Arkadaşlar selamlar, Bir konu hakkında yardıma ihtiyacım var muhtemelen cevap gelmeden amfimi çalıştırmayacağım. Elimde ev tipi kanal başı 50w RMS verebilen 4 kanal bir amfi var. Tamire gitti transistörler eşdeğeri ile değiştirilmiş. Ancak tamirci alüminyum soğutucuya transistörleri montajlarken sadece termal macun sürmüş. İnternette izlediğim transistör tamir videolarında, transistörler ile soğutucu arasına plastik bir malzeme konuluyor elektrik yalıtkanlığı için galiba. Bu konumda 2 tane NPN, 2 tane PNP transistörün orta bacağı aynı alüminyum gövde ile kısa devre halinde. Bu durumun bir zararı olur mu? Bilen arkadaşlar kısaca açıklayabilirse çok memnun olurum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djkarakartal -- 4 Haziran 2022; 10:37:30 > |
Transistörlerin Alüminyum Soğutucuya Temas Etmesi Hk.
-
-
fotoğğraf lütfen
-
Transistörler sağlam. Önceki değişenlere de baktım. Onlarda arkada soğutucu ile temas eden kısımla orta bacakları kısa devre. Ama arada yalıtkan var mıydı bilmiyorum.
-
Bilen yok mu?
-
transistörün üst kılıfı orta bacakla aynı zaten o yüzden kısa devre görmektesiniz. İlk mesajdaki plastik madde termoped denen bi silikon türevi. Isı yalıtımı için kullanılıyor. Bulabilirseniz uygun fiyata şerit şeklinde satılıyo zaten alıp kesip araya kullanabilirsiniz. Eğer transistörler değiştiyse muhtemelen ısınıp yeniden aynı problemi yaşayabilirsiniz.
-
Orjinalde nasıldı bilmediğimiz veya devre şemasını görmediğimiz için birşey demek zor ama çalışmasında bir sıkıntı yoksa kısa sürede aşırı ısınma gibi sorun olmaz belki devrede o bacaklar birbirine bağlıdır.
Ortadaki bacakla soğutucu kısım bütün transistörlerde aynıdır zaten collector bacağı
-
Alıntı
metni:plastik madde termoped denen bi silikon türevi. Isı yalıtımı için kullanılıyor. ısının fevkalade iletilmesi istenen yer, alüminyum kanatçık ya da unsurlar zaten ısıyı dışarı atmak soğutmak için...
BU genelde şeffaf olan malzeme elektriksel yalıtım içindir. Isı iletimini iyileştirmek için termal macun diye bilinen katkılı macunlarve bir ihtimal teması arttısmak için esnek bir ince şerit kullanılabilir. Tabi bu işe uygun macun harici bir malzeme varsa.
Konu sahbi için, transistörlerin kısadevre olduğunu gördüğü ayaklar komple nötre ya da + kutba bağlı olduğu bir devre varsa ortada, elektriksel olarak sorun olmaz muhtemelen. Evvela transistörlerin hangi ayakları kısa devre beyz-kollektör-emiter ve bu kısadevre ayakların bağlı olduğu devre nereye devam ediyor ve bağlanıyor???
-
Hocam Bağladım Çalıştı ısınma da olmadı. Sağ sol 2 kanaldan ses veriyor. Ama diğer 2 kanalda sadece dc 15v veriyor. Anlayamadım. Daha önceden böyle bir sıkıntı yaşayan oldu mu?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djkarakartal -- 4 Haziran 2022; 16:53:47 > -
çıkışların birinde bir npn pnp ikili kullanılmış ise dediğin şekilde yatılım yoksa kısa devre olurlar siğorta atar.
-
Devrenin nasıl bir devre olduğunu bilmiyoruz,
transistörlü köprü sistemidir belki..
-
kullanılan transistöre bakarsan sıradan bier yükselteç kollektörden güç alınacak birbilerine değmemeli.
-
Attığım resimdeki transistörlerin,
hiçbir zaman ikisi de aynı anda açık olmayacağı bir devrede,
problem çıkmayacağını düşünüyorum, yoksam yanlış mı görüyorum ?
-
olmaz lakin piyasada olanlar hep simetri ve birini + birini - ye bağlanmış şekilde var senin verdiğin örnek tek besleme şart ben öyle bir anfiye denk gelmedim henüz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X