Şimdi Ara

TP-Link Deco meşh sistem Ana Konu ve kullanıcı deneyimleri (48. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.704
Cevap
69
Favori
74.283
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4647484950
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

çift nat'ın var. ne derece etkleniyorsun bilmiyorum. iki router'da da nat ayarların aktif. birini köprü moduna alıp, dhcp nat felan bütün özelliklerini kapat. tek dhcp kullan. çift nat sorun mudur? kimine ve duruma göre evet. redditte biri şöyle tarif etmiş çift nat olayını:

"evinizde kendi kendine kilitlenen iki kapı olması gibi. anahtara ihtiyaç duymadan dışarı çıkabilirsiniz ancak içeri girmek için ikisine de ihtiyacınız var. ancak birini içeride bıraktınız, bu yüzden sizi içeri alacak birini beklemek zorundasınız.

• Selamlar,

GPON'dan cikan ethernet kablosunu ana deco'ya bagliyordum, Router modunda internet ayarlarini yapip guzelce kullandim 10 ay kadar. Sonrasinda farkli sebeplerden araya bir openwrt router koydum.

Yani GPON -> openwrt -> deco (access point modunda) -> diger cihazlar

Ayarlardan da DHCP'i kapattim, openwrt hallediyor tamamen. Internet vs calisiyor, hizlar guzel. Fakat soyle bir sorun olmaya basladi; evin bazi ucra noktalarinda eskiden sorun olmazken artik kopmalar yasamaya basladim. Sanki Access Point moduna alinca cihazin performansi dustu gibi yani nasil anlatilir bilmiyorum. Mesela balkonda defalarca oturup telefonla internette gezdim, simdi ise kopuyor sacma sapan calisiyor. Fakat cihaza yakin oldugum bolgelerde sorun yok, masaustu ana bilgisayarim mesela kablosuz baglaniyor ve hiz olarak gayet iyi bir sorun yok.

Dipnot: Alakasi oldugunu sanmiyorum ama openwrt router dedigim aslinda proxmox ile olusturdugum bir VM, mini pc uzerinde calisiyor. Ikinci etherneti olmadigi icin usb-ethernet donusturucu aldim onunla kullaniyorum.

Sebebi hakkinda fikri olan var mi acaba?

• Merhaba, sipariş verdiğim deco x50'ler geldi ve kurulumunu yaptım. Genel olarak beklentilerimi karşıladı.

TP-Link Deco meşh sistem Ana Konu ve kullanıcı deneyimleri

Şekildeki gibi 160 mkarelik dairemde superonline 1000/50 gigafiber kullanmaktayım. Verdikleri wifi 6 huawei modem ile kablosuz ağda misafir odasının uç noktalarında, yatak odası 2, banyo ve wc'de sık sık kopmayalar yaşıyordum. Bu sebeple mesh kurmak istedim. Ana deco'yu modemin bulunduğu odaya kurduktan sonra uydu decoyu sinyalin en zayıfladığı yatak odası 2'ye kurdum. Kuruluma başlamadan hemen önce huawei modem ile speed test üzerinden hız testi yaptım. Kurulumu tamamladıktan sonra ise deco kablosuz ağıyla hız testi yaptım ve sonuçlar sırasıyla huawei modem ve deco olacak şekildeki gibi çıktı;

misafir odası:

(Bu odada aslında hız konusunda çok bir şey değişmedi. Decoyla elde ettiğim sonuç 339 mbit odanın girişine biraz yakındı. Oda 40-50 mkare arası dairedeki en büyük oda. Huawei modem ile elde ettiğim sonuçtaki bölgede deco da yine 50-100 arası sonuçlar verdi. Ama wifi hep 2-3 diş olarak iyi çekti. Eski modemde kopmalar oluyordu. Benim için kopmaması daha iyi yani)

banyo:

yatak odası 2 (uydu ünitenin bulunduğu oda):

mutfak:

salon:

yatak odası 1 (modemin bulunduğu oda):

Genel olarak sonuçlar böyle. Üniteler arası geçişlerde wifi sinyalinda oynamalar oluyor ama kopmuyor. Kopmadığı sürece sıkıntı değil benim için hemen kendini topluyor zaten. Hızlı dolaşım da açık bu arada.

Evim aslında dubleks. Üst katım da bir bu kadar büyük yani. Ama şu an aktif olmadığı için orada kullanamıyorum. Ama orası için de bir ünite daha sipariş verdim. O üniteyi de boş boş 2-3 ay kutusunda kalmaması için misafir odasına koyarım büyük ihtimalle. Çünkü yine orada uçlara doğru hız epey bir düşüyor. Bu da normal heralde. Ana decoyla arasında bir kolon bir duvar ve rahat 8-10 metre var.

Kutudan çıkan ethernet kablosunu kullandım bu arada. Bu kabloyu değiştirsem sonuçlarda iyileşme olur mu acaba?

Bir de ünitelerde garip bir koku var. Elektronik kokusu mu yanık kokusu mu desem tam kestiremedim. Kullananlarda da var mı aynı durum?

• Testler iphone 13 ile yapılmıştır bu arada.

Bir de bu kapalı tam anlamıyorum ne olduğunu. Açmam daha mı olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EmreeSmskk -- 18 Ağustos 2024; 17:43:41 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Peyloride kullanıcısına yanıt

mini pc'nin güvenlik kontrollerini, güncelleştirmelerini yapabiliyor musun? saçma sapan çalışıyor ise hack yemiş olabilirsin. TP-Link Deco meşh sistem Ana Konu ve kullanıcı deneyimleri  en azından periyodik ve yaptığını bildiğin bir kontrol mekanısması oluşturmalısın kendine. bunun yanında, periyodik restartlar ve kritik bazı ayarlarda, öneğin kullanıcı adı ve şifresi gibi vs. ayarlarda değişikliğe gidecek olman işe yarayabilir. budeco'da bir router modu vardır bir de köprü modu. ap modu dediğin ne oluyor? ben de openwrt'nin dhcp'si ile kullanmayı yeğlerdim. ethernetlere wifi'yi de vermiş olmak (deco'ları yani) benim de tercihim olurdu.

• haykoatmaca kullanıcısına yanıt

Mini PC'de host olarak proxmox kurulu oldugu icin openwrt calisirken yaninda istedigim kadar baska VM/CT calistirabiliyorum. Guvenlikle alakali bir problem yok, zaten tum onerilen ayarlari da yaptim. Ki dedigim gibi sadece eskiden duzgun calistigi ucra noktalarda su an sorun yapiyor. Normal yerlerde vs. herhangi bir sorun yok.

Cihazin kendi icindeki isimlendirmesi Access Point modu, bridge ile farki var mi tam emin degilim. Ama dediginiz gibi benim de DHCP vs islerini hep openwrt yonetiyor; decolar sadece wireless alani saglamak icin calisiyor su an.

decolarınızın yerini bu problemler yaşanmadan önce değiştirmediyseniz, çevresine TV, mikrodalga, hoparlör gibi cihazlar koymadıysanız eğer; belki de komşularınız yeni cihaz(lar) almış olabilir. bulunduğunuz kanaldaki frekansı komşularınızla paylaştığınızdan dolayı, bu durumda ücra bölgelerde artık kararlı bir bağlantı mümkün olmayabilir.

çift nat konusunu galiba sonra düşünmeliyiz. ama çift nat var ise herşeyi openwrt yönetiyor diyemeyiz. bu mesh sistemi ile ilgili çok farklı tecrübelerim var. mesela deco'larını ayarlarken kablosuz ayarlayıp, sonra kabloluya dönmek veya tam tersini izleyecek olmak. sonra tp-link'in mobil programını kullanıyor olmak mesela wps butonu yok görünüyor. 5.0 veya 2.4 üzerinden bağlantı durumunu gösteren ledler yine yok görünüyor. deco'ları registre yani kayıt etmek. ana deco'yu sonradan ikinci veya üçüncü konuma almak. ilk deco'yu manuel ayarlamak veya sıfırlanmış olan ilk deco'yu ethernetten modeme veya yönlendiriye bağlayıp, ilk ayarı otomatik yapmasını sağlamak. deco'nun yetenekleri nedir bilmiyorum. uydu deco'ların ana deco'ya kablosuz eklenirken 2.4'ü veya 5.0'ı seçiyor olması ya da her ikisinin ayrı ayrı bağlanıyor olması ve çalışırken bunlardan birinin zayıf sinyal nedeniyle veya başka sebepten düşüyor olması. yani konuşulabilecek bir ton konu var. daha önce sorunum yoktu diyor olman ne derece gerçekçi? belki bu sorun vardı ama download saatlerin değişince, çevrede wifi kirliliğinden etkileniyor olman. anlatılmaz yaşanır deriz ya. neresinden tutsak bilemiyorum. sorununu tespit etmek ve çözebilmek için bir çok şey yapabilirsin. mesela tp-link bulut mu neydi bu sisteme giriş yapmış olmak. belki zayıf sinyal alacak şekilde konumlandırma yapmış olman. aslında ev ağını, anlaşılır bir kroki ile çizmiş olman güzel olurdu. bunu kendin yap ve bütün dataları üzerine işle. daha iyi bir sonuç almana yardımcı olacaktır. bu mevcut durumunda, hangi deco birbirine nasıl bağlı bunu bilmiyoruz. belki sen de bilmiyorsun. şu donanım tasarımlarını hiç yapmıyorlar. sanırım yapmış olsalar, bütün sorunları herkesin göreceğini düşünüp bile bile lades yapmak istemiyorlar sanki. koy üzerine iki tane led, bir tane wps butonu koy di mi. ne uğraştırıyorsun mobil program ile. birtane wps butonu. sarı-kırmızı-yeşil renk modlarınasahip iki tane led. bir tane de reset butonu. önce çalışsın, sonra isteyen arayüze girsin kurcalasın. yani biraz zevk sahibi olsalar, sinyal gücü ve kalitesini gösteren ledler bile kullanırlar ama ne diyelim zevk sahibi olmayınca.. tasarımdan da hayır gelmiyor.

• Merhaba, ben şuan evimde tp link re650 menzil genişletici kullanıyorum çokta memnunum ama mesh sisteme geçmek istiyorum. Tp link sitesine bakarken archer air e5 gördüm bu benim işimi görür gibi ama sormak istediğim mesela archer air e5 ile deco x50 arasındaki fark nedir teknik olarak farklar vardır ama asıl sormak istediğim deco olunca ne oluyor decoyu menzil genişleticilerden ayıran şey nedir. Diğer sorumda archer air e5 gibi mesh özellikli bir menzil genişleticiyi kullanmak için ana modemin de mesh özellikli olması mı gerekiyor?

• haykoatmaca kullanıcısına yanıt

Bunu da denedim siz diyince, her türlü sorun devam ediyor. Günlerdir denemediğim şey kalmadı.

• crank444 kullanıcısına yanıt

TP-link'in Deco ile diğer routerlarındaki mesh özelliğinin farkı şu. Deco'da routerlar arası bağlantı daha esnek. Herhangi bir Deco kendisine en yakın Deco'dan sinyal alıp veriyor. Deco dışındaki TP-link routerlarında ise menzil genişleticiler sadece ana routerdan sinyal alabiliyor. Haliyle sadece routerın sinyalini genişletebiliyorsunu. Deco'da ana Deco'nun sinyalini genişletip başka bir Deco ile genişletilmiş sinyali de genişletebiliyorsunuz.

• Deco ile özellikle Superonline'dan IPv6 kullanan var mı?

• trkgncr kullanıcısına yanıt
    ben de merak ediyorum bunu +1

hocam ben sana konudan bagimsiz baska bir sey soracagim. senin de geceleri hızında düsüs oluyor mu? ben normal sartlarda gün ici falan 700 mbit kablosuz hız görürken geceleri ozellikle 1-2 gibi 400 falan görüyorum.

• EmreeSmskk kullanıcısına yanıt

Hiç dikkat etmedim hocam. Belki o saatlerde otomatik güncelleme yapan bir cihaz vardır. Konsolunuz varsa uyku modunda genelde tüm oyun updatelerini yapıyorlar. Belki o saatlere denk geliyordur.

konsol vs yok. yani otomatik güncelleme yapan bir cihazin oldugunu sanmiyorum. cok dert etmiyorum zaten ama yine de insan bir merak ediyor. genel olarak superonline ile ilgili böyle sikayetler de okumustum.

Hız testini bir de fast.com üzerinden deneyin. Belki hız testi yaptığınız sitenin sunucularında bir sıkıntı oluyordur.

bu aksam bir denerim hocam. bir de siz de modemden ana decoya baglanan kablo olarak kutudan cıkanı mı kullandınız. hızlar yine iyi ama nedense cok kalitesiz bir kablo olarak hissettiriyor:D

Evet direkt o kabloyu kullanıyorum. Yok bizim kablomuzu kullanmamışsınız, o yüzden sorun yaşıyorsunuz falan demesinler diye Deco ile geleni kullanıyorum.

anladım ben de bosuna kablo masrafı yapmayayım o zaman. zaten ana üniteden modemde ne alıyorsam hemen hemen o geliyor.

• 
Sayfa: önceki 4647484950
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.