyice geliştirecek olmam.

dostum tolkien elf lisanını ( 2 ayrı elf lisanı) çok uzun yıllar , eski ingiliz ve kuzey dilleri üzerinde çalışmaları sonucu oluşturmuştu. aynı zamanda tolkien bir dilbilimci profesör ve efsaneler , mitoloji ve destanlar hakkında son derece bilgili bir insandı . buna rağmen kendi grammer kurallarını oluşturduğu elf lisanı (yapay bir dil olarak son derece başarılı) eserini verirken kullanmadı. eserini ingilizce kaleme aldı ve yer,mekan,karakter adlarını , kitap arasında geçen şiir ,efsane ve büyüleri elf lisanındaki cümlelerle takdim etti.

yani bu kadar başarılı bir dil çalışması yapmış olsan bile , tüm eserini bu dil ile oluşturmak saçma olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tracy-Mcgrady

quote:

Forumda daha önceki konularımı okuyanlar bilir, ben büyük bir kitap serisi yazmayı hedefleyen amatör bir yazarım, henüz hiç bir kitabım tamamlanmadı ama bir başlasam devamı gelecek. Sorum şu, sizce sadece yarattığım dil ve alfabede yazılmış bir kitap tutar mı? Henüz bunu sormak için erken ama bunu sormamın sebebi, verilen cevaplara göre dili iyice geliştirecek olmam.

dostum tolkien elf lisanını ( 2 ayrı elf lisanı) çok uzun yıllar , eski ingiliz ve kuzey dilleri üzerinde çalışmaları sonucu oluşturmuştu. aynı zamanda tolkien bir dilbilimci profesör ve efsaneler , mitoloji ve destanlar hakkında son derece bilgili bir insandı . buna rağmen kendi grammer kurallarını oluşturduğu elf lisanı (yapay bir dil olarak son derece başarılı) eserini verirken kullanmadı. eserini ingilizce kaleme aldı ve yer,mekan,karakter adlarını , kitap arasında geçen şiir ,efsane ve büyüleri elf lisanındaki cümlelerle takdim etti.

yani bu kadar başarılı bir dil çalışması yapmış olsan bile , tüm eserini bu dil ile oluşturmak saçma olur.

Evrensel sanat ahlakına aykırı..

İnsanların yazdığın kitabı okuyamamasını mantıklı değil ne yazık ki veya okumak için senin dilini öğrenmesi komik değil mi?

• Eğer doğru anladıysam kendi oluşturduğun dil ve bu dilin alfabesi ile kitap kaleme alacaksın. Yok hocam o iş yalan olur, bu insanların senin kitabını okumaları için yeni dil öğrenmesini istemek, sanmıyorum ilgi çekeceğini.
    Ama önce kitabı kendi oluşturduğun dille yazıp sonrada Türkçe çevirisini yapıp yayınlarsan oluşturduğun dili incelemek için ilgi gösterebilirler.
    Kolay gelsin.
  • Heyecanını kırmak gibi olmasın ama harflere farklı şekiller kazandırarak dil yaratılmıyor.
  • Ben daha Türkçe'ye tam hakim olamadım. Siz kendinize dil yaratmışsınız, bravo!
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ortak kanı , yeni dil olayı yaş
  • Dil yaratıp geliyorum bi sn
  • quote:

Orijinalden alıntı: Syronwar

Dil yaratıp geliyorum bi sn

Bu biraz acımasız olmuş Aralara serpiştirmiş Tolkien senin iş zor
  • quote:

senin yorumlarını çok beğeniyorum ya

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

• Biraz örnek verirmisin nasıl birşey hazırladığını merak ettim doğrusu.
  • Pek mantıklı gözükmüyor.
    Okurlar bu dili nasil anlayacaklar ki.
    Onun yerine belli ırkların bazı konuşmalarını bu dilde yapabilirsin.
    Mesela drizzt efsanesinde drow büyüleri drow dilindeydi.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amaç nedir? Ayrıca bu kelimeyi kullanmayı sevmem ama özenti olmayın. Kitap yazabilseniz bile kimse bir yazarın taklidi kişinin kitaplarını okumak istemez bence.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tracy-Mcgrady

quote:

+28 Adam dilbilimci sonuçta.Ayrıca bütün kitabı kendi dilinle yazarsan kim anlayacak. Yanlış anladıysam kusura bakmayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Live Free or Die -- 1 Ağustos 2012; 14:52:58 >

• quote:

Orijinalden alıntı: sebzeliturta

Biraz örnek verirmisin nasıl birşey hazırladığını merak ettim doğrusu.

Şöyle, dil yapısı biraz farklı, mesela sıfatlarda, fiillerde ve "yapabilme" yani can, can't olayında ayrı kelimeler kullanılıyor
    Örnek olarak
    Rad sen demek
    Gun is gibi bir kelime
    Urn now anlamında bir ek ama dilin yapısı şu şekilde
    Rad gun han letes urn (Sen olmak bir atlı şuan)
    Benzer bir şekilde
    Mir gun han sarkes urn (Ben olmak bir haydut şuan)
    Yani dilin şekli böyle, tabi zamanla bu değişecek, ayrıca sayılar da biraz farklı
    Hanbelgor (1 On 3) yani 12, Han 1 demek, bel On, gor da 3
    Furavalgorbelhan (4 Yüz, 3 On, 1) 431, bu şekilde kullanılıyor
    Ekler falan da var, yukarıdaki örnekteki gibi, atlıda es eki var, Let at demek, hatta biraz LotR'dan özenti oldu ama Ragnalet denen bir krallık var, Rag diyar demek, Na türkçe karşılığı -ı demek, Let de at, Diyar-ı At anlamına geliyor, Land of Horse, At Diyarı. Tıpkı Rohan gibi. Neyse, ekler es, el, en gibi ekler, kelime sesli ile bitse bile her ek olduğu gibi kullanılıyor, a ile biterse mesela kelime Vara olsun, kılıç, Varaes kılıçlı yani şövalye anlamına gelir, Varas ya da Vares şekli almaz, yani bu dil sanki ard arda eklenmiş bir sürü kelimeden oluşuyor gibi, yani ek yok gibi bir şey, el eki falan mesela çoğul anlamı veriyor, ilk kitabın adı 4 Haydut, bu dildeki karşılığı Fura Sarkesel, yani bir çoğulluk söz konusu olduğu zaman el eki getirilir, türkçedeki gibi 4 Haydut değil de 4 Haydutlar diye yazılır yani.

• quote:

Orijinalden alıntı: nesenlenesensiz

Amaç nedir? Ayrıca bu kelimeyi kullanmayı sevmem ama özenti olmayın. Kitap yazabilseniz bile kimse bir yazarın taklidi kişinin kitaplarını okumak istemez bence.

Tolkien'den çalacağım tek şey At Diyarı isimli (Rohan) bir krallığa (Ragnalet) kitapta yer verecek olmamdır heralde. Kendi dilini yaratan yazar yok tabi piyasada hiç.
  • quote:

Orijinalden alıntı: GencayA

Heyecanını kırmak gibi olmasın ama harflere farklı şekiller kazandırarak dil yaratılmıyor.

Farkındayım, o alfabe yaratmak oluyor ki harflere farklı şekiller kazandırmaktan öte, harflere orijinaline benzemeyen ancak buna rağmen yazımı kolay şekiller kazandırmakla adam gibi bir alfabe oluşturulabiliyor. Lise son öğrencisiyim ve bu sene tüm notlarımı kendi alfabem (dil ile değil, alfabe) tutacam, şimdiden yazlık not defterimdeki fikirlerim bu alfabe ile yazılı durumda. Dile gelince, bir kaç günlük bir düşünme sonucunda temelini bularak, daha sonra da belirli kelimelere belirli anlamlar katarak buldum, 2 üstteki mesajımda örneği yer almakta. Övünmek gibi olacak ama zeka seviyesi ortalamanın çok üstünde bir insanımdır, bir dil ortaya koyup bu dili ezberlemek sadece 1 haftamı aldı ki öyle "Högök meyve olsun, bögök sebze olsun" tarzı değil, belirli eklere göre ve belirli bir kalıba göre konuşulan bir dil yarattım. 2 üstteki mesajda örnek var, bakabilirsiniz.

• Forumda daha önceki konularımı okuyanlar bilir, ben büyük bir kitap serisi yazmayı hedefleyen amatör bir yazarım, henüz hiç bir kitabım tamamlanmadı ama bir başlasam devamı gelecek. Sorum şu, sizce sadece yarattığım dil ve alfabede yazılmış bir kitap tutar mı? Henüz bunu sorMak için erken ama bunu sormamın sebebi, verilen cevaplara göre dili iyice geliştirecek olmam.

Şunu diline çevirir misin 1 haftada dil yaratan kardeşim
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.