Şimdi Ara

Türk Alman Üniversitesi (TAÜ) Hakkında Merak Ettikleriniz 2019 (Güncel)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
449
Cevap
59
Favori
156.056
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şu an bu yazıyı okumaya başladıysan sen de TAÜ’yü merak edenlerden birisin. Her geçen gün tanınırlığının ve ilginin arttığı bir üniversite TAÜ. Ben de burada elimden geldiğince tanımanıza yardım etmeye çalışacağım. Peki nasıl yapacağım?.. Soru-Cevap kısmı bulacaksın okurken, daha sonra yine yararlı bilgiler kısmı olacak. Üniversiteyle ilgili yeni şeyler çıktıkça güncelleyeceğim de. Hadi başlayalım…

Öncelikle kısaca kendimi tanıtayım. Ben Alişen, TAÜ’ye İYTE’den merkezi yatay geçiş ile geçtim. Büyük ihtimalle neden oradan buraya geldiğimi merak ettim. Temelde iki neden yatıyor. Birincisi İstanbul ikincisi TAÜ'nün sunmuş olduğu imkanlar. Şu ana kadar ise üniversitemden memnunum. Şu anda ise TU Berlin'de Erasmus öğrencisi olarak bulunmaktayım ayrıca üniversitemizin yeni programı olan YÖK-DAAD değişimi ile de önümüzdeki sene de TU Berlin'de okuyor olacağım.

Kısa bir TAÜ’den bahsedeyim. Kendisi Türkiye ve Almanya’nın ortak projesidir ve iki ülkenin yaptığı anlaşma ile kurulmuştur. Her bölümün bir partner üniversitesi bulunmaktadır, peki ne işe yarar bu partnerler? Bölümlerin ders programları partner üniversiteler tarafından hazırlanmıştır, yani sen Almanya’daki sistemle Türkiye’de eğitim görüyor olacaksın. Genelde korku oluyor, burası yeni üniversite, her şey yeni yapboz deniyor ama aslında Almanya’daki sistemi Türkiye’de uygulayan bir üniversite, yani teoride bu sayede aslında yeni bir üniversite olmanın önüne geçmiş oluyor. Peki teori dışı kalan bir kısımda elbet var, eskisine göre pek hissedilmiyor artık çünkü mezunlar verilmeye başlandı, sistem daha da oturdu. Sistemin tam oturması için bir 4-5 yıl daha ihtiyaç var ama bunu çok büyük bir dezavantaj olarak görmüyorum. Şimdi hazırsan, bu kısa bilgilerden sonra sorulara geçelim.

İlk soruya her TAÜ’lüye en çok sorulan soru ile başlamak istiyorum. Sen de geleceksen elbet bir gün bu soruyu duyacaksın.
    S1: TAÜ özel mi?
    C1: DEVLET DEVLET DEVLET

Diğer sorulara geçiyorum şimdi, onlar da yine sıklıkla sorulan sorular ama ilki kadar sık değil :)

S2: TAÜ’lü olunca Almanya’ya gidiyor muyuz?
    C2: Herkes gitmese de 2 defa gitme şansın var. Nasıl mı? 1.olarak hazırlık yılının sonunda şansın var. Hazırlığı daha sonra açıklayacağım. Hazırlığı başarılı olarak ilk 100’de bitirdiğinizde 1 aylık burslu olarak yaz okulu imkânınız oluyor. Bu süreçteki konaklama, uçak ve yaz okulu ücreti DAAD tarafından karşılanıyor. Şehir olarak ise çoğunlukta Bielefeld olmak üzere Berlin, Düsseldorf, Bremen ve Münster’de gerçekleşiyor. Hukuk bölümü için yaz okulu ve siyaset bölümü için ise kış okulu imkanı var, bu kış ve yaz okulları ise Almanya'da gerçekleşiyor.

Diğer sorulara geçmeden yukarıda bahsettiğim hazırlık eğitimine geçeyim. Kendisi çok meşhur, çok merak ediliyor.

S3: TAÜ’de hazırlık eğitimi nasıl? Hazırlık eğitimi bölüm için yeterli mi?
    C3: TAÜ’de hazırlık eğitimi gerçekten kaliteli. Sene içinde bolca Quiz ve TP (Yazılı sınav) oluyorsunuz. Bunlar dönem için değişkenlik göstermekle birlikte 2 haftada bir ya da haftada bir oluyor. Onun dışında ara sınav (1.dönem 2 tane, 2.dönem 1 tane) ve final sınavı (2.dönem) oluyorsunuz. Bunların hepsi siz de sene sonu puanı çıkartıyor, eğer bu puan 60’ın üzerindeyse TEST-DAF sınavına girmeye hak kazanıyorsun. Daha bitmedi…. Bu sınav IELTS, TOEFL gibi bir sınav, Almanca Yeterlilik Sınavı, Almanya’daki nerdeyse her üniversitenin kabul ettiği bir sınav. Aynı zamanda hazırlığın sonunda kimlerin Almanya’ya gideceğini belirleyen bir sınav. Bu sınavı geçersin hazırlığı başarılı geçmiş sayılıyorsun. Ama korkun olmasın, uzun bir süreç olarak gözükse de düzenli çalışma ile halledilebilecek bir süreç. Hazırlık eğitimimiz bölüm için yeterli, sonunda B2-C1 seviyesinde Almanca’ya sahip olacaksın. TEST-DAF sınavına üniversitemiz bu sene ilk defa geçti, daha geçerli bir sınav, önceden DSH sınavı yapılıyordu bu sınavı ise her üniversite kabl etmiyordu, ama TEST-DAF ile bu durum ortadan kalktı.

S4: Öğrenci toplulukları ne durumda, neler yapılıyor?
    C4: Yavaş yavaş okulumuzdaki öğrenci toplulukları oturmuş durumda. Şu an okulda 21 tane kulüp var, artık daha fazla galiba, Erasmus'ta olduğum için takip edemiyorum:). Kendini uygun olan bir kulübe girip, çalışmalarına katılabilirsin. Her zaman aktif üyelere ihtiyaçlar var kulüplerde. Bizim kurduğumuz kulübe de bir bak isteresn, küçük reklam yerleştirmemi mahsur görürsün umarım. (bkz. TGU-Global Connections, ig:tgu_gc)

S5: Öğretim görevlileri Alman mı yoksa Türk mü?
    C5: Güzel sordun, iyi dinle. Burası bizim TAÜ’nün büyük farklarından bir tanesi. Burada %30 Alman öğretim görevlisi zorunluluğu var, yani hocalarının en az yüzde otuzu Alman. Hatta Almanya’daki partner üniversitelerimizden buraya belli bir süre bize ders vermek için gelen profesörler var, bu süre sonunda geri dönüyorlar. Düşün Berlin TU’daki prof buraya senin için geliyor.

S6: Çift diplomanız var mı?
    C6: Sana güzel bir haberim var. Çift diploma yok ama 1 senelik değişim programımız var. Bu program ile birlikte hukuk ve siyaset bölümü hariç her bölümden 10 öğrenci 3.sınıf öğrenimini Almanya'daki bölümün partner üniversitesinde görüyor. Bu program DAAD-YÖK tarafınıdan burslandırılıyor. Aylık 500 euroya yakın bir hibesi var. 1500 Tl Yök, 250 Euro DAAD tarafından. Ben önümüzdeki dönem bu program ile TU Berlin'de olacağım. Bu program sonucunda çift diploma almıyorsunuz, ama 1 senelik değişimin size katacağı çok fazla imkan var, hatta sınırları zorlayıp benim gibi Erasmus ile bu programı birleştirmeyi çalışıp 3 dönemi Almanya'da okuyabilirsiniz.

Gelelim en kilit sorulardan bir tanesine. Herkesi delicesine düşündüren bir soru. Hatta İstanbul’da kalanları bile kara kara düşündürüyor.

S7: Konaklama imkanları neler?
    C7: Şimdi bu kısmı yurt, apart ve ev olarak üç kısımda cevaplayacağım.
    YURT (KYK): Bu konuda erkekler şanssız maalesef erkekler için yakın bir KYK yok, en yakını Maltepe o da en az 2 saat sürüyor. Ama kadınlar için yakın yurdumuz var. Anadolu hisarındaki kız KYK yurduna bakabilirsin, oradan 30-40 dakika mesafe.
    YURT (Özel): Erkekler için Kavacıkta Mihrabat ve İlim Yayma Cemiyeti Vakfı’nın yurtları var. Kadınlar için Paşabahçe ve Anadolu hisarında Boğaziçi var. Onun dışında Medipol Üniversitesi’nin yurtları (Kavacık’ta) da bize açık.
    APART: İsimlerini bilmiyorum ama Kavacıkta birçok apart bulabilirsin. Sahibinden.com’da da ilanlar var oraya bakabilirsin.
    EV: Uygun fiyatlı dairler bulabilirsin, tabi İstanbul için uygun :) Şahinkaya Köyü (Üniversiteye en yakın köy), Beykoz, Paşabahçe, Anadolu Hisarı, Kavacık’ta evlere bakabilirsin.

Baya bir TAÜ’yü tanıdın şu anda, nerdeyse bir TAÜ’lü oldun.. O zaman napalım, yavaştan siyasete girelim :D Diğer soru geliyor.

S8: Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi durumdan TAÜ etkilenir mi? İlişkiler kötüye giderse üniversite kapatılır mı?
    C8: TAÜ bu iki devlet arası imzalanan antlaşmalarla kurulan bir üniversite. Yok bir gün aram kötü oldu, haydi kapatıyorum kimse diyemez. Bunların yaptırımları olur, o yüzden için rahat olsun. Bir bak zaten Türkiye’deki Alman şirket sayısına, hatta Türkiye değil İstanbul’a bak, ne dediğimi anlayacaksın.

S9: Erasmus imkanları nasıl?
    C9: Burada da güzel haberler var, yeni anlaşmalar imzalandı ve giden öğrenci sayılarımız arttı. Başvuran öğrencilerde yüzde 50'ye yakın bir gitme oranı var. Totalde 10-15 civarı öğrenci gitti bahar dönemi için. Erasmus imkanını da kullanmaya çalışabilirsiniz buraya gelince. Hazırlık sonunda TEST-DAF belgesi alacağınız için Erasums için ayrı bir dil sınavına da girmenize gerek kalmayacak.

S10: İş imkanları nasıl?
    C9: Belki de en çok merak edilen sorulardan bir tanesi. TAÜ'nün en güçlü yanlarından bir tanesi iş imkanları bence. Üniversitemizin çoğu Alman firması ile anlaşmaları var. Buralarda staj imkanları sunuluyor. Mesala ben Mercedes'de temel staj yaptım. Bu temel staj için Mercedes'in TAÜ'ye özel 20 kişilik kontejanı var. Şu an Mercedes'de uzun dönem staj yapan öğrencilerimiz var. Alman firmaların çalışalarından okulumuzdaki derslere geliyorlar. İş dünyası ile birlikteliğimizden ötürü bence çoğu üniversiteden öndeyiz. Burada Alman ekolü ile yetişmeniz firmalarında hoşuna gidiyor ve size daha sıcak bakıyorlar. Daha siz buradayken size kültürleri aşılamak için ortak programlar yapıyorlar. Üniversitemize gelip rektörle görüşme yapıp, daha neler yapabilirizi konuşuyorlar.

Üniversite tanıtımı için çektiğimiz videolar var bu linkte de röportajlar yaptık:

Yazı burada bitiyor, aklına bir şey takılırsa çekinmeden yaz, iyi çalışmalar, güzel günler seni bekliyor, TAÜ’de görüşmek üzere :)
    Forum donanıma çok fazla bakamıyorum, bana sorun olursa Facebook üzerinden ya da instagram üzerinden daha hızlı ulaşabilirsin. fa; ig: ozelalisen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopgaser -- 12 Haziran 2019; 18:11:24 >

• Hem yurtdışında çalışma hem yabancı dil öğrenme isteğim sebebiyle sıralamam yeterli gelirse TAÜ bilgisayar mühendisliği yazmayı düşünüyorum.Almanya'daki yazılım şirketleriyle vs. anlaşmalarınız var mı?Almanya'da çalışmak istediğim zaman bilgisayar müh adına ne gibi kolaylıklar sağlanıyor, veya sağlanıyor mu?Kusura bakma çok spesifik sordum sanırım.
    quote:

Orijinalden alıntı: GecenGunYineParisteyim

Hem yurtdışında çalışma hem yabancı dil öğrenme isteğim sebebiyle sıralamam yeterli gelirse TAÜ bilgisayar mühendisliği yazmayı düşünüyorum.Almanya'daki yazılım şirketleriyle vs. anlaşmalarınız var mı?Almanya'da çalışmak istediğim zaman bilgisayar müh adına ne gibi kolaylıklar sağlanıyor, veya sağlanıyor mu?Kusura bakma çok spesifik sordum sanırım.

Bilgisayar mühendisliği bölümümüz daha bu sene kuruldu, şu anda bölüm dersleri alan yok kimse. Ama program içeriği zaten belli. Odak noktası olarak Endüstri 4.0 alındı ki bence bu çok büyük bir avantaj. Firma ile anlaşmaları vakfımız yapıyor, her geçen gün sayısı artıyor. Yazılım anlamında Adesso var diye biliyorum. Sana şöyle diyim Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesine gideceksin 3 ay yaz okuluna, artı bilgisayar müh bölümünün yeni mezunlarından olacaksın. Şirketler bu TAÜ-Bilgisayar müh mezunları nasıl oluyor diye denemek isteyecek. Ayrıca, Almanya’nın beklentisi yüksek bizden. Artı buraya Berlin Teknikden proföserler geliyor ders vermeye, ki onlarla networking kurabiliceksin, böylelikle kendine bir Almanya ayağı yaratacaksın. Yüksek lisansı Almanya’da yapmanda kolaylığı var TAÜ’nün. Sonuçta herkes gelip ben Almanya’da çalışacağım dediğinde olmaz, ama kendine geliştirmenle birlikte TAÜ’nün fırsatlarından yararlanabilirsin.
  • hocam yurt sorunu varmış bilgi verirseniz sevinirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yurt sorununu bende duymuştum yukarıdaki arkadaş belirtmiş
    ayrıca diplomanın almanya da gerçeliliği var mı? (hukuk)
  • Mühendislikte almanya'da çalışma yada staj şansımız nedir?

• Universiteniz bize almanyada yüksek için avantaj sağlar mı ?

• mezun oldugunda okulun verdıgı yurtdısında calısma avantajları var mı?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam diploma vs imkanı baya iyiiken taban puanların niye dusuk bilgisayar mühendisliği ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mentoslukolaa M kullanıcısına yanıt
    Üniversitemizin henüz kendi yurdu yok ne yazık ki. Yurdun bitiş tarihi 2019 Eylül olarak gözüküyor. Peki nerde konaklayabilirim derseniz. Aslında pek çok seçenek mevcut. Üniversiteye yakın Şahinkaya köyü var, burada kiraya çıkan arkadaşlarımız var. Kiralar da gayet uygun orada, sonuçta köy :D Ortalama kişi başı 300’e çıkarsınız. Onun dışında Beykoz’da yine çıkabilirsiniz ya da Kavacıkta da. Kavacık’da yurtlar var, oralarda kalan arkadaşlarımız da var. Kadıköy’de çıkanlarda mevcut ya da Mecideyeköyde de. Kadıköyden ortalama 1 saat 10 dakika sürüyor trafik olmazsa, trafik olursa 2 saate yakın oluyor. Mecideyeköyden 40 dakikaya okuldasınız, kavacıktan zaten 10-15 dakika sürüyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: biqbanq6

Mühendislikte almanya'da çalışma yada staj şansımız nedir?

Stajlar 1. Ve 3. Sınıfta olmak üzere Türkiye’de ayarlanmış durumda. Bosch, Mercedes ya da BSH’da yapılıyor. Sayı arttıkça bunlara gönderilen kişi sayısında kısıtlama getirilecektir. Ama yapacak arkadaşlarımız var. Dr. Friedrich Jungheinrich Vakfı burs verme imkanı sağladı üniversitemizde, bu programa seçilen kişiler stajlarını Almanya’da yapacaklar. Zaman zaman böyle imkanlarla doğacaktır. Çoğu Alman firma ile anlaşmamız var, bizi destekliyorlar. Hatta ders programı çıkartılmasında ortak çalışıyor. Direk sanayi-üniversite iş birliği demek oluyor bu aslında. Eğer yeteri kadar kendini geliştirirsen, tabiki çalışabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarhana ve Rocknroll

yurt sorununu bende duymuştum yukarıdaki arkadaş belirtmiş
    ayrıca diplomanın almanya da gerçeliliği var mı? (hukuk)

Şu an için çift diploma verilmiyor. Ama sonuçta Almanya’daki çoğu üni partnerimiz, bir farkınız oluyor. Hukuk için aynı zaman Alman hukuğu dersleriniz de var. Burada uluslarası bir hukukçu oluyorsunuz. Bu kimliği verebilecek TAÜ ve Galatasaray var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The_Bad_Guy

Universiteniz bize almanyada yüksek için avantaj sağlar mı ?

Almanya’daki partner üniversitelerde Yüksek Lisans ve Doktora eğitimine kabul edilme anlamında önemli avantajlar sağlıyor size. Bir sözleşme imzalandı hepsiyle, partner olma bakımından.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr A

Hocam diploma vs imkanı baya iyiiken taban puanların niye dusuk bilgisayar mühendisliği ?

Bunun tek sebebi tanıtım eksikliğimiz. Yeteri kadar tanıtım yapılmıyor. Tercih dönemindeki öğrencilerin haberi bile olmuyor. Mesala ben ilk gördüğümde Türk-Alman ismi görüp geçtim. Daha sonra rehberlik hocam sayesinde, aaa dedim süpermiş falan. Güzel bir tanıtımla puanlar yükselecektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: anka126

mezun oldugunda okulun verdıgı yurtdısında calısma avantajları var mı?

Çoğu Alman firma ile anlaşmamız var, bizi destekliyorlar. Hatta ders programı çıkartılmasında ortak çalışıyor. Direk sanayi-üniversite iş birliği demek oluyor bu aslında. Eğer yeteri kadar kendini geliştirirsen, tabiki çalışabilirsin.
  • Odtü değilde neden TAÜ

• quote:

Orijinalden alıntı: Millikan

Odtü değilde neden TAÜ

köy de yaşamı seviyorsun TAU

• quote:

Orijinalden alıntı: Millikan

Odtü değilde neden TAÜ

ODTÜ kendini kanıtlamış bir kurum şuanda tabiki, yeri tartışılmaz. Henüz TAÜ kendisini kanıtlamadı potansiyeli var. Burada bakman gereken kendi rolün. ODTÜ’ye gittiğin zaman sistem olmuş olacak sen o sisteme göre hareket edeceksin. 2-3 yıl düzgün çalışmadan sonra kendine büyük bir rol alabilirsin. Ama TAÜ henüz yeni bir üniversite olduğundan, yapabileceğin bir sürü şey var. Büyük sorumluklar alıp işe başlayıp, kendini geliştirebilirsin.

Akademisyenler hakkında da biraz konuşmak istiyorum. TAÜ’de hocalar ile öğrenciler arasında çok yakın bir ilişki var. Herhangi bir durumda hocanın odasına gidip, rahatça konuşabilirsin. Ancak ODTÜ’de malum bir amfide 100-200 kişi derse giriyorsunuz, ve hocalar için egosu yüksek diyorlar. Hani kendi olduğu konumdan memnun değil (Tabii her hoca için geçerli değil bu).

Diğer bir konu ise Türkiye’deki üniversitelerden çok farklı bir eğitim sistemi var burada. Bir kere ders programı Almanya’daki partner ortaklar tarafından hazırlanıyor. Mesala mühendislik fakültesi için Berlin Teknik Üniversitesi tarafında ki kendileri Dünya’nın en iyi 82. Üniversitesi. Yine vakfımıza üye olan şirketler de bunun hazırlanmasında yardım ediyor. Artı her sene ders programına bakıyorlar, nasıl faydalı oldu mu bir şey çıkaralım mı ekleyelim mi diye. Feedbacklere göre eklemeler çıkarmalar oluyor. Cidden çok önemli bunlar.

• Hukuk okumak istiyorum biraz araştırmayla okulun geleceğini parlak buldum diyebilirim.

Hukuk fakültesinde okuyan veya okumayı düşünen arkadaşlar bu puan bandında sizce en iyi seçenek ne olur?

Ve son olarak konuyla alakasız ama devlet kurumlarında çalışmak istemeyen bir avukatın ne gibi seçenekleri vardır?

• Hem yurtdışında çalışma hem yabancı dil öğrenme isteğim sebebiyle sıralamam yeterli gelirse TAÜ bilgisayar mühendisliği yazmayı düşünüyorum.Almanya'daki yazılım şirketleriyle vs. anlaşmalarınız var mı?Almanya'da çalışmak istediğim zaman bilgisayar müh adına ne gibi kolaylıklar sağlanıyor, veya sağlanıyor mu?Kusura bakma çok spesifik sordum sanırım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: GecenGunYineParisteyim

Hem yurtdışında çalışma hem yabancı dil öğrenme isteğim sebebiyle sıralamam yeterli gelirse TAÜ bilgisayar mühendisliği yazmayı düşünüyorum.Almanya'daki yazılım şirketleriyle vs. anlaşmalarınız var mı?Almanya'da çalışmak istediğim zaman bilgisayar müh adına ne gibi kolaylıklar sağlanıyor, veya sağlanıyor mu?Kusura bakma çok spesifik sordum sanırım.

Bilgisayar mühendisliği bölümümüz daha bu sene kuruldu, şu anda bölüm dersleri alan yok kimse. Ama program içeriği zaten belli. Odak noktası olarak Endüstri 4.0 alındı ki bence bu çok büyük bir avantaj. Firma ile anlaşmaları vakfımız yapıyor, her geçen gün sayısı artıyor. Yazılım anlamında Adesso var diye biliyorum. Sana şöyle diyim Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesine gideceksin 3 ay yaz okuluna, artı bilgisayar müh bölümünün yeni mezunlarından olacaksın. Şirketler bu TAÜ-Bilgisayar müh mezunları nasıl oluyor diye denemek isteyecek. Ayrıca, Almanya’nın beklentisi yüksek bizden. Artı buraya Berlin Teknikden proföserler geliyor ders vermeye, ki onlarla networking kurabiliceksin, böylelikle kendine bir Almanya ayağı yaratacaksın. Yüksek lisansı Almanya’da yapmanda kolaylığı var TAÜ’nün. Sonuçta herkes gelip ben Almanya’da çalışacağım dediğinde olmaz, ama kendine geliştirmenle birlikte TAÜ’nün fırsatlarından yararlanabilirsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: JesseBitchman

Hukuk okumak istiyorum biraz araştırmayla okulun geleceğini parlak buldum diyebilirim.

Hukuk fakültesinde okuyan veya okumayı düşünen arkadaşlar bu puan bandında sizce en iyi seçenek ne olur?

Ve son olarak konuyla alakasız ama devlet kurumlarında çalışmak istemeyen bir avukatın ne gibi seçenekleri vardır?

Bu soruyu hukukçulara bırakıyorum.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.