Şimdi Ara

TÜRKİYE NEDEN YERLİ OTOMOBİL ÜRETEMİYOR ? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
4
Favori
15.137
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Öyle bütün parçaları üretmekle otomobil üretilmiyor. O devirler çoktan geçti. Olay otomobil üretmek değil, rekabetçi otomobil üretmek. Bir marka doğurmak. 0'dan rekabetçi otomotiv markası doğurmak bizim gibi bir ülke için çok zordur. Bu saatten sonra otomobil işine girmemiz isteniyorsa, isteyen kişi de elini taşın altına KOYACAK! Bu iş ancak ve ancak bir markayı satın almakla olabilir. Bundan daha kolay bir yol yok. Ama bizde kendini bilmezin teki çıkmış tepeye, araba yapın koyunlarım deyip duruyor. Kolaydı sanki, ver adam gibi desteğini, sen de bir yol bul, düşün, sonra konuş

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kısa,öz ve net cevap "Mühendis Yok"
    Bölüm yok demiyorum muhendis yok diyorum. Haa olsa kac yazar yine bi halt olmaz. Bilgisayar muh. Var da noluyo (devlet icin konuşuyorum) hani urettik mi bi sey. Normal bana da biri ayda 2000 lira verse ben de uretmem. Tesvik lazim kardesim oyle boş beleş olmaz bu işler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SoFreakSweet

Öyle bütün parçaları üretmekle otomobil üretilmiyor. O devirler çoktan geçti. Olay otomobil üretmek değil, rekabetçi otomobil üretmek. Bir marka doğurmak. 0'dan rekabetçi otomotiv markası doğurmak bizim gibi bir ülke için çok zordur. Bu saatten sonra otomobil işine girmemiz isteniyorsa, isteyen kişi de elini taşın altına KOYACAK! Bu iş ancak ve ancak bir markayı satın almakla olabilir. Bundan daha kolay bir yol yok. Ama bizde kendini bilmezin teki çıkmış tepeye, araba yapın koyunlarım deyip duruyor. Kolaydı sanki, ver adam gibi desteğini, sen de bir yol bul, düşün, sonra konuş

Valla suanda her alana ozel bolumler açılmış durumda. Muhendislere devlet icerisinde buyuk haksizlik yapiliyor. Devlet doktorluk icin doktorlara ozel maas veriyo. Yani doktoru bir memur olarak gormuyo. Hepsi uzmanlık alanına gore maas aliyolar ve ozel çalışma alanlari mevcut. Ancak muhendisler için durum boyle değil. Muhendisler memur olarak görülüyor ve maaslari da buna gore belirleniyor herhangibir calisma alanlari yok genelde resmi dairelerin bilgi islem merlezlerinde gorev aliyolar. Kisaca memur statusune konuluyor. Ve cok dusuk ucretlerle calisiyorlar bunun sonucunda kim ne uretimi yapsinki. Tipki emniyet,askeriye gibi muhendislik için ayri bir alan oluşturulmali ve maaslari da muhendislerin dallari ve kidemlerine göre degisip uzmanlastikca bunu maasinda gormeli ve calisma azmi,istegi artmali. Ayni zamanda yapılan uretime karsi primlerle destek cikilmali. Malesef bizde bunlarin %1 i yok. Haliyle uretimde yok. Ayda 2000 bin lira maasla devlet dairesinde calisan muhendisin ne uretmesi beklenebilir ki. Adamin bi kere calisma ortami yok. Laboratuar yok,is alanı yok,uretim tesisi yok. Once bunlar yapilmali sonra muhendis alınacak ve uretim gelecek yurt disinda bu isler boyle yuruyo normali de bu tabii. Kimileri de diyoki odtu,itu,bilkent vs.. mezunu kendini gelistirmis muhendisler devleti secmiyo devlet ne yapsin? Yahu 2 bin lira maas verirsen adam niye seni secsin. Bi de su yurt disina gitmesinler yabanci firmalarda calismasinlar ulkesi icin çalışsinlar diyenler var en cok da onlara ayar oluyorum. Versin bana ayni imkani,statuyu, calisma ort., parayi kalayim ben de o zaman. Ben kalkacam lidr döneminde o kadar caliscam ilk binlere,iki binlere gircem 5 senemi vercem okuyacam dil bilecem sonra ulkemmm icinnnn deyipp 2 bine tamah edecem. Oldu canim. Biz de insaniz yahu bizim de hayallerimiz var. Versinler muhendise deger onem çalışalım. Bunu sadece maddi acidan soylemiyorum maas sadece bi kriter kalkip 5-10 bin verip yine atmasinlar adamj devlet dairesine benim uretmem icin alanim olmasi lazim. Tesis yapacaksin,saha yapacaksin,imkan sunacaksin,makenesinden tut elektronikcisene,proje muhendisine,bilgisayarcisina,endustricisine kadar koyacaksin buraya hepsi kendi alanlarinda calisma yapacak. Belki bi urun ortaya koymak için hepsi birden calisacak.
    Biraz fazla uzattim belki ama daha roman yazardim buraya emin olun. Gerçekler sadece. Iyi forumlar herkese...

• Tamamen siyasi nedenlerden dolayı,boşuna dil dökmeye gerek yok.Sıfırdan bir marka yaratma olayı da tamemen bir ütopya,Saab bize altın tepsi de sunuldu biz onu kullanmadık,sıfırdan bir araba markası yaratmak büyük bir sorun,marka algısı olmadığı için pek başarılı bir girişim olmayacaktır.Bugün BMWnin camlarını,mercedesin farlarını biz üretiyoruz,teknolojimiz var aslında.

• Bu ulkede nezaman bir motor uretilirse iste o zaman yerli otomobil icin adimlar atilir aksi taktirde kimse hayal kurmasin.

Ikinci mevzu ise siyasi diye dusunuyorum. Her nekadar suanki hukumet yerli otomobil istedigini soylesede, ureticileri davet etsede samimi olduklari konusunda suphem var. Eger ki gercekten yerli otomobil isteselerdi bu konuda kanuni uygulamalarin baslatilmasi yeterli olurdu ama bugun bile hala ayni kanunlar varken kim neden bu riski alsin ki? Otomotiv konusunda halen ureticiye ozel duzenlemeler yok. Bakiniz Polonyada otomobil uretecek mutessebislere yanlisim varsa duzeltin 10+ yil vergi vermeme kolayligi, kurulacak fabrika arazisinin bedava yada bedavaya yakin bir meblag ile tahsis edilmesi gibi kolayliklari sunuyor. Hani bizim ulkemizde bu konularda calisma?

Herkes tirubun;ere oynuyor bu ulkede.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tarals40

quote:

Orijinalden alıntı: tranz

quote:

Orijinalden alıntı: tarals40

Sene 2005, Türkiye ile alakası olmayan John Perkins kitabında anlatıyor..

* Kendi otomobilini üretemeyen ülkeye borç para verip otobanlar, yollar yaptırırız
    * Sonra onlara arabalarımızı satarız
    * sonra bankalarını satın alırız
    * o bankalardan halka ucuz krediler verip daha çok araba almalarını sağlarız
    * Böylece verdiğimiz o krediyi arabamızı satarak geri alırız, hem de faiziyle.

O ülkeye Dünya Bankası ya da kardeş kurumlardan bir kredi ayarlarız. Ayarlanan kredi asla o ülkenin hazinesine gitmez. O ülkede ‘proje’ yapan bizim şirketlerimizin kasasına girer.

Enerji santralleri, sanayi alanları, limanlar, dev havayolları yapılır.. Aslında insanların işine yaramayan bi yığın beton. Bizim şirketlerimiz kazanır .. O ülkedeki birileri de nemalandırılır. . Toplum bu düzenekten hiçbir şey kazanmaz. Ama ülke büyük bir borcun altına sokulmuş olur. Bu o kadar büyük bir borçtur ki ödenmesi imkansızdır. Plan böyle işler..
    Sonunda ekonomik danışmanlar/tetikçiler olarak gider onlara deriz ki: ‘Bize büyük borcunuz var. Ödeyemiyorsunuz. O zaman petrolünüzü satın, doğal gazı bize verin, askeri üslerimize yer gösterin! Askerlerinizi birliklerimize destek olmaları için savaştığımız bölgelere gönderin, Birleşmiş Milletler’de bizim için oy verin!. Elektrik, su, kanalizasyon sistemlerinizi özelleştirin! Onları Amerikan şirketlerine ya da diğer çok uluslu şirketlere satın!
    Sosyal hizmetleri, teknik sistemleri, eğitim kurumlarını, sağlık kurumlarını hatta adli sistemleri ele geçiririz Bu, ikili üçlü dörtlü bir darbeler serisidir....

John PERKINS

Alıntıdır..

BİR EKONOMİK TETİKÇİNİN İTİRAFLARI - John PERKINS

Araştırın, Okuyun, Uyanın, Uyarın..

Türkiye de yapılan duble ve diğer yolları buna yoruyor san, sen bu kafayla biryol alamazsın. Git kendin öğren ondan sonra milleti aydınlatmaya bak.

sensin tek doğru düşünceye sahip sen duble yolunda devam et.

hocam tebrik ederim, john perkins alıntın muhteşem oturmuş konuya. bazı ideolojik kafalar hala daha bunu idrak etmemekte inat ediyorlar. çünkü ideolojilerine bataklığa saplanır gibi saplanmışlar. sonra da sizi eleştiriyorlar. ben bu son 5 yılın ürünü milli otomobil yapmayacak olup da bunun edebiyatını dillerinden düşürmeyenlere sesleniyorum: Hani mahallede kabadayı geçinen bi arkadaşınız vardır ya, çakma kabadayı. her davalandığında yanındakilere "tutmayın lan beni dövecem şunu" der de aslında onu tutan falan da yoktur. aslında ne döveceği , ne de dövebileceği vardır. bizim çakmaktaş otomobilyus milliyusçular da aynen böyle. iki de bir "aslında biz yerli oto yapacaz da (sanki yapabilecek), KOÇ-SABANCI yaptırmıyor!!" derler. ya kardeşim ejdadımız OSMANLI ne demiş? Halep ordaysa arşın burda. soruyorum bu gruba. siz bu yerli otonun yapımına başladınız da % de kaçına gelince engellendiniz. bunların mantığıyla düşünürsek ozaman ben de şöyle diyecem:"uzay gemisi yapacaktım, ama dış güçler, iç güçler yaptırmıyor" ne kadar kolaycılık değilmi. ben bu yaptırtmıyorlar grubuna sesleniyorum. VW grubunun 1.4 TSI veya 1.6 TDI motoruna denk teknik verilerde bir motor yapın, önümüze koyun, size inanayım. Başbakan ne demiş:"ben lafa değil icraata bakarım"

• quote:

Orijinalden alıntı: Atmosphere

tekrar yazayım. türkiye'nin ilk otomobili üretim aşamasında. projeyi gördüm çünkü. boş yere komplo teorisi üretmeyin. 1-2 yıla yollarda olacak

nerede o araç

• NEŞELİMEŞEODUNU kullanıcısına yanıt
    TÜRKİYE DE FAALİYET GÖSTEREN ÜRETİM YAPAN BİR ÇOK OTOMOBİL FİRMASI VAR BUNLARIN EKONOMİK GELİRLERİ YÜKSEK VE BİZ ARABA İÇİN FABRİKA KURMAYA KALKARSAK BUNLARIN PAZAR ALANLARI KÜÇÜLECEĞİ İÇİN FABRİKAYI KAPATIRIZ GİBİ Bİ TEHDİTLERİ VAR KAPATIRLARSA BÜYÜK EKONOMİK KAYIP YAŞARIZ VE SIKINTI YAŞAYABİLİRİZ BİZİMDE MAÇAMIZ YEMİYOR NAPAK ALLAH BUNLARIN BELASINI VERSİN YILLARCA SÜRÜNDÜRDÜLER BİZİ HALA BİZİ O RENO GİBİ MARKA GİBİ ARABALARA MAHKUMUZ PARASIZLIKTAN BUNLAR ŞEREFSİZ SÜRÜSÜ EKONOMİMİZ VAR BAŞKA BİŞİMİZ YOK ODA GİDERSE HALİMİZ YAMAN ALLAH PARASIZLIĞIN GARİBANLIĞIN GÖZÜNÜ KÖR ETSİN.....
    KOÇ-SABANCI GİBİ FİRMALARIN ÜRETMESİ LAZIM BUNU BUNLAR İSTESE YAPAR SABANCI SAFİR ÜRETİYOR YERLİ OTOBÜS. İSTESELER YAPARLAR ADAMLAR DAHA ÇOK KAR EDECEKLER DİYE YAPMAYA ÜŞENİYORLAR

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esmer33 -- 17 Temmuz 2014; 3:36:13 >

• krgzsmtx K kullanıcısına yanıt
    gayette mantıklı elin oğlu motoru benzinle çalıştırdıda ne olu bizde borla yapak ne olacakki sanki kardeş payı dizisinde de yapmaya çalıştıkları şey deilmi o
  • Bu ulke hicbizaman otomobil uretemez anca konusulur begenilmez... iran hindistan bile asti kendini tata ekosamand helal olsun ilerde tata da samanda fiat renault gibi markalar olucaktir biz de yerimizde sayicaz malesef

• Kısaca bu ülkede KOÇ gibi koçlar olduğu için üretilmiyor.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Düz Herif

quote:

Orijinalden alıntı: Atmosphere

tekrar yazayım. türkiye'nin ilk otomobili üretim aşamasında. projeyi gördüm çünkü. boş yere komplo teorisi üretmeyin. 1-2 yıla yollarda olacak

nerede o araç

Bilim teknoloji bakanligi'nin santez projelerinden biriydi. Malkoclar otomotiv yapiyordu araci. Danisman universite yanilmiyorsam odtuydu. Bir isim de verilmisti fakat aracin ismini hatirlayamiyorum.

• Cevap basit. Trafige cık su trafikteki bu zekaya sahip insanların bırak otomobil üretmeyi 2 arabanın 4 şeritli yolda yan yana geip kaza yapmaması bile mucize bu ulkede
  • Artık bir avantajı yok ta ondan zamanında yapılmalıydı.

• Esmer33 kullanıcısına yanıt
    kardeş payını izlemiyorum .bor madeni uçak yakıtlarında felen kullanılıyor bir dolu üniversitemiz var doçentler profesörler var aslında yapılabilecek birseyde kim uğraşacak düşüncesindeler....
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin 2020 öncesinde yerli otomobilin üretimine geçebileceğini belirtirken, elektriklinin yanında hibrit otomobil teknolojisine de vurgu yaptı.

Bakan Işık, önceki gün Ak Parti resepsiyonda gazetecilerin soruları üzerine yerli Otomobilüretimiyle ilgili çalışmaları anlattı. Işık, şunları söyledi:
    “2020 öncesinde yerli otomobil üretimine geçeriz. Otomobil üreticilerinin hibrite geçiş süreci yavaş ilerliyor. Bizim için daha hızlı hareket etme şansı var. Yerli otomobil stratejisi belirlendi.TÜBİTAK’ta çalışmalar ilerledi. Tek babayiğitle gideceğiz diye bir şey yok. Bir kişi için büyük yük olabilir. Seri hibrit ticarileşiyor. Biz de dünyanın gidişini ıskalamadan gidiyoruz. Yol haritamız belli. 5 ana ekipman üzerinde çalışılıyor. Batarya, elektronik aksam, yazılım, elektrik motoru ve alternatör. Bunların hepsinde ayrı ayrı çalışma var. Somutlaşınca paylaşacağız.”

Işık, “Devrim otomobili konusunda dönemin siyasi iktidarı doğru hareket etseydi, bugün Türkiye Hyundai gibi büyük markaları vardı” diye konuştu.

Milliyet

• Neden üretelimki devlet bir otomobilden silindir hacmine göre o.t.v. Yüzde 60 ı kadar yüzde onsekiz k.d.v. 200.000 tl lık arabadan 120.000 tl vergi alıyor 50.000 tl lik arabadan 25.000 tl vergi alıyor suya sabuna dokunmadan sen olsan araba üretirmiydin

• Arkadaşlar bor yakıtı üretsek sanki bizim için ne avantaji olacakki devlet arabaların yakıt tüketimini hesaplar vergisini yine alır bize benzinle aynı fiyata gelir yani değişen bişey olmaz

• Türkiyede parça-motor üretiliyorda yine yabancı markaların himayesi altında onların çizdiği-istediği ve yolladığı parçalar doğrultusunda üretiliyor. Yani sadece üretildiği yer Türkiye üzerinde bulunuyor. Türkiye üretmiyor yani ;)
  • Bizden bir b.k olmaz,biz bu kafayla hiç bir b.k yapamayız diyenlere ifrit oluyorum. Eleştirmek ayrı kendi milletini aşağılamak ayrı. Plansızlığı,programsızlığı eleştir ama bizden bir b.k olmaz deme. Benim kardeşim üniversiteye başladığında bilgisayarı açmayı bilmiyordu,kendisi inşaat mühendisliği okudu,kendi imkanlarıyla programlama dillerini öğrendi. Mezun olunca inşaat yazılım firmasında işe başladı, şu zamanlar 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak türkiyede bir ilk olacak çelik yapılar için devrim niteliğinde programlarını piyasaya sürdüler,program yerel değil küresel hedeflerle yazıldı. Kendi zekamızı küçümsemeyelim ve biraz kendimize güvenelim.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.