Şimdi Ara

Trafolar ve faz farkı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir trafonun girişine bir gerilim uyguluyoruz.Mesala v i den 60 derece önce sekonder kısımdan alcağımız çıkışta bu faz farkı korunur mu yoksa değişir mi?

• Sekonder tarafındaki Akım- Gerilim faz farkı yine "Trafonun sekonderi"ne bağlayacağın yükün karekterine
    ( R ,XL veya Xc) olmasına göre değişir...
  • Peki transformatürn primer ve sekonderindeki bobinlerin özellikleri etkiliyor mu Xl olarak gibi.Bobinin H si değiştikçe fazda kayma olabilir mi?
  • TABİİ ;BOBİNİN ENDÜKTANSI (Yani L : H değil birimi Henry ) diğer bir deyişle elektriksel ataleti değiştikçe XL (endüktif reaktans - endüktif direnç ) ve dolayısı ile Faz Kayma açısı değişecektir. L artınca XL ve bununla beraber FAZ KAYMA açısı artar.
  • XL nin H ye bağlı olduğunu biliyorum da transformatörünün primer ve sekonderindeki Xl değişimi de faz farkını etkiler mi? Mesela sıcaklığa bağlı olarak bildiğim kadarıyla H değişir.O zaman farklı sıcaklıklarda sekonderden, aynı özellikte giriş uyguladğımız zaman farklı faz farklı sonuçlar mı elde edilir.Yani transformatör faz farkını etkiler mi?
  • tranformatörün girişi ile çıkışı arasında faz farkı olmaz.
  • Doğru : Primer ve sekonder sargılarda indüklenen bu gerilimler aynı Φ akısı tarafından oluşturulduğundan aralarında bir faz farkı yoktur. Fakat son sorunu anlayamadım...
    Yalnız şu var ki Sekonderine Endüktif değeri daha fazla bir yük bağlar isen ,Primerden geçecek akımın cosΦ side değişecektir... Çünkü aynı Manyetik Akı aynı demir nüveden geçiyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Trafomuzu ideal trafo olarak dusunursek gerilimler arasında ya 0 derece yada 180 derece faz farkı bulunur.
    (Faz farkının 0 yada 180 derece olusu yıldız noktasına bir başka deyişle sarım yönlerine yada sargı uçlarına bağlı.)

0 yada 180 derecelik kaymayı saymazsak, pratikte kullanılan trafolarda küçük bir faz farkı olur. Bu faz farkı primer ve sekondere seri olarak var olduğu düşünülen kaçak endüktanslardan kaynaklanır.
  • güç ve dağıtım trafolarının kayıpları, üzerlerinden geçen elektrik enerjisine oranla, faz farkını etkilemeyecek kadar küçüktür.
  • peki ilgilenen herksese teşekkürler cvabımı aldım
  • Transistorlu amfi projesinde 2x24v 300vac toroid poweramp için ve 2x12v 30vac klasik preamp için iki adet trafo var fakat bunların GND lerinde faz farkından dolayı 11-12v ac fark okuyorum dolayısıyla preampı çalıştıramıyorum, nasıl bu işin üstesinden geliriz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • physiecho kullanıcısına yanıt
    trafolardan birisinin primer uçlarındaki, faz ile nötr bağlantılarını birbirleriyle değiştir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.