Şimdi Ara

Türkiye'deki spor kültürü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
506
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yaklaşık 15 aydır düzenli olarak spor yapıyorum. Halimden oldukça memnunum vücudumu bir şekle soktum. Dedim niye daha önceleri başlamadım. Ancak Türkiye'de yaşıyoruz tabi engeller çocuk yaşta önümüze çıkmaya başlıyor. Eğitim sistemi ve sınavlar genç yaşta bir çok sporcunun önüne set çekiyor. Bunun yanında Türk insanının kültürel alışkanlıkları ve davranışları da eklenince işler daha da zor bir hal alıyor. Bizim Türklerde vardır çocuğum doktor olsun, mühendis olsun. Diğer mesleklere iyi gözle bakmazlar. Bu sebeplerden dolayı çocuklar ilgi duydukları sporsal, sanatsal aktivitileri üniversite sınavı yaklaştığında bırakmak zorunda kalıyorlar. Sonra da diyoruz koca ülkeden niye sporcu çıkmıyor. Hem sporcuyu düzgün eğitemiyoruz hem de önüne böyle engeller koyuyoruz. Olimpiyatları alırsak inşallah, güzel tesisler açılırsa spor kültürümüz gelişebilir. 92 olimpiyatlarından sonra İspanya bugün bir çok spor dalında çok iyi.
    Ayrıca sporu benim gibi bir hobi olarak düzenli bir şekilde yapan, sağlıklı ve kaliteli yaşamak isteyen kişilerin önünde de engeller mevcut. Et fiyatları malum. Kırmızı eti nadir tüketiyoruz. Neyse ki tavuk, yumurta ve süt ürünleri imdada yetişiyor. Ek beslenme ürünleri almak isteyince de zorlanıyoruz haliyle. Amerika'da sakız parasına satılan bu ürünleri ülkenin gümrük politikaları ve iç piyasadaki peynir altı sularının çöpe atılması sebebiyle pahalı fiyatlara alıyoruz. Bunlar işin maddi zorlukları. Diğer zorlukları da var tabi. Ülkedeki beslenme kültürü mesela. Tamamen karbonhidrat ağırlıklı, doymaya yönelik bir beslenme kültürü. Özellikle beyaz ekmek sanki ana besin yanına yenilen yemekler katık. Şerbetli tatlılara olan düşkünlükten ise bahsetmedim bile. Tabi ben bu dediğim besinlerden kaçınmaya çalışıyorum. Abur cuburlar, kızartmalar, hamur işleri ve şerbetli tatlılar... En önemlisi de şeker. Şekerin hiç bir besleyiciliği yoktur. Boş kalori alınmış olur. Yersek tamamen damak zevki için yemiş oluyoruz. Yakınmak istediğim nokta da girilen ortamda akraba ziyaretleri vs. bunların dayatılması. İnsanlara durumu böyle açıklayıp anlatıyorum. İşte bırak bu diyet ayaklarını, bir kereden bir şey olmaz falan diyorlar. O ilk tavizi verirsek gerisi gelir. Her şey bir kereden bir şey olmaz mantığıyla başlar. Et ve süt ürünlerini, yumurtayı, baklagilleri, meyve ve sebzeleri bol bol tüketmeliyiz. Meyve tüketirken ölçülü olmalıyız. Saçma sapan meyve diyetleri yapıp aksine şişmanlayan bir çok insan var. Öğünlerimizi hazır gıdalar ve abur cuburlarla geçiştirmemeliyiz. Ve bol bol egzersiz yapmalıyız. Buradaki bahane de iş-güç olur. Tembelliğe gerek yok şurda 1 saat egzersiz yapsan günün sadece %4'ü. Sağlığın yanında hiç bir şey değil bu. Bizim vücudumuz bizim her şeyimiz.
    Benim gibi düşünenler varsa, karşılaştığınız başka zorluklar varsa beklerim buraya.

• Tek zorluk keşke spora devam etseydim de hiç değilse BESYO ya girseydim dediğim zamanlar oluyordu.

Yoksa eskiden hiçbir zorluğu yoktu, sadece o zamanlar futbol fakir , basketbol zengin sporuydu.
  • Halimizi özetleyen güzel bir yazı olmuş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • güzel anlatım olmuş...
  • İlk paragraf spora bakış açışını anlatmış haklısın bu yüzden sporcular çıkmıyor ama o çocuğunda bu kaderine engel olması lazım açıkçası atıyorum bi profesyonel futbol kulübüne girdiğini düşün herifler biraz para gösterse aileleri bakın nasıl sahip çıkalar İlyas Salman'ın Ya ya ya Şa şa şa filminde ki gibi çok sporcu çıkmama sebebi en temel sorunları getiriyor yanında tesis yetersizliği malzeme ulaşım ve beslenme gibi bunlar bir düzene alıp planlayasın ki her şey yolunda çocuk yetişsin Almanlar mesela adamlar futbol oynayan bir çocuğun evi antrenman sahası ve okulu arasında 5 km belirlemiş düşün bunlar eminim ki ne 10 ne 20 ne de 30 yıl sonra mümkün olmayacak Aspire Academy gibi mesela özel akademiler kurulmalı burda çocuk hem eğitimini yem beslenmesini sporunu yapmalı işte o zaman gerçek profesyonel sporcular yetişir bide yetek geliştirme koordinatörüyle büyük yerlere gelinebilir tabi içi tam teşeküllü olmalı büyük paralar lazım ama kurulabilir zor değil hatta seçmeler yapılarak türkiyenin her yerinden çocuklar getirilip geliştirilebilir başta futbol basketbol voleybol olabilir ilerleyen zamanlarda farklı branşlar olabilir sporun içide olduğumu var saysak böyle bir proje yapardım açıkçası.

Bunuda geçtim federasyonlar amatör kulüplere el atarak daha çok ve daha kaliteli sporcuların yetişmesini sağlayarak malzeme tesis ulaşım gibi başta bunu sağlayarak külüplerin altyapılarına oyuncu kazandırılabilir veya bu profesyonel kulüplerin her ile altyapıları açılarak daha çok sporcu seçerek en kısa zamanda yetenek geliştirip piyasaya sunabilir bunlar zor değil yukarıda anlattığım olmayacak zaten ama ne kadar gider ki böyle bir projeye eskiden amatör kulüplerin maçlarını gelip izleyip profesyonelliğe adım atardınız nerdee şimdi.

Maalesef ki spor türkiyede farklı yerlere çekiliyor misal Body herkesin parasına bakıyor olayın ailelerin spora karşı görüşü ortada federasyonlar hiç bir destek yok nereye gidiyoruz bilmiyorum umarım 2020'de iyi yerlerde oluruz.

• Eskiden Futbol dedin mi belli başlı klüpler vardı.
    Basketbol dedin mi Marmara , beşiktaş vs. vardı
    Voleybol da direkt Eczacıbaşı ve vakıfbank :D özelliklerde bayanlarda
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.