|
Türkiye'de Seçkin Gruplar ve Küresel Ağlar
Türkiye'de, siyasi, ekonomik ve sosyal yaşamda nüfuz sahibi çeşitli seçkin gruplar ve küresel ağlar bulunmaktadır. Bu gruplar, ülkenin geleceğini şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır.
Derin Vakıflar
Derin vakıflar, kamu yararına çalıştığını iddia eden ancak genellikle gizli faaliyet gösteren kuruluşlardır. Bu vakıflar, genellikle elit kesimlere yakın kişiler tarafından yönetilir ve mali kaynaklarını çeşitli şekillerde elde ederler. Türkiye'de faaliyet gösteren bazı derin vakıflar şunlardır:
- Rockefeller Vakfı: Rockefeller Vakfı, 1913'te kurulan uluslararası bir vakıftır. Türkiye'de eğitim, sağlık ve tarım alanlarında faaliyet göstermektedir.
- Fulbright Vakfı: Fulbright Vakfı, 1946'da kurulan Amerika Birleşik Devletleri hükümetine bağlı bir vakıftır. Türkiye'de eğitim, araştırma ve değişim programları yürütmektedir.
- Türkiye Eğitim Vakfı (TEV): TEV, 1967'de kurulan ve Türkiye'de eğitim alanında faaliyet gösteren bir vakıftır. Burs programları, okullar ve öğrenci yurtları yoluyla eğitim desteği sağlar.
Bilderberg Grubu
Bilderberg Grubu, 1954'te Hollanda Prensi Bernhard tarafından kurulan bir uluslararası tartışma grubu. Grup, siyasi, ekonomik ve finans alanlarından yaklaşık 120-150 elit üyeden oluşmaktadır. Her yıl düzenlenen gizli toplantılarıyla tanınmaktadır. Türkiye'den de bazı önemli isimler Bilderberg Grubu'na katılmıştır.
Fulbright Bursu Alan Türkler
Fulbright Bursu, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından verilen bir burs programıdır. Bu burs, Türk öğrencilere ve akademisyenlere Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim veya araştırma yapma fırsatı sunmaktadır. Fulbright Bursu alan Türkler arasında birçok siyasetçi, akademisyen ve sanatçı bulunmaktadır.
- Yılmaz Argüden: Eski dışişleri bakanı ve diplomat. Fulbright Bursu ile Princeton Üniversitesi'nde doktora yapmıştır.
- Ali Babacan: Eski Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. Fulbright Bursu ile Boston Üniversitesi'nde ekonomi masterı yapmıştır.
Rockefeller Bursu Alan Türkler
Rockefeller Bursu, Rockefeller Vakfı tarafından verilen bir burs programıdır. Bu burs, farklı alanlardaki Türk öğrencilere ve akademisyenlere araştırma veya eğitim desteği sağlar. Rockefeller Bursu alan Türkler arasında yine birçok siyasetçi, akademisyen ve sanatçı bulunmaktadır.
- Ekmeleddin İhsanoğlu: Eski Dışişleri Bakanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı eski Genel Sekreteri. Rockefeller Bursu ile Chicago Üniversitesi'nde tarih alanında doktora yapmıştır.
- Filiz Akın: Sanatçı. Rockefeller Bursu ile New York'taki Lee Strasberg Tiyatro ve Film Enstitüsü'nde oyunculuk eğitimi almıştır.