Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2635. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53.145
Cevap
265
Favori
4.106.648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
106 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 26332634263526362637
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Genelde bağlanmış kutu şöyledirTÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] 

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]
  • cawrash C kullanıcısına yanıt

Burdaki sistem binaya kadar fiber dairelere cat kablo ile en fazla 100 mbps hız alabilirsiniz. 1000 mbps hız almak için ftth fiber dönüşüm talep etmelisiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yavuzd58 -- 27 Ekim 2024; 1:59:8 >
    Bu sistem FTTH değil. FTTB/DSL olarak geçiyor. Bir nevi VDSL işte. Sadece eve yakın olduğu için yüksek hızları alabiliyorsunuz. Yüksek hız dediğim de max 100 mbps. Önce bu altyapının FTTH dönüşümüne girmesi gerekecek. Site olarak imza toplayıp Türk Telekom'daki tanıdığınızdan da ricacı olursanız süreci bayağı hızlandırabilirsiniz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ispanak Namık kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler bilgilendirme için. Gerekli adımları atıcam . kutunun fotoğrafı net olarak böyle, anahtarını bulamadım görevliye sordum telekomdakilerde oluyor o dedi. Doğru bir bilgimidir bu. bu bizdemi olması lazım yoksa.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Buradaki hazır fiber altyapıyı bile FTTH'ye çevirtmek bir dünya tantana.

Doğrudur Telekomcularda olur anahtar. Bazen kilitli de olmaz. İçinde sizi ilgilendirecek bir şey yok zaten o yüzden kilitliyorlar kurcalanmasın diye.

• Yaklaşık 2 saat önce 0324 Mersin numarası ile arandım.Telekom'dan aradılar ve 2025 te adresimin fiber e dönüşeceğini söylediler.2024 olmazmış bu yıl bitti dediler ama tahminen ilk çeyrek te dönüşüm olurmuş

• Herkese iyi forumlar. Ofdk kutunun veya fiber altyapının - tam olarak ne demem gerekir bilmiyorum - aktif edilmesi nasıl bir işlem. Bunun için TT ekiplerinin sahada yapmaları gereken bir işlem oluyor mu yoksa uzaktan mı hallediliyor veya aktif edilmesinde rol oynayan etkenler nelerdir? Örneğin proje onayı gibi bir etken oluyor mu? Aktif olması ortalama 2 hafta sürer diye genel bir bilgi var forumlarda fakat bu süreç tam olarak nasıl işliyor detaylı bir bilgi verebilecek olan var mı?

Ayrıca bulunduğum sokakta hemen yan tarafımızdaki 6. binaya bizimle birlikte aynı günlerde obk ve fiber kablo çekilme işlemleri yapılmıştı ve muhtemelen kutu da aynı zamanda takıldı. Kutu takıldıktan sonra her gün altyapı sorguluyorum her iki adres için de. Bugün de sorguladığımda bizde hala vdsl atyapı görünürken diğer binada fiber görünmeye başlamış.

Bir de başka bir forumda şöyle bir mesaj görmüştüm:

Alıntı

metni:
    Eğer binanızda kutu takıldıysa ve sonlandırması yapılıp ekler birleştirildiyse o binada sinyal vardır. Çünkü ekipler kaynattıktan sonra değer alırlar. Aktif olmaması demek kutunun hazır olmadığı anlamına gelmiyor sistemsel olarak o adreslere alt yapının tanımlaması yapılmamıştır. Eğer binanızda kutu varsa ve sorgulayınca çıkmıyorsa bağlı olduğunuz müdürlüğe gidip rica edin en fazla 2 dakikalarını alıyor orda alt yapı göstermeleri ve yaptıkları gibi sistemlerde sorgulayınca çıkıyor. Tanımlama yapıldıktan bir süre sonra düşmesi söz konusu değildir anlık çekilmektedir. Eğer binada başka alt yapı varsa bundan dolayı geçikme olabiliyor bu durumda da gidip sanal adres talep edip BBK kodu alırsanız dakikalar içinde işiniz çözülür.

Bunun gerçekli payı nedir? Cevap veren olursa çok sevinirim.

Düzeltme: Bu mesajı attıktan 5dk sonra tekrar sorgulattım bizim adreste de fiber altyapı görünmeye başlamış. TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]  Darısı bekleyen tüm forumdaşların başına.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rdk_5 -- 30 Ekim 2024; 13:43:16 >

• rdk_5 R kullanıcısına yanıt

Normal sıralama proje hazırlanması, proje onayı, fiziksel altyapı işlemleri, tanımlamalar ve satışa açılması.

Bazen proje onayından sonra altyapı yapılıyor, tanımlamaları yapılıyor. Bazen proje onaylanmadan altyapısını yapıyorlar, proje onaylanırsa satışa açılıyor.

Sizin projeniz dönüşüm projesi. Burada bilinmesi gereken konu projeniz onaylandı mı? Belki hala onay bekliyor.

Diğer bir konu tanımlamalar çok kısa sürede gerçekleşen müdürlükteki planlamacıların yaptığı işlem. Adresinizde fiber altyapı olduğu bilgisini tanımlayıp, satışa açılmasını sağlıyorlar.

Sonuç olarak projeniz onaylandı ise müdürlükten tanımlamalarınızın yapılmasını isteyebilirsiniz hızlandırmak adına, proje onay bekliyorsa veya onaylanmadı ise zaten tanımlaması da yapılmayacaktır.

• hakan2423 H kullanıcısına yanıt

Sene sonuna doğru telekom elindeki tüm altyapı işlerini kapatır ve bir sonraki senenin bütçesini bekler. Bütçe açıklandıktan sonra belirleyecekleri bölgelere altyapı yatırımı yapar.

Bu sorulara çok somut cevaplar verebilmek güç olacak.

Eğer binanızda OFDK kutusu takılmışsa, kutuya dışarıdan gelen (genelde turuncu renkli olan) fiber optik kablo da bağlanmışsa OFDK'da Telekom elemanın gelip birkaç ölçüm yaptıktan (ve olumlu değerler okunduktan sonra) sonra Santral tarafından aktif edilmesi, yani OFDK'daki portlarda Fibernet'in aktif olması en fazla 30 dakikalık bir işlem. Aktivasyonun olabilmesi için de haliyle hem sahadaki çoklamaların (sokağa konuşlu OFSD'lerde ya da menhol altı veya havai direk üstü MUFA'larda) bitirilmiş olması ve Telekom santralındaki OLT'lerin çıkışlarının da aktif olması gerekiyor.

Ama T.Telekom'da işler her zaman ve her müdürlükte bu mantıklı sırada yürümeyebilmekte...TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] Santral tarafında 30 dakikada bitirilebilecek bir işlem her nasılsa günler alabiliyor (ya öngörülmeyen teknik bir aksaklıktan, ya da savsaklamadan...), vs. vs.

Abone'de Fibernet'in aktif olması yani kurulum yapılabilmesi içinse binadaki OFDK ile abone arasındaki ince dahili tesisat fiber optik kablonun (OBK) çekilmiş olması gerekli.

En azından 2021'de bizim Sitemiz FTTH'a geçirildiğinde durum böyleydi. 2021 Ramazan Bayramının 2. günü (C.tesi günü) binalardaki OFDK'larda ölçümler yapıldı. Belki o akşam, belki pazar günü ama kesin olarak bayram sonrası ilk çalışma günü olan pazartesinde saat 10'da OFDK'larda Fibernet aktifti ve Salı günü dönüşüme girenlere kurulumlar yapılmaya başlandı.

OFDK'da Fibernet'in aktif olabilmesi için abonelere OBK çekilme gibi teknik bir zorunluluk da yoktur! Tabi ki abonenin FTTH'a dönüşüm yapabilmesi için dairesine OBK'nın da çekilmiş olması gerekiyor.

Ha tabi, yukarıda ru.celebi forumdaşın değindiği "proje" ve "projenin onaylanmış olma" konusu var. Kara mizah gibi ama Telekom'un zaman zaman hazırlanıp üst tarafa sunulmuş projenin onaylanmasını beklemeden de başlamış olduğu yatırımlar (başta Belediye'den süreli izin alınmışsa, o sürenin bitmeden kazı işlemlerinin bitirilmesi... gibi durumlar) olabiliyor. Malum, bizdeki felsefe "istim arkadan gelebilir!" yönündedir ya!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 30 Ekim 2024; 14:15:28 >

• ru.celebi kullanıcısına yanıt

Hocam öncelikle cevap için teşekkür ederim. Dönüşüm projesi evet. Proje onayından emin olmamakla beraber normal sıralamadaki gibi oldu muhtemelen. 29.04.2024 tarihinde ilk kazı başlamıştı, bugün (30.10.2024) ise altyapı sorgulama sitelerinde altyapı görünmeye başladı. Toplamda tam 6 ay içerisinde dönüşüm tamamlanmış oldu. Bu sürecin (kazı sonrası) yaklaşık 4.5 ayı aralıksız beklemekle geçti. Yine de daha uzun da sürebilirdi diyip buna da sevindim açıkçası. Darısı dediğim gibi bekleyen tüm arkadaşlara.

• mafaky kullanıcısına yanıt

Hocam cevap için teşekkür ederim. Maalesef ülkemizde her alanda olduğu gibi burada da bir standart yok gibi. Çok farklı bir şekilde yürütülüyor süreçler her yerde. Kutuyu takmaya geldiklerinde muhtemelen ölçümleri de yaptılar diye anlıyorum o zaman. Zira geçen hafta perşembe kutu takıldı. Cumartesi, pazar, pazartesi ve salıyı saymaz isek 2. iş gününde altyapı göründü. Bir de fiberin geldiği saha dolabını sokağı tavaf ettim ama bulamadım. Binaya turuncu kablo çekildiği zaman taşeron personeli kardeşime yerini söylemiş ama dediğim gibi ben bulamadım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rdk_5 -- 30 Ekim 2024; 14:14:29 >

Ya siz sokak üzeri kurulan OFSD kabinini bulamadınız ya da aslında ortada bir kabin yok. Sahada size daha da uzak bir noktada bir OFSD kabini var, oradan sizin tarafa yer altından bir fiber hat çekildi ve yine yer altında (bir menholün altında) sizin bina(lar) için MUFA dednilen bir donanım kullanılarak ikinci bir çoklama yapıldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 30 Ekim 2024; 14:20:22 >
  • mafaky kullanıcısına yanıt

İkinci dediğiniz gibi de olabilir. Ben kazıyı ve menholleri de takip ettim ama OFSD kabini bulamadım. Muhtemelen mevcuttaki menholler ile birleşerek uzaktaki bir OFSD kabine gidiyor. Benim buna pek ihtimal vermeyişim taşeronun böyle bir şey demesi ve üzerine de kuzenin taşeronun bahsettiği aynı bölgede yeni bir saha dolabı gördüğünü söylemesiydi ama nasıl bir yere koydularsa ben bir türlü bulamadım TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] 

• Bizim bölgede bütçe bittiğinden daha önceden koydukları OFSD'leri santral ile bağlantılarını yapıyorlardı. Her Kutunun başında bir TT arabası TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]  Selam verince benden kaçıyorlar abi 2025'te söz geleceğiz diye TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] 

İlla OFSD olacak diye bir kural yok yeraltında da bunun dağıtımını yapabiliyorlar. Mesela Çekmeköy'de Mimar Sinan'da bir menholde belki yüzün üzerinde fiber kablo geçiyor. Omurga güzergahı değil, ana cadde değil bu kadar fiber kablo tek menholde toplandıysa cevap basit yeraltında dağıtımı yapılmış binalara oradan gidiyor. Bunun yeraltında olmasının sıkıntısı çalışanlara zorluk ve OBK kablolar yeterince koruma altına alınmazsa kemirgenlerin onları koparması onun içinde bir önlem almışlar tabii OBK kabloları bir kutunun içerisine koymuşlar kutunun kablo giriş çıkış yerleri de kaynatılmış görmedim ama muhtemelen birde kilidi vardır. Ama işte bir sorun çıktığında ya da yeni bir bağlantı gerektiğinde personel oraya inecek küçücük bir alan içerisinde bit ayıklar gibi iş yapacak.

• mustifb M kullanıcısına yanıt

Zaten mantıken iki bölme yapmazlar. Hem yeraltında hemde OFSD'de bölme olursa GPON'nun max bölme (128) oranını geçilir. Ben türk telekomun böylesine bölme yaptığını (1/128) bile düşünmüyorum. 1/48 Maximum 1/64 arasındadır muhtemelen.

Benim gördüğüm şöyleydi. 16 dairelik binaya fiber 3'e bölünüyordu 3 binaya gidiyordu. Bina içinde 16'ya bölünmüştü 1/48 oran oluyor idi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WDMDC -- 30 Ekim 2024; 20:0:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir portu 1/4/16 veya 1/8/8 gibi bölüyorlar genellikle 64 veya 128 yapabilirler ancak büyük binalar için geçerli olmayabilir, doğrudan OLT port verilmiş olabilir. Yeraltı meselesinde ise bölme de yapılabilir, sadece birleştirme de yapılabilir. Sonuç olarak her bina tek tek turuncu kalın yeraltı fiberin kırmızı rengi ile ile gitmiyor dolaplara. Binada ana renk kırmızı mesela yeraltında başka kablonun sarı rengine verilerek saha dolabına gönderilir böylece saha dolaplarında fiziksel olarak sığmayacak kadar çok sayıda veya yedekleri boş şekilde fiber kablo girmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 30 Ekim 2024; 20:32:19 >
  • Evet iki yerde bölmek çok mantıksız bende onu diyorum zaten illa bir OFSD olmasına gerek yok yeraltında da bu işlem yapılabilir. Yeraltında yapılan bölmenin bir diğer avantajı belediyeye yer işgaliye bedeli de ödenmesine gerek kalmaz.

GPON için zaten 1/48-1/64'te gayet yüksek bir rakam. 48'e bölünürse abone başı 52 Mbps hız düşer, 64'e bölünürse 39 Mbps.

• 
Sayfa: önceki 26332634263526362637
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.