Şimdi Ara

Toyota, üçüncü nesil hidrojen yakıt hücresi sistemini tanıttı: Daha verimli ve dayanıklı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
1
Favori
1.767
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    quote:

ben iklim kirizi filan olduğuna inanmıyorum.

Ben de aynı fikirdeyim ,kirlilik için şehir içi araçların BEV veya FCEV olması emisyon açısından etki edebilir ama zaten küresel ısınma konusı çok farklı gerçeklere bağlı ,

CO2 limitleri uzun yıllar önce aşıldı ve geri dönmesi mümkün değil ,herkes eve kapansa sanayi dursa bile 10 sene ,yine etkisi olur tabiiki ancak küresel jeolojik olayları ve fırtınaları engelleyemez .

Tamamen yeşil enerjiye bugun komple geçilse bile belki torunlarınız için bizlerin 70 li yıllardaki şartlar ötesi sağlanamaz .Atmosferik olayları sadece emisyonlara bağlayamayız çünkü denizler ısınınca herşey değişmektedir .

Konumuzla ilgili olarak tğm şehir içi ulaşım BEV olsa bile kullanılacak elektrik üretiminin temiz olmaması nedeyle sadece bölgesel etkisi olacaktır . Euro 6 yeterince sıkı şartlar sağlayan emisyon oranları sunar ,araçların bu koşulları sağlaması kısa süreler için faydası olacaktır .

Hibrit olayında ise frenlemede boşa giden enerjinin depolanması fikrinin hayata geçmiş halidir,dolayısı ile şehir içi ,inişli çıkışlı yollarda fayda sağlar ve şehir dışı tüketimden daha iyi veriler sağlayabilir,çok mantıklı ve olması gereken bir durumdur .Araç eskiyince bakım ek maliyetleri nedeniyle aynı fikirde olmayacak kişi sayısı da artacaktır .

Asıl kök problem araç ağırlıklarının 1000 kg altına inmeyişi ve motorların verimliklerinin 4 zamanlı motorda sıkıntılı bir üst verimlilik değeri olmasından kaynaklanmaktadır .

Ne yazık ki menzil beklentileri araç ağırlıklarını kısa üsrede 2000 kg üstüne çıkarmıştır ,bu konıda bir sınırlamanın motorlu taşıtlar mevzuatında getirilmemesi yüzünden, isteyen istediğini çıkararak 70 yıl başındaki " kaslı otomobil " yarışı tetiklemiştir.
    Bu yarış 1973 petrol krizi ile tökezledi bakalım BEV furyası dünyadaki hangi gelişme ile tökezleyecek .Belki de farkı açıp yeni dünya düzenin bir parçası olacaktır ...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• SuperVeloceJota kullanıcısına yanıt
    Yanlis anlamissiniz elektrikli araba dayatmasinin arkasinda iklim krizi olduguna inanmiyorum dedim. Yoksa dunyanin icine edildigi konusunda hemfikiriz tabiki

• cambodia C kullanıcısına yanıt
    Ulkedeki tek hibrid 1.8 hibrit değil.

Hondalar 1.5

• tasshelhoff kullanıcısına yanıt

hocam sana koca sıfır araç konusu birleşip laf anlatamadı ben hiç uğraşmayacağım o yüzden  

1.5 hondaların fiyatları ve satış rakamları ortada 

neyse sana aracınla mutluluklar. kazasız sürüşler dilerim.

Bu inançla ilgili bir şey değil. Söylediğin dünyanın yuvarlak olduğuna, yerçekimine inanmıyorum demek gibi bir şey. Bu konuda herhangi dişe değer bir kaynak okuduğunu da sanmıyorum. Neredeyse tüm akademik camianın ve iklimle ilgili tüm kamu kuruluşlarının hemfikir olduğu, 1850'lı yıllardan bu yana belli başlı iklim parametrelerinin gün be gün kaydedildiği ve ortalama sıcaklığın son yy.da 1,5 derece arttığı açıkça ölçüldüğü bir ortamda söylediğinin benim nezdimde zerrece bir değeri yok, aksine küresel ısınma yok diyen insanlar beni irrite ediyor. Aşırı bir sorumsuzluk.

Küresel ısınmaya karşı çıkanların "akıllı olanları" en azından ölçülen ortalama sıcaklık artışını inkar etme budalalığına saplanmayıp, "evet sıcaklıklar artıyor ama insan faaliyetleri yüzünden değil, doğal nedenlerle" demeyi seçiyorlar. Düpedüz cahil olanlarsa senin gibi apaçık, 150 yıllık ölçülmüş olguları bile inkar yoluna gidiyor.

Dünya atmosferine insan kaynaklı faaliyetler ile yılda 10 milyar ton civarında CO2 pompalıyoruz. Bu ölçebildiğimiz bir şey. Bunun yaklaşık 3 -3,5 milyar tonu ulaşım kaynaklı.

Neye inanmıyorsun, somut, ölçülen rakamlara mı?

Ayrıca sektörün verilerine de çok uzak olduğun anlaşılıyor. Bazı Çinliler ve Tesla - o da son bir kaç yılı - dışında elektrikli otomobilden kar eden yok. Tesla da ilk kez 2020 yılında kar etti. Kurulduğu 2000'lerin başından beri zarar yazan bir şirketti Tesla. Bir diğer elektrikli Lucid batmanın eşiğinde, keza Rivian da öyle. Canoo, Aptera, Polestar, Nikola, Fisker vb. de öyle. Batmanın eşiğindeki çoğu Çinliyi saymıyorum bile. Madem elektriklilerde müthiş kar var, bunlar niye zor durumda? Hem elektrikli bu kadar karlı bir iş olsa neden geleneksel otomativ devleri elektrikliye geçmek için ayak sürüsün? Onlar da elektrikliye geçer, bol bol kar ederlerdi değil mi?

Boş konuşmaya örnek göster dense, herhalde böyle bir iddiayı gösterirdim.

Dahası, devletler ille de elektrikli alacaksın demiyor, sıfır emisyonlu alacaksın, ben de sıfır emisyonluyu teşvik ediyorum diyor. Devletler yeşil hidrojeni de, biyo yakıtlı otomobilleri de teşvik ediyor. Yani mesele elektrikli falan değil. Daha meselenin ne olduğunu anlamaya bile yaklaşamamışsın. Meseleyi hala BEV vs. ICE sanıyorsun. Komik... Mesele insan kaynaklı EMİSYON, CO2 EMİSYONU. Büyük harfle ve kalın yazdım, belki anlarsın diye.

Seninle daha nazik bir dille konuşmak istiyorum ama olmuyor, çok marjinal, çok gerçeklikten kopuk fikirlerin var ve bu fikirler çoğu kez somut bir veriye dayanmaktan çok, konu hakkındaki bilgisizlikten ya da yüzeysel bilgiden besleniyor görünüyor. Böyle subjektif tespitler de yapmak istemiyorum ama maalesef marjinal fikirlerinle beni buna mecbur bırakıyorsun.

Karşımda gerçeklikten kopuk biri olunca istemsiz olarak dilim sertleşiyor. Daha rasyonel, daha akılcı ve veriye dayalı fikirlerle bana cevap yazarsan ikimiz de memnun kalırız.

• Toyota'nın 124. yalan hikayesi

• vezir kullanıcısına yanıt

Valla bu da doğru. 70 kiloluk bir adamın 2+tonluk, dev lityum pillere sahip cihazlarla işe gidip gelmesi de akıl işi değil. sürdürülebilir değil bu da, bu konuda şu an bir regülasyon eksikliği var, yüzlerce beygir bilmem kaç ton araçlar "0gr/km, sıfır vergi, bunu alınız" diye dayatılıyor. evet bunun yaygınlaşması da olacak bir iş değil.

Peki atkinson-full hybrid 950kg araçlar nasıl yaygınlaştırılabilir. nasıl mümkün olabilir, bunun bir şekilde mümkün kılınması lazım. Audi A2 gibi full alüminyum şasi ama modernize hybrid. hafif olduğu için de içten yanmalı motor asgari şekilde devreye girecek. Japonya'daki kei car mantığı gibi zorlayacaksın. hem üreticiyi, hem tüketiciyi.

Ama işin ticari kısmı nasıl olacak orası büyük problem. Nasıl bırakacak adam Audi A4-5'ini, Bmw 3'ünü 5'ini, hatta kocaman Suv'unu da o şekilsiz şeye geçecek. iş eninde sonunda insanların bencilliğini manipüle edebilmekteki ustalığa kalıyor.

• Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Sizde yanlis anlamissiniz, cevabinizi okurken yoruldum cevap yazmakla ugrasamayacagim.

Hayirli gunler

Yanlış anladımsa özür dilerim ama ne anlamam gerekiyordu?

• Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Iki uc mesaj altta siz demissiniz ki elektrikli araclarin dayatilmasinin arkasinda iklim krizo var, bende o cumlenize devam ederek bence bu dayatmanin arkasinda iklim krizi yok kapitalist sistemin yeni bir uydurmasi dedim. Iklim krizi var elbette ama elektrikli araclarin bu denli gozumuze sokulmasinda amac dunyayi kurtarmak filan degil adamlar basitce araba satmaya calisiyor hepsi bu.

Valla emekleme asamasinda zarar etmis olabilirler ama su an bence gayet karli bir is yoksa japonlar haric herkes bu ise girmezdi. Bir kere uretmesi kolay bir sey elektrikli arac, hibride gore cok cok basit bir teknoloji . Pil uretimi arttikca arac maliyetleri de dusecek dusuyorda.

Japonlar genel ahlaklari geregi hibridin tuketici icin daha iyi oldugunu dusunuyor olabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasshelhoff -- 17 Şubat 2025; 23:36:43 >
    Bu konuda insanların seçimlerine bırakılmadan mevzuat ile ilerlenmesi lazım .Mesela başta Çin ve USA bu konuda öncü olmalı ,ilettiğiniz gibi atkinson çevirimi de olabilir hiç denenmeyen yeni bir teknoloji de olabilir ,asıl problem ülkelerin bu konuda dünya yı değil ,kendilerini ve dünyaya yaymak istedikleri politikalar ile alakalı ,yani derin mevzular bizlerin ulaşacağı tartışma noktalarını aşar .

Konuyu açmıyorum ama ingiliz ve amerikan sermayesinin dünya çapında yüzyıllardır giden kapışmasının sonuçları .İnsana değer vermeyen felsefe dünya iklimini mi değiştirecek boş oyalama mevzuları .

Bundan devam edelim boş gaz CO2 anlamı çıkmasın, zaten H2 olayının dünyayı nasıl devşireceğini her fırsatta anlatıyorum .Ama sığ bilgi ile bakanların destekleri nedense verim ve para nerede soruları ile tıkanıyor

Sanırım Atkinson işini mazda araçlarında kullanıyordu düşük tüketim ve emisyon nedeni ile , çok zaman oldu bakmadım o konuya ,

Eğer merak ederseniz 6 zamanlı motor konusunda bir yazım vardı, buraya okumayanlar için ekleyeyim ,anlayabilecek düzeyde kişiler kaldı mı bilemiyorum ancak her 5 senede forum seviyesi bir tık daha düşüyor ,son 20 seneyi bilerek yazıyorum .

forum başlığını bulunca ekleyeceğim

işte başlıklar

Paut motor tasarımı
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/65636819

6 zamanlı motor tasarımı
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/27899914

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 18 Şubat 2025; 0:16:11 >

Toyota ve honda hibridlerin motorlari atkinson cevrimli zaten.

Ben öyle anlamadım, iklim krizi yok, iklim krizi yalan dendiğini düşündüm ve doğal olarak ona göre cevap verdim. Yanlış anlamışım demek ki. Kusura bakma.

Diğer görüşünde ise kısmı haklılık payı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta bu bir ticaret, bu kapitalizm. Herkes kar etmek için üretiyor, kimse hayır olsun diye üretim yapmıyor. BEV firmalarının da tek amacı kar etmek yoksa iklim krizini umarsadıkları için BEV ürettiklerini ben de düşünmüyorum.

Ancak devletlerin durumu farklı. Devletler kar odaklı yapılar değiller. Devlet deyince yanlış anlaşılma olmasın, iktidardan ya da hükümetten söz etmiyorum, onlar devleti yönetenler ama devlet bir aygıt ve içinde görev paylaşımı yapmış yüzlerce kurum ve kuruluş var. Bu aygıt içinde görevi iklimle ilgili olanlar devleti yönetenlere düzenli olarak raporlar sunuyorlar ve bir tehlike ortaya çıkarsa yönetimi uyarıyorlar. Gereğini yapıp yapmamak hükümetin bileceği bir şey. Mesela ABD'de iklimle ilgili devlet kurumları Biden Yönetimine rapor veriyor, Biden de gereğini yapıyordu ama aynı raporlar Truımp'a da gittiği halde o gereğini yapmıyor, yapmayacak.

Sonuçta devlet kurumları yönetimlere CO2 emisyonları sıfırlanmazsa neler olacağını gösteren projeksiyonları rapor halinde yönetimlere sunuyorlar. Yönetimlerin BEV'i desteklemesi bu noktada ortaya çıkıyor. Yoksa Almanya kendi otomativ devlerini riske atıp BEV desteklemeye kalkışmazdı.

Ama göz ardı ettiğini düşündüğün bir husus var. Ben AB'nin teşviklerine şöyle bir baktım. Yalnızca BEV'i teşvik etmiyorlar. yeşil hidrojeni ve biyo yakıtları da teşvik ediyorlar. Yani dertleri elektrikli değil, emisyonların sıfırlanması. Zaten çıkardıkları yasalar da, teşvikler de direk elektrikli demiyor, sıfır emisyonlu diyor. Ne var ki yeşil hidrojen ve biyo yakıt otomativ firmalarının kendi başlarına üretebildiği şeyler değiller ama BEV aracıya gerek olmadan otomativ firmalarının üretebileceği bir şey. O yüzden BEV satışları patladı, diğerleri pek yol alamadı.

Sıfır emisyona biyo yakıt da bir çözüm, yeşil hidrojenle çalışan FCEV de bir çözüm ama işte biyo yakıt ve yeşil hidrojen kg maliyetleri elektrik kw maliyetlerine kıyasla aşırı pahalı kaldığı için elektrik aldı başını gitti.

sanırım herşey euro 6 ve yakında 7 ile sıkılaşan şartnameler ile geliyor

Doğrusu da bu zaten ,ancak BEV işinde üretilen elektriğin hangi kaynaktan üretildiği sorgulanamayacağı için sıfır emisyon sıralamasına araya kaynak yaparak ilk sıralardan giriyor .

Bu kısmı ahlâklı bulmuyorum ama diğerlerini devirmek için bilerek yapılmış zorlamaların özü burası sanırım.

Eğer eşit şartlar söz konusu ise şarj istasyonları sattıkları elektriği güneşten ,rüzgardan üretmeleri zorunlu olurdu .

Bunu maliyet olarak yansıtacak yatırımı yapacak şarj istasyonları sattıkları elektriği aynı fiyata satmaları olanaksız olurdu ki burada maliyetler hidrojen satış fiyatına yaklaşmış olacak idi .

Kısaca bu adım sıfır hedefi diğer teknolojiler için gelişmelerin önünü tıkayan ve çaresiz bırakan bir adım olarak görüyorum .Sanki tüm araçlar EV olsa tüm sıkıntı çözülecek gibi küreselcilerin bir dayatmasıdır .

Küreselcilerin dayatmacı adımları oyunu kendi lehlerine kurgulamak için bir planlı yönelimdir .İtiraz ederseniz de çevreci karşıtı olarak görülen bir siyasi ve sermaye hareketidir

• Hidrojen depolama işini arabalar için becerebilseler efsane olacak, elektrikli ve benzinli arabalar anında tarih olur.

• DaRK_KniGHT_ kullanıcısına yanıt
    Benzinli araba zaten efsane. Batarya durduğu yerde sönüyor, 1-2 yılda fabrika çıkış kapasitesi yüzde onlarca azalabiliyor, yanıyor, bazen patlayabiliyor. 300km menzilli (sahada test, kağıt üstü değil) bir Sedan için 500kg'den başlayan ağırlığı, yedek parça olarak $10binden başlayan fiyatı önemli dezavantajları.

Hidrojen tankı 35-70 Mpa basınç ile hem maliyetli hem bakımı zor (aynen LPG tankı gibi yasal bakıma bağlı ayrıca 10 -15 yılda bir değiştirilme zorunluluğu da var) hem de kazada patlama riski var. (LPG tankındaki riskleri miras alan sistem)

Benzinlide bu risk, maliyet, performans kaybı sorunların hiçbirisi yok. Amaç otomotiv daha doğrusu transportasyon sektörünü dönüştürerek yeni kazanç modeli oluşturmak (ekonomi / işletme konularını cok araştırmıyorum, ilk izlenim olarak)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • vezir kullanıcısına yanıt
    Alıntı:
    "BEV işinde üretilen elektriğin hangi kaynaktan üretildiği sorgulanamayacağı için"

Odamdaki duvarda bulunan prize taktığım 10W'lık cep telefon şarj adaptörüne gelen elektriğin hangi kaynaktan geldiğini, adaptörü çıkarıp 2kW'lık UFO ısıtıcıyı taktığımda da hangi kaynaktan geldiğini sorgulayamıyorum. Ülkedeki 82 milyon insan da dünyadaki 7 milyar insan da duvardaki prize elektriğin nereden nasıl geldiğini sorgulayamıyor. Bir yerden geliyor ama nereden kimse bilmiyor, hem de bu bilgi çağında.

Kapitalist sistem iklimi bahane yapıp elektrikli araçlara yönlendirmeye çalışıyorlar; dediğiniz gibi. Fakat bu yönlendirme (esasında zorlama demek lazım) sadece elektrikli araçla sınırlı değil. Almanya ve hatta kuzey Amerika 'da binalarda doğalgazla ısınmayı yasaklayıp elektrikli ısınmaya zorlayıcı kanunlar ardı ardına yayınlandı. Bu konuda Almanya'da ev/bina sahiplerinin yoğun protestoları oldu. Bu olayların hepsi pandemi başladıktan 2-3 yıl içinde oldu.

Almanya'da binalarda e-ısınma kanunlarına gerekçe olarak "Rusya gazı kesti" argümanı kullanıldı. Bunun bir bahane olduğu belli çünkü:

Amerika'ya da Rusya gazı mı kesti? Türkiye'de e-ısınma konusunda yeni düzenlemeler yapıldı, yapılıyor. Karadeniz'de doğalgaz cıkıtığı sırada e-ısınmaya geçiş?

• Toyota'nın vardır bir bildiği...

companiesmarketcap.com
    Largest automakers by market capitalization
    https://companiesmarketcap.com/automakers/largest-automakers-by-market-cap

• Geleceği bir elektrik kadar parlak değil Toyota bunların yerine elektrikli araçlar için yatırım yapmasını tercih ederim.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.