Arkadaşlar elimde in 220v, out 90v olan bir trafo var bu trafonun sarımlarıyla oynamadan voltajı ayarı yapmak istiyorum bunun için 220 girişte dimmer kullanmayı düşünüyorum yorumlarınızı bekliyorum.
Kimsenin aklına gelmemiştir herhalde böyle bişeyPratik turk zekası..
Olumlu sonuç vereceğini sanmam çünkü trafo gibi tamamiyle endüktif bi yükte dimmer büyük ihtimal patlar.Ama yine de bi dene bence emniyetli bi şekilde..
aslında mantıklı geliyo girişteki voltaj düşünce çıkıştaki voltajda orantılı olarak azalacaktır ama arkadaşında dediği gibi patlama riski olabilirde . kendi düşüncem patlama olmaz ama denemek lazım
mantıklı geliyor ve bence patlama riski de yok ama sen yinede tedbirli davran denedikten sonra da bizimle paylaşırsan iyi olur
eeeeeeeee biz türkler neler yapmadık ki bunlar bir şey değil.... patlama olasılığını düşündüğmden foruma sormuştum ama hala denemeyi düşünüyorum arkadaşım şöyle bir şey var bir dimmere 4 x 100w ampul bağlayanı görmüştüm onun yanında trafo hiç kalır herhalde en azından ben öyle düşünüyorum.
çok güç çekmeyeceksen uyar. ama güç çekecekseniz bir varyak takmanız daha uygun girişe !!! Saygılar.
quote:
Orjinalden alıntı: çandırlı
eeeeeeeee biz türkler neler yapmadık ki bunlar bir şey değil.... patlama olasılığını düşündüğmden foruma sormuştum ama hala denemeyi düşünüyorum arkadaşım şöyle bir şey var bir dimmere 4 x 100w ampul bağlayanı görmüştüm onun yanında trafo hiç kalır herhalde en azından ben öyle düşünüyorum.
Hayır sorun trafonun gücü değil..Trafonun endüktensı.Lamba tamamen pasif bi yük hiçbir sorun çıkmaz.
Bir bobinin Ac altında davranışını düşünürsen hele ki trafo gibi neredeyse tamamen endüktif bir yükü dimmerle sürerken triyak üstünde oluşacak anlık ters voltajı hesaba katmak lazım.
Triyak yapısı gereği bi kere iletime gittiği gittiği zaman üzerinden geçen akım ~0 olana kadar iletimde kalmaya devam eder. Bobin ise üzerinden geçen akımı sürekli devam ettirmeye çalışır.
Bi de işin frekans tarafı var.Kullanacağın dimmer faz açısına göre tetikleme yapıyorsa frekans sabit kalır ama başka yapıda ise trafo üzerindeki frekansın kaç a katlanacağını kimse bilemez 50 hz için tasarlanmış bi trafonun daha yüksek bi frekansta ne tepki vereceğini de düşünmek lazım.
Yani sonuç olarak hiç de sağlıklı bi iş değil. Untayk'ın da dediği gibi düşük güçte sorun çıkmaz ama yüksek güçte hiç tavsiye etmiyorum.Yine de bi dene ne olacağını çok merak ediyorum.
Sekondere bağlanacak küçük yüklerde birşey olacağını düşünmüyorum. Sekonderden çekeceğin akım yükseldikce tehlike başlıyacaktır. Çünkü trafonun primer tarafındaki ani, yüksek akım değişimleri primer tarafında çok yüksek zıt emk ların oluşmasına sebep olacaktır. Tabi ki buda triyağın delinmesine neden olacaktır diye düşünüyorum. Saygılar...
neden trafonun sekonderinde denemiyorsun bence bu daha mantıklı olur.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme