|
TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (2643. sayfa)
-
-
Sorgulamada altyapı yok diyebilir ama geçişte mevcut portunuzdan faydalanıyorsunuz. Sorun olmaması gerekiyor. Mevcut DSL bağlantı numaranız ile sadece taşımı işlemi yapılıyor, kullanıcı adı ve şifreniz değişiyor.
-
Tamamdır hocam teşekkür ederim bir daha deneyeyim -
Sondaki yazdığınız satırla alakalı o da nedir ki diyorum. Henüz inşaatı bitmemiş binalarda VDSL/FTTH altyapı gözüküyor sistemde. Ya da sistemin o sokaktan geçen fiberden haberi olmayabiliyor ya da tam tersi sistemde sokakta 96 core fiber gözüküyor sahaya gidiyorsun fiberden iz yok.
Bu birden fazla taşeron olayı aslında TT'nin doğrudan müdahil olmadığı ama bilip göz yumduğu durumlardan. Örneğin siz gidiyorsunuz tamam ben İstanbul'da bu yılki bütün fiber projelerini yaparım deyip ihaleyi alıyorsunuz. Sonra bakıyorsunuz ki ben bu işi sizden daha düşük maliyete yapabiliyorum öyleyse sizde o elinizdeki ihaleyi bana satıp aradaki farktan kar ediyorsunuz. Sonra ben daha düşük maliyete yapan birini bulursam bende ona veriyorum. Bu şekilde böyle 4 hatta 5 alt yükleniciye kadar çıkabiliyor. Ondan sonra arada tabii bilgi kopukluğu oluyor. Mesela ihaleyi siz aldınız bana sattınız ama ben Türk Telekom'a gidip bana şu kabloları ver diyemiyorum siz gidip zimnet karşılığı alıp bana getiriyorsunuz.
-
Merhabalar,
Yeni bir ev satın aldım ve 1-2 ay içerisinde taşınacağım ancak altyapı sorgulamadan baktığımda bilgiye ulaşamıyorum. Türk telekom ile görüştüm ve altyapı çalışmalarının sürdüğünü, süreci hızlandırmak için şimdiden sözleşme imzalayıp altyapının gelmesini beklememiz gerektiğini altyapı için tek yetkili türk telekom olduğundan zaten bizimle sözleşme yapmanız gerekecek dedi. (Şehrin ortasında bir yer aslında ama 0 bina sanırım o yüzden altyapı da sorun var.)
Bu durumda ne yapmamız gerekli arkadaşlar? TT dışında bir çözüm noktam yok gibi, şimdiden sözleşme yapıp altyapıyı beklemem mi doğru olan yoksa altyapı gelsin sözleşmeyi sonra mı düşüneyim. Ev interneti olmadan da büyük zorluk nasıl yapmak gerekir emin olamadım.
-
Çalışmalar başladı diyorsa hocam 2-3 ay içinde tamamlanıyor süreç genelde, akrabamızda yeni binaya taşındı ağustos ayı gibi , ekim sonu aktif olmuştu her şey -
Aynı sorunu bende yaşıyorum 1 yılı geçti halen çalışmalar devam ediyor -
T.Telekom yeni binalara (ve haliyle çok daireli konutlara) daha öncelikli FTTH (=Eve kadar fiber) hizmeti götürüyor. Bunun bir nedeni de güncel yapı yönetmeliği gereği müteahhitlerin her daireye peşinen fiber optik kablo çekme zorunluğu bu sayede iç tesisatta fazlaca bir sorun çıkmıyor.
Ama bu haliyle çok genelleştirilemez: Öncelikle sahadaki FTTH altyapısına bağlı bir durum. Çünkü sahaya eklenen her yeni yapının (hele ki 20-30 daireli ise) santraldaki OLT kapasitesine uygun olması gerekiyor. Yani santralden verilebilecek kapasitenin bir üst sınırı var; bu sınır aşıldığında santraldaki kapasitenin arttırılması gerekiyor ki bu da Telekom açısından ek gider yani yeni yatırım demek. Bu yatırım gereksinimi o Telekom Md'nün o yılki bütçesini aşarsa, iş gelecek yıla kalabiliyor!...
FTTH'da biliyorsunuz 1000 Mbps'lik DL olan paket dahi var. Zannetmeyin ki belli bir bölgede atıyorum 1.000 abone olsun. Bunların hepsi de 1.000 Mbps'lik paket alsa ve hepsi eşzamanlı olarak bir şekilde download yapmaya kalkışırsa sistem çökecektir. Bu sadece Türkiye'de değil, her ülkede olacak bir durumdur.
İkinci olarak o bölgeden sorumlu olan Telekom Md'nün elindeki iş gücü. Telekom santral ke abone binası arasındaki (binaya OFDK takılması dahil) her işi taşeronlara yaptırıyor. Bu taşeronlar ödeme alamadıklarında işe ara verebiliyor ya da en azından yavaşlatıyor. Bölgeye bakan Telekom Md. de bu taşeronlar arasında tam bir eşgüdüm sağlayamıyor.
-
Bir başka forumda karşılaştık, genç bir arkadaşımızla. Malatya'dan Battal Gazi ilçesinden. 2023 Şubat depreminde evlerini terk etmişler (şükür ki hasarları, kayıpları yok...) Ancak işin inceliğine vakıf olamadıklarından giderken (anladığım kadarıyla) TTNET nezdindeki VDSL aboneliklerini iptal ettirmişler; yani dondurmamışlar. Şimdi geri dönüş yaptıklarında "boş port yok" cevabını alıyorlar. Bu kardeşimiz eğitimine destek açısından internete muhtaç. Telekom ekibi binaya geliyor ve ankastrede (yani sadece bir reglet olan ankastre kutusunda) "ciddi bir incelemede bulunup", "bu kutuda boş port yok" sonucuna varıyor. Sanki orada bir port varmış gibi...
Herkesin malumu: Portlar orada değil, saha dolabının içinde ama anlamayana böyle uyduruk, geçiştirmelik izahat verilip gidiliyor. Ben bu kardeşimize daha detaylı bilgi veren bir siteden sorgulama yapmasını önerdim. Gelen sonuç aşağıda. Ama burası da bir garip: Üst bölümde "boş port yok" bilgisi çıkıyor. Şimdi bu herhalde (emin olanlar teyid versinler...) Santralde (yani VDSL'de Santral yerine işlevi olan muhtemelen Tip-7 saha dolabında) boş port yok demektir. Olabilir, kardeşimizin iptal ettiği abonelikten boşalan port mutlaka sıradaki başkasına tahsis edilmiştir. Daha aşağıya indiğimizde bölmeli alanda ADSL ve VDSL var ama Santral mesafesi = 0 ne demek oluyor? Daha ilginci en alt satırda yer alması gereken Telekom Md. Santral ve FTTX hizmet türü neden tamamen boş? Sanki o bina için "yaşar yaşamaz" durumu söz konusu...
Şimdi polemik olsun amacıyla bu "yaşar yaşamaz" sözünü kullanmadım. Zira bu binanın yanındaki komşu binada FTTH var. Bu normal bir durum zira o bina 3-4 yıl önce yeni yapılmış ve Telekom da elini çabuk tutup oraya hemen FTTH getirmiş. Bu 2. binanın yanındaki 3. binada halen çok parlak olmayan VDSL var. Ama bu 2. ve 3. binalar için yapılan sorgulama sonuçları da aşağıda vde görüldüğü (ve olması gerektiği) gibi tüm detaylar harfiyen yerinde...
-
Merhabalar. Bina hasarsız dediniz ama sisteme yalışlıkla orta ve ağır hasarlı girilen binalar, Mernis sisteminden düştü ve altyapıları Turktelekom tarafından silindi. Mernis (Nvi) sisteminden bina durmuna bakabilirmisiniz? Turktelekom müdürlüğüne uğraması iyi olur. Depremden sonra hiç birşey eskisi gibi değil. Bizim binada 2 defa kepçe kopardı yaptırana kadar kaç kişi ile konuşmak zorunda kaldık. Bakır kablo kopan yerlerin bir kaç yerde daha alt yapıyı silmişler. Fiber ne zaman gelir belli değil.
-
Bu uyarıya tşkler ama bende bu kardeşin adresi dahi yok. Kendisine bir aktarayım. Bu da bir olasılık!!!
Ancak söz konusu binada aktif olarak 50 Mbps kullanan aboneler var. Ama oarada aktif abone vardır da Telekom hataen bir silme işlemi yapmış olabilir ki o zaman bina benim yukarıda dediğim gibi "yaşar yaşamaz" durumunda oluyor...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 24 Kasım 2024; 17:52:15 > -
Bugün 444 1 444 tarafından arandım ve daha önce Ümit Önal’a LinkedIn üzerinden yazdığım için dönüş yaptıklarını belirttiler. Görüşmede birkaç bilgi verdiler. Maalesef yakın zamanda bölgeme fiber gelmeyeceği bilgisini aldım. Bunun biraz moral bozucu olduğunu söyleyebilirim, ama ilerleyen süreçlerde tekrar aranacağım söylendi. Umarım durum değişir ve fiber altyapı bir an önce gelir.
Aslında şu an maddi olarak özel bir proje için imkanım yok, ama o an soramadım ve sonradan aklıma geldi. Acaba kişiye özel fiber altyapı talebinde bulunma imkanı var mı? Özel bir proje kapsamında, belirli bir ücret karşılığında altyapının bölgeye çekilmesi mümkün mü? Bunun maliyeti ne olur, süreci nasıl işler? Şimdilik sadece bu konuda bilgi almayı planlıyorum. Belki ileride uygun bir fırsat oluşursa bu seçeneği değerlendirebilirim.
Öte yandan, bölgenin genel durumu itibarıyla fiber gelme ihtimali biraz düşük görünüyor. Burası için dönüşüm projeleri ya da yatırımların gerçekleşmesi biraz şansa bağlı diyebilirim. Ancak belki 2025 ya da 2026 gibi yıllarda bu konuda bir haber alınabilir ve bölgeye yönelik bir dönüşüm planı gelebilir.
Sizin bu konuda bir bilginiz ya da tecrübeniz var mı? Özel altyapı talebi yapan ya da bu süreci yaşayan varsa fikirlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.
-
Bos port yok durumu iki şekilde ortaya çıkıyor.
- Saha dolabındaki DSL kartlarında boş port olmaması
- Binanın çalıştığı dağıtım kutusunda boş devre olmaması (tam dolu veya boş olanların arızalı olması)
-
Telekom yıkılan binaları takip edip burası yıkılmış altyapısını silelim demiyor. Tam süresini bilmiyorum ancak bir adreste 1 yıldan uzun süre internet kullanılmazsa altyapı bilgileri otomatik siliniyor. Bazı yerlerde bina yıkılıyor ve yıkılan bina yerine yeni bina yapılıyor. Bu aşmada eskiden o adreste oturan kişinin interneti varsa ve hattını dondurursa veya iptal etmez o şekilde kalırsa 1 yıl geçse bile altyapı görünmeye devam eder. Belki bu duruma benzer bir şey yaşanmış olabilir.
-
Alt linkteki konuda benzer istek var belki işinize yarar
https://forum.donanimhaber.com/ozel-fiber-cektirme--152493687
-
İlgilerinize teşekkürler. Evet bu durumda olasılıklar belki ikiden bile fazla. Yarın T.Telekom'un yerel müdürlüğe gidiyorlar. Umarım Erişim Planlama ile görüşebilirler (İstanbul'da o birimi erişmek imkansız yakın zor...). Sade vatandaş olarak gidersen MH duvarını pek aşamıyorsun. Erişim Planlamadakiler de bir yerde haklılar, ipini koparan kapılarına dayansa çalışmaya vakitleri kalmaz; hele ki bu FTTH dönüşümleri hız kazanmışken...
-
Tamam binalar için o geçerli olabilir ama 2018'di sanırım üzerinden zaman geçti ben çalışırken sistemde sokakta fiber kablo gözükmesine rağmen fiziksel olarak bölgede fiber kablo yoktu. O zamanlar içinde bölgede acil bir çalışma yapılmış kablo deplase edilmiştir ama sisteme girilmemiştir şeklinde tahmin yürütülmüştü.
-
Hocam altyapıyı hangi site üzerinden kontrol sağlamıştınız paylaşma imkanınız var mı ?
-
bizim bina yıkıldı ftth vardı 44 daireli sağolsunlar işcilik hatası yapmışlar 1 yıllık bina çöp oldu. malatya da sistemden baktım görünüyor hala bina yıkıldığı halde :D şuan bende köye taşındım allah kahretsin bunları 5mbit 200gb paket kullanıyorum depremden beri altyapı istiyorum ama yok adamlar merkeze 8km yere altyapı getirmiyorlar. Köyün hepsinde var bir bizim sokakta yok en sonu yaka paça kavga mı edelim ne istiyor bunlar ben gerçekten anlamıyorum akrabamın evine alayım dedim 600 metre ileride diğer sokakta cpe*610 aldım kurdum tam dedim oldu banada dönüp boş port yok dediler cihazlarda elimde patladı birde işin kötüsü bende öğrenciyim 200gb pakette 5 kişiyiz hem yetmiyor hem 5mbit*3mbit geziyor en sonu gidicem müdürlüğe artık bağırıp çağırıcam polislik olmayız inş :D
fikri olan yardım etsin help :D
not btk ya 9 başvuru açtım hepsi çöp oldu
-
Şu linki kullanınız:
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X