Şimdi Ara

TREO 650 HAKKINDA HERŞEY :şiddetle tavsiye: aldım rahat ediyorum (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
289
Cevap
1
Favori
18.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Telefona destekleyen kartlar neler.6600 daki mmc kartı takıyorum ama görmüyor galiba.
  • bende mini cd var Adaptörüyle kullanıyorum. bilgisayarda biçimlendirdim kartı sonra gördü.
    Palm 650yi az önce şarj edecektim ki, şarj olmuyor. Sanırım bugün geri göndereceğim :( kulaklığında ön kapağı çıkmamıştı. birlikte teknosaya vericem.
  • pili çıkarıp taktım düzeldi. :) mpx200 tecrübesi.
    şuanda şarj oluyor teknik servise söylemek lazım çünkü telefonu gönderin yapacağımız birşey yok demişlerdi.
  • Mikrofonunda ses sorunu yaşayan varmı.benim sesisim karşı tarafa az gittiğini söylüyorlar.

Bu graffiti anywhere nasıl çalışıyor bulamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimeBoy -- 16 Mart 2007; 20:01:28 >
  • Aşağıdaki linkten kullanım ve ayarlarla ilgili bir yardım dökümanı bulabilirsiniz.

http://www.4shared.com/file/12382696/2a0e00e8/Graffiti_Anywhere.html
  • telefonu alalı 2 gün oldu 2 kez hard reset attım türkçe uygulama yüzünden olabilir.
    Türkçeleştirmeden kullanmayı deniycem. sizde problem varmı.
  • Arkadaslar merhaba,
    bir arkadaşım sayesinde bu gün 650 yi biraz olsun yakından inceleme fırsatım oldu. Gerçi o bluetooht kulaklı kampanyadan alabilen şanslı azınlıktan. Neyse benim size danışmak istediğim. Ben eskiden beri cep telefonu haricinde bir databank kullanan biriyim. Yani iş amaclı olarak data bank kullanmam gerekiyor. 650 yide aynı amaçlı kullanabileceğimi keşfettim. Ayrı ayrı cep telefonu ve databank kullanmaktan kurtulacağım bu şekilde. Ama merak ettiğim 650 de telefon rehberi, notlar, ajanda v.s gibi uygulamalar hangi hafızaya kaydediliyor. Bellek kartınamı? telefon hafızasınamı? Kıytırık 6600 bile bu bahsettiğim tüm uygulamaları direk bellek kartına kaydedebiliyor. 650 de durum nasıl bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
  • treo da telefonun hafızasına kayıt ediyor.

ama treo nun hafızası sabit hafıza. pilini çıkarsan bile yıllar sonra tekrar geri taksan hala kayıtların duruyor olacak.(mış) (palmın sitesinde öyle yazıyor)

şayet endişen veri kaybı ise hiç endişelenme. buna volatile hafıza deniyor www.palm.com dan inceleyebilirsin.

yok endişen yer darlığı ise 22 mb hafızaya 42000 kayıt alabiliyormuş bende şu an 16 mb boş yer var bütün uygulamaları karta kurdum doğru orantı yaparsan hala bi 28000 kişilik boş yer var.

hayırlı günler.
  • Öncelikle cevabın için çok teşekkürler arakadaşım. Kötü bir özellik demekki esnek bir hafızaya sahip değil. Sadece rehber kaydetmek olsa neysede. Tüm müşterilerin telefon harici dğer bilgilerini girince hesap şaşar sanırım.Ayrıca ajanda, notlar filan derken bayağı artarAma anladığım kadarı ile bir kişiye ait girebileceğin bilgide sınırlı bunda. Yani olduya nokia daki gibi bir kişiye ait bir sürü telefon numarası tanımlayamıyorum. Anladığım yeni bir kayıt açınca girebileceğin telefon, fax v.s. bilgilerinin adetleri sınırlı. (Samsung, sony v.s. telefonlardaki gibi)
  • quote:

Orjinalden alıntı: mors

Öncelikle cevabın için çok teşekkürler arakadaşım. Kötü bir özellik demekki esnek bir hafızaya sahip değil. Sadece rehber kaydetmek olsa neysede. Tüm müşterilerin telefon harici dğer bilgilerini girince hesap şaşar sanırım.Ayrıca ajanda, notlar filan derken bayağı artarAma anladığım kadarı ile bir kişiye ait girebileceğin bilgide sınırlı bunda. Yani olduya nokia daki gibi bir kişiye ait bir sürü telefon numarası tanımlayamıyorum. Anladığım yeni bir kayıt açınca girebileceğin telefon, fax v.s. bilgilerinin adetleri sınırlı. (Samsung, sony v.s. telefonlardaki gibi)

Yıllardır PalmOS işletim sistemine sahip cihazlar kullandım. Ve yıllarıdr da pek çok yerli veya yabancı forum sitesi takip ettim. PalmOS'un PIM uygulamalarının (adres defteri, takvim, notlar, görevler) yetersiz kaldığını hiç duymadım.

Treo 650 gibi bir cihaza 10.000'lerce kişiyi kaydedebilme şansınız var. Ve her kişinin ismi altına 30'dan fazla bilgi girebiliyorsunuz. Bu sayı yeterli değil mi? Bir cep telefonu ile karşılaştırılacak bir rakam değil takdir edersiniz ki. Treo serisi günümüz telefonları ile kıyaslanmayacak kadar esnek yapıya sahip bir seri.

• quote:

Orjinalden alıntı: cryptooth

quote:

Orjinalden alıntı: mors

Öncelikle cevabın için çok teşekkürler arakadaşım. Kötü bir özellik demekki esnek bir hafızaya sahip değil. Sadece rehber kaydetmek olsa neysede. Tüm müşterilerin telefon harici dğer bilgilerini girince hesap şaşar sanırım.Ayrıca ajanda, notlar filan derken bayağı artarAma anladığım kadarı ile bir kişiye ait girebileceğin bilgide sınırlı bunda. Yani olduya nokia daki gibi bir kişiye ait bir sürü telefon numarası tanımlayamıyorum. Anladığım yeni bir kayıt açınca girebileceğin telefon, fax v.s. bilgilerinin adetleri sınırlı. (Samsung, sony v.s. telefonlardaki gibi)

Yıllardır PalmOS işletim sistemine sahip cihazlar kullandım. Ve yıllarıdr da pek çok yerli veya yabancı forum sitesi takip ettim. PalmOS'un PIM uygulamalarının (adres defteri, takvim, notlar, görevler) yetersiz kaldığını hiç duymadım.

Treo 650 gibi bir cihaza 10.000'lerce kişiyi kaydedebilme şansınız var. Ve her kişinin ismi altına 30'dan fazla bilgi girebiliyorsunuz. Bu sayı yeterli değil mi? Bir cep telefonu ile karşılaştırılacak bir rakam değil takdir edersiniz ki. Treo serisi günümüz telefonları ile kıyaslanmayacak kadar esnek yapıya sahip bir seri.

Tek ve direk bir soru sormak istiyorum engin tecrübene karşılık. Bir kayıda ait en fazla kaç adet telefon yada fax tanımlıyabiliyoruz.?

• Bir kişi için 7 adet telefon numarası kaydedebiliyorsunuz.Fax,cep,sabit vs.vs.
  • Teşekkür ederim.
  • Arkadaşlar dilim döndüğünce size burada palm tecrübemi paylaşayım çok çok yararlı olacağına inanıyorum. Bu bölümde çok sıkıntıları okudum bunların hepsi geçici inanın burayı okuyun sonra hak vereceksiniz.

İlk önce şurdan başlayayım: Palmin hafızası az, çok reset atar, windows mobile daha çok hafıza içerir az reset atar. Sorun da bu gibi anlaşılır. Bir kere doğruyu ifade edelim palm dünya üzerinde en stabil cep bilgisayarı işletim sistemidir şu anda. Çünkü on yıllarla ifade edilen bir geçmişi ve o kadar müşteriden, distrübitörlerden geri dönen şikayetler dikkate alınmıştır. Bu nedenle mükemmel değilse bile kesin olan şudur ki mevcut sistemler içinde en iyisi yine de palmdir. Bunu da bizzat yaşayıp görerek teyit etmiş oldum.

Zaten belli başlı üç sistemle başbaşayız:

1.Palm OS
    2. WMobile
    3.Symbian

Symbian'ı şimdiki hali ile Sony Ericsson ve Nokia götürmektedir. Nokia ilk modellerinde hayli sorun yaşarken (ki sınırlı kullanıcı seçenekleri ile) sonra daha başarılı göründü. Ancak tam profesyonel anlamda cihazları çok yayılmadı. 9500-9300 sonra E61-E61i daha son modeli ise E90 ile piyasaya girecek.

Bunların ilk örnekleri Symbianlı cihazlar Psion firması tarafından piyasaya sürülen psion5 mx lerdi.

TREO 650 HAKKINDA HERŞEY :şiddetle tavsiye: aldım rahat ediyorum

Bunlardan da kullanma şansım oldu ve başarılı bulduğum ilk cihazdır. Ancak bunlar renksiz ve ses kaydı dışında multimedia içermeyen cihazlardı. Psion multimedialı GSM li bir cihaz üreteceğini duyurunca Sony ve Nokia Psion firmasının işletim sistemini satın alıp kendi işletim sistemleri yapmaya karar verdiler. Dolayısı ile önceleri nokia ve sony kendi telefon özellikkleri ile ve bu işletim sistemi ile çok sorunlar yaşadılar. Hatırlarsanız Sony önceleri Clie modelleri ile Palm'de cihazlar üretiliyordu ve çok ta başarılı ve güzel multimedialı çözümler sunuyordu. Ancak bir anda Nokianın symbianla iş yapacağını görmesi ile telefon piyasasında geri kalmamamak endişesi Sony ye işletim sistemini değiştirtti. Yani bir anlamda Sony telefon konusunda belli bir tecrübesi olmayan Palm ile yürümeyi pek işine uygun görmedi. Ayrıca Nokia rekabet etmenin aynı işletim sisteminden geçtiğini düşünmüş olabilir. Halbuki Palm, Treo serisi ile telefonda da Palmin iyi bir seçenek olduğunu ortaya koydu. İlk treo 280 benzeri çok başarılı olmayan modellerinden sonra Treo 600 bir anlamda Palmin artık GSM de ben de varım dediği araçtır. Ancak Bt olmayışı gibi birtakım ana özellik eksikliklerinden sonra palmin mükemmel cihazı treo650 ortaya çıktı. Kuşkusuz şu anda palmin en mükemmele yakın cihazlarından biridir t650. Günde binlerce sayıda satış yapmasının sırrı budur.

Ben artık normal bir telefon kullanamam diyorum artık. İlk elime aldığımda bu da ne böyle dediğim özelliklere artık sülük gibi yapıştım kaldım başka türlü telefonla yapamam diyorum.

Windows ta sadece ticari kaygı ile ben de bu alanda olmalıyım diye tıpkı pc alanında yaptığı rezilliği orada da yaptı. Yıllarca insanlara sorunlu işletim sistemlerini satan Microsoft burada da yapacağını yaptı. Hatırlayın windowsun herhangi bir sürümü piyasaya sürülür sürülmez iki gün sonra yamalarla ayakta durmak için çabalayan bir işletim sistemi. Her tarafından delik deşik edilen bir bohça gibi. İşte winCE ile databank türü cihazlara giren windows orada başarılı olamadı. O sıralarda millet palm Vx ile canavarlar gibi iş yapıyor. Sonra dedi müthiş yazılım geliyor dediler. Gele gele sürekli freeze olan SADECE ve SADECE PC ile başarılı senkronize olan sistem geldi. Bu da çok doğal ikisi de aynı şeydi.

Şimdi Win5.0 birazcık tamamlanmış denebilir ancak başarısız olduğu çok durumlar ve bilhassa program hazinesi hala palme göre dar ve sorunlu.

Şimdilik burada keseyim. Devamı sonraki mesajda -kolay okunsun diye-

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nakka -- 18 Mart 2007; 12:19:26 >

• quote:

Orjinalden alıntı: tamay_aytam

Konu başlığına ters bir durum olarak treo aldım, hayatım karıştı ve sorundan kurtulamıyorum. Alette telefon özelliği verimli bir şekilde çalışmıyor. Telefon menusunde zaman zaman reset atıyordu. Hard reset yapmak zorunda kaldım sonunda.Şimdide türkçeleştirme programını kuruyorum yönergeleri uyguluyorum telefonda hangi işlemi yaparsam yapayım reset atıyor. açılıyor şebeke bulamıyor.İngilizce de sorun yok.Ayrıca palm beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim. Telefonda çok normal olması gereken ses kaydını bile yazılım olarak yüklemeniz gerekiyor. yani alet neredeyse bomboş ve oldukça kararsız çalışıyor. mp3 için bir program video için başka bir program, mp3 leri ring tone yapmak için bir program.. böyle uzayıp gidiyor. ve tabi bu programların çoğu paralı illegal kurmak zorundasınız. Bana en garip gelenide, içinde bir explorer tarzı program bulunmayışı. Örneğin sd kartı takıyorum algılıyor. Bir sayfa açıyor ama boş klasör dosya yok. Bir program kuruyorsunuz nereye kuruyor belli değil. Kaldırmak istiyorsanız böyle bir şansınız yok bunun içinde başka program bulmanız gerekiyor.Bir win ce kullanıcısı olarak beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı bu alet. Onda birini yapamıyor benim palmin yaptıklarının. İade etmeyi düşünüyorum. Bu yazıyı da hakkında hiç bir olumsuz yazı yazılmamış olmasından dolayı yazıyorum. Dikensiz gül bahçesi değil. (Olabildiğince deneyimlerimi yazdım ve karalamamaya çalıştım, umarım alacak olanlara yararlı olur.)

Değerli arkadaşım nerdeyse herkesin yaşayacağı gibi ilk farklı kulvardaki bir aletle tanışan kişinin psikolojisi altında yazmış çünkü ben de aynı duyguları daha ilk saatlerde yaşadım. Ancak ilk Türkçe sorunu bir yazılım problemidir. Çünkü yerli firma bunu daha yeni denediği için bazı problemler olabilir ve sıkıntılar hergün giderilmektedir. Bunun cihazla ilgisi yoktur bir şanssızlık olarak değerlndirleim.

Geleyim diğer dediklerine: Alet neredeyse bomboş, şimdi bir PC bilgisayarı aldığınızda ne varsa bunda da o vardır. Çünkü bu başlıbaşına küçülmüş bir bilgisayardır. Adeta onu yeniden siz yaratacaksınız. Ancak yine de birtakım programlar konulmuştur. Mesela realplayer müzik çalar. Editör not alma programları. Office Doctogo programı. Oyunlar.

Telefon özelliğinde ben de şok ötesi şoklar yaşadım. Ama sonra anladım ki her cihazın alışkanlığı onunla iletişim kurmanın dili başka .Eğer ona onun siliyle yaklaşırsanız o kadar yardımsever o kadar canyoldaşı birşey ki anlatamam. Mesela aldım ilk telefon ediyorum. tabii tuşlar yabancı menüler değişik. Ne nereye yazılıyor. Son aramalar nerede? Allah! dedim galiba ...tık. O kadar para ver git başımın belası ne idüğü belirsiz telefon al iş mi bu dedim?

Bu paraya en pahalı nokiayı alır paşa paşa kullanırım dedim. Neyse bu ilk şoklardan sonra Bt kulaklığı tanıtayım da kulaklıkla konuşayım dedim. Bilhassa bu özellik benim için hayati idi. Yoksa benim nazarımda çöpe at daha iyi gibi idi önemi anlattım sanırım. Neyse bağlantıyı kurduk galiba. Hemen arıyorum birini Tüh kulaklıkta ses yok. Ararken kulaklık şekli çıkıyor ona basıp kulaklık kapansın kendisi ile konuşayım diyorum. Sonra başka denemede kulaklık tanınmamış çıkıyor. Çıldırmamak işten değil. İçimdeki kanaat hemen beliriyor ben eniyisi yarı fiata birine kakalayayım. Bunu ben kullanamam. Sonra yine bildik bilmedik şeyler yapıyorum cihaz reset atıyor hoppaaaaa herşey yeniden bozuldu.

Neyse 2-3 günüm yukarıda dediğim gibi bunun dilini öğrenmekle geçti. Ama her gün artık onunla daha çok şeyi paylaştığım bir can yoldaşım gibi her an yanımda. Yatarken de mi? EVEEEEET aynen her zaman yanımda. Çünkü artık o beni organize ediyor. Nasıl mı?

Bakın her cihazın bir huyu var dedik. Tr650 yi önce kulaklığı kapatıp sıfır konumunda açtıktan sonra Bt cihazları ara derseniz biraz bekleyin. Cihazı görürse sorun yok. Cihazı görmedi diyelim cihazla treo nun pozisyonunu değiştirin. Çünkü bunlar bilirsiniz radyo dalgalarıdır. Sinyal ne kadar güçlü olsa da bazen odanın içinde enterferans yaparak görünmez olabiliyorlar. Sınırlı bir durum ama oluyor. Diyelim neticede gördü ve siz şifreyi tuşladınız oradan seçenekleri ok leyip çıktınız. Biraz bekleyin. İşte bu bekleme süresi biraz uzun. Bakın telefon ana sayfda iken BT ikonun üzeri koyu mavi ile katif görünür. Bu bayağı süre öyle kalır. Bu kulaklıkla iletişim ve kodlama işlemlerini yapma sürecdir. Bu bittikten sonra bile kısa süre bunun BT cache sayfasına yazılma süreci olabilir. İşte bu bir farklı cihazın huyudur. Diyelim siz bu süreç tamamlanmadan telefon etmeye kalkarsanız kulaklıktan ses duyamaz ve Bt tanınmamış görürsünüz. Eğer bir kerede bağladınız mı günlerce kulaklık ayrı bile kalsa karşılaştıklarında derhal tanıyacak ve bu söylediğim süre sonunda siz hiçbir işlem yapmadan çalışacaktır. Ancak aksilik bu ya ginler sonra kulaklık karşılaştı tam kodlama sürecinde bir telefon geldi ve süreç yarım kaldı. Tr650 bunu işlemi sonlandır gibi algılıyor olmalı ki bağlantı belli bir süre kurulmuyor. Ancak Bt li telefonlar gittikçe azalan süre içinde tekrar tekrar arama yaparlar kulaklıkla karşılaşırlarsa bağlanma sürecini işletirler. Bu tekrar bağlanma sinyalinde süre ilk 3-5 saniye içinde iken sonraları saatte bire kadar iner.

Şimdi diğer taraftan Palm hafızası az söylemine katılmıyorum. Çünkü Palm işletim sistemi ve programları boyut olarak diğerlerinden çok küçüktür. Bunun nedeni akış diyagramında ifade edilen bir işlemin windowsta örneğin 5 satırla ifade edilmesine karşın palmde 2 satırla ifade edilmesine bağlıdır. Bu nedenle Palm genelde donmaz reset atar. Ancak Symbian ve Wmobile çok sık freeze olur.

İşte program dizininde bir işlem için öngörülen ayrıntı satırları ne kadar artar ve diğerleri ile içiçe girerse bunların hem boyutu büyür hem de sık sık donmalar yaşanabilir. Mesela winXP de gördüğümüz gelişme bir uygunsuz durumda kendisini restarta atmasıdır. Çünkü daha önceden bildiğimiz windows sistemlerin donmaları meşhurdur. Reset atmak hem ROMU veya Registry yi günceller hem de sakıncalı durumu atarak sağlıklı açılmaya vesile olur. Ben p910i deki donma durumlarında cihazı duvara çarpmamak için kaç kere direkten döndüğümü bilirim.

İşte Palm gerçekten hızlı sorunsuz bie cihazdır. Bir kere bildiğimiz en yakındığımız sorunların hiçbiri bunda yoktur. Mesela nokiada veya başkasında denilse ki 1 gb kartı destekler diye ama kullanımda bilinir ki 512 de daha güzel çalışır. Veya 1 gb takıldığında sorunlar ortaya çıkmıştır. Veya en azından cihaz ağırlaşmıştır. Halbuki palm benim bakış açımı bile değiştirdi. Kalktım 2 gb Sd aldım inanın sanki 32 kb takmışım gibi cihaza o kadar hafif geldi ki sanki kartım 2gb değil gibi hissiyat altındayım. Hani o koskoca 2gb altında çalışılınnca cüssesine oranla ağırlaşmalı biraz kendini hissettirmeli ya bunda en ufak birşey duymuyorum sanki kart 2gb değilde 256. Sonuna kadar dolduğu halde EN UFAK ABARTMA DEĞİL EN UFAK çalışma farkı görmüyorum.

Şimdi çıkmam lazım. Daha sonraki mesajlarım programlar hususunda devam edecektir.

• NAKKA bence bu cihaz tam bir zaman katili. Aldığımdan pc nin başından kalkamıyorum. O kadar çok program seçeneği var ki. sanki programlar kaçacakmış gibi hepsini internetten indiriyorum ama daha onda birini bile deneyemedim. Bir de aynı konu için belki de onlarca farklı tip program var hengisi iyidir. hangisi bana uygundur. bunları denemek bile korkunç zaman alıyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kado06

NAKKA bence bu cihaz tam bir zaman katili. Aldığımdan pc nin başından kalkamıyorum. O kadar çok program seçeneği var ki. sanki programlar kaçacakmış gibi hepsini internetten indiriyorum ama daha onda birini bile deneyemedim. Bir de aynı konu için belki de onlarca farklı tip program var hengisi iyidir. hangisi bana uygundur. bunları denemek bile korkunç zaman alıyor.
    Dostum var ya sonunda diyeceğim şeyi EN EN iyi biçimde ifade ettin. Vallahi doktorluk olmaktan korkuyorum. çünkü ogame oynar gibi saatlerce site site program program dolaşmaktan yoruldum ama elimde değil bir anda kendimi palm program sitelerinin içinde buluyorum. 8 aydan fazla oldu bu durum gün geçtikçe artıyor. Ama kardeşim bir şey bu kadar mı sonsuz olur. pes ve bunu birine söylemekten endişe eder utanır hale geldim. Vallahi billahi. Ama çok ta tecrübem oldu onu paylaşmaya geldi sırta zaten. Mesela aynı işi yapan sayısız programdan en yarayışlısını nasıl seçmeli.

Diyelim en basit chime programı sayısız adet var. Saat başı, yarım saat, 15 dakikada ses çıkarma titreşim yapma işi gibi. Bunun 2mb lik olanı da var. İnsan sesi ile söylüyor (ingilizce) vs. Ama 12kb ile olanı da var. Bazen bir programda olan özellik diğerinde de var ama farklı bir şekilde. İşte bunları da eşleştirmek ortak kullanmak en iyi hafızadan kar ederek en işlevsel kombinasyonu kurmak işin artık en cazip yönü.

• Sevgili nakka arkadaşım, açtığın konu başlığının altına konuyla ilgili olumsuz yazı yazmama rağmen bunu olgunlukla karşılamandan dolayı sana teşekkür ederim.Çok karşılaştığımız bir durum değil. Zaten benimde amacım aldığım aleti kötülemek aman almayın filan demek değildi.Ancak ben forumun mantığına uygun olarak karşılaştığım olumlu veya olumsuz bir durum varsa bunu insanlarla paylaşmayı ve alacak olan insanlara faydalı olabilmeyi amaçlamıştım. E tabi bu yazdığım yazı biraz hayal kırıklığı da içeriyordu. Beklentilerim biraz yüksekti sanırım. Şu an artık bir kaç günlük tecrübelerimden sonra palm os a kullanıcı olarak hakim olduğumu düşünüyorum. Sorunsuz kullanıyorum cihazı.Ötesi ben telefonu eşim için almıştım o kullanıyor ve çokta memnun. Saygılar.
  • Bu arada cihaz sahiplerinden birisi SDIO kart alıp wireless çalıştırmayı denese müthiş olacak. İnternette arattım official ve unofficial drivers falan var. Şu anda çalıştırabilen var mı?
  • Pili ne kadar gidiyor, birde pdf dosyalarını okumada basarılımı sayın nakka kardeşim?
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.