![]() arkadaşlar selam, fotodaki 12v çift akülü bir upsten söktüğüm 5-7kg ağırlığında bir trafo var. kasasını attığım için güç hakkında bilgi yok. bu trafonun 16v çıkışını 50a köprü d. ile doğrultup 8000uf ile filtreleyip indüksiyon ısıtıcıda kulanıyorum. dc filtrede 22v civarı voltaj varken, iş bobinine 25mm çapında boru koyduğumda yaklaşık 950w güç çekerken voltaj 14 voltlara kadar düşüyor. trafoda ısınma yada zırıldama felan olmuyor. bu voltaj düşümü mormal midir ? trafonun gücü ne olabilir ? teşekkürler.. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Collezione -- 6 Eylül 2024; 10:53:38 > |
zvs indüksiyon ısıtıcı + flyback sürücü

-
-
2*16v nun orta ucu ucunu ayırın 2 tane 16v için 2 köprü kullanın onların dc çıkışlarını parelel kullanırsınız trafonun tam gücünü alırsınız yalnız diğer sargıların olması ağırlığa göre gücü kıyaslamayın.
-
üstad cevap için teşekkürler.
mevcut sistemde 50A kutu tipi köprü diyotu işlemci soğutucu + fanıyla çalıştırdığım halde , tam yükte uzun ısıtmalarda ,dc çıkış uçlarının lehimini eritecek kadar ısınıyor.
indüksiyon bildiğiniz mazilli devresi ve 2x CET3205 55V 108A mosfet ile çalışıyor.
dediğiniz gibi yaptığımda bu mosları 44v civarı ile sürmek sıkıntı olmasın hocam ??
-
onu bilelem voltaj aynı kalır akım artar.
-
16v çıkışları ayrı ayrı doğrultup paralel mi sürüyüm hocam onu mu kastettiniz ?
-
trafoların boşta çalışmasıyla, yüklü çalışması arasında gerilim farkı vardır. normal yüklü çalışmasında, bu fark fazla değildir ama çok fazla yüklenilirse, gerilim daha fazla düşebilir. bunu bazı mahallelerdeki gerilim oynamalarından görebiliriz. mahalledeki dağıtım trafosu, kaçak kullanım gibi sebeplerden dolayı çekilen gücü karşılamıyorsa, gerilim düşümü yaşanabilir.
-
16Vac x 1.41 = 22.56Vdc (Hesaplamadaki 1.41: karekök(2) den geliyor)
Trafo boşta, tam dalga doğrulma ve kapasitör varsa alacağınız max DC voltaj 22.56Vdc olacaktır.
Yüke bindiğinde bu dc voltaj çekilen akım arttıkça düşer.
Trafo ısınmıyor, gerilimde 14V civarına düşüyorsa, kapasitör değerinin yeterli gelmediği sonucu çıkar.
Kapasitör değerini imkanlarınız dahilinde artırabildiğiniz kadar artırın. (5 veya 10 kat).
-
Vmax için öyle ama trafo yükte etiket değerini karşılayabilmek için, boşta daha yüksek gerilim verecek biçimde sarılabiliyor.
-
Yukarıdaki hesapta zaten trafonun boşta olduğu rms voltaj (16Vac) baz alındı.
-
Hocam doğrultma ve filtreden sonra 22v civarı voltaj var. İndüksiyon boş çalışırken 19v'a, tam yük çalışırken 14v civarına düşüyor.
Filtre kondansatörü 8000uf, kapasiteyi artırsam bu voltaj düşümü azalır mı?
Trafo kullanımdan 2üdk sonra hafif ılık olmaya başlıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Collezione -- 7 Ağustos 2024; 22:38:6 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kapasiteyi artırırsanız voltaj düşmesi azalır.
Trafo aşırı ısınıyorsa, kapasitesinin üstünde bir güç çekiyorsunuz demektir. Trafo gücünü artırmanız veya çekilen gücü azaltmanız gerekir.
Ilık dediğiniz sıcaklık zamanla artmıyorsa sorun olmaz.
-
Hocam son olarak , daha fazla akım çekmek için 16V çıkışları ayrı ayrı doğrultup yine 22V olarak paralel sürsem sorun olur mu?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
16-0-16 çıkışlarını aşağıdaki şekildeki gibi 2 diyot ile tam dalga doğrultup kullanmak daha pratik.
Şemadaki 12V leri 16V olarak düşünün
Direnç kafanızı karıştırmasın. Siz kullanmayacaksınız
Kapasitör eklemeyi unutmayın.
-
Kondansatör enerjiyi değiştirmeyeceğinden voltaj düşüşünü değiştirmez. Trafo gücü yetmiyorsa kondansatör fayda etmez. Anlık değişimlerde faydası olur.
Yalnız ılık olma zaten beklenen bir hal. Çekilen güç, sistemin gerisi devresi nedir ?
-
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Collezione -- 8 Ağustos 2024; 8:47:45 >
-
evet siz zaten soğutuculu köprü köprü diyot kullanıyorsunuz tek diyotla olmaz o iş...voltaj o kadar çökmeyecektir.
-
O diyota 35Amper de denilmekte ve elektronik parçalar etiket değerlerini karşılayamayabiliyorlar. SInır değerlerde çalıştırmamak icap eder. Devre girişi çıkışından fazla enerji harcıyordur, bu sebeple hem çıkış gücünden fazla bir güç için hem de sınır değerlerinden daha güçlü bir parça için tasarlamak lazım.
Çakma diye hitap edilen taklit parçalar var. Orjinal parça kalitesini sağlayamıyorlar. Bu nedenle arızasız bir devrede başlı başına arıza gibi bekleyebilirler.
Diğer taraftan köprü diyot ayakları pabuçlu normalde, lehim mi yapıldı ? Lehimlerken de parça arızalanabiliyor. Fazla ısıtmaktan. Peki lehimler erirken diyotun kendisi kızışıyor mu ? Pervaneli soğutucu da kullanılabilir ama gerekirse tabii.
-
Bu arada;
giriş trafosu olmadan direk şebeke gerilimi ile çalışacak biçimde modifiye edilebileceğini düşünüyorum devrenin.
-
-
Alıntı
metni:hocam bu sonuçta hobi devresi direk şebeke voltajı ile çalıştırmak güvenli olur mu ? Giriş için 60V sınır yazılı. Herhalde direk fişe takılmayacağını biliyorsundur !!! Modifiye edilmesinden bahsettim. Smps güç kaynakları gibi giriş işlenip çıkışta uygun sitem özelliklerine göre gerilim ayarlanabilir ve uygun yerlere akım sınırlayıcı direnç eklenebilir.
Alıntı
metni:indüksiyonun rezonanas devresindeki kapasitör miktarını arttırmıştım hocam daha fazla akım çekmek için Bu konu vardı yani rezonans işleyişi ama o tarafa girmedim, sadece girişte trafo yanında akım dalgalanmasını engelleme mantığından bahsettim. İşte iyi anlamak için de devrelerini istemiştik. Peki değişen kondansatörlerle nasıl sonuçlar çıktı ?
Alıntı
metni:trafonun çıkış kablolarındaki papuçlerı kesmemek için lehimleyerek kullandım. Lehim yeterli ya da iyi değilse ısınır belki ama taklit olmasa da bu elektronik parça, beklenilen değerde olmayabilir. Ayrıca fanıyla beraber ters duruyor, fan aşşağı çekmeye çalışırken aşşağı kapalıysa hiç çalışamamış olmaz mı ? Bilgisayar işlemci üstünde durduğu gibi düzeltilebilir ve altında da mesafe bırakılabilir. EN azından yan monte edilebilir.
Alıntı
metni:köprü diyotun altındaki koca heatsink ve fana rağmen el yakacak kadar ısınıyor tam yükte. heatink için "koca" sıfatı şüphe uyandırdı. Çok az olması ve sadece yüzeyde teması sağlaması lazım. Fazlası engelleyici olur.
Diğer taraftan bu trafodan seri çıkış da alınabilir. Öyle de denenebilir. Görünüşe göre sistem müsait ama trafonun boştaki gerilimi beklenmeyen değerlere çıkıp da bi yerele zarar verir mi incelemek lazım.
Benzer içerikler
- warm white ne demek
- oda içi tv anten tavsiye
- sigorta attı kaldırdım elektrik gelmiyor
- jel akü kaç saatte şarj olur
- oksitlenmiş pil yuvası nasıl temizlenir
- lehim nasıl yapılır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X