Şimdi Ara

Toyota, üçüncü nesil hidrojen yakıt hücresi sistemini tanıttı: Daha verimli ve dayanıklı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
1
Favori
1.767
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Kendin sormussun honda nerden buluyor pillerini diye cevap verince komik oluyorsak sende de hafiza kaybi var bir baktir bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasshelhoff -- 17 Şubat 2025; 17:28:45 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • tasshelhoff kullanıcısına yanıt

Gerçekten okuduğunu anlama güçlüğü var sanırım. Ben onu mu sordum? Sen Hondanın sadece hibrit için pil fabrikası var, Toyota da sadece hibrit için pil fabrikası kurmuş olabilir demedin mi? Toyotanın kurduğu o fabrika sadece hibrit için pil üretiyor olabilir, aynı Honda gibi demedin mi?

Ee, ben de sana Honda'nın tam elektriklilerini gösterip, o zaman bunların pilleri nereden geliyor diye sormuştum.

Yine sorayım anlamamışsın çünkü.

Hondanın pil fabrikası sadece hibrit modeller için pil üretiyorsa, Hondanın tam elektrikli modellerinin pilleri nereden geliyor?

Vereceğin cevap belli.

Ya Hondanın pil fabrikasından geliyor diyeceksin,

Ya da Honda Çinlilerden veya Korlelilerden veya Panasonicten satın alıyor diyeceksin.

Bilmiyorsan da bilmiyorum diyeceksin.

Yahu ne kadar zor seninle asgari müştereklerde buluşmak.

• Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

o kadarını bilmiyorum ama herhalde oradan alıyordur şimdi neden farklı bir yerden alsın elinin altında fabrika varken.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasshelhoff -- 17 Şubat 2025; 17:46:33 >

Tamam işte. Ben de öyle düşünüyorum. Elinin altında pil fabriskası varken dışardan almaz diye düşünüyorum ama durum buysa o zaman senin tez çöküyor çünkü sen Hondanın pil fabrikasında sadece hibritler için pil üretildiğini söylemiştin.

Demek ki sadece hibritler için kurulmuyor o pil fabrikaları, her türlü pil üretmek için kuruluyor.

Şimdi anlaştık. Baştan beri tartıştığımız şey buydu.

Not: Toyotanın fabrikası da 30 Gwh kapasiteli. Bu ne anlama geliyor? Toyota Corolla hibrit 1,3 kwh kapasiteli bir pile sahip. 30.000.000.000/1.300 = 23.076.923 adet Corolla hibrit pilini yıllık olarak üretebilir demek ama Toyotanın içten yanmalı, hibrit, elektrikli, hidrojenli vs. dahil tüm otomobil satışları sadece 10 milyon kadar.

Yani sadece şu veriden bile Toyotanın o dev pil fabrikasını sadece hibritler için kurmamış olduğunu anlamak mümkün. Elde başka hiç bir veri olmasa bile sadece şu kullandığım 3 veriyle o pil fabrikasının ne amaçla kurulduğunu anlamak gayet kolay.

canım adam hep kendi mi kullanacak, panasonic gibi başkalarına satamaz mı :)

Elbette, başkalarına pil satması da bir olasılık ama kendi tam elektriklileri için pil üretmesi çok daha yüksek bir olasılık.

Neden?

Çünkü ta 2023 yılında Toyota 2026 yılına kadar 10 yeni tam elektrikli modeli piyasaya süreceğini açıkladı.

Toyota to launch 10 new battery EV models by 2026 -April 07, 2023 at 01:17 am EDT | MarketScreener

Bu da bu yıl ABD'de piyasaya süreceği elektrikli SUV modelin haberi:

New Toyota Three-Row EV SUV to Be Built on U.S. Soil in 2025

Onu fark ettim de sanki Honda elektrikli otomobil işinde etkin biçimde yeni modeller ile devam ediyor gibi yazdığınız için yazdım ben ona, aranızdaki konuya değil. Honda'nın elektrikli otomobil konusundaki şu aşamada boşvermişliğinin detayına inmekti amacım.

Aston martin cygnet'i hatırlıyor musun? o neden üretiliyorsa elektrikli Honda'larda o yüzden üretiliyor. Kağıt üzerinde sâfi zarar yazan iki tane paravan model o araçlar. piller nereden gelir nereye gider onu bilmem ona değinmedim zaten.

• 3qzotix 3 kullanıcısına yanıt

Japonlar akıllıdır. Merka etme neye inanacaklarını çok iyi bilirler. :)))

• SuperVeloceJota kullanıcısına yanıt

Japonların elektrikliye çok iştahlı asılmadıklarının farkındayım. hatta Honda Toyota'dan bile uzak elektrikliye ama arkadaş öyle deyince, Hondanın elektrikli modelleri olduğunu ve satışta olduğunu göstermek için paylaştım o linkleri. Sonuçta bugün 47 bin doları veren ABD'de Prologue'yi, 39 bin poundu veren de Avrupaya özgü diğer modeli satın alabiliyor. Bu linkleri paylaşmaktaki diğer amacım ise Hondanın BEV modellerinin pillerini sorgulatmaktı arkadaşa çünkü iddiası ile zıt bir durum vardı ortada.

Evet, katılıyorum, Honda elektrikliye biraz uzak kaldı. Doğru bir tutum mu bu, zaman gösterecek. Belki de Japonlar haklıdır ama orta vadede. Uzun vadede ise kimin haklı olduğunun pek bir önemi kalmayabilir.

Cygnet ise hatırlıyorum, tam bir faciaydı. Aston Martin imajına ve prestijine gölge düşürecek bir girişimdi ama Hondanın durumu ile tam bir paralellik kuramadım.

Cygnet'in amacı neredeyse bütün model gamı cosworth V12'lerden oluşan Aston'un yüksek emisyonlu araçlarının ortalamasını tek modelle düşürmekti. sadece filo ortalaması baz alınıyordu o dönem.

Bu Honda'lar da şu an çeşitli pazarlarda birebir aynı görevi görüyor. başka bir fonksiyonları yok. Mazda'nın Mx-30'u falan da aynı şekilde. Ayrıca yığın bir üreticinin günümüzde hiç elektrikli otomobilinin olmaması "politik olarak" da doğru değil :) rahat bırakmazlar adamı.

Honda zaten Avrupa pazarında etkin değil artık haklı çıksalar veya çıkmasalar da fark etmiyor onlara ama Toyota haklı çıktı bile zaten. bu rüzgar geçici, bu talep geçici, bu kadar kısa sürede böyle büyük bir dönüşüm çok riskli, bu trene atlamayacağız, herşeyi olması gerektiği gibi ayaklarımız yere basarak yapacağız dedi, birer birer bütün büyük üreticiler milyar dolar zararlarla ağız burun kan içinde elektrikli otomobil planlarında geri adım atarken Toyota rekor kârlılık ve rekor satışlarla aldı yürüdü. Doğrusu buydu, elektrikli otomobillerde de vakit tamam olunca çok güçlü olacaklarına hiç şüphem yok, sağlam geliyorlar çünkü.

Konuyla alakalı olarak hidrojen'de de şuan hiç bir akıl mantık işi yok mesela, hele elektrikli otomobile karşı hiç bir şansı yok. ama inatla geliştiriyorlar, çünkü 1-sıcak para çok, 2-biliyorlar ki uzak gelecekte hidrojen'in potansiyeli bambaşka. ilk düdük çalınca maça 4-0 önde başlayacaklar. Toyota bütün mevzunun farkında. tek mesele bu kadar çok kollu gelişime ne kadar dayanabilecekleri kaynak olarak, onu da zaman gösterecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuperVeloceJota -- 17 Şubat 2025; 19:55:16 >

• Bu emisyon işini gözden kaçırmışım. Çok doğru.

Öte yandan Toyotanın hibrit ve hidrojen ısrarını şu youtube dolubatarya kanalı farklı bir nedene bağlıyor: Katı hal pillerinde çuvallaması.

HİBRİT TUZAĞI | Toyota'nın SONU?

Doğru mu bilmiyorum. Bana biraz uçuk geldi ama Toyotanın toplam borçlarının 250 milyar dolar civarında olduğunu söyleyince araştırdım, gerçekten öyle. 2024 için 378 milyar dolar borcu varmış Toyotanın.

Toyota Total Liabilities 2010-2024 | TM | MacroTrends

Fakat bu ne anlama geliyor?

Bu büyüklükte bir firma için normal mi yoksa gerçekten Toyota anormal bir borç batağında mı yüzüyor bilemiyorum çünkü araştırmadım. Ne var ki, 378 milyar dolar da gerçekten büyük para.

Elbette Toyotanın bir stratejisi vardır ve tüm yumurtalarını aynı sepete koymak istemeyişlerini de mantıklı buluyorum. Ne var ki asıl sebep bu mudur yoksa bizim bilmediğimiz başka nedenler mi var belirsiz.

Sizin mesajı görmeden az önce bu videoyu ben de izledim. Şaşırmadım değil açıkçası. Toyotanın elektrikli olayında isteksiz olmasının nedeninin batarya teknolojisini yakalayamamış olması ve yatırımını yapmamış olması...şu anda amerikada deli yatırım yapıyorlar bataryaya ve bizi de hibritle avutuyorlar denildiğine göre.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • YouGotThatRight kullanıcısına yanıt

Evet, ben de şaşırdım izleyince ve videodaki varsayımlar ne kadar doğru bilemiyorum. Tek tek araştırmak gerek ve zahmetli bir iş. Üşendim araştırmaya.

Bu eklediğiniz kanalı şöyle ifade edeyim, Sabah gazetesi. Yeni şafak... Yeni akit.. Takvim gazetesi.. mevzu anlaşıldı sanıyorum :)

Buna benzer elektrikli otomobilleri kötüleyen, İce fanatiği kanallar da çok. bu kaynaklardan hayır gelmez.

Bu site elektrikli arac ureticilerinden destek aliyor cok belli. Elektrikli araclara kacinilmaz son veya gokten inmis bir nimet gibi davraniyor

Oyle bir anlatmis ki sanki zorla kafana silah dayayip hibrit satiyorlar.

Aslina bakarsanız hibrit bizim ulkemiz gibi ulkeler icin cok daha mantikli bir cozum.

1- standart benzinlinin yarisi kadar emisyona sebep oluyor

2- menzil derdi yok, bu sebepten agrinin koyundeki adam elektrikli almaz ala hibrit alabilir.

3- alt yapi ihtiyacı yok, elektrikli araba ilk basta ucuz gibi geliyor ama ulkeye maliyeti cok fazla heryere tesisat dosenmesi istasyon kurulmasi bunlarin ithalati, bakimlari bu masraf kalemi hic konusulmuyor.

4- her bir elektrikli aracta en az 500 kg pil var bunlar ergec geri donusecek. Pil toplama kutularinin ustunde 1 kalem pil bilmem kac ton topragi kirletiyor yazıyor bu piller avrupada abd de usulune uygun geri donusturulebilir, ama bizim ulkemizde bu sekilde olmamasi buyuk olasilik. Evet hibridlerde de pil var ama tam elektrikliye gore komik miktarlarda

5-Bir dogal felakette elektrikli arabalar tamamen cop olacaklar zira sebekelerin tamir edilmesi tekrar o sarj istasyonlarinin duzeltilmesi cok vakit alacak, ama hibrit araca bidonla benzin doldur yol varsa gidecek gidebilirsin.

Butun bunlari gozonune alarak elektrikli arac bizimkisi gibi.ulkelerde asla ailenin ana araci olmayacak bana kalirsa .istisnalar kaideyi bozmaz tabi.

Hayirli gunler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasshelhoff -- 17 Şubat 2025; 20:31:8 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• SuperVeloceJota kullanıcısına yanıt

Kanalı bilmiyorum ve ilk defa bir videosunu izledim. Youtube akışında önüme düşüp duruyordu sürekli ama izlemiyordum fakat "Toyotanın Sonu" başlığını görünce merak edip izlemiştim.

Açıkçası biraz uçuk buldum varsayımlarını ama yine de kestirip atmayıp bir de yabancı kaynaklarda araştırmak gerek. Sonuçta dev firmalar da hata yapabiliyor. Böyle hata yapıp batan çok büyük şirketler var.

Ama tabii hayli uçuk söylemlerle dolu bir video

Çoğuna katılıyorum. Türkiye altyapı ve şehirleşme modeli olarak elektrikliye pek hazır değil aslında ama hibrit nihai bir çözüm değil, bir köprü olabilir ancak; mevcut ICE'den sıfır emisyonlu otomobillere bir geçiş köprüsü.

O sıfır emisyonlu otomobiller artık BEV mi olur, FCEV mi olur yoksa biyo ya da hidrojen yakıtlı ICE mi olur bilemiyorum ama devletler sıfır emisyon arayışından vazgeçmeyecek çünkü vazgeçemeyecekleri bir noktaya geldi dünya iklimi.

Sonuçta bütün bu olanlar "hadi yeni bir teknoloji kullanalım" fantezisi değil, BEV dayatmasının ardında iklim krizi var.

ben iklim kirizi filan olduğuna inanmıyorum.

bunun bahanesi ile benzinli ve hibride göre daha ucuza mal olan yani fabrikaların daha fazla kar ettikleri elektrikli arabaların pazarlanması olarak görüyorum.

yoksa arabayla iklim krizi filan çözülmez.

ama bizim ülkemizde trafikteki tüm arabalar hibrid olsa bence yeter de artar çevreye fayda açısından

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasshelhoff -- 17 Şubat 2025; 21:32:19 >
  • hibrid araç sanıldığı gibi yeni bir çağ açacak durumda değil. zaten olamaz da. yani en azından bizim ülke için böyle bence.

özellikle ülkemizdeki mevcut şartlarda külfetli bile. altını çizerek söylüyorum "ülkemizdeki mevcut şartlar"

motor hacmiyle vergi alınması saçmalığı yüzünden 2.0 / 2.5 motor hacimlerinde araçlar yüksek vergi sebebiyle gelemiyor. siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama yüksek hacimli motorlar hibridde daha verimli

yine mevcutta yüksek mtv sebebiyle yakıttan ettiğin tasarrufu peşinen vergi olarak ödüyorsun.

benzinli araç gibi bakıma sokuyorsun.

zaten maddi olarak verimli olsaydı şu an satılan benzinli her iki araçtan biri hibrid olurdu.

standart range model elektriklilerde bunların hiçbiri yok. zaten sr araçların amacı da bu. üstüne ucuza şarj ediyorsun. bakıma da komik paralar ödüyorsun.

benim de hibrid aracım olsa sabah akşam türkiyenin geleceği hibrid diye konuşurdum. maalesef değil. ama önümüzdeki yıllarda motor hacminden vergi alma işi değişir ve daha modern ve günümüze ayak uyduran bir sisteme geçilirse ancak o zaman hibrid değerlenecektir.

İklim krizinin olup olmaması bir inanç meselesi mi?

Yani bir yandan tüm yükün otomobillere yıkılıp, bireysel otomobillerdeki eğlence faktörü ve geliştirme özgürlüğü/özgünlüğünün yok edilmesine kızıyorum ve üzülüyorum ama şöyle şeyler de okuyunca insan iyi oluyor diyor. Dikte ile olmalı hakikatten demek ki bu iş, güzellikle olmayacak.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.