TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2644. sayfa)
-
-
Evet sizde binaya kadar fiber internet var, yani FTTB. Bu noktada size bir iyi (olabilecek), bir de kötü haberim var.
Kötü haber: FTTB-ETH altyapıda binaya kadar fiber optik kablo gelir, burada MDU denilen bir donanım grubuna girer. MDU'nun çıkışında RJ-45 tipi ethernet portları vardır. Bu portlardan abonelere (dairelere) Cat.5 veya 6 tipi ethernet kablosu çekilmiştir. T.Telekom bu ethernet port çıkışlarını 100 Mbps ile özellikle sınırlar ki santral tarafındaki kapasiteyi bu şekilde kontrol altında tutabilir.
400 daireli bir Site'de ve de Ankara'da olduğunuzdan T.Telekom zamanında size böyle o zamanlara göre sıkı maliyetli bir yatırım yapmış gözüküyor. Bu saatten bu yatırımı kolay kolay FTTH'a dönüştürmek istemeyeceklerdir. Benim kötümser tahminim bu yönde...
İyi olabilkecek haber: Telekom Santral'da ve sahada bazı tevsiatlar yaparak sizi FTTH'a çevirebilir; teknik olarak büyük bir sıkıntı olmayacaktır. Ama siz bu 400 dairenin hiç değilse 250-300'ünden FTTH talebi için imza toplayıp bunu bağlı oldığunuz müdürlüğe iletirseniz 2026 için bir şansınız doğabilir. Kötümserlikle 2026 dedim zira bu aralar 2025 bütçelerini hazırlayıp yollamışlardır yukarılara. Şimdi sitedeki herkes en çok 100 Mbps alıyor ve ona göre ücret ödüyor. FTTH'a geçilirse bu 400 daireden 100 tanesi 200 üzeri paket almaya başlarsa yapacakları tevsiat giderini 1-2 yılda çıkartacaklardır.
Ancak burada şöyle bir sıkıntı var: sizden sökülecek olan 400 aboneli MDU (FTTB-ETH) sistemini başka kakalayacakları bir yer bulmaları zor; hatta parça parça dağıtabilseler bile. Bu FTTB-ETH tamamen terk edilmiş bir sistem olmakta!
Bilgilerinize.
-
Çok teşekkür ederim hocam verdiğiniz açıklayacı bilgiler için.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bilgi için teşekkür ederim, ama benim durum daha vahim. Gıbırnet üzerinden baktığımda, saha dolabına olan mesafem 396 metre görünüyor. Bu durumda epey bir masraf çıkar gibi görünüyor, hatta 6 haneli rakamlar bile söz konusu olabilir. Örneğin, bir kişi 90 metre kazı yaptırdığını ve bunun yaklaşık 50 bin TL yakın masraf çıkardığını söylemiş.
Peki, bu durumda ne yapmam gerek? Sence bir çözüm var mı? Daha uygun bir yol izlemek mümkün mü?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Saha dolabı dediğiniz bakır için olan mesafe. Fiber için durumlar tamamen farklı isliyor. Daha ucuz da çıkabilir daha pahalıda havadan mı çekilecek yerden mi bunlar belli değil ona göre fiyat veriliyor.
-
Tabii, bakır kablonun tamamı yer altından gelmiyor, bize gelen kısmın belki yarısı havadan geliyor. Tam olarak %100 emin değilim. Ayrıca daha önce saha dolabına kadar fiber olduğunu söylemişlerdi. Durum bu şekilde. Bana bu konuda ne yapmam gerektiğiyle ilgili bir fikir verilmesini istiyorum. Bu mesafeyi nasıl daha uygun maliyetle çözebilirim ya da başka bir alternatif var mı?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bakır altyapıda saha dolabı sabittir ve tüm binaların kabloları oraya bağlıdır ancak fiber farklı. Düz bir hat boyunca aralarda kaset denilen bir pasif bileşen ile fiberden ek alınıp binaya veriliyor. Bu durumda evinizin önünden bile ek alınabilir. Muhtemelen şu anda özel fiber projesi içinde fiyat vermezler, çünkü yatırımlar kapanmıştır telekomda. Yine de en net ve detaylı bilgi için bağlı olduğunuz müdürlüğün planlama bölümü ile görüşün.
-
Aynen abi zaten özel proje için gittiğinde red veriyorlar. 2025 senesinde alıyoruz diyorlar. Forumda bu yüzden red yiyen bir arkadaşta vardı hatta.
-
Başkan sen fiber bekliyordun yanlış hatırlamıyorsam, ne oldu durumlar? :)
-
Bulunduğunuz komunda başka bir sağlayıcı yok ise Türk Telekoma gitmeniz gerek.
Bağlı bulunduğunuz Türk Telekom müdürlüğüne gidiyorsunuz(bunu detaylı sorgulama yaptıran sağlayıcılardan öğrenebilirsiniz), Altyapı planlamaya özel fiber projesi yaptırmak istiyorum diye talep iletiyorsunuz onlar size geri dönüş yapıyorlar. Ama bu işlemleri 2025 senesinde yapabilirsiniz şu an talep etseniz bile 2025 senesinde gelin şu an yapamıyoruz diyeceklerdir %99 ihtimalle.
Forumda ilgili konu mevcut orayı da okumanızı tavsiye ederim.
https://forum.donanimhaber.com/ozel-fiber-cektirme--152493687
-
Abi Özel projede 200₺ gibi komik bir fiyat verdiler yatırdım. Sonra iptal edip geri yatırdılar. Bölgesel olarak dönüşümde orası yoğunuz sizin için oraya gelmeyelim sokağı yapacağız dediler bizde tamam dedik. 2 haftada bir uğruyordum projemi onaylattım telekoma ama benim Pendik Bölge Müdürlüğü çok yoğun 2025 senesi için sözleştik ben gitmeyi bıraktım 3 hafta oldu ama 2025'te benden kurtulamazsınız diye de tehdit ettim tüm altyapı ekibini
Not olarak OFSD'yi koydurttum benin Tip-7'nin yanına o kadar bıktırdım kendimi 2025 bekliyoruz işte.
Süperonline ile çözelim şimdilik dedim benim bölgeye bakan ekibi buldum oradan ilgilenen bayiye kadar gittik. En son müdürleri ve onun müdürü ile toplantı yaptım. Projelendirildi onaylandı ama altyapı ekibi lideri benle ters işi yukuşa sürüyor en son onu da kovdurdum yenisini bekliyorum oda Aralıkta iş başı yapıyor başlayınca ona da uğrarız
Türknet'te yeni geldi bölgeye onlardan umudun yok ama yakalarsam yakalarında düşmem
İnternet hızı da 2 yılda 75mbtten 45e oradan da 9a düştü başka sağlayıcıdayız diye portlarla oynuyorlar geçen ziyaretimde onu da değiştirttim 30 alabiliyorum. İşten kaynaklı Süperbox var anca onla çözebiliyoruz işimizi.
-
Ben 88 ile başlayıp 60 civarlarında kurtulmuştum. Senin durum hepten cacıkmış :)
-
Ya sinir olduğum kısım etrafım komple yeni yapılıyor yaparken kasetten bize 3 kablo çekecekler TT menholu istinat duvaru ile bitişik abi kazı yapmamız lazım diyorlar saçmalamayın ne kazısı yer altından bina içlerine gidiyor zaten bakır yanından çekeceksiniz diyorum video atıyorum tamam diyorlar. En son siz bana kabloyu verin ben menhole çekerim dedim o derece sinir ettiler beni.
hatta fotoğraf ekliyeyim. Arkamda da havai çekilmiş hazırda direkt var oradan bile olur dedim nerede sistemde gözükmüyor diyor. 1 senedir çıldırttılar beni. En son bakırı keseceğim mecbur geleceksiniz dedim durdurdular yapamayız sakın kesme diye. Tip7ye dozerle dalacağım o durumdayım :)
Soldan bir asfalt yaması gediyor mesela karşımdaki binaya oradan fiber verdiler ondan beridir başlarına belayım. Madem yapabiliyorsunuz neden yarım iş yapıyorsunuz diyorum bende onlara
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Patron12 -- 27 Kasım 2024; 16:49:27 >
-
Var olan bir yeraltı bakır hat borusundan fiber yürütme işine pek sıcak bakmıyorlar. Nedeni de genelde o boruların tıkandığı/kırıldığı için. Arkadaşın metro etherneti öyle yapacaktık borudan geçiremediler. Havai metro ethernetimiz oldu :D
-
Bu bilgiye TT müdürü de bana söyledi ama bizim 3 blok TT menhola pimaş boru ile bağlı müteahhit yaparken menhola kadar plastik boru koymuş. Her binanın önünde betondan menhol bırakmış menholleride yine pimaş ile birbirlerine bağlamış, içinde su hattı ve telefon hattını binalara almış aslında yapmaya gelseler işleri 15 dk sürecek.
Dur onu da bulup ekleyeyim saçmalığı anlarsınız oradan
Bina etrafını yeni yaptırdım içi toz toprak dolmuş yoksa her şey daha net gözüküyordu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Patron12 -- 27 Kasım 2024; 17:23:52 >
-
-
Valla ne desem yalan olur fiyat konusunda artı kablo çekerler mi onu da bilmem yetkili biriyle konuşmak gerek mesela tt ofisi müdürü olabilir
-
-
Evet hocam, daireye kadar yani FTTH sistem. 1000 Mbps hız alabilirsiniz.
-
Teşekkürler hocam. Turknet vdsl başvurusu yapmıştım iptal mi etsem acaba, TTnet biraz tuzlu gibi fiyatlar. Onceki adresimde türknet gigafiber 500 TL ye kullanıyordum. Ttnet 1000 mbps 1100 TL civarında maalesef. Fiber varken vdsl kullanmak da pek mantıklı değil ama bakalım. Sizce Turknet de altyapı bağlar mı?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X