Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM 500-1000 MBPS İNTERNET KULLANICI DENEYİMLERİ (SPEEDTEST-FAST) (74. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.505
Cevap
42
Favori
99.651
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7273747576
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    ONT içinden sinyal kalitesi ni görüp seri-mac vb bilgileri alıp sfp veya direk F/O girişli cihazları kullanmak için genelde bağlanıyorlar. Bendekine bağlandım birçok yeri TT kapatmış zati müdahale için hack sitesinden firmware yüklemek lazım onada ne gerek var 3 aşağı 5 yukarı istenilen hızı veriyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 1000 mbps internet aboneliği var ve kablo ile bağlantı sağladığımda 930 mbps civarı Speedtest sonucu elde ediyorum. Ancak iş kablosuz testlere geldiğinde işler farklılaşıyor. Wi-Fi 6 router ve laptop ile her ne kadar 800-900 mbps hız alsam da bir çok zaman hızlar 400 mbps civarı oluyor. (Routerın karşısında ve aynı konumda). Öyle durumda da Speedtest serverini değiştirdiğimde tekrar yüksek hızlar veriyor.

Kablo ile bağlantıda serverlarda hız konusunda bir istikrar söz konusu iken neden kablosuz da bu değişkenlik söz konusu? (Router ile laptop arasındaki bağlantı hızı (PHY speed) 2000 mbps üzeri görünmesine rağmen). Benzer şey telefon ile yaptığım testlerde de söz konusu.

Speedtest yerine Wifiman uygulaması veya sitesinden yaptığım ölçümlerde ise öyle bir durum yok. Testler istikrarlı sonuçlar veriyor.

Yani Wi-Fi bağlantısında sorun olsa PHY hızından belli olmaz mı bu? Sorun Speedtest serverlarında ise bu sefer de kablolu testlerde ortaya çıkmaz mı?

Benzer tecrübeyi yaşayan var mı?

• FFTH türk telekom antalya kullanıcısıym. Bağlandığında 14-15 ms alıyordum. Değerler 1 aydır yüksek bu sorunu yaşayan var mı?

TÜRK TELEKOM 500-1000 MBPS İNTERNET KULLANICI DENEYİMLERİ (SPEEDTEST-FAST)
  • Bohannonn B kullanıcısına yanıt
    1000 mbps hızda ISP nin verdiği ONT ve Router e görede farklılık gösterebilen Hız profilleri mevcut. 930-960 arası normal diyorlar genelde. 1000 ve üzeri için Microtick vb. Markanın routerini almak gerekiyor oda birazcık pahalı.

Wifi konusunda şöyle birşey var radyo dalgaları ile çalıştığı için Çevre ve kullanan kullanıcı etmeni var. Bulunduğunuz çevrede çok fazla parazit varsa (modem, elektronik eşya vs.)yada modeme bağlanan kablolu kablosuz kullanıcılar bu hızı etkileyebiliyor. Speed test ve fastta yaptığımda benim hız testleri genelde kablolu olarak yaptığımda aynı sonucu veriyor.

• onur0103 O kullanıcısına yanıt

Kablolu hız konusunda bir sıkıntı yok zaten. 920-930 mbps civarı hızları alıyorum. Ancak iş Wi-Fi ile bağlanınca değişiklik gösteriyor. Speedtest ile test yapınca (laptop aynı konumda) arada önce 400 mbps alıyorum sonra oradaki serveri değiştirince bir anda 900 mbps civarına yükseliyor. Belirttiğiniz gibi parazit, frekans yoğunluğu gibi bir durum olduğunda bu laptop-router arasındaki PHY hızından belli olmaz mı? Speedtest serverında sıkıntı var olsa bu sefer kablo ile de benzer değişkenlik göstermesi gerekmiyor mu?

Bu arada Fast ise hem kablolu hem de kablosuz olarak istikrarlı şekilde düşük hızlar veriyor. (Kablolu 520-530 mbps)

• Bohannonn B kullanıcısına yanıt

Kablosuzda çok bir performans beklemeyin hocam işin içine bir sürü faktör giriyor rounterin kalitesi - duvarlar - elektronik cihazlar vs say say bitiremeyiz bu yüzden kablolu bağlantı çok daha sağlıklı oyun vs oynuyorsanız kesinlikle kablo kullanılmalı.

• Günlerdir içinden çıkamadığım bir sorun hakkında sizlerden tavsiyelerinizi bekliyorum.

2 Yıldır fiber altyapı beklediğimiz evimize sonunda fiber internet geldi.

ttkom 1000 mbit aboneliği yaptık ve kurulum yapıldı.

Müstakil ve 3 katlı olan evimizde fiber öncesi superonline 50 mbit internet kullanıyorduk.

Sistem odamızda deco x73, farklı odalarda 5 ayrı deco x60 var.

Bütün odalarda Cat6 çıkışlar var ve bu odalara giden bağlantı sistem odasında bulunan Tp-link sg1024d switch üzerinden yapılıyor.

Deco x73 ten çıkan cat6 kablo ile internet tp link switche giriyor ve odalara dağılıyor. odalarda da x60 cihazlar kablolu olarak bağlı ve evin her noktasında mesh wifi sorunsuz çalışıyor.

Gelelim sorunlara...

SORUN 1:

1000 mbit sonrası ttkom router ını iptal edip x73 ü router olarak kullanamıyorum. Kullanucı adı şifre ve vlan id 35 olarak giriyorum hatta mac clone seçeneği ile ttkom router ın mac adresini de kopyalıyorum ancak hiçbir şekilde internete çıkamıyorum. Defalarca denedim, cihazları sıfırlayarak denedim hiçbir şekilde ttkom router ı olmadan internete çıkamıyorum.

Durum böyle olunca alternatif çözüm arayışı ile diğer bir sorunu daha hayatımıza soktuk :)

SORUN 2:

Ttkom routerını iptal etmeden bu routerın lan1 portuna taktığım cat6 kabloyu deco x73 ün lan1 portuna bağlayarak evdeki mesh wifi ağımı kullanmaya devam edeerek internete çıkabiliyorum.

Ttkom router ını köprü moduna alırsam x73 internete bağlanamıyor.

SORUN 3:

x 73 e yakın bir noktaya geldiğimde kablosuz bağlantı hızım 750 - 800 mbit civarı çıkıyor ama diğer odalarda bulunan x60 lara yaklaşırsam telefonum yada tabletim bu cihaza bağlandığında hız 85 mbit civarı oluyor.

Bu durumdan yola çıkarak x60 lara gelen kablolu bağlantı hızının 100 mbit ile sınırlı olduğunu anlıyorum ve teyit için bütün kablolu bağlantı kullanan apple tvler, tvler, oyun konsolları hız testinde 95 / 100 mbit sonuç veriyor.

Anlayamadığım şey ttkom router ı kablolu 100 mbit üzeri aktarmıyor olsa x73 yakınına geldiğimde kablosuz hız olarak 100 üzeri alamamam gerekir.

Switch 100 üzeri aktaramıyor desem bu switch 1000 mbit destekliyor, bu switch e bağlı nas cihazım yüksek hızlarda veri gönderebiliyor...

TTkom müşteri hizmetlerini arıyorum teknik destek için bölgenizde arıza nedeniyle görüntüleme yapamıyoruz diyorlar, 08.08.2025 arıza tahmini bitiş tarihi.

Çıkamadım işin içinden.

Allah'ını seven defansa gelsin :)

• arhan16 kullanıcısına yanıt
    Sorun 1 in cevabı: normalde ppoe ve şifresi ile şuan direk çıkış yapıyor+ mac clone yapıyorum diyorsunuz. sorunsuz şekilde internet vermesi lazım.
    Sorun 3 için diyebileceğim bazı router çıkışları 100 mbps kablosuz ağ olarak sunduğu 1000 mbps olabiliyor. 2. Nedeni kullandığınız cat kablo cat 5e veya cat 6 23 awg olması lazım istikrarlı olması için

Ana routeri köprü monuda alınca interneti kesmesi normal çünkü dhcp sunusu ve ppoe doğrulaması ondan geçiyor. Köprü modu sadece interneti aktarmaya yarayan bir fonksiyon.

Ben ilk denediğimde internet bağlantı hatası aldım fahat 1 dakika içerisinde kendi kendine ip aldı. Büyük ihtimalle x73 ün ethernet portu üzerinden denemeniz gerekiyor onlar xdsl uyumlu diye biliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onur0103 -- 7 Ocak 2025; 13:46:40 >

Hayırlı olsun :)

Ben de sizin gibi ilk kurulum sonrasında Telekom'un verdiği Tplink router'ı kullanmadan doğrudan elimdeki Asus router'ı ONT -> Asus şeklinde kurarken saatlerce uğraşmıştım. Vlan id 35'leri kurcalamak mı dersiniz, dual wan ayarları mı dersiniz uğraşmadığım şey kalmadı. En sonunda Telekom sms ile gelen kullanıcı adı ve parola gözüme takıldı. Meğerse parolada geçen "I" karakteri küçük "le" değilmiş de büyük I imiş. Iğdır'ın I'sı :) Telekom kullanıcı adı ve parolayı Asus Wan ayarlarına doğru şekilde girince düzelmişti. Siz de bir kontrol edin isterseniz :) ONT'den gelen ethernet kablosunu x73'ün wan portuna takmanız yeterli olmalı ki x73 dokümanlarına göre 4 port da WAN olarak çalışabiliyor.

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159239178

Diğer yandan hem telekomun router'ını köprü yaparak, hem de ONT -> X73 şekline internete çıkamıyor oluşunuz bende X73 ayarlarınızda bir sorun var diye düşündürttü. Tekrar bir gözden geçirin isterseniz. Karmaşık ayarlar kayıtlı değilse resetlemeyi deneyebilirsiniz. Daha önce yaptığınız ama unuttuğunuz bir ayar işleri bozuyor olabilir.

Telekom hangi router'ı verdi onu da yazsaydınız keşke :) Modeline bakıp internette port çıkışlarının max ne kadar verdiğine bakıp emin olun derim.

Deco x73 tüm portlarda gigabit destekliyor görünüyor. Sizi kablolu bağlantıda 100mbit'e sınırlamayacaktır.

https://www.tp-link.com/tr/home-networking/deco/deco-x73-dsl/#specifications

Deco x60 da üzerindeki 2 portu gigabit olarak sunuyor.

Diğer yandan Tp-link sg1024d de tüm portlar için gigabit destekliyor görünüyor. Bu durumda kablolu ONT -> X73 -> sg1024d -> x60 -> laptop gibi bir bağlantıda gigabit internete çıkabilmeniz gerekli. (laptop ethernet de gigabit destekliyor ise)

- ONT

- Telekom Router

- X73

- X70

- sg1024d

- ethernet kabloları

Çok değişken var. Ben olsam öncelikle ONT -> X73 bağlantısını düzgün yapmaya çalışırdım. Bunu sağladıktan sonra x70 ve sg1024d cihazlarını hiç karıştırmadan bir laptopı ethernet kablosuyla x73'e bağlayıp gigabit internet alabildiğimden emin olur sonra benzer şekilde araya yeni bir cihaz ekleyerek (örn sg1024d) tüm bağlantıların adım adım doğru çalışıp çalışmadığını denerdim. Kısacası kontrollü deneyle hangisinde sorun var diyerek tane tane deneme yanılma yaparak ilerleyin bence :) Zaten düşünmüşsünüzdür de not olarak yazayım dedim.

Az önce tp-link in sitesinden kontrol ettim sadece adsl/vdsl olarak kullanılıyor yazıyor.

yok hocam fiberde de kullanıyor

• inceoktay İ kullanıcısına yanıt
    Doğrudur Kendi manuel kılavuzunda göremeyince o şekilde dedim

• hEro_ kullanıcısına yanıt

Teşekkürler :)

Kullanıcı adı ve şifre elle girmiyorum, gelen sms ten kopyala yapıştır şeklinde giriyorum o nedenle yazım hatası seçeneğini elemek durumundayım.

Bu akşam dediğiniz gibi ethernet kablosu ile pc yi tek tek seçeneklere bağlayıp durumu göreceğim. Bakalım hangi aşamada hız düşüyor.

ONT > X73 seçeneğinin çözümünü de ttkom un arıza durum bilgisi geçtiğinde denemeyi düşünüyorum. Yeni cihazların IP alamaması belki bu nedenledir diye düşünüyorum.

vdsl kullanırken almıştım bu modemi fibere geçtim 1000 mbit de kullanıyorum sorunsuz . Hem vdsl hem fiber için uygun güzel bi cihaz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Fiberde kullanılmıyor dahi olsa benim diğer sorunlarıma mantıklı bir açıklama çıkmıyor.

Çünkü ben ONT > TTkom Router > X73 > Switch şeklinde kullansam dahi hız sorunu var.

• ont cihazına direk bağlayın cihazı , tut modemi aradan çıkarın . Çok basit bir kurlumu var

• Beckonn B kullanıcısına yanıt

Kurulum yaparken profil olarak turktelekom adsl seçeneğini mi seçtiniz yoksa vdsl i mi?

Kurulum için tplink müşteri hizmetlerini arayınca yardımcı oluyorlar , vdsl kurulumunu hatırlamıyorum şuan , kusura bakmayın yardımcı olamadım

• Teşekkür ederim, deneyeceğim.

Sorun 1 için: Kullanıcı adınızı girerken @ttnet kısmını da yazıyor musunuz. En çok unutulan bu oluyor.

EKLEME: X60 cihazlarından birini de X73 yerine router olarak deneyerek internete ulaşıp ulsşamadığını kontrol edebilirsiniz

Sorun 3 için: Öncelikle aradan her şeyi çıkararak X73'e direkt olararak x60 ları (en azından birini) bağlayıp deneyin. Daha sonra kademe kademe ekleyerek ve deneyerek sorunun nereden kaynaklandığını bulun.

NAS cihazınıza nasıl bağlanıyorsunuz, NAS--> switch--> x60 üzerinden kullanmak istediğiniz cihaza çıkış oluyor diye düşünüyorum. Bu durumda X73 ile switch arasındaki bağlantı şüpheli duruma düşer. Diğer bütün X60'ları sistemden çıkarıp X73 üzerinden NAS'a erişmeye çalışarak hız testlerine bakın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matmma -- 7 Ocak 2025; 21:0:33 >
  • 
Sayfa: önceki 7273747576
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.